Bäst i test: Bästa spabadet 2022

Uppdaterad mars 2022

Spabad är en året-runt-lösning för dig som vill kunna njuta av allt som en pool erbjuder på sommaren och mer därtill. Spabadet inkluderar nämligen även sådant som massagefunktioner, vatten- och ljuseffekter samt erbjuder en mycket hög komfort. Utbudet bland olika återförsäljare av spabad är omfattande och det kan vara svårt att hitta bäst spabad till rätt pris. I vår genomgång av några av marknadens främsta modeller har vi hittat 5 spabad som håller en tydligt hög prisvärdhet. Det bästa spabadet som vi testade i år var Spabad Pooli Rehn 6 Personer. Detta är en modell som har en bra komfort, god isolering och ett bra och lättanvänt reningsverk.

Vårt test av spabad

Testet av olika modeller av spabad utfördes främst i vintermiljö, där de olika baden fick bevisa sin fulla funktionalitet och duglighet. Några modeller testades under sommaren. Innan vi valde ut de modeller som var relevanta att testa och utvärdera, läste vi igenom andra expertutlåtanden och olika kundomdömen. De modeller som vi sedan testade var de som vi bedömde var de mest högkvalitativa och prisvärda. Det som vägde tyngst i betygsättningen var följande: 

 • Bekvämlighet - Hur sköna var sitt- eller liggplatserna och hur sköna var jetstrålarna?
 • Storlek - Hur många platser fanns det, och hur rymliga var platserna?
 • Funktioner & egenskaper - Fanns det några extrafunktioner som exempelvis integrerade ljudsystem eller avancerad belysning? Hur var isoleringen för att göra spabadet så energisnålt som möjligt?
 • Underhåll - Var underhåll och rengöring bekymmersfritt eller krävdes det en större ansats för att hålla allting fungerande?
 • Prisvärdhet - Vilket spabad gav mest valuta för pengarna?

 1. Spabad Pooli Rehn 6 Personer

  9,6/10
  "Ett spabad med mycket utrymme & flera funktioner till ett bra pris".
  Spabad / Utespa Pooli Rehn 6 Personer FM & BT
  Bäst i test
  Sittplatser
  6 st
  Liggplatser
  0 st
  Mått (LxBxH)
  220 x 188 x 90 cm
  Torrvikt
  184 kg
  Volym
  1250 L
  Jetmunstycken
  63 st
  Ljudsystem
  Bluetooth-högtalare
  Belysning
  Ja
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Välplacerade jetmunstycken
  • Energibesparande
  • Enkel rengöring
  • Härlig kvalitetskänsla
  Nackdelar
  • Svårt att navigera musiken
  • Få tillval ingår

  Recension

  Från spabadstillverkaren Pooli kommer detta prisvärda spabad Rehn som är anpassat för upp till 6 Personer. Detta är ett väldesignat spabad med flera extrafunktioner som gör hela upplevelsen mycket behaglig. När vi lägger oss i badet får vi en skön massage av de 63 välplacerade jetmunstyckena. Mest gillar vi bubbelbadet som tillför en extra lyxig spakänsla.

  Funktionerna på spabadet fungerar bra även vid lägre temperaturer. Vi badade till exempel när det var -5 grader kallt ute och vi upplevde inga problem med kontrollsystemet (KL8-3), det fungerade friktionsfritt. En nackdel med kontrollerna är dock att ljudinställningarna är något svåröverskådliga. Ljudsystemet i sig ger dock både bra bas och diskant. Högtalarna är också placerade så att ljudet blir bra oavsett var i spabadet du sitter.

  Sittplatserna är bekväma och du har relativt gott om utrymme, speciellt om man är 4 personer. Isoleringen av spabadet gör konstruktionen energibesparande och det håller värmen ungefär som vi förväntar oss från ett spabad i denna prisklass.

  Sammantaget gör detta att vi är mycket nöjda med Pooli Rehn. Det är ett välkontruerat spabad till ett bra pris.

