Bäst i test: Bästa robotgräsklipparen 2022

Uppdaterad maj 2022

Efter en liten startsträcka med kabelläggning är en robotgräsklippare ett av de smidigaste sätten att hålla både stora och små gräsmattor i trim. Alla robotgräsklippare kan ta sig an en normal och slät gräsmatta, men när gräsmattan börjar bli ojämn med branta sluttningar eller gropar är det bara vissa modeller som klarar av att klippa gräsmattan. Vi har utsatt flera robotgräsklippare för ett test och listat de 5 bästa alternativen för både små och stora gräsmattor.

Vårt test av robotgräsklippare

För att få rättvisa testresultat när vi testade och jämförde robotgräsklipparna har två symmetriska gräsmattor fått klippas av flera olika modeller efter att gräset naturligt växt ut igen. I testet togs det hänsyn till hela förloppet från att man öppnade upp kartongen till att robotgräsklipparen klipp klart gräsmattan. Testförfarandet kan sammanfattas med följande punkter:

 • Användarvänlighet – Hur smidig var installationen av kabeln och behövdes det tas hänsyn till något särskilt? Hur enkel är robotgräsklipparen att styra och komma igång med?
 • Anpassningsmöjligheter – Vad finns det för möjligheter att ställa in hur och när robotgräsklipparen ska klippa? Kan man göra det på distans via mobilen eller måste all konfiguration alltid göras nära robotgräsklipparen?
 • Hinder, gräsmatta och resultat – Vilka sorters gräsmattor klarar robotgräsklipparen av att klippa och hur blir resultatet? Klarar robotgräsklipparen av enklare hinder eller kuperad mark utan att gräva ner sig?
 • Prisvärdhet – Vilket alternativ ger mest för pengarna när de viktigaste aspekterna har tagits hänsyn till?

 1. Robomow RK1000

  9,6/10
  Bäst i test Robotgräsklippare - Ett val som kommer att passa de flesta.
  Robomow RK1000
  Bäst i test
  Rek max Klippyta
  1000 m²
  Batteritid
  60 min
  Max Ljudnivå
  60 dB
  Max lutning
  45% / 24°
  Klippbredd
  21 cm
  Mobilstöd
  Ja
  Vikt
  22 kg
  Mått (BxLxH)
  51 x 64 x 30 cm
  Fri frakt över 500 kr
  365 dagars öppet köp
  1-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt hög prisvärdhet
  • Tar sig enkelt fram
  • Stabil mobilapp
  • Klipper effektivt nära kanter och objekt
  Nackdelar
  • Styrning från app kan enbart göras med Bluetooth

  Recension

  Robomow är ett mindre känt märke bland robotgräsklippare och för att lyckas som nykomling är det viktigt att man gör allt rätt. Modellen RK1000 har snabbt blivit en av de mer uppskattade robotgräsklippare och har nu funnits ute på marknaden sedan mitten av 2021. RK1000 är till för medelstora gräsmattor och vårt initiala intryck av denna utstickande modell är riktigt gott.

  Det första man kan konstatera med Robomow RK1000 är att man har försökt fånga in den breda massan som bor nära eller i en storstad med en medelstor trädgård. Ytan på 1000 m² som den här modellen klarar av räcker till för väldigt många, förutom för de som bor ute på landet med enorma trädgårdar. Klipphöjden som går att variera mellan 20 och 100 mm är bland det högsta vi har sett för robotgräsklippare i den här prisklassen.

  Förutom klipp- eller arbetsytan i relation till priset som ger en fin kvot och klipphöjden bjuder inte specifikationerna på pappret på några andra stora överraskningar. Maximala ljudnivån ligger på behagliga 60 dB, man klarar av lutningar upp till 24° och klippbredden är 21 cm.

  När Robomow RK1000 får sätta igång med sitt klippande börjar man inse varför den har blivit en favorit hos många. Hjulen har väldigt mönstrade spår vilket gör att den kan ta sig an svårare backar än många andra, utan att gräva ner sig eller lämna fula spår där den åker runt. Det hör också till ovanligheterna att den skulle fastna i gropar, studsa fram och tillbaka mellan objekt den har råkat köra in mellan eller klippa ner i marken. Ett fjädrat system ser till att bladen följer marken vid ojämnheter. Klippta grässtrån sprids snyggt mellan kvarvarande grässtrån i gräsmattan. Resultatet efter att RK1000 har klippt gräsmattan är utmärkt, även vid många svåråtkomliga kanter.

