Bäst i test: Bästa Häcksaxen 2023
Trädgårdarbetet under de olika årstiderna varierar mycket, men de har en sak gemensamt. Det är att de olika sysslorna kräver rätt verktyg och apparater för att underlätta arbetet. En av dessa apparater är häcksaxen som kommer till stor nytta under våren och sommaren. En bra modell kommer att bidra till att klippningen av häcken, busken eller trädet blir både effektivare och går snabbare. Vi har testat ett antal modeller av häcksaxar och listat de 5 mest prisvärda i vår topplista. Bästa häcksaxen 2023 blev Häcksax Stihl HSA 56. Alla recensionerna hittar du nedan.
Testvinnare - Bästa Häcksax 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Häcksaxarna 2023:
- Häcksax Stihl HSA 56 - Bäst i test
- Häcksax Ryobi One+ RHT1855R40F
- Häcksax Makita DUH523Z - Bästa billiga
- Häcksax Solo by AL-KO 163-70 - Bästa premiumvalet
- Häcktrimmer Einhell GE-CH 36/65
De 5 bästa Häcksaxarna i Juni 2023
-
Ljudnivå:72 dBMax grengrovlek:22 mmSvärdlängd:45 cmTandavstånd:30 mmBatteri & laddare:IngårVikt:3.7 kgVarv / min:1 450Drivkälla:BatteriFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp1-2 dagars leveransFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Snyggt resultat
- Ergonomisk design
- Lättanvänd och tystgående
- Bra dämpning av vibrationer
Nackdelar- Begränsade justeringsmöjligheter på handtag
Recension
Stihl HSA 56 är en batteridriven häcksax som använder sig av ett lithium-Ion-batteri som drivkälla. Batteriet är kompatibelt med andra maskiner i serien och har en spänning på 36 V. Laddtiden för batteriet är 1 timme och 40 minuter och vid fulladdat batteri kunde vi klippa i 1 timme och 20 minuter. Batteriet väger 0,9 kg, vilket är inräknat i totalvikten som vi redovisar. Det vi hade önskat var att laddtiden var något kortare, vissa konkurrerande modeller laddar på 1 timme. Om du till exempel behöver byta batteri under tiden som du klipper, så är själva bytet enkelt och går snabbt.
För- och nackdelar
En nackdel som vi hittade med denna häcksax-modell var att det inte går att förlänga skaftet på häcksaxen. Det kan också vara något besvärligare att klippa över axelhöjd under längre perioder eftersom det är sämre med justeringsmöjligheter av handtagen. Maskinens låga vikt bidrar dock till att det ändå fungerar bra. Att byta klippriktning, alltså om du vill växla mellan att klippa vertikalt och horisontellt, går mycket smidigt tack vare designen och bladets längd. Placering av handtagen är också genomtänkt, men de kunde vara mer bekväma.
Bland fördelarna hittade vi flera saker vi gillade. Bland annat är ljudnivån låg och vi uppfattar den inte som störande. Om du klipper längre stunder rekommenderar vi dock hörselskydd, för säkerhets skull. Kontrollerna och knapparna som används fungerar utmärkt, det är inga större problem att hålla inne on-knappen en längre tid. Vi tyckte heller inte att den var trög eller liknande. Modellen är välbalanserad med en enkel och funktionell design. Varken motordelen eller svärdet är för tungt åt något håll.
Vårt test
I testet använde vi bland annat häcksaxen till en tujahäck som var drygt 2,2 meter hög och 3 meter lång. Det tog 1 minut och 45 sekunder att klippa toppen och 1 minut och 50 sekunder att klippa sidan. En anledning till att Stihl HSA 56 är en av våra favoriter är att klippförmågan är suverän. Häcksaxen klarar grövre kvistar tack vare en kniv som klipper i båda riktningarna. Bladet har också droppformade grenhållare för att hålla grenarna på plats för skären. Häcken blev snygg och utmärkt klippt efter vårt test. Själva klippningen och resultatet vägde trots allt tyngst i den sammanvägda bedömningen.
Vi kan helt klart rekommendera Stihl HSA 56 till de flesta hushåll som behöver en pålitlig och lättanvänd häcksax.
-
Ljudnivå:75 dBMax grengrovlek:22 mmSvärdlängd:55 cmTandavstånd:30 mmBatteri & laddare:Laddare ingårVikt:3.4 kgVarv / min:1 350Drivkälla:BatteriFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp1-2 dagars leveransFördelar
- Bäst balanserade häcksaxen vi testat
- Mycket smidigt byte av klippriktning
- Låg ljudnivå
- Fint resultat på häckar och buskar
Nackdelar- Relativt lång laddtid i förhållande till klipptid
- Kunde vara bekvämare handtag
Recension
En favorit bland de häcksaxar som vi testat kommer från Ryobi. Produkter av märket Ryobi designas av Hongkong-baserade Techtronic Industries Company Limited, som har en längre erfarenhet av att ta fram olika elverktyg. Det vi uppskattar med häcksaxen Ryobi One+ RHT1855R40F är främst hur välbalanserad den är och att det går mycket smidigt att byta klippriktning, exempelvis från vertikalt till horisontellt. Resultatet på de häckar vi klippte var även det över förväntan.
