Bäst i test: Bäst eldkorg 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En eldkorg är ett dekorativt och praktiskt tillskott till uteplatsen som ger värme, ljus och hög mysfaktor. Eldkorgen är lika trivsam och värmande under ljumna sommarnätter som vackra höstkvällar. Det finns många olika utföranden att välja mellan, från klassisk lägereldskänsla till stilren och modern design. För att underlätta ditt val av bäst eldkorg har vi utsett 5 produkter i vår topplista från kända återförsäljare. Priset på dessa eldkorgar varierar, men överlag innebär ett högre pris ofta att du får en större, mer robust och mer väldesignad eldkorg. Vårt toppval Eldkorg Cookking Verona kombinerar pris och kvalitet på ett tillfredställande sätt vilket resulterar i en prisvärd eldkorg. Modellen gör sig väl på de flesta uteplatser och i många trädgårdar.

Testvinnare - Bästa Eldkorg 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Eldkorgarna 2023:

 • Bäst i test: Eldkorg Cookking Verona
 • Eldkorg Kvadrat Rost
 • Eldstad & Kolgrill Höfats Cube
 • Eldkorg RedFire Denver
 • Eldkorg Vastbo

De 5 bästa Eldkorgarna i September 2023

 1. 1. Eldkorg Cookking Verona- Bäst i test

  9,6/10
  "Välkonstruerad eldkorg med utrymme för mycket ved".
  Eldkorg Cookking Verona
  Bäst i test
  Diameter
  60 cm
  Höjd
  52 cm
  Grillinsats
  Nej
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Rymmer mycket ved
  • Lätt att rengöra och fylla på med ny ved
  • Bra brinntid
  • Ger utmärkt ljus
  Nackdelar
  • Kan vara tung att bära för en person
  • Något sämre uppsamling av aska

  Recension

  En del eldkorgar är tunga, otympliga och dessutom svårplacerade. Det här gäller inte Cookking Verona från Cook King. Modellen är istället lättplacerad och ger ett högkvalitativt intryck som ger altanen eller trädgården en mer majestätisk känsla. Brinntiden är också lång eftersom eldkorgen rymmer så pass mycket ved. Den är en av de modeller som rymmer mest ved av de eldkorgar som vi testat. Skenet från elden syns bra och även när elden börjar att brinna ut går är det inga problem att se kolbädden. Detta gäller speciellt om det är mörkare ute.

  Handgjord och tillverkad i Europa

  Cookking Verona tillverkas för hand i Europa. Den har en mycket gedigen konstruktion och står stadigt med tre välanpassade ben. Själva eldkorgen är sammansatt av sammansvetsade stålstänger som har måtten 20x4mm. Hela eldkorgen är tillverkad av råstål, vilket gör att färgens nyans kan variera mellan olika produkter. Det här är fullt naturligt för materialet.

  Modellen är lätt att bära med metallbanden och handtagen runt kanten. Du kan dock behöva ta hjälp, speciellt om det är ved i, eftersom vikten ligger på 14 kilo. Det som saknas är en grillinsats modellen har något sämre uppsamling av aska än andra modeller vi testat.

 2. 2. Eldkorg Kvadrat Rost - Bästa billiga

  9,4/10
  "Rymlig & härligt värmande eldkorg som får vacker patina med tiden".
  ELDKORG KVADRAT ROST
  Bästa billiga
  Diameter
  30 cm
  Höjd
  40 cm
  Grillinsats
  Nej
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att tända
  • Elden skyddas mot vind
  • Vackert sken
  Nackdelar
  • Kan ta tid att rengöra

  Recension

  Eldkorg Kvadrat är en enkel, pålitlig och lätthanterad modell som du utan problem kan lämna relativt obevakad under en längre stund. När elden väl har fått fyr sköter den sig självt och korgen står stabilt på sina fyra fötter. Eldkorgen ger också ett bra skydd mot vind, utan att det påverkar eldskenet på något negativt sätt.