  Något som Robomow också har lyckats med är användarvänligheten och en app som faktiskt fungerar. Det är väldigt mycket rakt på hur appen används och hur de initiala stegen ska göras för att komma igång med allting. Med appen kan man bland annat styra vilka dagar och tider robotgräsklipparen ska göra sitt jobb, men också dela in zoner och underzoner. För att styra via appen kopplar man upp sig till klipparen med Bluetooth. Det gör att man tyvärr inte kan ändra några inställningar eller rutiner på distans. Vill man inte använda appen går det lika bra att använda robotgräsklipparens 4,3 tums färgskärm.

  Robomow RK1000 är en robotgräsklippare som kommer att uppskattas av alla med lite mindre eller medelstora trädgårdar. Sett till vad den kostar och resultatet den lämnar efter sig finns det få som kan matcha dess prisvärdhet. Att kunna hantera större ytor eller kunna styras på distans via wifi hade förbättrat maskinen, men även dragit upp priset. Det finns också något smartare modeller men som också kostar närmare det dubbla.

  Läs mer
 2. AL-KO Robolinho 300 E

  9,3/10
  Bästa billiga Robotgräsklippare - Ett bra val för den prismedvetna med en liten gräsmatta.
  AL-KO Robolinho 300 E Robotgräsklippare 300 m²
  Mest Prisvärd
  Rek max Klippyta
  300 m²
  Batteritid
  45 min
  Max Ljudnivå
  60 dB
  Max lutning
  35% / 19°
  Klippbredd
  20 cm
  Mobilstöd
  Nej
  Vikt
  7 kg
  Mått (BxLxH)
  40 x 29 x 60 cm
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt för små trädgårdar
  • Knivbladen kan vridas och roteras för att användas totalt 4 gånger
  • Låg ljudnivå
  • Liten och smidig
  Nackdelar
  • Kan ha svårt med branta backar
  • Har inte mobilstöd

  Recension

  AL-KO är ett gammalt tyskt företag som har varit med i matchen sedan början när robotgräsklippare för konsumenter började dyka upp. Deras modell Robolinho 300 E är den minsta och smidigaste robotgräsklipparen som har lyckats slå sig in på vår topplista där dess förmånliga pris är en av de säljande faktorerna.

  Det som ofta drar iväg priset hos robotgräsklippare är den rekommenderade ytan som den är gjord för. Med Robolinho 300 E landar den rekommenderade arbetsytan som namnet avslöjar på 300 m² vilket gör robotgräsklipparen lämplig för de med små trädgårdar. Med sina 7 kilo är den här modellen även väldigt smidig och liten, vilket hade varit konstigt om den inte var med tanke på den lite mindre arbetsytan som den klarar av. Robolinho 300 E klarar av en lutning på 19° vilket är en del lägre än andra modeller. Här har tanken antagligen varit att små trädgårdar ofta är relativt plana för att inte tappa sin praktikalitet och därför har man inte bemödat sig med att utveckla en robotgräsklippare som klipper mindre, men samtidigt kuperade gräsmattor.

  Som många andra robotgräsklippare från AL-KO har även denna ett spännande bladsystem som klipper gräset. Fyra blad kopplade till en knivplatta ser till att gräset klipps av jämt. Genom att kunna skruva loss och vrida och vända kan man få 4 olika ytor på ett och samma blad som klipper gräset. Det gör att det tar väldigt lång tid innan man inte har kvar några vassa blad och måste byta ut bladen helt och hållet.

  Innan man kan komma igång på riktigt måste laddstationen placeras på ett lämpligt ställe och avgränsningskabeln läggas ut. 100 meter kabel och 90 märlor följer med och instruktionerna är tydliga på hur man ska gå tillväga.

  Den lilla displayen på robotgräsklipparen gör att det krävs en del tålamod och klickande innan man lär sig hur allting egentligen fungerar och hur saker och ting ska ställas in. Här programmerar man vilka dagar och tider robotgräsklipparen ska sköta sitt jobb. När man har klickat runt ett par gånger faller de flesta bitar på plats, och har man gjort det mesta rätt behöver man inte programmera om något.