För- och nackdelar
En klar fördel med Ryobi One är handtagens placering och att det bakre handtaget är vridbart. De underlättar ett smidigt byte av grepp, vilket kan vara aktuellt när du vill ändra klippriktning. Oavsett om du är vänster- eller högerhänt så passar greppet bra. Nackdelen med handtagen är att de kunde vara bekvämare. Vi tycker till exempel att det främre handtaget är relativt otympligt.
När det gäller batteriet så har det en spänning på 18 V. Laddtiden ligger på ungefär 1 timme och du kan köra häcksaxen i cirka 35 minuter innan batteriet är urladdat. Förhållandet mellan laddtiden och klipptiden är kort, något som vi anser är en nackdel. Vikten på själva batteriet är dock låg och ligger på 0,5 kilo och häcksaxen i sig väger 2,9 kilo. Ett byte av batteriet sker på liknande sätt som för andra häcksaxmodeller med en genomtänkt design, det är lätt och enkelt.
Knapparna och kontrollerna på Ryobi One sitter välplacerade och att köra maskinen under hela klipptiden går utmärkt. När du ska klippa toppen på häcken kan det dock vara lite jobbigt att hålla häcksaxen över axelhöjd. Gällande ljudnivån som svärdet och motorn ger ifrån sig, så är det inte störande. Decibeltalet ligger på runt 75, vilket gör att vi rekommenderar hörselskydd.
Vårt test
I testet klippte vi bland annat en del av en tujahäck som var drygt 2,2 meter hög och 3 meter lång. Ryobi One hade en hög klippförmåga där grövre kvistar kapades utan problem. Den maximala grendiametern ligger också på 22 mm. För att inte köra fast har denna modell även en automatisk broms av knivarna och ett anti-blockerings-system. Detta förhindrar eventuell grenblockering.
Att klippa toppen på tujahäcken tog ungefär 2 minuter och 10 sekunder. Klippningen av sidan tog ganska exakt 2 minuter. När vi testklippte så var vi noggranna med att inte ha för bråttom, vi klippte på ungefär samma sätt med alla häcksaxarna i testet. Resultatet för Ryobi One blev helt klart godkänt och häcken blev både tilltalande och välklippt.
Vår rekommendation för denna modell blir att skaffa den om du vill ha en välbalanserad häcksax med tyngdpunkten på rätt ställe, som är högkvalitativ och som möjliggör bra ergonomi.
-
Ljudnivå:71 dBMax grengrovlek:15 mmSvärdlängd:52 cmTandavstånd:28 mmBatteri & laddare:Ingår ejVikt:3.2 kgVarv / min:1 350Drivkälla:BatteriFri frakt över 625 kr14 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Prisvärd och lättanvänd
- Kort laddtid
- Låg vikt
Nackdelar- Har svårare med grövre kvistar
Recension
Bland de populära modellerna av häcksaxar hittar vi Makita DUH523Z. Denna häcksax är lättmanövrerad och designen underlättar en bra arbetsställning. Makita har en mycket lång tradition av att leverera högkvalitativa elverktyg till marknader runt om i världen. Det märks både på handhavandet och kvaliteten på DUH523Z att Maktia helt klart lever upp till sitt rykte.
För- och nackdelar
Det första vi tänkte på med denna häcksax var att vikten var låg, den ligger på 3,2 kilo. DUH523Z är också lätt att jobba med. Svärdlängden ligger på 52 cm och maskinen är mycket smidig när det kommer till att klippa över axelhöjd. Främst beror detta på den låga vikten men även växlingen mellan vertikalt och horisontellt klippläge går lätt.
Med en väl avvägd tyngdpunkt och en balanseringen som gör den mer användarvänlig, blir detta en häcksax som passar den som inte har någon större vana att hantera häcksaxar. Även knapparnas placering gör modellen mer lättanvänd. En annan fördel är också att det finns en skyddsplatta mellan det främre handtaget och svärdet. Risken är alltså låg att man slinter eller att delar av grenar sprätter upp.
Ljudnivån är uppseendeväckande låg och vi kunde klippa klart alla häckarna i testet utan att störas av ljudet. Dessutom är modellen utrustad med vibrationsdämpare som tillsammans med en låg ljudnivå bidrar till en hög komfort.
Batteriets laddtid ligger på mellan 30 och 45 minuter. Batterispänning är 18 V och med ett fulladdat batteri kan du klippa i uppskattningsvis 25 minuter. Häcksaxar med bättre batteritid och kapacitet kan klippa längre och vi rekommenderar inte denna modell till dig som behöver en häcksax till långa häckar som är mer krävande. Makita DUH523Z klarar bara kvistar som har en kvistdiameter på 15 mm. Det räcker dock för de flesta som har mer lättklippta häckar eller buskar.
Vårt test
I testet som vi genomförde klippte vi bland annat en del av en tujahäck. Denna var cirka 2,2 meter hög och 3 meter lång. Arbetet med att klippa denna tog 2 minuter och 5 sekunder för toppen och 2 minuter och 15 sekunder för sidan. Tack vare att modellen är batteridriven kortas klipptiden ned jämfört med häcksaxar med sladd.
Utseendet på häcken var vi nöjda med, men som sagt, om du ska klippa en grövre häck med tjocka grenar, så kan det bli svårt att komma igenom dessa med DUH523Z.