  Kvadrat passar utmärkt under såväl den mörka årstiden, som på sensommarkvällarna. Materialet i den är råjärn, alltså järn som har en kolhalt över 4 %, något som gör att ytskiktet rostar med tiden. Det här är dock inget problem eftersom det inte påverkar kvaliteten, utan bara ger en vacker brunaktig patina. Materialet i eldkorgen gör också att den tål att stå ute hela året. Nackdelen med denna modell är att den kan ta tid att rengöra och att den saknar handtag för att kunna flytta enkelt. Fördelen är att den inte är speciellt tung.

 3. 3. Eldstad & Kolgrill Höfats Cube - Bästa premiumvalet

  9,3/10
  "Innovativ eldkorg med flera praktiska funktioner".
  Höfats CUBE eldstad
  Bästa premiumvalet
  Diameter
  43 cm
  Höjd
  44 cm
  Grillinsats
  Ja
  Fri frakt över 499 kr
  365 dagars öppet köp
  2-3 dagars leverans
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren design
  • Kan användas som grill, bord och eldkorg
  • Lätt att bära med sig
  • Enkel att släcka
  Nackdelar
  • Dyrt pris
  • Flera tillbehör måste köpas till

  Recension

  Flera av de eldkorgar som säljs på marknaden idag har en liknande design och konstruktion. En korg som däremot skiljer sig betydligt från mängden när det kommer till kreativ utformning och som är vårt premiumalternativ bland eldkorgarna, är Höfats Cube.

  Höfats Cube är produkten för dig som vill ha multifunktionseldkorg. Med denna korg får du en kolgrill, en avlastningsyta, en pall och inte minst en portabel eldstad - allt i ett. Konstruktionen fungerar på så sätt att du lätt kan vända korgen upp och ned och på så vis få en annan användning för den. Eldfatet inuti är fastsatt på ett sätt så att den svänger när du vänder på stommen. När du använder den som grill, går det lätt att justera höjden på grillinsatsen genom att placera denna på någon ramens nivåer.

  Innovation och kvalitet

  Kreativitet och kvalitet är de ord som kan användas bäst för att beskriva Höfats Cube. När vi själva testade korgen upplevde vi att det är mycket lätt att tända en brasa i den och att stabiliteten i den ger en hög pålitlighet. Enda nackdelen är att den är tung och något otymplig, med en vikt på 15 kilo. För dig som vill ha en snygg och dessutom multifunktionell eldkorg på tomten är Höfats Cube det självklara valet. Priset är högt, men innovation och användarvänlighet kan få kosta.

 4. 4. Eldkorg RedFire Denver

  8,9/10
  "Eldkorg med stämningsfullt sken och genuin känsla".
  Eldkorg RedFire Denver
  Diameter
  39 cm
  Höjd
  45 cm
  Grillinsats
  Nej
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Frakt från 29 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket billig
  • Ger mycket ljus
  Nackdelar
  • Brinner ut ganska snabbt
  • Värmer inte så bra
  • Ser ganska "billig" ut

  Recension

  Den praktiska eldkorgen Denver från Redfire är en billig, men prisvärd, korg för dig som vill ha en förhöjd stämningskänsla på altanen eller i trädgården. Med sin breda öppning går det lätt att stapla vedträn i korgen och placera dem så att brasan går lätt att tända. Genom att korgen har en konstruktion som är så pass öppen, ger det brasan ett fint sken, som syns på längre håll. Nackdelen med detta är att det inte finns något skydd mot gnistor eller aska som kan yra runt.

  Lättplacerad och värmande

  Korgens vikt ligger på låga 3,9 kilo och med sina gedigna handtag är den varken speciellt besvärlig eller tung att flytta. Plattan som korgen står på är till för att fånga upp aska och brandrester. Du slipper på så sätt få dem i gräsmattan eller på altanen. Bottenplattan är enkel att rengöra och bidrar även till att korgen står stabilare på marken. Kom dock ihåg att täcka över eldkorgen för att hindra fukt från att göra den svårtänd.

  Vi upplever att Denvers design ger oss känslan av att sitta kring en öppen eld. Skenet från den är härligt värmande och även glödbädden syns relativt tydligt, speciellt i höstmörkret. Som ett budgetval kan vi alltså rekommendera denna eldkorg från Redfire.