  Robolinho 300 E gör ett snyggt jobb med att klippa gräset och ger heller inte ifrån sig särskilt mycket ljud med sina maximala 60 dB. Att ta sig upp för backar är dock inte den här robotgräsklipparens bästa gren. Det kan gå lite trögt och långsamt men den klarar av de angivna värdena. Har man många hinder på sin gräsmatta kan det också bli bekymmer. Det händer att Robolinho 300 E kör ett par extra sträckor då och då för att hitta ut, men när den väl hittar ut flyter det på relativt smärtfritt.

  Det här är en robotgräsklippare som gör sig bäst på plana, öppna, lite mindre ytor. När den får en sådan yta får den känna sig hemma och kan göra ett riktigt bra jobb. Programmeringen av dagar och tider kan kännas besvärligt i början men när det väl är gjort behöver man inte göra det på länge. Sett till sitt låga pris är det här ett attraktivt val för många som bor i en stad och har en liten gräsplätt att sköta om.  

  Läs mer
 3. Robomow RK2000

  9,2/10
  Bästa premium Robotgräsklippare - Ett val för den som är beredd att satsa lite extra för att få det mesta.
  Robomow RK2000
  Bästa premiumvalet
  Rek max Klippyta
  2000 m²
  Batteritid
  120 min
  Max Ljudnivå
  60 dB
  Max lutning
  45% / 24°
  Klippbredd
  21 cm
  Mobilstöd
  Ja
  Vikt
  24 kg
  Mått (BxLxH)
  52 x 57 x 27 cm
  Fri frakt över 500 kr
  365 dagars öppet köp
  1-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Utmärkt för både medelstora och stora gräsmattor
  • Klipper snyggt nära kanter
  • Goda tekniska specifikationer
  • Tar sig fram utan bekymmer
  • Välutvecklad app
  Nackdelar
  • Ändringar via app kan enbart göras över bluetooth, och inte över wifi

  Recension

  Robotgräsklipparen RK2000 är en av doldismärket Robomows premiummodell. Den här gräsklipparen är tänkt för medelstora trädgårdar med sina 2000 m² som den är specificerad att klara av. Med en premiummodell kommer också en premiumprislapp. Sett till de tekniska specifikationerna ligger dock priset rätt till och allting kommer istället handla om hur väl den presterar på gräsmattan och hur mogen appen är.

  När man jämför Robomows robotgräsklippare i RK serien med varandra ser man snabbt att det enda som egentligen skiljer dem åt är ytan de klarar av att klippa, batteritiden och om de har dubbla knivplattor eller inte. RK2000 har en knivplatta vilket ger en klippbredd på 21 cm, medan modeller över denna har två knivplattor med ett gediget prispåslag.

  RK2000 klarar av att klippa gräs i ca 2 timmar, klättra upp för lutningar om 24° men är ändå lika tyst som de klenare modellerna med sina 60 dB maximal ljudnivå. Något som är trevligt att se med Robomows modeller är att om man hittar något som fungerar bra och inte kostar så mycket, implementerar man detta på flera av modellerna, och inte bara på de dyraste modellerna. Några sådana exempel är de grovt mönstrade hjulen, en smidig app, och en stor bredd på klipphöjden. RK2000 kan ställas in på att klippa gräset från 20 till 100 mm, precis som alla andra i hela RK serien.

  När en lämplig placering för laddstation har hittats och slingan som ska rama in gräsmattan har lagts ut kan man komma igång med robotgräsklipparen.

  Man kan ha två primära zoner och upp till fyra sekundära zoner. När RK2000 släpps lös och får börja jobba, gör den det med stil. Det finns få saker att anmärka kring utan robotgräsklipparen tar sig runt där den ska, och har heller inga bekymmer med att navigera runt bland objekt, även om det kan finnas en hel del av dessa. Man ställer in allting man vill på en stor och tydlig display direkt på robotgräsklipparen, men man har också möjligt att göra det via appen som är bland de bättre när de jämförs med andra robotgräsklippares appar, som kan vara riktigt besvärliga.