Arbetsställning som modellen tillåter gör att det går snabbt att arbeta. Kombinerar man detta med en bra räckvidd och den låga vikten, så innebär detta att vi utan problem kan rekommendera Makitas häcksax till de flesta personer som behöver en något enklare häcksax. Priset är dessutom tilltalande.
-
Ljudnivå:78 dBMax grengrovlek:35 mmSvärdlängd:70 cmTandavstånd:40 mmBatteri & laddare:BensindrivenVikt:5.4 kgVarv / min:10 000Drivkälla:BensinFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Mycket kraftfull
- Lång räckvidd och bra tyngdpunkt
- Bra dämpning av vibrationer
- Perfekt för grova häckar och buskar
Nackdelar- Högljudd
- Tung
Recension
Alla som är ute efter en kraftfullare modell av häcksaxar som klarar krävande buskage och häckar, bör titta en extra gång på AL-KO:s modell Solo 163-70. Detta är en bensindriven häcksax med långt svärd, ställbart handtag och hög vibrationsdämpning.
För- och nackdelar
En fördel med en bensindriven häcksax är att den är både kraftfull och du slipper att bekymra dig över att ett batteri ska ta slut. Nackdelen är att ljudnivån är högre än för batteridrivna modeller. Att använda hörselskydd är med andra ord ett måste. Bland specifikationerna som Solo 163-70 har hittar vi flera delar som vi gillar, men även några mindre bra saker.
Svärdet på Solo 163-70 är hela 70 cm långt. Att klippa högre eller långa häckar är alltså inget problem. Nackdelen med en större häcksax är att den är tung. Denna modell väger också drygt 5 kilo. Vikten gör det jobbigt att hålla häcksaxen över axelhöjd. Arbetet med att klippa djupare häckar kan alltså bli jobbigt om du inte står på en pall eller stege.
Att ändra arbetsställning går dock ganska smidigt eftersom handtagen är mycket greppvänliga och du kan ställa det bakre handtaget i 45 eller 90 graders vinkel. Vibrationsdämpningen bidrar till att göra arbetet lättare och du slipper att ta längre pauser för att vila händerna. Det sitter fjädrar under chassit som fångar upp det mesta av stötarna.
Det vi saknar är ett luftfilter som går att knäppa eller snäppa dit. På denna modell behöver du använda skruvmejsel för att ta bort den enda skruven.
Vårt test
I testet som vi genomförde klippte vi bland annat en del av en tujahäck. Höjden på denna var cirka 2,2 meter och längden 3 meter. Att klippa denna gick snabbt. Arbetet tog med att klippa toppen tog 1 minut och 20 sekunder och 1 minuter och 40 sekunder för sidan. Den korta tiden berodde mycket på att svärdet är långt och att motorn är kraftfull. Även tandavståndet är högt, vilket gör det lätt för Solo 163-70 att tugga sig igenom tätare häckar.
Gällande funktionerna så är det lätt att komma åt choke-knappen och även flödaren är smidigt placerad. De är relativt tröga, vilket är en fördel eftersom vi inte vill komma åt dem alltför enkelt.
En nackdel med bensindrivna verktyg, och då även häcksaxar, kan vara att de går trögt att få igång om de stått ett tag. Solo 163-70 är dock lättstartad och när du fått igång den går det mycket snabbt att få upp den på höga varvtal. Vi känner verkligen kraften som denna modell erbjuder. Inga häckar eller buskar är för krävande att ta sig igenom.
Bäst passar alltså Solo 163-70 för dig som behöver kraft, räckvidd och möjlighet till lång klipptid med din häcksax.
-
Ljudnivå:76 dBMax grengrovlek:28 mmSvärdlängd:72 cmTandavstånd:30 mmBatteri & laddare:Ingår ejVikt:5.6 kgVarv / min:2 700Drivkälla:BatteriFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Stark
- Mycket bra räckvidd
- Lång batteritid
- Känns stabil och gedigen
Nackdelar- Tar tid att byta batteri
- Hög kapacitet, men tog tid att klippa med
- Tung
Recension
Sladdlösa elverktyg är praktiska, det gäller inte minst häcksaxar. Einhell GE-CH 36/65 är en modell som är både stark, har bra batteritid och känns stabil att använda. För att vara en batteridriven häcksax ligger antalet klipp per minut högt, hela 2 700. Denna modell är perfekt om du vill ha kraften från en stark elmotor i kombination med ett långt svärd.
För- och nackdelar
En klar fördel med Einhell GE-CH 36/65 är den effektiva räckvidden som ligger på 65 cm. Om du till exempel har en hög och tätare häck, så fungerar denna häcksax perfekt. När du köper den ingår dessutom en uppsamlare. Motorn, som drivs av två 18-voltsbatterier, är kraftfull och om du förenar denna med det faktum att svärdet klarar kvistar med en diameter på 28 mm, så är det få häckar och buskar som den inte klarar att klippa.
Ergonomin för denna modell är hög, men nackdelen är vikten, den väger drygt 5,5 kg. Att klippa axelhögt är alltså något som kan bli jobbigt. Fördelen med konstruktionen är att handtagen är mycket sköna. De går att justera och är vridbara och greppvänligheten är hög. Det främsta handtaget har en mikrobrytare för att lätt kunna köra häcksaxen. Nackdelen med en kraftfullare häcksax är att den låter mer. I det här fallet är dock ljudet inte speciellt högt.
