Bäst i test: Bästa solsegel 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Ett solsegel är flexibelt skydd mot solen som du kan sätta upp över uteplatsen eller i trädgården för att få en skuggad och mysig plats att njuta av de varmaste sommardagarna på. Solseglet monteras upp enkelt mot fasaden eller stolpar och kan anpassas mycket efter dina behov. Storlek, form och material varierar en del och vi hoppas kunna guida dig rätt i val av solsegel.

Testvinnare - Bästa Solsegel 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Solseglen 2023:

 • Solsegel Stalbo - Bäst i test
 • Segeltak Nesling Triangel
 • Solsegel Grå
 • VidaXL Solsegel Oxfordtyg
 • Sumodeal Solsegel

De 5 bästa Solseglen i Juni 2023

 1. 1. Solsegel Stalbo - Bäst i test

  9,7/10
  "Prisvärt och stilrent segel som håller värme och UV-ljus borta".
  Solsegel Stalbo 3
  Bäst i test
  Material
  HDPE
  Storlek
  3.6 x 3.6 m
  UV-skyddad
  Ja
  Vattentät
  Nej
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra skydd mot UV-ljus
  • Finns i flera former och storlekar
  • Låg vikt
  Nackdelar
  • Plastig textur

  Recension

  Stalbo solsegel är ett högkvalitativt lågviktssegel som är enkelt att hantera och montera. Det är ett perfekt solsegel både om du vill ha solseglet permanent på en plats eller om du vill kunna flytta solseglet till olika platser. Just 3.6 x 3.6 väger 10 kilo inklusive monteringsanordning. Seglet går även att köpa i triangulär form samt i lite olika storlekar, samtliga i beige ton.

  Solseglet är tillverkat av HDPE (högdensitetspolyeten), ett plastliknande ämne med mycket god hållbarhet som håller form och färg länge. Materialet skyddar även mot UV-ljus och värme väldigt bra. Vind och vatten släpps till viss del igenom, detta är för att seglet ska hålla formen så länge som möjligt och minska påfrestningen på monteringspunkterna.

  Seglet är både billigt och snyggt, det håller därtill hög kvalitet och skyddar bra mot värma och skadligt UV-ljus. Det har en ”plastig” textur vid beröring med ser ut som en riktig segelduk när det väl är uppsatt.

 2. 2. Segeltak Nesling Triangel

  9,5/10
  "Lättviktssegel i tåligt och flexibelt material".
  Segeltak Nesling Triangel 90° 5 x 5 x 7
  Material
  HDPE
  Storlek
  5 x 5 m
  UV-skyddad
  Ja
  Vattentät
  Nej
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Robust design
  • Finns i många färger
  • Låg vikt
  Nackdelar
  • Relativt dyra monteringstillbehör

  Recension

  Nesling erbjuder många olika segeltak i flera former och färger. Samtliga är tillverkade i HDPE, ett plastliknande material som står sig bra mot väder och vind. Med dubbelvikta kanter och hörn och smarta monteringsanordningar får du ett smidigt och robust solsegel.

  Det tåliga materialet som seglet är tillverkat av stänger ute nästan all värme och UV-ljus under sommarens varma dagar. Seglet är också behandlat för att vara resistent mot mögel. Monteringstillbehör ingår inte, så du behöver ta reda på hur du ska sätta upp seglet och köpa till de uppsättningsdelarna som behövs.

  Vikten på seglet är låg och det tar upp mycket lite plats när du ska förvara seglet över vintern.