  Läs mer
 2. Runt Spabad Pooli Diamant 7 Personer

  9,5/10
  "Bra dimensionerat spabad med avancerat Balboa-system".
  Runt Spabad / Utespa Pooli Diamant 7 Personer Balboa System
  Sittplatser
  7 st
  Liggplatser
  0 st
  Mått (LxBxH)
  220 (Ø) x 90 cm
  Torrvikt
  233 kg
  Volym
  1200 L
  Jetmunstycken
  61 st
  Ljudsystem
  Bluetooth-högtalare
  Belysning
  Ja
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Välisolerat
  • Mycket tillförlitligt kontrollsystem
  • Smart ozonrengöring
  Nackdelar
  • Svårnavigerat ljudsystem
  • Kan kännas trångt med 7 personer

  Recension

  Med plats för upp till 7 personer är Diamant spabad från Pooli en modell som passar perfekt för dig som vill kunna bjuda hem släkt eller vänner på ett härligt poolparty. Tack vare den runda designen blir inte spabadet speciellt skrymmande, utan det är förvånansvärt lättplacerat och rymmer, som sagt, upp till 7 personer.

  De 61 jetmunstyckena ger, likt Poolis andra spabadsmodeller, en vattenmassage som helt klart lever upp till våra förväntningar. Enda nackdelen med munstyckena är att beroende på var du sitter i spabadet, kommer placeringen av dem att påverka din massageupplevelse. När du ska styra funktionerna gör du detta via displayen på kanten. Navigeringen är enkel och kontrollsystemet från Balboa System räknas som ett av de bästa, där ljus- och vatteneffekter enkelt navigeras. 

  Rengöringen av badet görs successivt tack vare ozonfiltret som bryter ned föroreningar. En rening med ozonfilter tillhör ett av de smidigare sätten att hela tiden hålla vattnet fräscht och badvänligt. Tack vare en hög driftsäkerhet med tystgående pump, bra isoleringsmaterial och tillförlitlig temperaturkontroll är Poolis Diamant en av våra favoriter. Nackdelen med spabadet är att ljudsystemet är något krångligt att hantera och att det kan bli lite trångt med 7 personer samtidigt.

  Läs mer
 3. Spabad Swebad Briljant 5 personer

  9,2/10
  "Toppmodernt & högkvalitativt spabad med härligt ljusspel".
  Briljant
  Bästa premiumvalet
  Sittplatser
  5 st
  Liggplatser
  2 st
  Mått (LxBxH)
  216 x 216 x 92 cm
  Torrvikt
  300 kg
  Volym
  1300 L
  Jetmunstycken
  54 st
  Ljudsystem
  Nej
  Belysning
  Ja
  Fri frakt över 625 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Låg energiförbrukning
  • Isoleringen är väl anpassad för nordiskt klimat
  • Mycket hög komfort
  • Pålitligt med lång livslängd
  Nackdelar
  • Högt pris, men finns även i billigare varianter
  • Saknar ljudsystem

  Recension

  Ett spabad i premiumklassen ska kunna användas varje dag, året runt. Swebads Briljant är just en sådan modell som håller en kvalitetsnivå och användbarhet som sticker ut i prisklassen. Tack vare att designen gör spabadet förhållandevis underhållsfritt, blir det också smidigare att använda. När vi testade Briljant gjorde vi det på vintern när det var runt -5 grader kallt ute. Vi ville se hur modellen presterade under en svensk vinterdag.

  Det vi upplevde som positivt var att trycket i jetmunstyckena var mycket härligt och ganska högt. Det kunde dock varit fler munstycken, samtidigt som övriga vattenfunktioner gott och väl kompenserar för detta. Liggplatserna är komfortabla och det är nästan alltför lätt att somna när du väl tagit plats i ett av dem. De två terapisätena fungerar att sitta i ett tag, men det är hörnsätena som gör detta spabad så pass bekvämt. Det vi saknar är ett ljudsystem och möjligen ett kontrollsystem från marknadsledande Balboa systems. Det kontrollsystem som finns är från Gecko, vilket i sig går enkelt att använda och har de flesta funktioner man kan önska sig.

  Isoleringen har termolock som gör spabadet specialanpassat för vårt nordiska klimat. Energiförbrukningen är också förhållandevis låg. Om man ska köpa en dyrare modell av spabad är det värt att tänka på driftskostnaden, eftersom denna kan dra ned totalpriset. Det reningssystem som finns går att uppgradera till saltrengöring, vilket innebär att du tillsätter salt som aktiveras i ett saltreningskärl. Detta är en effektiv metod som kan vara värd att investera i. Standardalternativet är annars UV-rening som inte alltid är lika effektivt men däremot skonsamt och kostnadsbesparande.

