Bäst i test: Bästa gasolgrillen 2023
Gasolgrillen är ett perfekt tillskott till altanen eller tomten. De värms upp snabbt, är bekväma och värmen går enkelt att kontrollera. I dagsläget finns det flera typer och modeller av gasolgrillar i varierande utförande med olika tillbehör och funktioner. Vi har testat några av de populärare modellerna på marknaden och utsett 5 favoriter. Bästa gasolgrillen denna säsongen blev Gasolgrill Bluegaz Z-1 som är en lagom stor, mycket hanterbar och praktisk gasolgrill med hög effekt.
Testvinnare - Bästa Gasolgrill 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Gasolgrillarna 2023:
- Gasolgrill Bluegaz Z-1
- Gasolgrill Bluegaz Z-5
- Gasolgrill Napoleon Rogue 525-1 SE
- Gasolgrill Loger Champion 4G
- Gasolgrill Sunwind Helle
De 5 bästa Gasolgrillarna i September 2023
-
Storlek (LxDxH):136 x 60 x 121 cmVikt:63 kgBrännare:4 stTotaleffekt:14 kWGrillgaller:Rostfritt stålGrillyta:63 x 49 cmTändning:ElektroniskSidobrännare:NejFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFri frakt över 499 kr30 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFördelar
- Lång hållbarhet på brännarna
- Genomtänkt konstruktion
- Lätt att underhålla
- Mycket värmebeständig legering med korrosionsskydd
Nackdelar- Saknar sidobrännare
- Vi saknar grillgaller i gjutjärn
Recension
Gasolgrillar kostar i princip alltid betydligt mer än en vanlig kolgrill och därför blir valet av bäst modell ofta viktigare. Den investering du gör ska löna sig på så sätt att du vill kunna ha grillen länge och resultatet ska bli lika bra varje gång. Bluegaz Z-1 är den modell som vi uppskattade mest i vårt test. Den har flera bra egenskaper och ger rätt förutsättningar för att kunna få vilken grillkväll som helst att bli lyckad.
Material & design
Konstruktionen som Bluegaz Z-1 har gör den lättanvänd och enkel att hålla rent. Designen är genomtänkt med andra ord. Modellen har elektronisk tändning, vilket innebär att du tänder de fyra brännarna genom att vrida vreden motsols tills det hörs ett klick och lågan tänds. Brännarna i sig har en legering av 443-stål som ger dem en lång livslängd och högre värmetålighet. Flamtämjarna, som sitter över brännarna, är lätta avlägsna vid rengöring av brännarna i sig.
Grillgallren kommer i två nivåer och är av rostfritt stål. Tyvärr saknar denna modell sidobrännare, vilket är ett minus om man exempelvis vill koka sås eller värma något vid sidan av. Gasolgrillens vikt på 63 kilo gör också att den inte är den lättaste varianten vi testat, men de fyra gedigna transporthjulen underlättar onekligen all förflyttning. Förvaringsutrymme, redskapskrokar och avlastningsytor finns dels på och vid de två sidoborden, men även under grillen. Där kan du ha grillredskap bakom två metalldörrar. Djupet i skåpet gör att du får plats med det mesta du behöver.
Användning
När vi testade Bluegaz Z-1 tog det cirka fyra minuter innan grillen var klar att användas. Den var då uppe i cirka 250 grader. Tack vare att grillytan inte är den absolut största och att brännarna är placerade med ett avstånd som gör att de sprider värmen bättre, går det snabbt att få en jämnare temperatur. Med lätta inställningar och enkla reglage blir det även möjligt att använda temperaturzonerna mer effektivt. Det är ingen lågkvalitativ känsla på dem, utan reglagen och detaljerna är pålitliga.
Om du ska grilla indirekt är det bara att slå av ett par av brännarna och använda några av de övriga. Detta underlättas av fler brännare och inte färre.
Den totala effekten på 14 kWh fördelad över brännarna ger kanske inte förutsättningar för de högsta temperaturerna, men detta är heller inte nödvändigt. Det är snarare fördelningen av värmen och möjligheten att kunna justera denna som är intressant. Här sticker verkligen Bluegaz Z-1 ut som ett toppval.
