Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst eldkorg 2021

En eldkorg är ett fantastiskt tillskott till uteplatsen som ger värme, ljus och hög mysfaktor. Eldkorgen är lika mysig och värmande under ljumna sommarnätter som vackra vinterkvällar. Det finns många olika utföranden att välja mellan, från klassisk lägereldskänsla till stilren och modern design. Vår topplista innehåller 5 eldkorgar från kända återförsäljare som kostar alltifrån några hundralappar upp till ett par tusen. Ett högre pris ger dig ofta en större, mer robust och smakfull eldkorg. Vårt toppval Eldkorg Ball of Fire kombinerar pris och kvalitet på ett utomordentligt sätt vilket resulterar i en prisvärd eldkorg som gör sig väl på alla uteplatser och trädgårdar.

Vilken eldkorg är bäst?

För att testa eldkorgarna har vi använt samma bränsle och startat på samma sätt. Eldkorgen ska vara lätt att använda vilket betyder att den ska vara lättåtkomlig att lägga ved i och tända. Det ska inte krävas  mycket för att få fyr (det beror snarare på väder än eldkorgens konstruktion). Eldkogren ska ge tillräckligt med skydd åt elden för att den ska kunna brinna säkert och vindskyddat men ändå ge riktligt med syre för stora vackra lågor. En bra eldkorg tar runt 5 minuter att tända helt, en eldkorg med sämre luftflöde kan ta uppåt 15-20 minuter oavsett hur bra veden är staplad. De bästa eldkorgarna ger en hög och fin låga utan att generera mycket rök samtidigt som veden brinner långsamt och helt, utan att lämna rester av aska och kol.

 1. Eldkorg Ball of Fire

  9,6/10
  "Dekorativ och säker eldkorg med mycket bra ljus och hög trivselfaktor"
  Eldkorg Ball of Fire
  Bäst i test
  Omkrets
  77 cm
  Höjd
  90 cm
  Grillinsats
  Nej
  Till Butik
  1995 kr
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Elegant design
  • Rymmer mycket ved
  • Ger bra ljus och värme
  • Väl skyddad eld
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda nackdelar

  Av de eldkorgar som vi har testat är det Ball of fire som sticker ut mest. Korgen är en favorit eftersom kvaliteten är mycket hög och funktionaliteten oslagbar.

  Ball of fire är, som det låter, konstruerad som ett klot som både står stabilt på sina tre ben och som går lätt att flytta dit du vill ha den placerad. Trots att korgen är relativt stor, är vikten inte speciellt hög, något som gör den mer lättförflyttad.

  När du ska tända en brasa i korgen fäller du tillbaka skyddshuven och placerar vedträna på plattan i botten. Denna går sedan att lyfta ur och göra rent, separat. Skyddshuven, med sitt finmaskiga nät, skyddar effektivt mot gnistor. Det är få andra eldkorgar som har en liknande konstruktion och därmed förhöjd säkerhet. Ball of fire är alltså en eldkorg som du kan kan lämna utan närmare uppsikt.

  Det vi eventuellt saknar på denna korg är grillmöjlighet. Korgens diameter är också relativt väl tilltagen, vilket kan göra den lite svårplacerad, i vissa fall.

  Sammantaget kan vi dock inte annat än rekommendera Ball of fire, främst på grund av den mycket höga funktionaliteten. Eldskenet syns dessutom tydligt och designen bidrar till att höja trivselfaktorn. Det du får är alltså snygg kvalitet till ett bra pris.

  Läs mer
 2. Eldstad & Kolgrill Höfats Cube

  9,4/10
  "Innovativ eldkorg med flera praktiska funktioner"
  Eldstad & Kolgrill Höfats Cube Rost
  Bästa premiumvalet
  Omkrets
  43 cm
  Höjd
  44 cm
  Grillinsats
  Ja
  Till Butik
  3599 kr
  Fri frakt över 999 kr
  90 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Stilren design
  • Kan användas som grill, bord och eldkorg
  • Lätt att bära med sig
  • Enkel att släcka
  Nackdelar
  • Dyrt pris
  • Flera tillbehör måste köpas till

  Flera av de eldkorgar som säljs på marknaden idag har en liknande design och konstruktion. En korg som däremot skiljer sig betydligt från mängden när det kommer till kreativ utformning och som är vårt premiumalternativ bland eldkorgarna, är Höfats Cube.

  Höfats Cube är produkten för dig som vill ha multifunktionseldkorg. Med denna korg får du en kolgrill, en avlastningsyta, en pall och inte minst en portabel eldstad - allt i ett. Konstruktionen fungerar på så sätt att du lätt kan vända korgen upp och ned och på så vis få en annan användning för den. Eldfatet inuti är fastsatt på ett sätt så att den svänger när du vänder på stommen. När du använder den som grill, går det lätt att justera höjden på grillinsatsen genom att placera denna på någon ramens nivåer.