  Läs mer
 4. Spabad Pooli Volga 4 Personer

  9,0/10
  "Lättskött spabad som ger dig en prisvärd spaupplevelse".
  Spabad / Utespa Pooli Volga 4 Personer Balboa System
  Sittplatser
  4 st
  Liggplatser
  0 st
  Mått (LxBxH)
  206 x 176 x 79 cm
  Torrvikt
  235 kg
  Volym
  1100 L
  Jetmunstycken
  37 st
  Ljudsystem
  Nej
  Belysning
  Ja
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att hålla rent
  • Anpassad för nordiskt klimat
  • Driftsäkert kontrollsystem
  Nackdelar
  • Få sittplatser
  • Kunde vara fler jetmunstycken

  Recension

  Spabad från Pooli håller en genomgående hög kvalitet till ett rimligt pris. Volga spabad är en av deras modeller som vi testat och tyckt vara klart prisvärt. Med detta spabad får du utrymme för dig själv och ytterligare 3 personer. Designen gör sittplatserna både bekväma och rymliga. Även när vi sitter 4 personer på en gång finns det gott om plats. Jetmunstyckena är anpassningsbara och går att reglera till viss del och de har tillräckligt med kraft för att ge en mer djupgående massage. Nackdelen är att de är få till antalet.

  När det gäller hårdvaran är Volga försedd med en pump som är konstruerad för att användas året runt, alla dagar i veckan. Tack vare att kontrollsystemet är från en välkänd leverantör, Balboa systems, går det också lätt att få tag på reservdelar och garantitiden är godkänd. Kontrollpanelen på kanten av spabadet låter dig styra funktionerna medan du ligger i badet. Gränssnittet är intuitivt och vi upplevde inga direkta problem med vare sig navigeringen eller underhållet. Rengöringen av modellen sköts av ett ozonfilter som bryter ner bakterier. Du behöver dock manuellt rengöra vissa delar regelbundet, på samma sätt som med alla spabad.

  Konstruktionen av Volga är gedigen och värmen bevaras väl. Systemet behöver inte köras på max för att få en uppvärmning som håller länge. Med trevliga belysningsfunktioner och hög komfort är Volga spabad ett modern och bra val för den som inte behöver mer än 4 platser i sitt spabad.

  Läs mer
 5. Spabad Tuscany Frame 6 personer

  8,8/10
  "Billigt men bekvämt & praktiskt spabad i enklare utformning".
  Spabad M-Spa F-TU061 Tuscany Frame
  Mest Prisvärd
  Sittplatser
  6 st
  Liggplatser
  0 st
  Mått (LxBxH)
  193 (Ø) x 73 cm
  Torrvikt
  72 kg
  Volym
  1100 L
  Jetmunstycken
  138 airjets
  Ljudsystem
  Nej
  Belysning
  Nej
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Härlig värme med upp till 42° C
  • Effektiv värmare
  • Godkänd värmehållning
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Inga avgränsade sittplatser
  • Tar tid att tömma

  Recension

  Tuscany Frame från M-Spa ger dig mycket plats och ett varmt vinterbad till ett lägre pris än de stationära spabaden. Fördelen med detta spabad är att det är mycket lätt att hantera och enkelt att rengöra och sköta om. Nackdelen är att det tar relativt lång tid att värma upp vattnet, jämfört med fasta spabad. Vattnet i detta bad behöver också bytas oftare, samtidigt som det hålls rent länge tack vare UV-lampan. Processen med att byta vattnet sköts relativt enkelt via ventilen för tömningen, men det tog längre tid än vi förväntade oss.

  Som ett klart godkänt alternativ för den prismedvetne spabadaren är Tuscany Frame en favorit hos oss. Alla kontroller och inställningar sköts via kontrollboxen och det finns även en timer för hur länge värmen ska vara på. Maxtemperaturen som går att få ligger på 42 grader, mer än så anser vi inte heller att en sådan här modell av spabad behöver.