 5. 5. Eldkorg Vastbo

  8,8/10
  "Stabil och solid eldkorg till ett bra pris".
  ELDKORG M GALLER O MARKPLÅT
  Diameter
  41 cm
  Höjd
  60 cm
  Grillinsats
  Ja
  Frakt från 119 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Går att grilla på
  • Ger bra ljus
  • Bra luftflöde
  Nackdelar
  • Saknar gnistskydd
  • Ved brinner ut snabbt

  Recension

  Om du vill ha en eldkorg som är kombinerad med grill, är denna modell från Vastbo ett av de bättre alternativen. Som bränsle kan du använda kol, briketter eller ved. Grillinsatsen är mycket praktisk, eftersom den gör att du slipper ha till exempel en separat klotgrill. Den pelarliknade konstruktionen gör att korgen är högre än flera andra modeller. Detta gör att vi föredrar Vastbo när det kommer till att ha en eldkorg för grillning. Korgens bottenplatta fångar utan problem upp aska och grillrester. De rundade handtagen är greppvänliga och gör att vi kan flytta runt eldkorgen utan att riskera att smutsa ned oss med aska.

  Monteringen av korgen gjorde vi enkelt. Vi behövde inte forcera dit några av delarna. En nackdel vi upptäckte var att vi inte kunde justera höjden på grillinsatsen. När det gäller trivselfaktorn, föredrar vi egentligen andra modeller som har en mer tilltalande design, såsom eldkorgen Ball of Fire. Sett till vad du betalar är vi dock mycket nöjda med denna korg från Vastbo, eftersom den är praktisk för grillning och ger dig en behaglig och stämningshöjande brasa att ha i trädgården, som dessutom är lätt att kontrollera.

eldkorg guide2

Köpguide – hitta den bästa eldkorgen

En eldkorg kommer i många olika modeller och material. Alltifrån enkla marshall-liknande konstruktioner till designertillverkade skulpturer. I köpguiden nedan har vi sammanställt de viktigaste punkterna som du bör ha koll innan du väljer eldkorg.

 • luftflödeLuftflöde

  De flesta eldkorgar är öppna runtikring och upptill vilket ger en bra tillgång till syre. Men för att elden ska brinna länge och under kontrollerade former, bör eldkorgen ha ventilation undertill. Detta låter syret strömma fritt in i elden, samtidigt som askar kan ramla ur.
 • användaHantering av bränslet

  Konstruktionen på eldkorgen ska tillåta en enkel hantering av bränslet. Ofta eldas eldkorgarna med ved, men även träkol, och då behöver du enkelt kunna tillföra och justera veden för en stabil och säker eldning. Undvik eldkorgar med små öppningar. Du ska enkelt kunna lägga på stora vedträn som brinner lugnt och länge.
 • säkerhetSäkerhet

  Eldkorgen ska ha fötter, eller stå på en plattform, som höjer korgen upp över marken. En låg eldkorg kan bränna och skada gräsmattan eller uteplatsen. För att öka säkerheten kan du placera eldkorgen på ett värmesäkert underlag, till exempel stenplattor. Ett gnistskydd är också en fördel att ha för att öka säkerheten. Vinden kan nämligen få veden eller kolet i eldkorgen att ge ifrån sig gnistor och askpartiklar. För högsta säkerhet bör du placera eldkorgen på ett tryggt avstånd från hus, möbler och buskage som annars kan antändas.
 • materialMaterial

  De vanligaste materialen i en eldkorg är gjutjärn eller stål. Dessa material håller mycket länge och materialen i sig passar även ändamålet rent stilmässigt. Stål är i regel billigare och lämpar sig utmärkt för utomhusbruk. Gjutjärn är ofta dyrare men är mer robust och kan hantera de höga temperaturer som kol kommer upp i. Eldkorgar i gjutjärn kommer att behålla värmen längre än modeller i stål. Det är utmärkt om du vill ha en eldkorg som gör höstkvällen lite varmare. Det finns även eldkorgar i terrakotta, som hör till de mer ovanliga materialen. Egenskaperna som terrakotta har är att det är ömtåligt men samtidigt vackert och tål höga temperaturer.
 • måttbandStorlek