Batterierna ingår i Power X-Change-familjen och kan användas till alla verktyg i serien. Placeringen av dem är smart, men det kan vara lite knepigt att byta dem. Batteritiden, eller klipptiden, ligger på cirka 50 minuter och det tar ungefär 45 minuter att ladda upp batterierna. Eftersom det krävs två batterier och laddare så kan denna modell bli ganska dyr inledningsvis. Om du har fler elverktyg i serien kan du dock använda batterierna även till dessa.
Vårt test
I testet klippte vi bland annat en del av en tujahäck. Höjden på denna var cirka 2,2 meter och längden var 3 meter. Det tog 1 minut och 50 sekunder att klippa toppen och 2 minuter och 30 sekunder att klippa sidan. Anledningen till att det drog ut något på tiden var att häcksaxen är ganska tung att hantera, vilket minskade flexibiliteten. Den tog dock många kvistar och grenar på en gång.
Vibrationsdämpningen i Einhell GE-CH 36/65 är ganska hög. Vi kände inte att skakningarna blev något problem, men det är alltid smart att använda arbetshandskar för att ändå dämpa vibrationerna. Står man på en stege, när man klipper toppen, och slipper att sträcka sig alltför mycket, blir denna häcksax enklare att använda.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Einhell GE-CH 36/65 passar utmärkt för dig som vill förena kraft med räckvidd och hög kvalitet. Häcksaxen är har ett svärd i laserskuret och diamantslipat stål, något som borgar för lång livslängd, och ett växelhus i metall.

Köpguide: Hitta rätt häcksax
Under denna rubrik har vi samlat de viktigaste punkterna att ha koll på när du ska köpa en häcksax. Vilken modell som sedan är rätt för dig varierar beroende på vilket behov du har. Generellt sett bör köpet vara en avvägning mellan kvalitet, egenskaper och pris. Om du klipper mindre krävande häckar någon gång per år, kan det till exempel vara värt att titta på en något billigare batteridriven häcksax. För mer krävande buskar eller mindre träd kan istället en bensindriven variant vara passande.
Typ av häcksax
Överlag finns det tre kategorier som häcksaxar kan delas in i.
-
Batteridriven häcksax: Fördelen med dessa modeller av häcksaxar är främst att du slipper sladden eller bensindoften. En häcksax med uppladdningsbart batteri ger dig hög flexibilitet och bättre ergonomi, eftersom du inte har någon sladd som är i vägen. Nackdelen är att batteriet behöver laddas efter någon timme.
-
Eldriven häcksax: Häcksaxar med sladd har fördelen att du slipper ladda dem. Du kan klippa så länge du önskar. Nackdelen är att en sladd kan vara i vägen och du behöver ofta en förlängningssladd för att komplettera den ordinarie sladden.
- Bensindriven häcksax: De bensindrivna häcksaxarna är ofta starka och klarar tuffa kvistar. Det går lätt och snabbt att fylla på bränsle och du kan köra med dem länge. Nackdelen är att de är dyrare i drift än en eldriven variant och att du kan behöva stå ut med bensindoften.
Ergonomi
Oberoende av om det är en lägre eller högre häck du klipper, så bör häcksaxen vara anpassad till att klara av den. Det ska även gå smidigt att klippa i olika vinklar, allt från 45 till 90 graders vinkel. Här spelar exempelvis häcksaxens balans roll, alltså var tyngdpunkten ligger. En variant med tyngdpunkten för långt bak kan bli jobbig att hålla, samtidigt som en med tyngden i svärdet kommer att kräva att du hela tiden får använda armstyrkan för att hålla emot vikten. Vikten på en häcksax ligger ofta mellan drygt 2 kilo upp till 5 kilo. Tyngre modeller är ofta kraftfullare.
För bättre ergonomi kan du välja en häcksax med vridbart bakre handtag. Då kan du justera det efter behov.
Längden på svärdet
Längden på bladet, eller svärdet, bör vara anpassat till det du tänker klippa. En bred och hög häck kräver till exempel ett längre svärd för att du ska komma åt ordentligt. Med ett för kort svärd riskerar du att behöva sträcka dig för att komma åt mittenpartiet i busken eller häcken.
-
En svärdlängd på 50 cm passar häckar som inte är alltför breda eller höga.
- En längd på 70 cm är istället bra för högre häckar eller buskar.
Med ett längre svärd jobbar du också ofta snabbare eftersom du får med dig flera kvistar i varje svep. En kortare variant har dock fördelen att vara flexibel och du kan manövrera lättare. Dessa är också lättare.
Vibrationsdämpning
Alla häcksaxar ger ifrån sig vibrationer i olika utsträckning. Kraftfullare modeller vibrerar ofta mer och det blir då viktigt att de har en bra dämpning. Längre arbetspass med häcksaxar som vibrerar mycket blir jobbiga. Mer högkvalitativa modeller kan ha fjädrar under chassit som fångar upp stötarna.
Om du är känsligför vibrationer rekommenderar vi dig att köpa en batteridriven modell av häcksax. Dessa vibrerar ofta mindre än de bensindrivna. Använd dessutom handskar och ha gummerade handtag.