  Vi rekommenderar alltså Tuscany Frame för alla som vill ha ett flexibelt och smidigt spabad, utan att behöva betala alltför mycket.

  Läs mer

picture stylish luxury white empty outdoor jacuzzi with water relax nature against background plants expensive vacation abroad villa tropics

Din köpguide till bäst spabad

Ett spabad är i nästan alla fall en kostsam investering, vilket gör att man gärna vill hitta bäst spabad till ett bra pris. I denna köpguide hittar du övergripande information om vad du behöver känna till innan du gör ett köp.

 • dimensions 1Mått, vikt & volym 

  Innan du skaffar ett spabad bör du noga undersöka att spabadet passar för ytan där du tänkt att placera det. Måtten, och därmed storleken, varierar från de mindre modellerna på cirka 170 cm i bredd och längd och runt 70 cm i djup. Antalet personer som får plats i spabadet styr ofta storleken. De större varianterna för 8 personer är nästan 3 meter långa och knappt lika breda. Vikten, eller torrvikten, ligger mellan runt 200 kilo upp till runt 600 kilo. 

  Volymen, det vill säga hur mycket vatten som ryms, ligger upp mot 1 500 liter för större modeller och för spabad för 4 personer ligger den mellan 1000 och 1200 liter. Eftersom spabad inte behöver tömmas eller fyllas så ofta med nytt vatten, är det en bra idé att inte köpa en modell som är för stor och tar onödigt vatten i anspråk.
 • mattress 2Komfort & antal platser 

  En hög komfort är den kanske viktigaste faktorn för ett spabad. För att inte riskera att få ont om plats, och därmed sämre komfort, bör du fundera över hur många som ska vara i spabadet samtidigt. Titta efter hur många sitt- eller liggplatser som finns och eventuellt om det finns sittplats för barn. Antalet sittplatser brukar variera mellan 2 och 8. 

  Flera modeller av spabad är ofta utrustade med kuddar för att öka komforten. Här blir placeringen av dessa intressant att ha koll på. Andra rogivande och härliga funktioner för högre komfort är massagefunktion och vatteneffekter. Om det finns massage blir det viktigt att titta efter antalet massagemunstycken och hur de är placerade och vilken typ av massage de ger.
 • inflatable poolMaterial 

  Materialvalen i spabad varierar till viss del. Titta efter ett material som är både lätt och hållbart. Flertalet tillverkare använder sig av akryl eller ABS-plast och en panel i kompositmaterial. Vissa paneler är också UV-resistenta och så gott som helt underhållsfria. 

  Spabadets stomme brukar vara i rostfritt stål. Det är ett material som både är tåligt och relativt billigt. Nackdelen med för tunga material i spabadet är att monteringen kan bli mer krävande. Fördelen med gedigna paneler är att de kan ha en bra isolering och hålla värmen bättre.
 • system update2Kontrollsystem 

  Kontroll- eller styrsystemet på ett spabad styr funktionerna och ser till att allt sker i rätt ordning. Välj med fördel ett spabad med kontroll- och styrsystem från välkända och trovärdiga tillverkare. Dessa ger dig bättre garantier för att modellen håller måttet och det blir även lättare att få tag i reservdelar. Vanliga tillverkare i Sverige är Balboa Instruments, Gecko och AeWare från Gecko.
 • bushcraftJetmunstycken 

  Antalet munstycken varierar mycket mellan olika varianter av spabad. De dyrare modellerna har ofta fler jetmunstycken än de billigare. Det innebär att placeringen av dem kommer att vara tätare och ge en annan effekt än om de är färre till antalet. Spabad som har upp mot 80 eller 90 jets kommer att ge en härlig massagekänsla. 

  Utöver antalet munstycken är också styrkan i dem en väsentlig faktor. Ett högre tryck från kraftfullare pumpar ger en bättre massagekänsla än från pumpar med lägre tryck. Munstyckena brukar också gå att justera för att kunna rikta undervattensstrålen åt det håll du vill ha den. 