  Gräset blir klippt på ett snyggt sätt och de klippta grässtråna sprids över gräsmattan utan att skapa klumpar. Genom att bladen under robotgräsklipparen har placerats vid sidan kommer den också åt kanter på ett sätt som andra inte gör.

  Med Robomow RK2000 stöter man inte på särskilt många nackdelar. Priset är något högt men matchar samtidigt förväntningarna, och mer därtill. Det enda som vi verkligen saknar är att kunna styra robotgräsklipparen på distans via appen. Man kommer givetvis långt med Bluetooth men vill man göra ändringar krävs det att man befinner sig i närheten. RK2000 är en dyr produkt, men prisvärd i sin prisklass!

  Läs mer
 4. AL-KO Robolinho 800 W

  8,9/10
  Balanserad modell som passar medelstora gräsmattor.
  AL-KO Robolinho 800 W Robotgräsklippare 800 m²
  Rek max Klippyta
  800 m²
  Batteritid
  55 min
  Max Ljudnivå
  60 dB
  Max lutning
  45% / 24°
  Klippbredd
  22 cm
  Mobilstöd
  Ja
  Vikt
  8,75 kg
  Mått (BxLxH)
  40 x 29 x 60 cm
  Fri frakt över 300 kr
  30 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Goda specifikationer för priset
  • Lämnar en snygg gräsmatta efter sig
  Nackdelar
  • Många buggar i appen
  • Fastnar ibland vid väldigt tjockt gräs

  Recension

  Robolinho 800 W från AL-KO är robotgräsklipparen för de medelstora gräsmattorna. AL-KO har flera olika modeller av robotgräsklippare där utsidan kan i många fall vara mer eller mindre identisk men där insidan skiljer sig stort, och där små ändelser i produktnamnet kan göra stora skillnader i prestandan.

  Den här grå-röda robotgräsklipparen som färgmässigt kännetecknar modeller från AL-KO klarar av gräsmattor upp till 800 m². Den har även stöd för en mobilapp och klarar lutning upp till 24°. Bortsett från dessa egenskaper är skillnaderna små jämfört med andra modeller från AL-KO. Batteritiden är strax under en timme och klippbredden 22 cm. Det går även manuellt att justera klipphöjden från 25 till 55 mm med en liten snurra.

  Den initiala installationsprocessen med att placera ut laddstationen och leda ut kablar som ska hålla robotgräsklipparen tar en del tid, men är lyckligtvis inte svår. Kabeln och de små krokarna behöver inte köpas till separat utan följer med vid köp av produkt. När detta är gjort kan man sätta igång på riktigt.

  Robolinho 800 W går både att styra från AL-KO inTOUCH app och direkt från robotgräsklipparen. Styrningen direkt från robotgräsklipparen är lite bökig i början, men ger god stabilitet och det som ställs in sker också.

  Appen i sin tur ger ett mycket enklare användargränssnitt och gör det lätt att ställa in det ena och det andra, men är istället fylld med en hel del buggar och bekymmer i dagsläget. Beroende på modell på mobil och en del andra faktorer fungerar appen smidigt för vissa, men inte alls för andra. Ibland kan det vara svårt att hitta robotgräsklipparen i appen, man kan också få en hel del felmeddelanden och andra gångrar vill inte schemaläggningen fungera alls. Sedan kan det nästa gång fungera helt utan bekymmer.

  Om man istället bortser från appen och istället fokuserar på hur själva robotgräsklipparen presterar ser det desto ljusare ut. Den maximala lutningen på 24° som Robolinho 800 W ska klara av kommer till god nytta. Trots att hjulen inte är allt för grova tar den sig säkert upp där den vill. Gräset klipps snyggt och sprids jämt i gräsmattan. Stöter den på hinder backar den smidigt undan för att hitta en ny väg. Vid väldigt tjockt gräs verkar det bli tufft, särskilt om gräset finns vid en djupare, smal dal, men det är få robotgräsklippare som klarar av en sådan situation.

  Robolinho 800 W är en robotgräsklippare med tydliga för- och nackdelar. Det är inga fel på hur robotgräsklipparen klipper och rör sig när den väl kommer igång, men styrningen i appen kan bli bekymmersam. Det hindrar dock inte att man ställer in det mesta direkt på robotgräsklipparen men det är synd att en app inte fungerar bra till en dyr produkt. Vi förväntar oss dock att det kommer att komma mjukvaruuppdateringar som löser de flesta av dessa bekymmer inom närtid.