Omdöme
Om vi ska lämna ett helhetsomdöme så innebär det att Bluegaz Z-1 får ett högt betyg. Vi saknar egentligen inte något, förutom sidobrännare och möjligen en högre effekt. I övrigt är modellen ganska snål på bränsle och en större flaska håller under många grillkvällar. Vi uppskattade att en gasolflaska PC10 räckte under en sommarsäsong, om man grillade en eller två gång per vecka.
-
Storlek (LxDxH):160 x 61 x 121 cmVikt:58 kgBrännare:5 stTotaleffekt:24.5 kWGrillgaller:GjutjärnGrillyta:80 x 50 cmTändning:ElektroniskSidobrännare:JaFri frakt över 499 kr30 dagars öppet köp1-3 dagars leveransFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Hög totaleffekt
- Stor grillyta
- Lättstartad
- Enkel varmhållning med IR-brännare
Nackdelar- Drar en del bränsle på högre effekt
- Skrymmande
Recension
Du som är ute efter en större modell av gasolgrill, av högsta kvalitet och med flera brännare och mycket grillyta, kan kika extra på Bluegaz Z-5. Denna gasolgrill kommer också till ett inte alltför högt pris, något vi uppskattade. Det du får med denna modell är fem rostfria brännare, en sidobrännare, en infraröd brännare (så kallad backburner), ett tilltaget förvaringsutrymme och bra avlastningsytor.
Material & design
Bluegaz Z-5 är en relativt lätt modell med sina 58 kilo, speciellt med tanke på storleken. Att flytta på grillen är alltså inga större problem, utan det är bara att rulla den på de fyra transporthjulen. Det krävs dock att du har en del utrymme på tomten för att förvara Bluegaz Z-5. Bredden ligger på 160 cm, vilket är mycket. Fördelen med detta är att grillytan också blir större, den ligger på 80 x 50 cm. Konstruktion är överlag gedigen och vi betraktar den som tålig, trots att vissa mindre detaljer kan vara exponerade för rost, om du inte skyddar grillen ordentligt mot långvarig fukt.
Materialet i brännarna är i rostfritt stål och den infraröda brännaren har en tålig keramisk legering. Z-5 har även flametamers i rostfritt stål, två grillgaller i gjutjärn (ett material som håller värmen bra), dubbelmantlat lock för effektivare varmhållning och uttag för rotisserie. Det vi saknar är krokar för upphängning av grillredskap. Förvaringsmöjligheterna är annars mycket bra med ett stort och rymligt utrymme, skyddat av två dörrar, under grillen.
Användning
När vi använde Bluegaz Z-5 upptäckte vi att det gick snabbt att få upp temperaturen i den. Det tog drygt tre minuter att komma upp i grilltemperatur. En fördel med att temperaturerna som kan uppnås är höga, är bland annat att man lätt kan bränna av gallret och på så sätt göra rent det. Fördelen med IR-brännaren är att den håller en högre temperatur och ger ett jämnare resultat än gasolbrännarna. Det går också smidigt att hålla maten varm med IR-brännare. Vi gillar verkligen att Bluegaz har inkluderat en infraröd brännare i denna modell. Dessutom finns det, som vi nämnt, en sidobrännare som gör det möjligt att exempelvis koka potatis på grillen eller ge grillränder till råvaror som legat på indirekt grillning.
Arbetshöjden på 91 cm är alldeles lagom och vi behöver inte stå böjda över grillen för att använda den, som man kan behöva göra med vissa kolgrillar. Temperaturen kontrolleras med termometern som sitter på huven. Reglagen är lättjusterade och tändningen av grillen var aldrig något problem.
Omdöme
Vi anser att detta är en gasolgrill som passar utmärkt för större sällskap, där alla kan få sin grillade mat i princip samtidigt. Funktionerna är pålitliga och rengöringen går snabbt, när man väl har fått in vanan. Nackdelen med en gasolgrill som kan nyttja en högre effekt är att den också drar mer bränsle. Det är dock sällan som man grillar på full effekt.