 3. 3. Solsegel Grå

  9,1/10
  "Mycket billigt solsegel som är helt vattentätt".
  Solsegel Grå
  Material
  Polyester
  Storlek
  4 x 6 m
  UV-skyddad
  Ja
  Vattentät
  Ja
  Fri frakt över 1000 kr
  30 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Finns i tre färger
  • Enkel montering
  • Låg vikt
  Nackdelar
  • Plastig textur

  Recension

  Ett mycket billigt solsegel från 24.se. Seglet finns i flera storlekar varav det minsta (3x3 m) kan fås för så lite som 369 kr. Seglet är tillverkat i polyten och polyester, tåliga material som hanterar väder och vind galant under många år. Seglet är därtill behandlat för att reflektera UV-strålning och hålla borta regn. Seglet är helt vattentätt och ger ett stämningsfullt skydd från både sol och regn under sommarhalvåret. Ett vattentätt solsegel bör dock monteras så att vattnet rinner av, alternativt får du komma ihåg att fösa bort vattnet om det samlar sig i mitten för att förhindra att det rasar samman. 

  Seglets hörn är försedda med D-ringar som du smidigt kan fästa snöre, krok eller karbinhake mot för att montera upp seglet på ett sätt som passar dig. Fästen och upphängningsanordningar finns att köpa till, men tack vare seglet lätta vikt så kan behöver du egentligen inga specialbeslag eller -krokar.

 4. 4. VidaXL Solsegel Oxfordtyg

  9,0/10
  "Robust solsegel i härligt Oxfordtyg som skyddar väl mot sol och regn".
  VidaXL Solsegel Oxfordtyg
  Material
  Oxfordtyg
  Storlek
  6 x 7 m
  UV-skyddad
  Ja
  Vattentät
  Nej
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • UV- och mögelresistent
  • Finns i många former och storlekar
  • Snygg och följsam textur
  Nackdelar
  • Något dyrare än HDPE-segel

  Recension

  Solsegel från vidaXL i robust kvalitet. Seglet är tillverkat av Oxfordtyg, det ger en härlig textur som de plastliknande materialen inte riktigt kan replikera. Det är ett väldigt flexibelt solsegel som kan sättas upp lite varstans. Seglet är inte helt vattentätt, men vattenresistent och är även behandlat för att stå emot sommarens starka sol. Samma behandling gör även seglet mögelresistent, en stor fördel om du vill att seglet ska sitta uppe länge utan att behöva ta ner och torka och skölja av det. 

  Solseglet går att köpa i många olika färger, former och storlekar. Seglet monteras som vanligt med fästen i hörnen mot fastgjorda punkter som stolp eller fästen på husvägg.

 5. 5. Sumodeal Solsegel

  8,7/10
  "Stort, snyggt och väderbeständigt segel".
  Sumodeal Solsegel
  Material
  Oxfordtyg
  Storlek
  6 x 8 m
  UV-skyddad
  Ja
  Vattentät
  Nej
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Finns i många storlekar
  • Stilrent matererial
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Sumodeals solsegel tillverkas i Oxfordtyg vilket ger ett långlivat och stilrent solsegel. Seglet är resistent mot vatten men inte helt vattentätt så du slipper bry dig om risken för att vatten ansamlas i mitten av seglet och belastar konstruktionen. Däremot är seglet resistent mot både UV-ljus och mögel vilket gör det smidigt att lämna seglet uppe hela säsongen. 

  Sumodeals solsegel kan köpas i flera olika färger, från ljust till mörkt efter preferens. Det finns särskilda monteringsbeslag att köpa till vilket kan vara aktuellt om du köper ett stort segel som måste monteras ordentligt för att motstå väder och vind. Seglet monteras som övriga segel med rep som fästs mot seglets hörn där det sitter rostfria D-ringar.

solsegel guid

Solsegel köpguide

Solsegel kommer i flera olika former och material. De flesta har någon form av UV-skydd och är tillverkade av polyester eller liknande material. Men flera faktorer varierar mellan olika tillverkare och detta märks ofta på priset. Det finns solsegel för under hundralappen och segel för flera tusen. Skillnaden ligger ofta i materialval samt kvalitet som resultat av en mer rigorös tillverkningsprocess. Ta följande aspekter i beaktande när du köper ett solsegel.