Batteritid
Batteritiden på häcksaxar varierar en del och man skiljer mellan belastad och obelastad batteritid. Den intressanta delen att mäta är den belastade batteritiden, alltså under användning. Då klarar de flesta modeller att klippa i 60 eller 90 minuter innan du behöver byta, eller ladda, batteriet. Satsa gärna på en häcksax med litiumjonbatteri eftersom dessa kör med full kraft under hela arbetspasset.
Det är också användbart att ha ett extra batteri att byta med om du ska klippa större ytor under längre tid. Ofta går batterier till trädgårdsmaskiner av samma märke att använda till flera maskiner från den tillverkaren. Att satsa på maskiner och apparater från samma tillverkare kan vara smart.
Häcksaxens styrka
En häcksax som är för svag och kör fast riskerar också att skada buskens eller häckens kvistar. Du vill helst ha en modell som klarar att ta sig djupare in i häcken, för att jämna till de grövre delarna. Det är dock inte bara styrkan i motorn som är det viktiga, utan även knivbladens utformning. Om de sitter med längre mellanrum och är kraftigare, klarar de också tjockare partier lättare eftersom de kommer åt bättre. Grenar upp till 2 cm i tjocklek är ingen match för starkare häcksaxar.
Motor
Elektriska häcksaxar har två olika typer av motorer, antingen en borstad eller en borstlös. Generellt sett ger en borstlös motor en bättre och effektivare häcksax.
Borstad motor
Nedan följer några av de viktigare för- och nackdelarna med en borstad motor.
Fördelar
-
Ofta billigare
-
Enkel reglering av hastigheten
- Säker i svårare miljöer eftersom den saknar avancerad elektronik.
Nackdelar
-
Ofta lägre varvtal
-
Lägre vridmoment vid högre hastighet (alltså sämre kraft)
- Kräver mer underhåll
Borstlös motor
Nedan hittar du några av de viktigare för- och nackdelarna med en borstlös motor.
Fördelar
-
Lättare maskinvikt
-
Större varvtalsområde
-
Mindre storlek
-
Hög verkningsgrad (du får ut mycket energi i förhållande till vad som tillförs)
-
Konstant vridmoment
- Längre drifttid
Nackdelar
-
Ofta dyrare
- Mer komplex motorstyrning
Vårt test av häcksaxar
När vi testade olika häcksaxar gjorde vi det på en tujahäck och en måbärshäck för att ge dem en passande utmaning. Vi utförde testet vid ett fåtal tillfällen för kunna göra en rimlig utvärdering av varje modell. De häcksaxar som vi använde var ett par bensindrivna modeller, men främst de med batteri. Delarna vi undersökte i den praktiska delen av testet var huruvida häcksaxen skadade häcken eller körde fast, hur snitten blev och om den hade problem med grövre kvistar. Andra saker som var viktiga är de vi punktar upp nedan.
- Klipptid - Hur lång tid tar det att klippa häcken med de olika modellerna? Passar häcksaxen för grövre häckar?
- Batteritid & laddningstid - Tar batteriet slut snabbt? Laddar batteriet på kort tid? Går det lätt att byta batteri?
- Användbarhet & design - Hur lång räckvidd har häcksaxen? Är den ergonomisk? Vibrerar den mycket? Är den bra balanserad?
- Prisvärdhet - Är häcksaxen värd sitt pris? Lever kvaliteten upp till våra förväntningar?
-
Ljudnivå:72 dBMax grengrovlek:22 mmSvärdlängd:45 cmTandavstånd:30 mmBatteri & laddare:IngårVikt:3.7 kgVarv / min:1 450Drivkälla:BatteriFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp1-2 dagars leveransFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Snyggt resultat
- Ergonomisk design
- Lättanvänd och tystgående
- Bra dämpning av vibrationer
Nackdelar- Begränsade justeringsmöjligheter på handtag
Recension
Stihl HSA 56 är en batteridriven häcksax som använder sig av ett lithium-Ion-batteri som drivkälla. Batteriet är kompatibelt med andra maskiner i serien och har en spänning på 36 V. Laddtiden för batteriet är 1 timme och 40 minuter och vid fulladdat batteri kunde vi klippa i 1 timme och 20 minuter. Batteriet väger 0,9 kg, vilket är inräknat i totalvikten som vi redovisar. Det vi hade önskat var att laddtiden var något kortare, vissa konkurrerande modeller laddar på 1 timme. Om du till exempel behöver byta batteri under tiden som du klipper, så är själva bytet enkelt och går snabbt.
För- och nackdelar
En nackdel som vi hittade med denna häcksax-modell var att det inte går att förlänga skaftet på häcksaxen. Det kan också vara något besvärligare att klippa över axelhöjd under längre perioder eftersom det är sämre med justeringsmöjligheter av handtagen. Maskinens låga vikt bidrar dock till att det ändå fungerar bra. Att byta klippriktning, alltså om du vill växla mellan att klippa vertikalt och horisontellt, går mycket smidigt tack vare designen och bladets längd. Placering av handtagen är också genomtänkt, men de kunde vara mer bekväma.
Bland fördelarna hittade vi flera saker vi gillade. Bland annat är ljudnivån låg och vi uppfattar den inte som störande. Om du klipper längre stunder rekommenderar vi dock hörselskydd, för säkerhets skull. Kontrollerna och knapparna som används fungerar utmärkt, det är inga större problem att hålla inne on-knappen en längre tid. Vi tyckte heller inte att den var trög eller liknande. Modellen är välbalanserad med en enkel och funktionell design. Varken motordelen eller svärdet är för tungt åt något håll.