-
Storlek (LxDxH):154 x 64 x 123 cmVikt:75 kgBrännare:4 stTotaleffekt:26.1 kWGrillgaller:Emaljerat gjutjärnGrillyta:74 x 45 cmTändning:ElektroniskSidobrännare:JaFri frakt över 499 kr100 dagars öppet köp0-4 dagars leveransFri frakt över 499 kr365 dagars öppet köp2-3 dagars leveransFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Hög kvalitet
- Lättanvänd
- Bra förvaringsmöjligheter
- Flera möjligheter att tillaga olika sorters mat
Nackdelar- Något svårmonterad
- Högre pris
Recension
Gasolgrillar som kostar lite mer än de enklaste modellerna kommer ofta till högre kvalitet, med flera tillbehör och ger dig även fler möjligheter när du ska tillaga din mat. Napoleons gasolgrill 525-1 SE är just en sådan modell, du betalar mer men får samtidigt mer för pengarna. Bäst passar alltså denna grill dig som kommer att använda den mycket och vill ha fler valmöjligheter än vad andra billigare modeller erbjuder.
Material & design
När vi använde Napoleon Rogue märkte vi att den var ganska tung att flytta på, vikten ligger på 75 kilo. Det är dock bra rull på transporthjulen, vilket verkligen underlättar när du ska flytta på den. Grillytan är stor med en yta på 74 x 45 cm, vilket gör att den passar för ett större sällskap. Grillgallret är av porslinsemaljerat gjutjärn som är lätt att rengöra och tål mycket höga temperaturer. Brännarna, som är fyra till antalet, har en effekt på 4,15 kW vardera, alltså ganska högt. Det vi gillar med denna modell är kombinationen av flera bottenbrännare, sidobrännare och bakre brännare.
Napoleons gasolgrill använder en så kallad Sizzle Zone-teknik på sidobrännaren där infraröd strålning värmer både den omgivande luften och maten. Resultatet blir att värmen tränger in i maten lättare än vid användning av till exempel kol eller briketter. Det termiska område som skapas är också lättare att kontrollera. Den bakre brännaren har utrymme för ett rotisseri.
Utöver ovan nämnda detaljer finns även en kryddhylla, två fällbara sidohyllor, förvaringsmöjligheter under grillen och ett koltråg om du vill kombinera gasolen med grillkol. Detta kan ge maten en härlig röksmak, något som annars kan saknas på gasolgrillar.
Användning
När vi använde Napoleon Rogue 525-1 SE började vi med att använda Sizzle Zonen för att få en karamellisering av ytan. Därefter lade vi köttet över brännarna på en lägre temperatur. Det vi märkte var att resultatet blev både väldigt uppskattat och att hela grillprocessen var lätt att kontrollera. Reglagen/vreden är dessutom upplysta, men ändrar tyvärr inte färg beroende på om de är påsatta eller avstängda.
Temperaturen som Rogue 525-1 SE kan komma upp i är väldigt hög, upp till 800°C. Möjligheterna att tillaga olika maträtter, såsom pizza eller helgrillad kyckling, är flera tack vare de olika typerna av brännare och tillhörande funktioner. Vi blev också helnöjda med vår grillning efter att ha testat gasolgrillen och tagit del av dess olika valmöjligheter.
Rengöringen av grillen och grillytan är enkel att genomföra, mycket tack vare bra material som är lätta att hålla rena och torka av. Det finns även ett dropptråg som samlar upp fett och rester. Detta är bara att tömma.
Omdöme
Det vi saknar på Napoleon Rogue är en tydlig manual för monteringen. Att sätta ihop grillen var visserligen inte svårt, men för den som är ovan kan det ta lite tid. Priset är något högt, men kvaliteten är som sagt därefter. Designen är snygg och den både ser gedigen ut och är stabil och pålitlig att använda. Vi rekommenderar denna modell till dig som behöver en större gasolgrill med flera valmöjligheter.
