Bäst i test: Bäst snöslunga 2023
En snöslunga underlättar avsevärt med snöskottningen, oavsett om du har ett litet eller stort område att skotta. Valet av snöslunga handlar till stor del om dina behov och hur mycket du är villiga att betala. Det finns högpresterande snöslungor i alla prisklasser och vi har testat flertalet. Vi har kört maskinerna i olika typer av väder, från nysnö till blötsnö och recenserat samt rangordnat deras prestation. Läs mer nedan vad vi tyckte om de olika snöslungorna.
Testvinnare - Bästa Snöslunga 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Snöslungorna 2023:
- AL-KO SnowLine 620 E III
- Ariens Deluxe 24 DLE
- AL-KO SnowLine 46 E
- Alpina AS 56 P
- Stiga ST 700e
De 5 bästa Snöslungorna i September 2023
-
Typ:2-stegEffekt:6.2 kWSjälvgående:JaKraftkälla:BensinIntagningsbredd:62 cmIntagningshöjd:51 cmFri frakt över 625 kr14 dagars öppet köp2-5 dagars leverans
-
Typ:2-stegEffekt:5.51 kWSjälvgående:JaKraftkälla:BensinIntagningsbredd:61 cmIntagningshöjd:53.3 cmFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp1-2 dagars leverans
-
Typ:1-stegEffekt:2.0 kWSjälvgående:NejKraftkälla:EldrivenIntagningsbredd:46.0 cmIntagningshöjd:20.0 cmFri frakt över 625 kr30 dagars öppet köp2-4 dagars leverans
-
Typ:2-stegEffekt:4.4 kWSjälvgående:JaKraftkälla:BensinIntagningsbredd:56 cmIntagningshöjd:50 cmFri frakt över 625 kr14 dagars öppet köp2-5 dagars leverans
-
Typ:1-stegEffekt:1000 WSjälvgående:NejKraftkälla:BatteriIntagningsbredd:50 cmIntagningshöjd:20 cmFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leverans
Köpguide snöslunga
För många personer som bor i snöiga miljöer kommer en snöslunga vara en av de större investeringarna. Snöslungan kommer inte bara att se till att en hel del tid kommer att sparas genom att man får samma jobb gjort på en bråkdel av tiden, men också att det inte blir alls lika tungt att göra jobbet. Det finns snöslungor för ett par tusenlappar upp till ca 40 000 kr för privatpersoner. Det kommer självklart finnas stora skillnader mellan de billiga och dyra modellerna, och det är dessa skillnader vi tänkte gå igenom för att den intresserade inte ska behöva köpa en dyrare modell än vad man behöver.
Motortyp
Som med de flesta trädgårdsmaskiner har bensinmotorn varit den dominerande typen av motor, mycket på grund av att det har varit en beprövad motor som har utvecklas mycket över åren. På senare tid har snöslungor även fått batteridrivna och kabelanslutna motorer som alternativ. De elektriska motorerna håller i dagsläget inte måttet på samma sätt när det kommer till en hög arbetsbörda, men brukar kunna fungera väl om det handlar om mindre mängder snö.
Jämför man bensindrivna och elektriska snöslungor märker man snabbt att de elektriska modellerna är klenare på nästa samtliga tekniska punkter. De klarar inte av att kasta iväg lika mycket eller lika långt, och arbetar dessutom långsammare även när mängden snö är mindre. De väsnas dock mindre och kan fungera väl när mängden snö är lite. Vi tänker dock att där det kommer snö till den graden att en snöslunga kan behövas, kan det även komma så mycket snö att en elektrisk snöslunga inte riktigt mäktar med.
Vi rekommenderar i första hand bensindrivna snöslungor samtidigt som vi med intresse kommer att följa den elektriska utvecklingen av motorer till snöslungor.
Arbetsbredd snöslunga
Arbetsbredden är en av de stora faktorerna som kommer att avgöra hur snabbt man kan bli av med snön från en yta. En snöslunga som har en bred front kommer att kunna få in mycket snö åt gången som kan slungas iväg. Ett vanligt spann på bredden är 40 – 65 cm. De breda modellerna kommer snabbt att dra iväg i pris eftersom en motor som kan hantera mycket snö kommer också att behöva vara mycket starkare. Har man en stor tomt kan man spara mycket tid om snöslungan har en bred arbetsbredd, har man däremot en liten tomt som det kan komma mycket snö på är det snarare arbetshöjden man vill fundera kring.
Arbetshöjd snöslunga
Arbetshöjden anger hur mycket snö som man kan få in i maskinen på höjden. De flesta modeller faller in i spannet 20 – 110 cm. Är snötäcket högre än maskinen klarar av kommer mycket av snön åka åt sidorna och över maskinen, och sedan lägga sig precis där man skulle slunga ifrån. Det här medför att samma område kommer att behöva slungas flera gånger. Har man bott i ett område i flera år vet man ungefär hur högt snötäcket kan komma att bli. Då finns två alternativ att välja mellan. Antingen köper man en snöslunga som har en högre arbetshöjd än vad höjden på snötäcket brukar bli, eller så får man använda snöslungan innan snötäcket blir för högt.
1-steg, 2-steg och 3-steg
Snöslungor tenderar att delas in i tre olika grupper om antal steg. Desto fler steg, desto fler funktioner och möjligheter har snöslungan, men detta påverkar även priset.
Snöslungor som betecknas med 1-steg är de enklaste modellerna sett till funktion. Dessa suger helt enkelt in snön för att sedan kasta ut den. Dessa saknar oftast drivning till hjulen utan måste själva föras fram. Maskinerna är små och mängden snö som dessa kan matas med brukar vara liten. 1-stegs maskiner kan även få problem om snön är tjock eller isig, utan den ska helst vara lätt och nyfallen. Något som hör till den här sortens snöslungor är ett lågt pris.