  Vid utbyte av munstycken tittar du efter vilket modellnummer som just den typen av jetmunstycke har. Spabadstillverkare använder sig av olika munstycken.
 • waterVattenfunktioner & belysning 

  De vattenfunktioner som finns till spabad kan vara sådana som vattenfallskuddar, vattenfallseffekt, bubblor och vattenmassage. Om spabadet har vattenfallskuddar, brukar dessa sitta i axelhöjd. De olika funktionerna kombineras gärna med LED-belysning som förhöjer stämningen.

  Ett par av de härligare funktionerna är bubblor och vattenmassage. Dessa kan kombineras för att få en skön spaliknande upplevelse. Om du vill ha många funktioner behöver du ofta också gå upp i pris.

 • searchIsolering 

  Eftersom spabadet är designat för att användas året runt, blir isoleringen av badet en mycket viktig del att ta hänsyn till. Ett bra isolerat spabad kommer att förbruka mindre energi och ge bättre driftsekonomi. Vattnet håller alltså värmen bättre med ett spabad som har ordentlig isolering. En modell som är anpassad för nordiska förhållanden behövs om du ska ha spabadet i till exempel Sverige eller Finland. 

  Du kan dessutom köpa till ett termolock till spabadet för att inte värmen ska går ur lika snabbt. Dessutom hindrar det skräp från att komma ned i vattnet.
 • cleaning2Rening 

  Reningen av spabad sker ofta med ozonator och så kallad ozonrengöring. Ozonatorn bryter ned smuts och processen styrs via displayen och styrsystemet. Dyrare modeller av spabad har ofta rengöringssystem eller reningsverk som är mer genomgående med UV-rening eller saltrengöringssytem. Oavsett vilken prisklass du väljer är ett automatiskt rengöringssystem inte tillräckligt för att få en totalrengöring. För detta behöver du rengöra spafiltret manuellt, tvätta bort kalkavlagringar och rostfläckar samt byta vattnet ungefär 2 till 4 gånger per år. Vattnet bör sedan kloreras på nytt genom att tillsätta cirka 3 tsk klor per 1 000 liter vatten.

Vanliga frågor om spabad

Behöver jag beställa till något till spabadet?

När du köper ett spabad kan ett antal tillbehör följa med köpet, såsom termolock och en
komplett filtersats. Allt som du kan ha användning av kommer dock inte att inkluderas.

Följande tillbehör kan behöva köpas separat:

 • Filterpatroner

 • Ytterligare spafilter

 • Spabord

 • Nackkudde

 • Doftkapsalar

 • Pooltrappa

 • Poolöverdrag

 • Rengöringsmedel

Vilka funktioner finns på ett spabad?

De mer vanliga funktionerna som finns på ett spabad är sådana som:

 • Inbyggda Bluetooth-högtalare för musik

 • Pop-up fontäner

 • Bubbelfunktion

 • Massagefunktion med jetstrålar

Har spabad några hälsoeffekter?

En hälsoeffekt som spabad kan ge är att värmen från vattnet i kombination med massagefunktionerna, utvidgar blodkärlen. Detta ökar i sin tur blodflödet i vävnaden och hjälper vid till exempel överansträngning eller stress.

Vad har jag för garantitider på spabad?

Garantierna på spabad varierar ofta beroende på vilka delar som eventuellt går sönder eller skadas. Garantin på pumpmotorn är till exempel ofta kortare än den på stommen. Vanliga garantitider är mellan 1 och 6 år.

Vad gäller för montering av spabad?

Genom att betala extra går det ibland att få hjälp med monteringen av spabadet. Själva installationen behöver alltid utföras av en behörig elektriker.

Om spabadet behöver monteras nedsänkt bör du vara extra noga med att kontrollera dimensionerna och göra de nödvändiga markarbetena.

Vad kostar driften av ett spabad?

Driftskostnaden för ett spabad ligger runt 350 till 700 kr i månaden, eller 4 000 till 5 000 kr om året. Dessa siffror gäller om spabadet förbrukar mellan 350 och 550 kWh per månad eller 3 500 och 4500 kWh per år.

Testvinnare - Bäst Spabad

 • Spabad Pooli Rehn 6 Personer
 • Runt Spabad Pooli Diamant 7 Personer
 • Spabad Swebad Briljant 5 personer
 • Spabad Pooli Volga 4 Personer
 • Spabad Tuscany Frame 6 personer
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
12 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5