  Läs mer
 5. McCulloch ROB S600

  8,6/10
  Tyst modell som fungerar fint när det är öppet.
  Robotgräsklippare McCulloch ROB S600
  Rek max Klippyta
  600 m²
  Batteritid
  65 min
  Max Ljudnivå
  57 dB
  Max lutning
  35% / 19°
  Klippbredd
  17 cm
  Mobilstöd
  Ja
  Vikt
  7 kg
  Mått (BxLxH)
  44 x 59 x 26 cm
  Fri frakt över 500 kr
  365 dagars öppet köp
  1-5 dagars leverans
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Simpel app
  • Låg ljudnivå
  Nackdelar
  • Något högt pris sett till specifikationerna
  • Kan ha svårt med dockningen ibland
  • Lämnar en del gräs runt objekt och väggar

  Recension

  Robotgräsklipparen McCulloch ROB S600 är en gräsklippare som numera har funnits ute på marknaden en längre tid. Anledningen till att den har fått leva vidare kan inte vara annat än att den har presterat bra, åtminstone när den släpptes.

  Specifikationerna för den här robotgräsklipparen vittnar om att den är gjord för de lite mindre trädgårdarna med 600 m² arbetsyta som den ska klara av. Klippbredden är något smal med sina 17 cm men om det är något som en robotgräsklippare har, så är det tid. ROB S600 klarar av lutningar om 19° vilket ytterligare vittnar om att den inte bör ta sig an annat än plana, mindre gräsmattor.

  När avgränsningskabeln har lagts ut och laddplattan ställts på ett lämpligt ställe, kan man köra igång. En liten installationsprocess krävs på robotgräsklipparen där man knappar in olika saker, men sedan kan robotgräsklipparen börja klippa.

  Öppna, plana ytor är inga bekymmer för den här robotgräsklipparen. Gräsmattan som ROB S600 rullar över får sig en stabil klippning. Den håller också en ljudnivå som vi upplever är något lägre än andra modeller. När det kommer till att klippa kring objekt eller nära väggar blir det lite sämre. Långa grässtrån nära objekt blir inte alltid klippta vilket gör att man får trimma en del i efterhand. Lite tjockare gräsmattor verkar inte vara några problem vilket är roligt att se, men när det sedan ska dockas för att ladda batteriet har robotgräsklipparen ibland bekymmer att få till en smidig dockning, utan kräver flera försök.

  ROB appen som går att ladda ner är väldigt simpel, men fungerar åtminstone bra. Här kan man ställa in klippscheman och starta och stoppa gräsklipparen, men inte allt för mycket mer.

  I det stora hela är ROB S600 en helt okej robotgräsklippare, men priset ligger inte helt optimalt till för att det ska bli ett förstahandsval för många personer. Den är lite för dyr för specifikationerna man får, och kan ställa till med lite för många problem för att det ska vara värt mödan. Har man en helt öppen gräsyta utan många hinder eller väggar, kan priset i vissa fall motiveras gentemot den rekommenderade arbetsytan.

  Läs mer

robotgrasklippare pa graset

Köpguide robotgräsklippare - Viktigt att känna till

Med vår köpguide tar vi upp sådan information som inte nödvändigtvis behöver ha med resultat och prestanda att göra, men som istället tar upp punkter som hjälper till i valet av rätt robotgräsklippare till rätt gräsmatta och person. Även om en robotgräsklippare kan vara bättre generellt, kan den vara sämre på en specifik gräsmatta. Nedan finner du hjälpsamma punkter att ha i åtanke.

Arbetsyta

Alla robotgräsklippare kommer med en rekommenderas arbetsyta. Denna kan sträcka sig allt ifrån 200 kvm till enorma 5 000 kvm och uppåt. Arbetsytan har till stor del att göra med signalkabeln som ska grävas ner och se till att robotgräsklipparen håller sig inom ett specifikt område. Det brukar vara bra att ha marginal på robotgräsklipparen och välja en som klarar av en ca 20 % större yta än den egna gräsmattan. En robotgräsklippare som klarar av en mindre yta behöver inte på något sätt ge ett sämre resultat från själva klippandet för den ytan, utan begränsningen kan utöver signalstyrka också ha att göra med exempelvis att batteriet inte orkar med en stor gräsmatta utan att behöva ladda flera gånger.

