Bäst i test: Bästa tandkrämen 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En av grundbultarna för att få friska och glada tänder är att man använder bra tandkräm när man borstar tänderna. Man kan tänka sig att något så simpelt som tandkräm inte skulle kunna variera särskilt mycket från märke till märke, men så är tyvärr inte fallet. Vi har testet flera olika sorters tandkräm för att hitta tandkrämen som gör skillnad och testresultaten visar att Brilliant Smile Whitening Evo är den bästa tandkrämen 2023.

Testvinnare - Bästa Tandkräm 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Tandkrämerna 2023:

 • Brilliant Smile Whitening Evo
 • Marvis Tandkräm
 • Pepsodent Super Fluor
 • Dr. Bronner’s Peppermint Toothpaste
 • Pepsodent BIO Natural Fresh

De 5 bästa Tandkrämerna i September 2023

 1. 1. Brilliant Smile Whitening Evo - Bäst i test

  9,4/10
  "Ett av de vitaste resultaten från tandkrämsblekning".
  Brilliant Smile Whitening Evo Tandkräm 65 ml
  Bäst i test
  Fluor
  Ja
  Storlek
  65 ml
  Pris / ml
  1,68 kr
  Whitening effekt
  Ja
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagar leverans
  Fördelar
  • Effektiv blekning
  • Innehåller de viktigaste ingredienserna
  • God smak av mint
  Nackdelar
  • Väldigt dyr om man inte är ute efter vitare tänder
  • Inte lämplig för barn

  Recension

  Brilliant Smile Whitening Evo är en tandkräm där man har maxat innehållet men som också kommer i en exklusiv förpackning och tub. Den mörka förpackningen på 65 ml ger en rolig kontrast mot det vita innehållet.

  Med denna tandkräm har man fått med allt man vill ha i ett tandkräm. Den innehåller självklart fluor men också zink för att hjälpa till med andedräkten, men också nitrat som kan hjälpa till mot ilningar. Whitening Evo har som namnet antyder en whitening effekt. Man har använt sig av den lindriga upplösningsmetoden för att inte skada emaljen och samtidigt få vitare tänder.

  Tandkrämen har en lindrig smak av mint. Smaken är väldigt god smak men inte den absolut bästa vi har testat. Denna tandkräm köper man inte för smakens utan mest för de övriga egenskaperna. Vissa som testade tandkrämen fick lindrigare ilningar men något som de allra flesta fick var vitare tänder efter tre veckors användning.

  Tandkrämen är av det dyrare slaget men är man ute efter att snabbt få vitare tänder som är den stora poängen med tandkrämen kan den anses som prisvärd. Vill man bara ha en vanlig tandkräm finns det betydligt bättre alternativ.

 2. 2. Marvis Tandkräm

  9,3/10
  "God i munnen, stilig på hyllan och ett vitt resultat".
  Whitening Mint, Tandkräm
  Fluor
  Ja
  Storlek
  85 ml
  Pris / ml
  1,24 kr
  Whitening effekt
  Ja
  Fri frakt över 699 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagar leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • God effekt från blekningen
  • Smakar gott med ihållande fräschet i munnen
  • Riktigt stilig förpackning
  Nackdelar
  • Något dyr om man enbart är ute efter ett nyttigt tandkräm
  • Inte lämplig för barn

  Recension

  De olika tandkrämen från Marvis växer allt mer i popularitet. Tandkrämsförpackningar brukar se ut som de gör, tråkiga och plastiga men Marvis Whitening Mint sticker redan här ut något med sin silvriga retroförpackning och sin svarta text.

  Tandkrämen kommer i en medelstor förpackning om 85 ml och innehåller självklart fluor för att få bästa effekten från tandborstningen. Marvis Whitening Mint har även en whitening effekt genom att bleka tänderna. Just denna tub är smaksatt med mint men det går att få i flera olika smaker.

  Konsistensen är fast med en tydlig men inte överdriven smak av mint. Tänder som redan är snäppet över "normalvita" kommer kanske inte att bli mycket vitare, men efter några veckors användning märkte vi att tänder som börjat bli lite gula eller missfärgade blev vitare. Smaken är som sagt balanserad och den fräscha känslan sitter i en längre stund efter att ha använt tandkrämen.