-
Storlek (LxDxH):147 x 62 x 125 cmVikt:57 kgBrännare:4 stTotaleffekt:17.5 kWGrillgaller:Emaljerat stålGrillyta:64 x 46 cmTändning:ElektroniskSidobrännare:JaFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Praktisk sidobrännare
- Prisvärd modell
- Enkla reglage
- Bränslesnål
Nackdelar- Mindre förvaringsutrymme
- Lägre totaleffekt
Recension
Loger Champion 4G är gasolgrillen för er som inte vill betala orimligt mycket, men samtidigt vill ta del av allt som en prisvärd gasolgrill erbjuder. Modellen är utrustad med det mesta som en grillentusiast kan behöva, men saknar vissa finesser och en högre effekt på brännarna. Sett till priset är detta en mycket väl avvägd modell som fungerar för de flesta hushåll.
Material & design
Med sina yttermått på 147 x 62 x 125 cm och en vikt på 57 kilo är Loger Champion inte en liten gasolgrill, utan den är tillräckligt stor för att erbjuda även större sällskap en bra grillmöjlighet. Grillytan ligger på cirka 64 x 46 cm och detta gör att det blir svårt att vara flera än sex personer som ska samsas om ytan. Materialet i grillens panel är i rostfritt stål av typen 430. Denna legering har god korrosionsbeständighet och är mycket värmetålig med större möjlighet till termisk expansion, än andra varianter av stål. Fodralet har ett inre lager är emaljbelagt stål och ett yttre lager av pulverlackerat stål. Designen är kompakt och tilltalande.
Det vi hade önskat oss är bättre förvaringsmöjligheter. Skåpet undertill är inte jättepraktiskt och vi saknar främst bättre djup. Gasolgrillen är i övrigt utrustad med fyra bottenbrännare, en sidobrännare, grillgaller i emaljerat stål och fyra transporthjul som går att låsa, som på alla andra modeller. Hjulens låsmekanism slår du lätt till med foten och grillen hålls då stabilt på plats.
Användning
Den totala effekten som Loger Champion 4G kan uppnå är 17,5 kW. Det är inte speciellt högt, men samtidigt alldeles tillräckligt. Värmefördelningen är dessutom god och sidobrännaren än smart placerad i en av sidohyllorna. Vi gillar denna design som gör matlagningen mer praktisk. Att komma upp i lagom grilltemperatur tar några minuter och när värmen väl har spridit sig är det lätt att få ett bra grillresultat.
Grillgallret i stål ger läckra grillränder på maten som tillagas och om vi ska nämna något som vi eventuellt saknar så är det galler helt i gjutjärn. Fördelen med emaljerat stål är dock att det är mycket lätt att rengöra. En detalj som vi uppskattar med Loger Champion är att det finns användbara hängare för grillverktyg och grillvantar. Vi har märkt att dessa annars kan saknas på flera modeller.
Omdöme
Sammantaget betraktar vi Logers gasolgrill som en budgetvariant av högre kvalitet. Den är relativt bränslesnål, vilket är en fördel, lättanvänd och om du sköter den rätt och servar den regelbundet, kommer den att hålla länge. Om du letar efter en grill som kan laga mat åt fler personer samtidigt, eller som har fler funktioner, rekommenderar vi dock någon av våra andra toppkandidater.
-
Storlek (LxDxH):107 x 45 x 98 cmVikt:20.4 kgBrännare:2 stTotaleffekt:5.2 kWGrillgaller:GjutjärnGrillyta:52 x 38 cmTändning:ElektroniskSidobrännare:NejFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFri frakt över 500 kr30 dagars öppet köp1-2 dagars leveransFördelar
- Hög grad av smidighet
- Genomtänkt design
- Passar perfekt för mindre hushåll
Nackdelar- Ställningen kan vara instabil i vissa lägen
- Saknar bra förvaringsmöjligheter
Recension
En portabel och lättplacerad gasolgrill borde vara något de flesta med begränsat utrymme uppskattar. Med sina mått på 107 x 45 x 98 cm och en vikt på 17 kilo (utan stativet) är Sunwind Helle en enkel och smidig gasolgrill. Denna modell kommer dessutom med ett smart stativ som går att fälla ihop och transportera grillen med. Vi tycker att Helles kvaliteter är mycket attraktiva sett till det låga priset.