Form

Kanske det första man tänker på är formen. Solseglet ska ju dels ge den skugga du vill ha men även passa in rent estetiskt i trädgården eller på uteplatsen. Trekantiga solsegel är mycket stilrena och ger en intressant touch till din trädgårds helhetsintryck. Tre hörn innebär också färre monteringspunkter. Klassiska fyrkantiga segel ger ett jämnare område med skugga och är lättare att beräkna storleken på.

Storlek

När det kommer till storlek så bör du köpa ett solsegel som är något större än området du vill skugga. Eftersom solen rör sig under dagen så kommer du vilja ha skydd från flera vinklar för att slippa flytta utemöbler och stolar in i skuggan igen. Hörnen spänns också ut rejält vid montering vilket gör att du får inte ett solskydd som ser ut som formen på solseglet när det är omonterat. Solsegel kommer i många storlekar och det finns även mindre solsegel som passar utmärkt att ta med i husbilen, till campingplatsen eller ha som ett flexibelt solskydd i trädgården.

Material

De flesta solsegel är tillverkade av polyestervariater som benämns HDP eller HDPE eller av Oxfordtyg. Nästan alla solsegel har en yttre beläggning som skydda mot UV-ljus och ibland även vatten. Fästen och krokar ska givetvis vara tillverkade av rostfritt stål. Även om polyester tål kyla så rekommenderas det att du tar in solseglet vintertid. Att ha seglet uppsatt året om kommer att sänka livslängden väsentligt.

Montering

Solsegel levereras oftast med allt du behöver för att montera upp det. Krokar, snören och fästen som du använder för att spänna upp seglet. Tänk på hur många fästpunkter seglet har och hur du ska fästa upp det innan du köper det. Vissa segel har tre fästen, andra kan ha uppåt åtta, beroende på storlek och form. Större och tyngre segel som är tänkta att sitta uppe hela säsongen kräver rejäla fästen mot fasad eller stolpar, inga tältpinnar duger här. Men för mindre solsegel, till exempel campingsstorlek, så kan tältpinnar och enklare pinnar duga gott.

Rengöring

Solseglet kommer att utsätta för väder och vind. Solljus bleker och regn och vind kan missfärga seglet. Många solsegel är behandlade så att de inte ska mögla men missfärgningar kan ändå ske, alltifrån pollen till damm och smuts. Solsegel är som tur är lätta att rengöra, eftersom de tål vatten så kan du bara spola av det. Var försiktig med att använda regöringsmedel, men lite såpa och varmvatten kommer långt!

Skydd

Ett solsegel ska helst stänga ute UV-ljus, värme, vind och vatten. De flesta segel är UV-behandlade men om de är tunna så kan de ändå släppa igenom mycket värme. Ett tjockare tyg kommer att isolera bättre och lämna en sval och skuggig plats under. Vissa segel är inte vattentäta. Det beror på att vatten inte ska samlas i seglet och tynga ner det, på så vis kan du ha seglet uppe hela tiden. Ett vattentätt segel måste monteras på ett sätt att vattnet rinner undan bra, annars kan formen förändras eller seglet rent av brista och gå sönder av vattentyngden. Förstärkta kanter och rejält monterade fästen kommer att se till att seglet motstår vind bra. Tänk också på att montera seglet så det släpper igenom vind sidledes. Montera inte upp det så att det fångar vind som ett riktigt segel!

Vårt test av solsegel

Ett solsegel ska vara både praktiskt och snyggt. Design, form och storlek är minst lika viktiga faktorer som kvalitet och hållbarhet. Vi har testat ett flertal olika solsegel för att ta reda på vilket som presterar bäst sett till följande faktorer:

 • Kvalitet – Kvalitet handlar om både hållbarhet och materialval men även design. Solseglet ska klara av väder, vind och solljus utan att förändras i färg och form.
 • Montering – Enkel montering är såklart smidigt, men monteringen ska även vara stabil. Rejäla fästen och linor krävs för att solseglet ska sitta på plats även vid blåst.
 • Skydd – Solseglet ska skydda mot UV-ljus, vind och vatten. Vi undersöker hur väl seglet hanterar ljus och vind och huruvida det släpper igenom vatten.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.8 / 5