Vårt test
I testet använde vi bland annat häcksaxen till en tujahäck som var drygt 2,2 meter hög och 3 meter lång. Det tog 1 minut och 45 sekunder att klippa toppen och 1 minut och 50 sekunder att klippa sidan. En anledning till att Stihl HSA 56 är en av våra favoriter är att klippförmågan är suverän. Häcksaxen klarar grövre kvistar tack vare en kniv som klipper i båda riktningarna. Bladet har också droppformade grenhållare för att hålla grenarna på plats för skären. Häcken blev snygg och utmärkt klippt efter vårt test. Själva klippningen och resultatet vägde trots allt tyngst i den sammanvägda bedömningen.
Vi kan helt klart rekommendera Stihl HSA 56 till de flesta hushåll som behöver en pålitlig och lättanvänd häcksax.
Läs mer -
Ljudnivå:75 dBMax grengrovlek:22 mmSvärdlängd:55 cmTandavstånd:30 mmBatteri & laddare:Laddare ingårVikt:3.4 kgVarv / min:1 350Drivkälla:BatteriFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp1-2 dagars leveransFördelar
- Bäst balanserade häcksaxen vi testat
- Mycket smidigt byte av klippriktning
- Låg ljudnivå
- Fint resultat på häckar och buskar
Nackdelar- Relativt lång laddtid i förhållande till klipptid
- Kunde vara bekvämare handtag
Recension
En favorit bland de häcksaxar som vi testat kommer från Ryobi. Produkter av märket Ryobi designas av Hongkong-baserade Techtronic Industries Company Limited, som har en längre erfarenhet av att ta fram olika elverktyg. Det vi uppskattar med häcksaxen Ryobi One+ RHT1855R40F är främst hur välbalanserad den är och att det går mycket smidigt att byta klippriktning, exempelvis från vertikalt till horisontellt. Resultatet på de häckar vi klippte var även det över förväntan.
För- och nackdelar
En klar fördel med Ryobi One är handtagens placering och att det bakre handtaget är vridbart. De underlättar ett smidigt byte av grepp, vilket kan vara aktuellt när du vill ändra klippriktning. Oavsett om du är vänster- eller högerhänt så passar greppet bra. Nackdelen med handtagen är att de kunde vara bekvämare. Vi tycker till exempel att det främre handtaget är relativt otympligt.
När det gäller batteriet så har det en spänning på 18 V. Laddtiden ligger på ungefär 1 timme och du kan köra häcksaxen i cirka 35 minuter innan batteriet är urladdat. Förhållandet mellan laddtiden och klipptiden är kort, något som vi anser är en nackdel. Vikten på själva batteriet är dock låg och ligger på 0,5 kilo och häcksaxen i sig väger 2,9 kilo. Ett byte av batteriet sker på liknande sätt som för andra häcksaxmodeller med en genomtänkt design, det är lätt och enkelt.
Knapparna och kontrollerna på Ryobi One sitter välplacerade och att köra maskinen under hela klipptiden går utmärkt. När du ska klippa toppen på häcken kan det dock vara lite jobbigt att hålla häcksaxen över axelhöjd. Gällande ljudnivån som svärdet och motorn ger ifrån sig, så är det inte störande. Decibeltalet ligger på runt 75, vilket gör att vi rekommenderar hörselskydd.
Vårt test
I testet klippte vi bland annat en del av en tujahäck som var drygt 2,2 meter hög och 3 meter lång. Ryobi One hade en hög klippförmåga där grövre kvistar kapades utan problem. Den maximala grendiametern ligger också på 22 mm. För att inte köra fast har denna modell även en automatisk broms av knivarna och ett anti-blockerings-system. Detta förhindrar eventuell grenblockering.
Att klippa toppen på tujahäcken tog ungefär 2 minuter och 10 sekunder. Klippningen av sidan tog ganska exakt 2 minuter. När vi testklippte så var vi noggranna med att inte ha för bråttom, vi klippte på ungefär samma sätt med alla häcksaxarna i testet. Resultatet för Ryobi One blev helt klart godkänt och häcken blev både tilltalande och välklippt.
Vår rekommendation för denna modell blir att skaffa den om du vill ha en välbalanserad häcksax med tyngdpunkten på rätt ställe, som är högkvalitativ och som möjliggör bra ergonomi.
Läs mer -
Ljudnivå:71 dBMax grengrovlek:15 mmSvärdlängd:52 cmTandavstånd:28 mmBatteri & laddare:Ingår ejVikt:3.2 kgVarv / min:1 350Drivkälla:BatteriFri frakt över 625 kr14 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Prisvärd och lättanvänd
- Kort laddtid
- Låg vikt
Nackdelar- Har svårare med grövre kvistar
Recension
Bland de populära modellerna av häcksaxar hittar vi Makita DUH523Z. Denna häcksax är lättmanövrerad och designen underlättar en bra arbetsställning. Makita har en mycket lång tradition av att leverera högkvalitativa elverktyg till marknader runt om i världen. Det märks både på handhavandet och kvaliteten på DUH523Z att Maktia helt klart lever upp till sitt rykte.