  Storleken på eldkorgar varierar relativt mycket. Diametern ligger ofta mellan 30 cm upp till 80 cm. Höjden hamnar för flera modeller på mellan 40 och 90 cm. Små eldkorgar kan ge lika bra ljus och värme som större varianter, men de kan vara instabilare. En större eldkorg kan innehålla mer bränsle och brinna längre, utan att du behöver sköta om den. Det viktigaste är att du väljer storlek efter den plats du tänkt att ha eldkorgen på.
 • sketch

  Design

  Det finns många olika designer på eldkorgar. De billigare modellerna ser ofta ut som eldfat med en grundläggande funktion att vara lätta att tända och ge bra ljus. Dyrare eldkorgar kan vara designade för att kombinera funktionalitet med ett tilltalande utseende. De kan ha utseendet av runda burar, cylindrar med nät runt om, vara öppna eller mer förslutna eller till exempel ha en design med konsolbord under själva eldkorgen.

Vårt test av eldkorgar

För att testa eldkorgarna har vi använt samma bränsle och startat på samma sätt. Eldkorgen ska vara lätt att använda vilket betyder att den ska vara lättåtkomlig att lägga ved i och tända. Det ska inte krävas  mycket för att få fyr under bra väderförhållanden. Eldkogren ska ge tillräckligt med skydd åt elden för att den ska kunna brinna säkert. Elden ska få tillräckligt med syre och helst vara vindskyddad. En bra eldkorg tar runt 5 minuter att tända helt. En eldkorg med sämre luftflöde kan ta mellan 15 och 20 minuter att få eld i, oavsett hur bra veden är staplad. De bästa eldkorgarna ger en hög och fin låga utan att generera mycket rök samtidigt som veden brinner långsamt och helt, utan att lämna för mycket rester av aska och kol. Nedan kan du läsa om vad vi tittar efter när vi bedömer vilken eldkorg som är bäst.

 • Funktionalitet - Hur lätt är det att tända elden i eldkorgen? Är den enkel att rengöra? Är eldkorgen lätt att flytta på, eller är den för tung? Har den extra funktioner som kan vara användbara?
 • Stämningskänsla - Hur hög är trivselfaktorn? Brinner elden länge och väl? Vilket sken ger den ifrån sig?
 • Kvalitet - Är det en kvalitetsprodukt? Vilka material används? Hur är konstruktionen och designen? Tål den att vältas omkull?
 • Prisvärdhet - Hur står sig priset i förhållande till produktens egenskaper? Är modellen dyr eller billig jämfört med liknande modeller?

Vanliga frågor om eldkorgar

Kan jag ha eldkorgen på mitt trädäck?

Det beror lite på vilken eldkorg du köper. Vissa eldkorgar har gnistskydd som förhindrar att gnistor flyger ut och förstör eventuellt underlag eller möbler runtomkring. Det är också bra med höga fötter så att eldkorgen kommer upp högt frånunderlaget, då minskar risken att något händer med ditt däck. Köp helst till en gnistskyddsmatta eller en grillmatta om du vill vara på säkra sidan. Det är bra oavsett underlag.

Hur rengör och underhåller jag min eldkorg?

Förvara eldkorgen skyddad från väder och vind, det är viktigt för att den inte ska bli rostangripen. Rengör eldkorgen efter varje användning; ta bort aska och rester av ved och torka av med varmt vatten och eventuellt lite såpa. Om eldkorgen är gjord av gjutjärn så ska du bara använda varmt vatten.

Kan jag ställa eldkorgen på gräsmattan?

Låga eldkorgar kan absolut skada gräset under korgen. Undvik detta genom att placera ett värmetåligt skydd, till exempel en grillmatta under. Om du vill ha en eldkorg på gräs eller trä så är det viktigt att den har höga fötter och ett gnistskydd. Tänk också på att gräs kan vara ostadigt och i värsta fall kan din eldkorg välta, detta kan du också förbygga med en grillmatta som skapar lite stabilitet.

När behöver jag en eldkorg?

En eldkorg passar utmärkt för dig oavsett om du vill höja stämningen i trädgården på sensommaren, eller om du vill kombinera din egen trädgårdsbrasa med grillmöjligheter. Eldkorgen ger ett lyft till tomten och trädgården, speciellt om det är en modell som är snyggt designad.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
39 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5