  Marvis Whitening Mint är en tandkräm som gör sig riktigt bra i munnen, men också visuellt när den står framme på badgrumshyllan. Detta är en något dyrare men samtidig dryg tandkräm. En del av kostnaden har inte bara med innehållet att göra, utan även designen. Samtidigt är tandkrämen en av de godare minttandrämen och att man faktiskt får effekt från blekningen är ett stort plus.

 3. 3. Pepsodent Super Fluor - Bästa billiga

  9,2/10
  "En stor tub med ett lågt pris som kommer att få tänderna att må bra".
  Pepsodent Super Fluor 125 ml
  Bästa billiga
  Fluor
  Ja
  Storlek
  125 ml
  Pris / ml
  0,14 kr
  Whitening effekt
  Nej
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Frakt från 49 kr
  Ingen ångerrätt för livsmedel
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • En av de mest prisvärda om man bara vill ha en tandkräm som fungerar
  • God smak
  • Fungerar bra för både barn och vuxna
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda om man bara ska ha ett tandkräm som tänderna mår bra av

  Recension

  Pepsodent Super Fluor på 125 ml är en av de mest prisvärda, vanliga tandkrämen om man enbart är ute efter att få tänder som mår bra. Den stora förpackningen drar ner priset en hel del och egentligen kan man undra varför inte alla tandkräm har en lika stor förpackning, det kommer alltid att gå åt.

  Smaken och innehållet är den samma som har använts i flera år där designen på förpackningen är det som har ändrats och moderniserats vid jämna mellanrum. Att tandkrämstuben lever vidare har att göra med de fina rekommendationerna den har fått genom åren från exempelvis Sveriges tandläkarförbund. Tandkrämen innehåller en riklig mängd fluor men sedan tar det rätt snabbt stopp med ingredienser eller effekter som gör att den skulle sticka ut.

  Pepsodent Super Fluor har en mild och lätt smak av mint som även barn som kan vara känsliga för starka smaker kan uppskatta. En god eftersmak lämnas kvar i munnen som kanske inte riktigt hänger kvar lika länge i munnen som hos dyrare varianter.

  Detta är en tandkräm som alla kan använda. Den utmärker sig inte på annat sätt än att tänderna kommer att må bra. Ingen whitening effekt men ett riktigt billigt pris per milliliter som många kommer att uppskatta.

 4. 4. Dr. Bronner’s Peppermint Toothpaste

  9,1/10
  "Ett veganskt och ekologiskt alternativ till konventionell tandkräm".
  Toothpaste Peppermint
  Fluor
  Nej
  Storlek
  140 ml
  Pris / ml
  0,49 kr
  Whitening effekt
  Ja
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar veganer
  • Stor andel ekologiska och fair trade ingredienser
  • God och mild smak av mint
  Nackdelar
  • Saknar fluor

  Recension

  Dr. Bronner’s Peppermint Toothpaste är en tandkräm som sticker ut på flera olika sätt. Den innehåller inte fluor, den är vegansk och man har använt ett stort antal ekologiska ingredienser.

  Att avstå från fluor i tandkräm är inte rekommenderat men har man gjort det valet är detta ett av de bättre alternativen. Det kommer att krävas mer underhåll av tänderna men samtidigt kan man få ett skyddande lager av fluor från munskölj och annat om man ändå vill få fluorskyddet.

  Tandkrämen är som sagt både vegansk och till stor del ekologisk vilket är ett roligt och intressant initiativ som inte har utforskats allt för mycket inom tandkrämssegmentet. Man har heller inte glömt bort whitening effekten utan det utlovas vita tänder.

  Som med de flesta andra tandkräm har man använt sig av smaken mint som många förknippar med renlighet och som något fräscht. Smaken är helt klart fräsch och god. Tandkrämen känns något mer rinnig än andra tandkräm vi har testat men inte till den graden att det blir störande. Den blekande effekten kunde ha varit något starkare och efter tre veckor användning kan man se en viss skillnad som kunde ha fått vara större.