För- och nackdelar
Det första vi tänkte på med denna häcksax var att vikten var låg, den ligger på 3,2 kilo. DUH523Z är också lätt att jobba med. Svärdlängden ligger på 52 cm och maskinen är mycket smidig när det kommer till att klippa över axelhöjd. Främst beror detta på den låga vikten men även växlingen mellan vertikalt och horisontellt klippläge går lätt.
Med en väl avvägd tyngdpunkt och en balanseringen som gör den mer användarvänlig, blir detta en häcksax som passar den som inte har någon större vana att hantera häcksaxar. Även knapparnas placering gör modellen mer lättanvänd. En annan fördel är också att det finns en skyddsplatta mellan det främre handtaget och svärdet. Risken är alltså låg att man slinter eller att delar av grenar sprätter upp.
Ljudnivån är uppseendeväckande låg och vi kunde klippa klart alla häckarna i testet utan att störas av ljudet. Dessutom är modellen utrustad med vibrationsdämpare som tillsammans med en låg ljudnivå bidrar till en hög komfort.
Batteriets laddtid ligger på mellan 30 och 45 minuter. Batterispänning är 18 V och med ett fulladdat batteri kan du klippa i uppskattningsvis 25 minuter. Häcksaxar med bättre batteritid och kapacitet kan klippa längre och vi rekommenderar inte denna modell till dig som behöver en häcksax till långa häckar som är mer krävande. Makita DUH523Z klarar bara kvistar som har en kvistdiameter på 15 mm. Det räcker dock för de flesta som har mer lättklippta häckar eller buskar.
Vårt test
I testet som vi genomförde klippte vi bland annat en del av en tujahäck. Denna var cirka 2,2 meter hög och 3 meter lång. Arbetet med att klippa denna tog 2 minuter och 5 sekunder för toppen och 2 minuter och 15 sekunder för sidan. Tack vare att modellen är batteridriven kortas klipptiden ned jämfört med häcksaxar med sladd.
Utseendet på häcken var vi nöjda med, men som sagt, om du ska klippa en grövre häck med tjocka grenar, så kan det bli svårt att komma igenom dessa med DUH523Z.
Arbetsställning som modellen tillåter gör att det går snabbt att arbeta. Kombinerar man detta med en bra räckvidd och den låga vikten, så innebär detta att vi utan problem kan rekommendera Makitas häcksax till de flesta personer som behöver en något enklare häcksax. Priset är dessutom tilltalande.
Läs mer -
Ljudnivå:78 dBMax grengrovlek:35 mmSvärdlängd:70 cmTandavstånd:40 mmBatteri & laddare:BensindrivenVikt:5.4 kgVarv / min:10 000Drivkälla:BensinFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Mycket kraftfull
- Lång räckvidd och bra tyngdpunkt
- Bra dämpning av vibrationer
- Perfekt för grova häckar och buskar
Nackdelar- Högljudd
- Tung
Recension
Alla som är ute efter en kraftfullare modell av häcksaxar som klarar krävande buskage och häckar, bör titta en extra gång på AL-KO:s modell Solo 163-70. Detta är en bensindriven häcksax med långt svärd, ställbart handtag och hög vibrationsdämpning.
För- och nackdelar
En fördel med en bensindriven häcksax är att den är både kraftfull och du slipper att bekymra dig över att ett batteri ska ta slut. Nackdelen är att ljudnivån är högre än för batteridrivna modeller. Att använda hörselskydd är med andra ord ett måste. Bland specifikationerna som Solo 163-70 har hittar vi flera delar som vi gillar, men även några mindre bra saker.
Svärdet på Solo 163-70 är hela 70 cm långt. Att klippa högre eller långa häckar är alltså inget problem. Nackdelen med en större häcksax är att den är tung. Denna modell väger också drygt 5 kilo. Vikten gör det jobbigt att hålla häcksaxen över axelhöjd. Arbetet med att klippa djupare häckar kan alltså bli jobbigt om du inte står på en pall eller stege.
Att ändra arbetsställning går dock ganska smidigt eftersom handtagen är mycket greppvänliga och du kan ställa det bakre handtaget i 45 eller 90 graders vinkel. Vibrationsdämpningen bidrar till att göra arbetet lättare och du slipper att ta längre pauser för att vila händerna. Det sitter fjädrar under chassit som fångar upp det mesta av stötarna.
Det vi saknar är ett luftfilter som går att knäppa eller snäppa dit. På denna modell behöver du använda skruvmejsel för att ta bort den enda skruven.
Vårt test
I testet som vi genomförde klippte vi bland annat en del av en tujahäck. Höjden på denna var cirka 2,2 meter och längden 3 meter. Att klippa denna gick snabbt. Arbetet tog med att klippa toppen tog 1 minut och 20 sekunder och 1 minuter och 40 sekunder för sidan. Den korta tiden berodde mycket på att svärdet är långt och att motorn är kraftfull. Även tandavståndet är högt, vilket gör det lätt för Solo 163-70 att tugga sig igenom tätare häckar.
Gällande funktionerna så är det lätt att komma åt choke-knappen och även flödaren är smidigt placerad. De är relativt tröga, vilket är en fördel eftersom vi inte vill komma åt dem alltför enkelt.