  Kreativitet och kvalitet är de ord som kan användas bäst för att beskriva Höfats Cube. När vi själva testade korgen upplevde vi att det är mycket lätt att tända en brasa i den och att stabiliteten i den ger en hög pålitlighet. Enda nackdelen är att den är tung och något otymplig, med en vikt på 15 kilo.

  För dig som vill ha en snygg och dessutom multifunktionell eldkorg på tomten är Höfats Cube det självklara valet. Priset är högt, men innovation och användarvänlighet kan få kosta.

  Läs mer
 3. Eldkorg Mysingen

  9,1/10
  "Läckert utformad eldkorg med bra luftinflöde"
  Eldkorg Mysingen
  Omkrets
  35 cm
  Höjd
  45 cm
  Grillinsats
  Nej
  Till Butik
  399 kr
  Fri frakt över 500 kr
  30 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pris
  • Unik design
  • Bra balans mellan luftflöde och ljus/värme
  Nackdelar
  • Ganska liten
  • Brinner ut relativt snabbt

  Mysingen är en svartlackerad eldkorg specialdesignad av Mejk Design. Korgen har ett tilltalande utseende och ger ifrån sig ett behagligt och väl synligt sken.

  Det vi saknar på korgen är handtag för att enkelt flytta runt den. På samma sätt är det relativt svårt att placera vedträna i denna korg, men designen väger upp för denna nackdel. När elden väl är i gång, bidrar den kreativa utformningen av eldkorgen till att eldskenet både är väl synligt och att korgen i sig fungerar som ett tilltalande inslag i trädgården.

  Monteringen av korgen i sig går lätt att utföra och vi upplevde inga problem. Konstruktionen innebär att bottenplattan sitter ihop med korgen i sig. Den fångar på så vis upp mer aska och fler eldningsrester än andra korgar, men är något svårare att rengöra.

  Det vi främst väljer att lyfta fram med denna korg är designen, som är välgenomtänkt och stilren. Även det faktum att elden är lätt att hålla i gång, när den väl är tänd, bidrar till vårt positiva omdöme.

  Läs mer
 4. Eldkorg Vastbo

  8,8/10
  "Stabil och solid eldkorg till ett bra pris"
  ELDKORG M GALLER O MARKPLÅT
  Mest Prisvärd
  Omkrets
  -
  Höjd
  -
  Grillinsats
  Ja
  Till Butik
  589 kr
  Frakt från 119 kr
  14 dagars öppet köp
  2-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Går att grilla på
  • Ger bra ljus
  • Bra luftflöde
  Nackdelar
  • Saknar gnistskydd
  • Ved brinner ut snabbt

  Om du vill ha en eldkorg som är kombinerad med grill, är denna modell från Vastbo ett av de bättre alternativen. Som bränsle kan du använda kol, briketter eller ved. Grillinsatsen är mycket praktisk, eftersom den gör att du slipper ha till exempel en separat klotgrill. Den pelarliknade konstruktionen gör att korgen är högre än flera andra modeller. Detta gör att vi föredrar Vastbo när det kommer till att ha en eldkorg för grillning.

  Korgens bottenplatta fångar utan problem upp aska och grillrester. De rundade handtagen är greppvänliga och gör att vi kan flytta runt eldkorgen utan att riskera att smutsa ned oss med aska.

  Monteringen av korgen gjorde vi enkelt. Vi behövde inte forcera dit några av delarna. En nackdel vi upptäckte var att vi inte kunde justera höjden på grillinsatsen. När det gäller trivselfaktorn, föredrar vi egentligen andra modeller som har en mer tilltalande design, såsom eldkorgen ”Ball of fire”. Sett till vad du betalar är vi dock mycket nöjda med denna korg från Vastbo, eftersom den är praktisk för grillning och ger dig en behaglig och stämningshöjande brasa att ha i trädgården, som dessutom är lätt att kontrollera.

  Läs mer
 5. Eldkorg Denver RedFire

  8,7/10
  "Eldkorg med stämningsfullt sken och genuin känsla"
  Eldkorg Denver RedFire
  Omkrets
  42 cm
  Höjd
  45 cm
  Grillinsats
  Nej
  Till Butik
  279 kr
  Frakt från 49 kr
  14 dagars öppet köp
  2-5 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket billig
  • Ger mycket ljus
  Nackdelar
  • Brinner ut ganska snabbt
  • Värmer inte så bra
  • Ser ganska "billig" ut

  Den praktiska eldkorgen Denver från Redfire är en billig, men prisvärd, korg för dig som vill ha en förhöjd stämningskänsla på altanen eller i trädgården. Med sin breda öppning går det lätt att stapla vedträn i korgen och placera dem så att brasan går lätt att tända. Genom att korgen har en konstruktion som är så pass öppen, ger det brasan ett fint sken, som syns på längre håll. Nackdelen med detta är att det inte finns något skydd mot gnistor eller aska som kan yra runt.