  Dr. Bronner’s Peppermint Toothpaste är inte en billig tandkräm men det har en del att göra med att man har låtit bli djurlivet vilket kommer att dra upp kostnaden. Bortser man från faktumet att tandkrämen inte innehåller fluor är det veganska och ekologiska initiativet bra.

 5. 5. Pepsodent BIO Natural Fresh

  8,9/10
  "Gillar man mint och eukalyptus kan det vara svårare att hitta en som smakar bättre".
  Pepsodent Tandkräm BIO Natural Fresh  75 ml
  Fluor
  Ja
  Storlek
  75 ml
  Pris / ml
  0,39 kr
  Whitening effekt
  Nej
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Riktigt god smak
  • Passar till hela familjen
  • Prisvärd sett till smak och innehåll
  • Förlänger den goda andedräkten
  Nackdelar
  • Finns billigare tandkräm om man enbart vill ha en som är nyttig

  Recension

  Pepsodent är ett av märkena som alla har haft hemma hos sig sedan man var liten och de har sedan en lång tid producerat kvalitativa tandkrämer. Pepsodent BIO Natural Fresh är en tandkräm där man har tänkt på det ekologiska i en stor utsträckning men bevarat den framgångsrika grundformeln för tandkräm.

  Flera av de vanliga ämnena inklusive fluor hittas i innehållsförteckningen men även några andra ämnen som gör att just denna tandkräm är speciell. Man har använt sig av oljor och extrakt från eukalyptus för att i en lägre grad smaksätta med kemikalier. Tandkrämen innehåller även zink för att en god andedräkt efter tandborstningen ska hålla i sig en lång stund.

  Pepsodent BIO Natural Fresh har en god mintig smak från eukalyptusen och konsistensen är fast utan att rinna runt och kladda. Den goda smaken håller i sig relativt länge och det är tydligt att den tillsatta zinken gör sitt jobb. BIO Natural Fresh har inga extra egenskaper för att få vitare tänder och passar därför bra till både barn och vuxna.

  Prismässigt ligger tandkrämen till väldigt bra. Den är något dyrare än de absolut billigaste son också innehåller fluor men tandkräm är till stor del en smaksak och gillar man eukalyptus kommer man inte bli besviken.

tandkram pa tandborste

Din köpguide till den bästa tandkrämen

Det finns ett antal aspekter att ta hänsyn till om man vill göra ett bra val av tandkräm oavsett om man hittar något som passar från vår lista eller inte. Vissa aspekter är kopplade till att få ett högt värde för pengarna medan andra handlar om att få en tandkräm som faktiskt gör nytta för tänderna. Den överlägset viktigaste punkten är att tandkräm innehåller fluor, allt annat är sekundärt.

 • glad tand

  Fluor 

  Fluor har en vetenskapligt bevisad effekt av att stärka tänderna och motverka karies. Flera fluorfria tandkrämer finns idag på marknaden som kommer att hjälpa med att hålla tänderna rena från matrester, men skyddet mot socker kommer att minska markant vilket på sikt leder till att fler hål kommer att bildas. Vissa menar att fluor kan vara skadligt och dåligt för miljön, men de små halterna det handlar om i tandkräm har bevisat goda effekter. Sveriges tandläkarförbund är helt överens om att tandkräm ska innehålla fluor.
 • tand glanser

  Whitening tandkräm 

  Whitening tandkräm har som uppgift att göra tänderna vitare på ett eller annat sätt. De två vanligaste metoderna som finns är tandkräm med små eller stora korn som slipar ytan, medan den andra metoden istället går ut på att försöka lösa upp missfärgningar och beläggningar. Tandkräm som har korn kommer att slipa på ytan och i många fall göra tänderna vitare, med nackdelen är att de kan slipa för mycket. Det finns en stor risk att man långsiktigt skadar emaljen om man kontinuerligt använder whitening tandkräm med korn. Ska man använda whitening tandkräm brukar metoden som löser upp vara mycket mer skonsam mot tänderna.
 • spricka tand