Material & design
Inklusive stativet är grillen 98 cm hög och utan stativet är den 35 cm. Det går utmärkt att använda den icke uppfälld, men vi rekommenderar att du har stativet för att slippa böja dig ner eller sitta på huk. Stativet i sig kräver att du tar viss hänsyn till det när du grillar. Det har en tendens att vara instabilt i vissa lägen. Var alltså noggrann med att alltid placera det på en stabil och plan ytan. Arbetshöjden på knappt en meter är annars perfekt och det finns två sidobord för avlastning. Det vi saknar är dock förvaringsmöjligheter och hängare.
Materialet i grillgallret är i gjutjärn, vilket vi uppskattar eftersom materialet håller värmen bra. Konstruktionen är snarlik andra, större, gasolgrillars men skiljer sig främst på en punkt och det är antalet brännare och funktioner. Med två huvudbrännare och en grillyta på 52 x 38 cm går det absolut att grilla till hela familjen på cirka tre eller fyra personer. För större sällskap passar denna modell mindre bra.
Användning
Totaleffekten som går att uppnå ligger på 5,2 kW fördelat på de två brännarna. Att få upp temperaturen går dock snabbt eftersom grillytan är anpassad till kapaciteten. Tändningen av grillen sker elektroniskt och det tar maximalt ett par tre försök innan den startar. Det vi inte kan begära, och som inte finns, är sidobrännare och bakre brännare. Genom att modellen är så kompakt går den också lättare att hantera än större gasolgrillar, som ofta kräver lite mer vana.
Rengöringen av gallren och grillytan är inte krånglig och tar kort tid tack vare att den inte är så stor. När du grillar bör du dock se till att placera livsmedlen ganska i mitten för att det inte ska droppa onödigt mycket kring brännarna. Justeringen av värmen är inte svår, samtidigt som det inte finns lika många "steg" som hos andra, dyrare modeller.
Omdöme
Sunwind Helle är perfekt för campingen eller den lilla uteplatsen tack vare designen och transportmöjligheterna. Fördelarna är priset, kvaliteten och avvägningen mellan funktioner och kapacitet. Nackdelarna är stativet, som kunde vara lite stabilare, och avsaknaden av bra krokar.

Köpguide: Hitta rätt gasolgrill
I denna köpguide hittar du de viktigaste punkterna att ha koll på när du ska välja rätt gasolgrill. Innan du bestämmer dig bör du veta ungefär vilken typ av modell du är ute efter. Gå därefter igenom specifikationerna och funktionerna.
Brännare & effekt
Den viktigaste delen på gasolgrillen är brännaren. Hur många dessa är, placeringen på dem och effekten de levererar har stor betydelse för hur resultatet blir och för hur snabbt du får ett bra resultat.
Dessa är de viktigaste punkterna när du tittar på en gasolgrills brännare:
-
En brännare ska levererar en jämn och och hög värme.
-
Brännarna på en medelstor gasolgrill är cirka tre eller fyra till antalet. En stor modell kan ha sex brännare.
-
Fler brännare passar för en större grillyta och därmed för fler personer. Den ger fler möjligheter att grilla direkt och indirekt.
-
Färre brännare passar för indirekt grillning där du grillar på den sida som har en eller flera avstängda brännare. Du använder bara brännaren på motsatt sida.
-
Effekten bör ligga över cirka 3kW/brännare och gasolgrillen ska ha en jämn totaleffekt. En högre effekt gör att det går snabbare att grilla eftersom värmen kan bli högre.
-
Brännarna ska inte vara placerade med för stort avstånd mellan brännaren och grillgallret.
- Ett längre avstånd ger sämre resultat och ett kort avstånd ger en sämre fördelning av värmen.
Värmeutveckling & fördelning av värmen
Värmeutvecklingen och fördelningen av värmen står överlag i direkt relation till antalet brännare och typen av brännare. Ju fler brännare gasolgrillen har, desto större möjligheter har du att kunna anpassa grillningen och därmed få olika resultat.