Snöslungor som har 2-steg är de vanligaste och som ger en fin kvot mellan pris och prestanda. Den här typen är den som passar de allra flesta. Den stora skillnaden mellan 1-steg och 2-steg är att den senare hackar ner snön i mindre bitar innan den slungas ut, och att den allt som oftast även har drivning på hjulen. Utöver detta är kapaciteten på mängden snö och typen av snö som kan hanteras mycket större. Med den starkare motorn som 2-steg har, är utkastningslängden mycket längre, upp till 15 meter.
De största, starkaste och dyraste modellerna är 3-stegs modellerna. Den här typen passar de som antingen har stora mängder snö, eller en stor variation på snön blandat med is. 3-stegsmodellerna har ytterligare ett steg i behandlingen av snön. Utöver att snön sugs in och hackas upp, fördelas även is och snö som sedan styckas upp ytterligare. Det här gör att tung blötsnö och is inte fastnar på samma sätt i maskinen som kan hända 2-steg och 1-steg modellerna. För att klara av alla moment som 3-steg modellerna har krävs ytterligare en starkare motor än 2-steg modellerna har. Det här medför att både arbetshöjden och -bredden också har ökats som i sin tur medför att extremt mycket snö kan tas hand om samtidigt. Den här modellens största nackdel är priset som utan problem kan landa på femsiffriga belopp.
Hastighet och växlar
Om man bortser från de billigaste modellerna som inte har någon drift utan själv måste föras fram, har de andra modellerna både växlar och en maxhastighet. Modeller som har drivning på hjulen brukar ha en maxhastighet omkring 4 km/h fördelat på flera olika växlar. Varje växel ökar hastigheten upp till den högsta nivån. Snöslungor kan vara riktigt tunga, upp till 80 kg för de värsta modellerna. Att vrida och vända på en sådan kan vara svårt, varför även växlar för att backa kan finnas. Desto tyngre maskin och mer snö som behöver slungas iväg, desto viktigare är det att kunna ha drivning på hjulen.
Underlaget och hjul
Alla snöslungor har inte hjul, utan vissa kan även ha larvfötter. De flesta snöslungor har dock hjul vilket i nästan alla fall också fungerar utan några som helst bekymmer. En fördel som larvfötter har är att dessa får en mycket större yta att greppa med mot underlaget. Är terrängen kuperad och isig kan det i vissa fall bli ansträngande för en snöslunga att ta sig upp och fram. Visserligen kan hjul förses med kedjor som ökar greppbarheten ytterligare, men det kommer fortfarande inte öka hjulets greppyta möt underlaget.
Belysning
Strålkastare eller belysning framåt skulle kunna ses som en självklarhet för den här sortens maskiner, men så är inte alltid fallet. Under vintertid är det snålt med dagsljus vilket gör att skymningen smyger sig på snabbt. Att kunna se bra gör inte bara arbetet säkrare, men gör det även möjligt att i vissa fall få en timme extra arbetstid innan det blir alldeles för mörkt att använda snöslungan. Även billiga modeller kan ha lampor vilket gör att detta inte är en fråga mellan budget och premiummodeller.
Vårt test av snöslunga 2023
Vi har testat snöslungor inför årets vintersäsong. Dessa har körts i blandat väder, i nysnö, tung blötsnö och isblandad snö. Vi har undersökt hur maskinerna presterar under olika förutsättningar och om de lever upp till vad de lovar. I betygsättningen har vi tagit hänsyn till följande punkter och utsett vinnare i olika kategorier.
- Arbetskapacitet - Arbetskapaciteten handlar både om intagningsmöjligheter i snöhuset samt effekten på motorn. Helt enkelt, hur mycket snö hanterar snöslungan i timmen? Intagningsdimensioner och motoreffekt får allt större betydelse ju mer snö du behöver hantera.
- Manöverbarhet - En snöslunga kan vara tung att arbeta med. För att underlätta arbetet vid stora snömängder så är det viktigt att leta efter en snöslunga med rejäla hjul som tar sig fram enkelt, är självgående och har flera växlar. Vid mindre snömängd så behövs sällan varken växlar eller kapacitet till självgående. Vissa snöslungor är även utrustade med auto-turn-funktion. Detta hjälper avsevärt till med manöverbarheten.
- Pris - Priset står givetvis i korrelation till prestanda och kvalitet. Enkla maskiner som är billiga kan få höga betyg om de presterar bra i sin priskategori. Priset på snöslungor varierar mellan allt ifrån några få tusenlappar upp till 40, 50-tusen.
Vanliga frågor om snöslungor
Är det enkelt att använda snöslungor?
En modern snöslunga är väldigt enkel att använda. De är utrustade med flera funktioner och finesser som verkligen underlättar snöröjningen.
Vad är skillnaden på en 1-stegs- och 2-stegssnöslunga?
En 1-stegssnöslunga samlar upp och sprutar ut snön utan att krossa eller mala den. Detta passar dig som förväntas hantera en mindre mängd snö och ofta nysnö. 2-stegssnöslungan maler snön och kan därför hantera större mängder snö och även tyngre blötsnö samt is.
Kan jag köra snöslungan på grus?
En 2-stegssnöslunga kan köras på grus eftersom den inte har direktkontakt med marken. Den lämnar därför gruset ostört. En 1-stegsslunga kan komma att samla upp och därmed spruta ut grus. Om du har en större grusplan som du behöver skotta så rekommenderar vi därför en 2-stegssnöslunga.