  Ilningar 

  Vissa har problem med ilningar som kan bero på en rad olika faktorer. Ibland kan det handla om att emaljen har slitits bort på vissa ställen eller att tandköttet inte mår speciellt bra till den grad att dentinet som ligger under har exponerats. Oavsett orsak kommer man långt på att bara ta hand om sina tänder bra men vissa tandkrämer har specifikt tagits fram för att skydda dentinet eller blottandet av dentinet eller blockera smärtan som kan uppkomma. En tandkräm som ska hjälpa mot ilningar kommer inte alltid att hjälpa eftersom olika tandkräm fungerar på olika sätt. En tandkräm mot ilningar kan fungera för en person medan en annan måste prova en annan sort, medan en tredje inte ens kan hitta en som fungerar.
 • tandkram

  Förpackningen 

  Tandkräm är något som alltid kommer att gå åt. Testar man en ny smak eller en sort som ska ha en ny funktion kan det vara givande att köpa lite mindre förpackningar. Annars är det alltid bättre att försöka ta de stora förpackningarna som brukar vara billigare sett till mängden man får. Tandkräm har också en väldigt lång hållbarhet på över två år och borstar man tänderna två gånger om dagen som man ska kommer inte ens den största tuben som går att få tag på räcka innan det hinner bli dåligt, men däremot kommer man som sagt få mer för pengarna med den stora tuben.

Vårt test av tandkräm

Tandkräm har funnits länge och fungerade relativt kort efter sin introduktion precis som det var tänkt. Sedan började fler och fler olika tandkräm ta plats i hyllorna där vissa faktiskt är mycket bättre än andra. Oavsett om man är ute efter att minska antalet hål och se till att fler inte kommer, eller få vitare tänder är alternativen många. I köpguiden längre ner har vi presenterat de viktigaste punkterna som man ska tänka på vid val av tandkräm som tillsammans med följande punkter ligger till grund för vårt test: 

 • Innehåll - En tandkräm som inte innehåller fluor kommer att ge mycket sämre skydd och därför är fluor ett av de viktigaste attributen.
 • Vitare tänder - Om tandkrämen har en whitening effekt, hur bra är den och bygger den på slip- eller upplösningsmetoden?
 • Smak & konsistens - Hur är smaken såvida tandkrämen inte är smakfri och hur är konsistensen?

Vanliga frågor om tandkräm

Vilken tandkräm är bäst?

Tandkrämen som lyckades bäst i vårt test är Brilliant Smile Whitening Evo. Det är en tandkräm som inte bara innehåller fluor precis som en tandkräm ska göra, utan smakar även riktigt gott.

Hur mycket tandkräm ska man ta?

Man brukar säg att upp till 2 cm tandkräm på tandborsten är alldeles lagom. Det är inte skadligt att ta mer men man kommer inte att få någon bättre effekt.

Är fluor i tandkräm farligt?

Om tandkräm med fluor används som det är tänkt, dvs till att borsta tänderna är det inte farligt. Man ska däremot inte äta eller svälja tandkräm i onödan och i stora mängder.

Ska tandkräm innehålla fluor?

Ja. Sveriges tandläkarförbund rekommenderar att tandkräm ska innehålla fluor.

Är fluorfria tandkräm lika effektiva som tandkräm som innehåller fluor?

Tyvärr inte om man vill förebygga hål eller få ett skydd efter själva tandborstningen.

Finns det tandkräm för veganer?

Det finns veganska tandkräm men dessa är inte riktigt lika vanliga. Ibland kan tandkräm innehålla väldigt små mängder ingredienser kopplade till ägg och mjölk vilket gör att de inte är helt veganska.

Hur länge håller tandkräm?

Hållbarheten hos tandkräm är väldigt långt. Tandkräm håller från ungefär två till tre år vilket är alldeles tillräckligt för att tömma tuben vid rätt mängd och användning. 

Varför innehåller vissa tandkrämer zink?

Dålig andedräkt är i många fall kopplat till svavel i munnen. Zink har förmågan att bryta svavelproduktionen och på så sätt hämma en dålig andedräkt.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
56 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5