Batteriet

Batteriet hos dagens robotgräsklippare brukar hålla ca en timme. För stora gräsmattor kan detta innebära att robotgräsklipparen måsta pausa och ladda innan den kan fortsätta igen. En generell regel när det kommer till batterier är att de bara håller ett visst antal laddningscykler. Detta innebär att ett mindre batteri kommer att spendera fler battericykler för att klippa en gräsmatta jämfört med ett större batteri. Därför kan en något dyrare robotgräsklippare som har ett större batteri i längden hålla mycket längre.

Max lutning

Vanliga plana gräsmattor är det inga bekymmer för robotgräsklippare att klippa, men det är många som har ojämna gräsmattor. Den maximala lutningen som en robotgräsklippare kan klara av kan variera en hel del, där de vanligaste siffrorna är 35 % och 45 %. Skillnaden mellan dessa siffror kanske inte verkar särskilt stor, men i praktiken blir det en stor skillnad för en robotgräsklippare. Robotgräsklipparen måste inte bara vara stark nog för att orka ta sig upp, utan även ha bra hjul och ett starkt batteri. Jämför man olika alternativ på marknaden inser man snabbt att lutningen inte alltid reflekteras av priset. Billigare modeller kan klara höga lutningar medan vissa dyrare kan ha problem med det.

Reservdelar

Precis som flera andra maskiner kommer även vissa delar i en robotgräsklippare att slitas. De två vanligaste delarna som slits är batteriet och bladen som klipper gräset. Desto vanligare märke som robotgräsklipparen har, desto billigare och enklare kommer det att vara att hitta reservdelar. Utgående och ovanliga modeller kan ibland kräva att reservdelar beställs från utländska sidor.

Mjukvara, GPS och användning

Mjukvaran hos dagens robotgräsklippare har inte alls kommit lika långt som hos robotdammsugarna. För att en robotgräsklippare inte ska vandra iväg kräver nästan alla modeller fortfarande att man gräver ner en kabel för att ringa in ett område. De absolut billigaste modellerna klipper fritt och kör tills de stöter på ett hinder medan medeldyra och dyra modeller har bättre uppfattning om sin omgivning och var de rört sig sedan tidigare. Förutom utseendet är många funktioner lika hos modeller som har stöd för appar. En stor skillnad kan dock vara huruvida man kan styra robotgräsklipparen så länge man har internetanslutning eller om man måste stå intill laddstationen och använda exempelvis Bluetooth.

Prisvärdhet

Robotgräsklippare kommer med ett stort spann på pris. Billigare modeller som fungerar bra kan kosta kring fem tusen kronor, medan andra kan istället vara fem gånger så dyra. Det som ger störst effekt på priset är arbetskapaciteten, dvs vilken yta robotgräsklipparen klarar av och hur stort batteriet är. En väldigt dyr robotgräsklippare kan ge bättre och fler funktioner i mjukvaran, men köper man en dyr robotgräsklippare till en liten gräsmatta har man nästan alltid betalat mycket mer pengar helt i onödan.

Vanliga frågor om robotgräsklippare

Hur stor yta kan en robotgräsklippare klippa?

Beroende på modell och hårdvara kan robotgräsklippare klippa allt ifrån några hundra kvm till flera tusen kvm.

Hur lång tid tar det att klippa en gräsmatta för en robotgräsklippare?

Det beror till stor del på hur snabbt robotgräsklipparen kan röra på sig och om det finns många hinder, men en god riktlinje är att en robotgräsklippare hinner klippa 80 – 160 kvm gräs per timme.

Hur installeras en robotgräsklippare?

Det generella förfarandet består av 4 steg.

 • Laddstationen behöver en plan plats i skuggan och helst fri ifrån vattenspridare och liknande för att inte få på sig onödigt mycket vatten på sig. Laddstationen kopplas in till ett vanligt eluttag.
 • Robotgräsklippare placeras i laddstationen för att laddas upp en första gång.
 • Slingan för att hägna in området läggs ut med en eventuell guidekabel om en sådan finns eller behövs.
 • Robotgräsklipparen startas antingen från själva klipparen eller via en app och de steg som ska följas dyker upp.