Med flera brännare kan du använda värmezoner genom att bland annat grilla indirekt. Det går också lättare att justera den totala värmen med fler brännare. Du kan köra dem på olika effekt.
När du grillar livsmedel som kräver olika temperaturer eller varierande tider på grillen, blir det lättare med fler brännare. Färre brännare ökar risken för att något bränns fast, eftersom det ligger för länge eller med för hög temperatur. Fler brännare i kombination med en större grillyta ger också fler möjligheter.
Hur många personer grillar du till?
Överlag gäller följande för hur stor gasolgrill du behöver när du ska grilla till en eller flera personer:
-
En gasolgrill med två eller tre brännare passar för familjen och några få vänner.
-
Tre eller fyra brännare passar för familjen och flera vänner och bekanta, ungefär 6-8 personer.
- Modeller med sex brännare passar om du ska grilla för många personer samtidigt.
En grillyta på cirka 50 cm kan vara lagom till familjen. Större modeller kan ha runt 60-80 cm i grillyta. Välj gärna en större grillyta om du kan. Det bidrar till att värmen fördelas bättre. Välja också en modell med grillgaller i två steg/nivåer om ni är flera eller om ni grillar livsmedel som kräver olika temperaturer. Det övre grillgallret håller en lägre temperatur och kan passa för till exempel fisk eller grönsaker.
Konstruktion & transport
När du skaffar en gasolgrill bör du se det som en investering som du ska ha länge. Att satsa på kvalitet är alltså en grundregel. Modellen ska med andra ord inte vara ranglig eller instabil. Istället ska den vara stadig och robust och tåla stötar och belastning. Även transporten av gasolgrillen ska vara enkel. De flesta modeller har transporthjul som går att rulla grillen på. Mindre varianter behöver du oftast lyfta för hand.
Om du köper en dyrare modell av gasolgrill blir det extra viktigt att det går att få tag på reservdelar. Tillgången på dessa från tillverkaren är alltså en faktor att väga in. Generellt sett ska en gasolgrill klara att stå ute året runt och även klara av snabba försändningar i temperatur. Risken finns ändå att grillen slits med tiden, speciellt om du använder den mycket.
Lock & termometer
Locket, eller huven, på grillen skyddar mot väder och vind. Det fördelar också värme och rök jämnare i grillen. Se därför till att välja en gasolgrill med bra lock, speciellt om den har flera brännare. Då kan du stänga av en eller flera av dem och grilla mer effektivt. När du grillar med öppet lock drar inte maten åt sig samma röksmak och temperaturen blir lägre. Temperaturen i sig håller du koll på med hjälp av termometern som ofta sitter på huven.
Flametamers
En gasolgrill med så kallade flametamers har en skyddsplåt i stål placerad över varje brännare. Plåten är till för att få en bättre värmespridning och en jämnare värmefördelning. Den hindrar också lågorna att slå upp mot det du grillar. Med flametamers får brännarna en längre livslängd eftersom de skyddas mot droppande fett och grillrester.
Stängd eller öppen vagn
Stängda vagnar är praktiska att kunna förvara grilltillbehören i. Du lägger, eller hänger, in dem i förvaringsutrymmet under gasolgrillen där de skyddas från väderpåverkan.
Fördelen med en öppen vagn är att du lättare kommer åt tillbehören när du behöver dem. En dörr på vagnen kan vara i vägen.
Tillbehör & funktioner
Utöver själva grillen i sig bör en bra gasolgrill även ha praktiska sidobord, gärna fällbara. Även automatisk tändning och bra reglage för att kunna justera värmen precis som man vill ha den är en klar fördel.
De funktioner som kan finnas på gasolgrillar är till exempel en sidobrännare och ett rotisseri. Sidobrännaren är en liten gasolplatta vid sidan av grillen som du kan använda till att koka grönsaker på eller värma sås. Den kompletterar gasolgrillen perfekt. Rotisseriet är en metallpinne med hållare för exempelvis en hel kyckling eller revbensspjäll. Denna roterar långsamt maten över brännarna och ger köttet en jämnt yta och temperatur.