  Korgens vikt ligger på låga 3,9 kilo och med sina gedigna handtag är den varken speciellt besvärlig eller tung att flytta. Plattan som korgen står på är till för att fånga upp aska och brandrester. Du slipper på så sätt få dem i gräsmattan eller på altanen. Bottenplattan är enkel att rengöra och bidrar även till att korgen står stabilare på marken. Kom dock ihåg att täcka över eldkorgen för att hindra fukt från att göra den svårtänd.

  Vi upplever att Denvers design ger oss känslan av att sitta kring en öppen eld. Skenet från den är härligt värmande och även glödbädden syns relativt tydligt, speciellt i höstmörkret. Som ett budgetval kan vi alltså rekommendera denna eldkorg från Redfire.

  Läs mer

eldkorg guide2

Köpguide – hitta den bästa eldkorgen

En eldkorg kan komma i många olika stilar och material. Alltifrån enkla marshall-liknande konstruktioner till designertillverkade skulpturer. Eldkorgen är ett mysigt tillskott till uteplatsen som ger generöst med ljus och även värme. Vissa eldkorgar fungerar också utmärkt att grilla på!

 • luftflödeLuftflöde

  De flesta eldkorgar är öppna runtikring och upptill vilket ger en bra tillgång till syre. Men för att elden ska brinna länge och stabilt så ska eldkorgen ha ventilation undertill för att låta syret strömma fritt in i elden, samtidigt som askar kan ramla ur.
 • användaLättillgänglig

  Konstruktionen på eldkorgen ska tillåta en enkel hantering av bränslet. Ofta eldas eldkorgarna med ved och då behöver du enkelt kunna tillföra och justera veden för en stabil och säker eldning. Undvik eldkorgar med små öppningar, du ska kunna lägga på stora vedträn som brinner lugnt och länge.
 • säkerhetSäkerhet

  Eldkorgen ska ha fötter (eller stå på en plattform) som höjer korgen upp över marken. En låg eldkorg kan bränna eller skada på gräsmatta och uteplats. Helt ska eldkorgen också stå placerad på ett värmesäkert underlag. Gnistskydd är en stor fördel, då vinden enkelt kan få en eldkorg att ge ifrån sig mycket gnistor.
 • materialMaterial

  Gjutjärn och stål är de vanligaste materialen. De håller en livstid och materialet i sig passar ändamålet rent stilmässigt. Stål är i regel billigare och lämpar sig utmärkt för utomhusbruk. Gjutjärn är en dyrare metall men är mer robust och kan hantera de höga temperaturer som kol kommer upp i. Eldkorgen i gjutjärn kommer att behålla värma längre än den i stål, vilket är utmärkt om du vill ha en eldkorg som gör höstkvällen lite varmare. Det finns även eldkorgar i terrakotta, de är sällsynta och mer ömtåliga men otroligt vackra.
 • måttbandStorlek

  Även en liten eldkorg ger gott om ljus och värme, så för den sakens skull spelar storleken inte så stor roll. Men en större eldkorg kan bära med bränsle och brinna längre utan att du behöver sköta om den. Viktigast är att du väljer storlek efter den plats du tänkt att ha den på, eldkorgen ska stå på tryggt avstånd från både hus, möbler och buskage som kan antända.

Vanliga frågor om eldkorgar

Kan jag ha eldkorgen på mitt trädäck?

Det beror lite på vilken eldkorg du köper. Vissa eldkorgar har gnistskydd som förhindrar att gnistor flyger ut och förstör eventuellt underlag eller möbler runtomkring. Det är också bra med höga fötter så att eldkorgen kommer upp högt frånunderlaget, då minskar risken att något händer med ditt däck. Köp helst till en gnistskyddsmatta eller en grillmatta om du vill vara på säkra sidan. Det är bra oavsett underlag.

Hur rengör jag och underhåller min eldkorg?

Förvara eldkorgen skyddad från väder och vind, det är viktigt för att den inte ska bli rostangripen. Rengör eldkorgen efter varje användning; ta bort aska och rester av ved och torka av med varmt vatten och eventuellt lite såpa. Om eldkorgen är gjord av gjutjärn så ska du bara använda varmt vatten.

Kan jag ställa eldkorgen på gräsmattan?

Låga eldkorgar kan absolut skada gräset under korgen. Undvik detta genom att placera ett värmetåligt skydd, till exempel en grillmatta under. Om du vill ha en eldkorg på gräs eller trä så är det viktigt att den har höga fötter och ett gnistskydd. Tänk också på att gräs kan vara ostadigt och i värsta fall kan din eldkorg välta, detta kan du också förbygga med en grillmatta som skapar lite stabilitet.

Testvinnare - Bäst Eldkorg

 • Eldkorg Ball of Fire
 • Eldstad & Kolgrill Höfats Cube
 • Eldkorg Mysingen
 • Eldkorg Vastbo
 • Eldkorg Denver RedFire
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
17 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-09-13 15:42:13