Vad kostar en robotgräsklippare?

En robotgräsklippare kan kosta allt ifrån ett par tusenlappar upp emot 30 tusen kronor för vanliga konsumenter. De dyra robotgräsklipparna är främst för personer som har stora gräsmattor.

Hur ska robotgräsklipparens slinga läggas?

Beroende på modell brukar slingan antingen läggas direkt på gräsmattans yta med märlor eller grävas ner en bit.

Det vanligaste systemet som robotgräsklippare använder sig av är att en enkel slinga betyder att robotgräsklipparen inte ska passera där, medan om två slingor ligger bredvid varandra ser robotgräsklipparen det som en vanlig yta. Varför man måste göra på det här sättet är att hela slingen är ansluten till laddstationen från början till slut och bryts aldrig av.

Har man exempelvis en buske som man vill slinga in kan man dra en slinga runt den busken från kanten av tomten, och sedan på tillbakavägen från busken lägger man slingan bredvid den ingående slingan tills man är tillbaka till ytterkanten där man startade ifrån. På så sätt undviker robotgräsklipparen busken men kan klippa gräset där slingan ligger dubbelt.

Vad är en guidekabel?

En guidekabel är en kabel som kan läggas ut från laddstationen för att robotgräsklipparen snabbt och enkelt ska hitta tillbaka till laddstationen. Vissa robotgräsklippare är fortfarande dumma och kan ha svårt att hitta tillbaka när batteriet börjar bli lågt. Med guidekabeln kan gräsmattan klippas snabbare genom att korta ner onödiga moment. Alla robotgräsklippare kräver inte att en guidekabel används.

Vad har robotgräsklippare för klipphöjd?

Om man undviker de absolut billigaste robotgräsklipparna för någon enstaka tusenlapp går det alltid att ställa in en klipphöjd. Klipphöjden mellan de olika modellerna brukar inte variera särskilt mycket, utan ett vanligt spann ligger på 20 – 50 mm. Det finns självklart modeller som har bredare spann.

Hur mycket låter en robotgräsklippare?

En robotgräsklippare låter ca 60 dB med några få decibels variation åt båda hållen. Med andra ord är de betydligt mycket tystare än traditionella bensindrivna gräsklippare.

Kan man köpa installation av robotgräsklippare?

Många butiker som säljer robotgräsklippare säljer också en tjänst för att slinga in trädgården. Om de inte säljer en sådan tjänst kan de referera till någon som gör det.

Hur ska man rengöra en robotgräsklippare?

Man ska alltid hålla isär vatten och elektronik i den mån det går, och det samma gäller även robotgräsklippare. Även om robotgräsklippare kan tåla regn ska man låta bli att spola med starka strålar för att inte få in vatten bland elektronik. Det bästa sättet att rengöra en robotgräsklippare är att torka och putsa ytor som har blivit skitiga med en trasa eller borste. Kom dock ihåg att vara försiktig med bladen och se till att robotgräsklipparen är avstängd.

Ibland står lutningen som en robotgräsklippare klarar av i procent och ibland i grader. Hur förhåller sig dessa två?

När lutningen anges i grader så mäter man på samma sätt som om man hade haft en gradskiva. När lutningen anges i procent har man använt en formel där man delar höjden med längden som i en triangel, och multiplicerar sedan siffran med 100. Då kan man få lutningen i procent som är alltså den vertikala sträckan i en triangel. Med det här systemet motsvarar 100% en lutning om 45°. Några vanliga lutningar i procent och deras lutning i grader hos robotdammsugare är följande: 

 • 45 % motsvarar ca 24°
 • 40 % motsvarar ca 22°
 • 35 % motsvarar ca 19° 
 • 30 % motsvarar ca 17° 

Testvinnare - Bäst Robotgräsklippare

 • Robomow RK1000
 • AL-KO Robolinho 300 E
 • Robomow RK2000
 • AL-KO Robolinho 800 W
 • McCulloch ROB S600
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
6 röster, Genomsnitt: 5 / 5