En nackdel med bensindrivna verktyg, och då även häcksaxar, kan vara att de går trögt att få igång om de stått ett tag. Solo 163-70 är dock lättstartad och när du fått igång den går det mycket snabbt att få upp den på höga varvtal. Vi känner verkligen kraften som denna modell erbjuder. Inga häckar eller buskar är för krävande att ta sig igenom.
Bäst passar alltså Solo 163-70 för dig som behöver kraft, räckvidd och möjlighet till lång klipptid med din häcksax.
Läs mer -
Ljudnivå:76 dBMax grengrovlek:28 mmSvärdlängd:72 cmTandavstånd:30 mmBatteri & laddare:Ingår ejVikt:5.6 kgVarv / min:2 700Drivkälla:BatteriFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Stark
- Mycket bra räckvidd
- Lång batteritid
- Känns stabil och gedigen
Nackdelar- Tar tid att byta batteri
- Hög kapacitet, men tog tid att klippa med
- Tung
Recension
Sladdlösa elverktyg är praktiska, det gäller inte minst häcksaxar. Einhell GE-CH 36/65 är en modell som är både stark, har bra batteritid och känns stabil att använda. För att vara en batteridriven häcksax ligger antalet klipp per minut högt, hela 2 700. Denna modell är perfekt om du vill ha kraften från en stark elmotor i kombination med ett långt svärd.
För- och nackdelar
En klar fördel med Einhell GE-CH 36/65 är den effektiva räckvidden som ligger på 65 cm. Om du till exempel har en hög och tätare häck, så fungerar denna häcksax perfekt. När du köper den ingår dessutom en uppsamlare. Motorn, som drivs av två 18-voltsbatterier, är kraftfull och om du förenar denna med det faktum att svärdet klarar kvistar med en diameter på 28 mm, så är det få häckar och buskar som den inte klarar att klippa.
Ergonomin för denna modell är hög, men nackdelen är vikten, den väger drygt 5,5 kg. Att klippa axelhögt är alltså något som kan bli jobbigt. Fördelen med konstruktionen är att handtagen är mycket sköna. De går att justera och är vridbara och greppvänligheten är hög. Det främsta handtaget har en mikrobrytare för att lätt kunna köra häcksaxen. Nackdelen med en kraftfullare häcksax är att den låter mer. I det här fallet är dock ljudet inte speciellt högt.
Batterierna ingår i Power X-Change-familjen och kan användas till alla verktyg i serien. Placeringen av dem är smart, men det kan vara lite knepigt att byta dem. Batteritiden, eller klipptiden, ligger på cirka 50 minuter och det tar ungefär 45 minuter att ladda upp batterierna. Eftersom det krävs två batterier och laddare så kan denna modell bli ganska dyr inledningsvis. Om du har fler elverktyg i serien kan du dock använda batterierna även till dessa.
Vårt test
I testet klippte vi bland annat en del av en tujahäck. Höjden på denna var cirka 2,2 meter och längden var 3 meter. Det tog 1 minut och 50 sekunder att klippa toppen och 2 minuter och 30 sekunder att klippa sidan. Anledningen till att det drog ut något på tiden var att häcksaxen är ganska tung att hantera, vilket minskade flexibiliteten. Den tog dock många kvistar och grenar på en gång.
Vibrationsdämpningen i Einhell GE-CH 36/65 är ganska hög. Vi kände inte att skakningarna blev något problem, men det är alltid smart att använda arbetshandskar för att ändå dämpa vibrationerna. Står man på en stege, när man klipper toppen, och slipper att sträcka sig alltför mycket, blir denna häcksax enklare att använda.
Sammanfattningsvis kan vi konstatera att Einhell GE-CH 36/65 passar utmärkt för dig som vill förena kraft med räckvidd och hög kvalitet. Häcksaxen är har ett svärd i laserskuret och diamantslipat stål, något som borgar för lång livslängd, och ett växelhus i metall.
Läs mer
Vanliga frågor om häcksaxar
Hur mycket låter en häcksax?
En batteridriven häcksax håller vanligtvis en ljudnivå mellan 65 och 80 dB. Bensindrivna modeller låter mer, upp till runt 90 dB. Det är rekommenderat att du använder hörselskydd när du kör en mer högljudd modell av häcksax.
Kan jag ändra varvtalet på häcksaxen?
Vissa modeller av häcksaxar har en inställning som innebär att du kan justera varvtalet som den körs med. Rent praktiskt anser vi inte att man har någon större nytta av att kunna reglera hastigheten. Fördelen kan dock vara att den drar mindre batteri.
En del häcksaxar har också en pulsfunktion, om du skulle riskera att köra fast och behöver extra kraft.
Hur underhåller jag en häcksax?
De flesta häcksaxar är relativt fria från underhåll. Om du väljer en batteridriven modell behöver du i princip bara göra rent svärdet med skurborste och ljummet vatten efter klippning. Bensindrivna modeller kan däremot kräva att du rengör dem mer noggrant. Drivmedelsrester och olja kan hamna på verktyget som behöver torkas av.
Då och då behöver du smörja knivarna, och svärdet, med några droppar olja. Fukt och sav som lämnas på knivarna har nämligen en tendens att bli klibbiga och belasta motorn onödigt mycket. Därmed kan du inte heller klippa i samma hastighet eller med samma kraft.