Vårt test av gasolgrillar
För att utse våra toppkandidater bland gasolgrillarna har vi testat flera olika modeller. Utvärderingen av dessa gjordes under två veckors tid och vi använde dem då flitigt, under något varierande förhållanden. Temperaturen som grillarna höll mättes med den termometer som följer med produkten men kontrollerades även med en extern termometer. Nedanstående punkter var det som vägde tyngst i betygsättningen:
- Effekt & värmefördelning - Levererar gasolgrillen tillräckligt hög effekt för att kunna användas till flera olika maträtter, och är temperaturen jämn över grillytan?
- Konstruktion & design - Hur många brännare finns? Kan fett droppa ner i brännarna? Hur transporterar man grillen? Är den anpassad till mindre ytor? Är designen tilltalande och praktisk?
- Funktionalitet - Finns det termometer/sidobrännare? Hur tänds grillen? Vilka tillbehör ingår? Är reglagen lättanvända? Bränner maten fast i grillgallret, är gallret lätt att rengöra?
- Resultat - Är det lätt att få ett bra resultat när man grillar? Blir temperaturen lätt för hög eller låg? Passar gasolgrillen speciellt bra till vissa livsmedel?
- Prisvärdhet - Är modellen värd sitt pris? Finns det billigare och bättre gasolgrillar?
När vi testar gasolgrillar tar vi alltid hänsyn till att nya och fler modeller kan göra inträde på marknaden. Betygen kan alltså ändras om en ny produkt är bättre än de vi redan testat när testet görs om i framtiden.
Vanliga frågor om gasolgrillar
Hur mycket gasol kräver en gasolgrill?
För att räkna ut hur mycket bränsle en gasolgrill kräver delar du effekten med 12,8, som är energin i ett kilo gasol. Det du då får är bränsleförbrukning/timme.
En gasolflaska (PC5) räcker i ungefär 13 timmar för en grill på 5kW. Det är om du kör den på full effekt. För en grill på 3 kW som körs på medelhög effekt kan en flaska räcka i över 25 timmar.
Vilka fördelar finns med gasolgrillar?
Följande fördelar finns med en gasolgrill:
-
Snabb och elektisk tändning
-
Du slipper tändvätska och tändstickor
-
Större utrymme
-
Enkel justering av värmen
- Flera bra extrafunktioner
Vilka nackdelar finns med gasolgrillar?
Dessa är nackdelarna med en gasolgrill:
- Tunga och ibland otympliga
- Dyrare än kolgrillar
- Kräver en del underhåll och rengöring
- Behöver påfyllnad av gasol
Hur rengör jag min gasolgrill?
En väl omhändertagen och rengjord gasolgrill kan hålla mycket länge. Det är därför värt att lägga ned tid och arbete på att hålla den fräsch och funktionsduglig.
Tänk på detta när du rengör din gasolgrill:
-
Skaffa ett överdrag till den. Då slipper du göra rent den om den står ute över vintern. Den håller också längre på det sättet.
-
Åtminstone en gång per säsong bör du diska av grillgallret med hett vatten och diskmedel. Därefter oljar du in det för att det inte ska rosta.
-
Efter varje grillning bör du borsta av gallret, eller stryka av det mot gräset om det är möjligt/lämpligt, medan det fortfarande är varmt. Ett kallt galler är svårare att rengöra eftersom fettet stelnar.
-
Se till att rengöra undersidan av gallret så att det inte hänger fett- och grillrester från det. Dessa kan flamma upp nästa gång du grillar.
- Utsidan av gasolgrillen rengör du lättast, och effektivast, med speciellt avsedda rengöringsmedel.
Hur tänder jag en gasolgrill?
Det vanligaste sättet att tända en gasolgrill på är genom elektronisk tändning, eller piezotändning. Processen går till som så att elektrisk spänning utvinns i form av gnistor som sedan startar en låga. Detta sköter du via ett vred på gasolgrillen.