Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst ansiktsrengöring 2021

Att använda smink hör till den dagliga rutinen hos de flesta av oss. Smink är olika lätt att tvätta bort vissa går bort med bara vatten medan annan sitter kvar ordentligt. För att få bort smink, smuts och ta hand om huden på bästa sätt så bör du använda en ansiktsrengöring som passar din hud. Vi har testat ett antal ansiktsrengöringsprodukter och presenterar nedan våra 5 favoriter. Vinnaren i vårt bäst i test blev Clarins Total Cleansing Oil, men beroende på dina behov kanske några av de andra alternativen passar bättre.

Vilken ansiktsrengöring är bäst?

En bra ansiktsrengöring rengör ansiktet grundligt och vårdar huden, den är skonsam mot huden och är ett bättre alternativ än vanlig tvål. Vad som gör en ansiktsrengöring bra är dess förmåga att rengöra ansiktet utan att slita på huden, samtidigt som den har vårdande och behandlande egenskaper för bästa möjliga långtidsbruk. Vi har testat flera olika produkter på marknaden och undersökt deras effekt på både sminkade och osminkade ansikten. När vi tog fram vår lista med de bästa alternativen för ansiktsrengöring fokuserade vi primärt på följande punkter:

 • Rengöring - Huden ska rengöras ytligt och på djupet. All typ av smink ska effektivt tas bort och död hud, fett och smuts ska försvinna från både hud och porer. Det ska både kännas och synas att ansiktsrengöringen har använts.
 • Vårdande - Vårdande egenskaper är viktigt så att huden håller sig frisk och fräsch. Vi letar efter bra ingredienser som vårdar på djupet låter huden vila och återhämta sig på bästa sätt.
 • Innehåll - Vi tycker om naturliga produkter, där innehållet är så naturligt som möjligt och givetvis dermatologiskt korrekt.

 

 1. 1. Clarins Total Cleansing Oil
  9,4/10
  "En effektiv sminkborttagningsolja"
  Clarins Total Cleansing Oil
  Bäst i test
  Storlek
  150
  Typ
  Olja
  Pris / ml
  2,10 kr
  Hudtyp
  Alla
  Till Butik
  315 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Effketiv mot smink
  • Mjukgörande
  • Skonsam mot hudens mikrobiom
  Nackdelar
  • Passar fet hud sämre

  Den här cleansern är verkligen effektiv mot smink och tar bort all tyngre och vattenfasta typer utan några större problem. Om du, eller din hud, föredrar oljor så har du hittat rätt här, bara arbeta in oljan för att börja borttaggningen och använd sedan pad- eller liknande för att ta bort rester. Funkar verkligen finfint för att ta bort smink och lämnar huden mjuk och fin men om med en något oljig känsla, så om du har fet hy borde du kanske överväga någon annan ansiktstvätt.

  Clarins har även en bra flik ('utforska') där du kan fylla i dina behov och får förslag på ansiktstvätt utefter det. Väldigt effektivt verktyg som ger rätt tvätt till rätt hudtyp, så även om denna olja kanske inte är för dig så kan detta verktyg föreslå en annan som passar bättre.

  Läs mer
 2. 2. Ole Henriksen Truth Juice Daily Cleanser
  9,3/10
  "Luktar fantastiskt och rengör på djupet"
  Ole Henriksen Truth
  Storlek
  150 ml
  Typ
  Gel-creme
  Pris / ml
  2,06 kr
  Hudtyp
  Alla
  Till Butik
  309 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Luktar gott
  • Rengör ordentligt
  • Räcker länge
  Nackdelar
  • Något dyrare
  • Skulle kunna återfukta något mer

  Funkar med alla hudtyper, och effektiv som sminkborttagning. Produkten är från truth serien, OH’s orangea produktserie, som inriktar sig på c-vitamin och näring till huden och denna cleanser är verkligen fräsch, renande och mjukgörande. Passar verkligen alla och har en fantastisk doft, som apelsinsorbet eller liknande.

  Du behöver inte mycket för att rengöra ansiktet och den är enkel att använda: Ta en klick i handen och arbeta in i ansiktet i cirkulära rörelser, vid ställen med långvarig (väl sittande make-up) såsom runt ögonen. Där kan du behöva arbeta längre och ett tips är att använda bomullspad eller liknande. Tvätta sedan av ansiktet så ska du vara ren från både död hud och smink. Tar bort smink helt utan pre cleanser och lämnar ansiktet mjukt och med en fantastiskt fräsch doft. Vi har svårt att hitta nackdelar men vi har hittar kommentarer och reviews som säger att huden inte känns speciellt återfuktad efteråt, något vi inte upplevde, så om du är känslig eller har väldigt torr hud så kanske du ska överväga en annan produkt eller bara ta lite återfuktare efter denna.

  Läs mer
 3. 3. Filorga Foam Cleanser
  9,1/10
  "Fantastiskt återfuktande"
  Filorga Foam Cleanser
  Storlek
  150
  Typ
  Skum
  Pris / ml
  1,36 kr
  Hudtyp
  Känslig / Alla
  Till Butik
  204 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Återfuktande
  • Bra för känslig hud
  Nackdelar
  • Effektiv mot smink men det finns effektivare

  Vi har i våra efterforskningar sett många kommentarer om att produkterna inte återfuktar, något vi inte upplevde med någon av produktfavoriterna, men olika hudtyper reagerar ofta väldigt olika. Denna kan vi i alla fall med säkerhet säga är perfekt för torr och känslig hud! Återfuktade bäst i vårt test och lämnar huden len och fin samtidigt som den effektivt tar bort smink.

  Maria Åkerbergs foaming wash som vi också har på vår lista tycker vi också är likvärdig i återfuktning och känsla men den är inte lika effektiv när det kommer till make-up borttagning, vilket ju faktiskt är en ganska viktig faktor, så har du känslig eller torr hud och är i behov av en effektiv ansiktsrengöring för smink är Filorga ett väldigt bra alternativ.

  Läs mer
 4. 4. Maria Åkerberg Foaming Wash Gentle
  8,9/10
  "Ekologisk och naturlig"
  Maria Åkerberg Foaming Wash Gentle 250 ml
  Mest Prisvärd
  Storlek
  250
  Typ
  Gel
  Pris / ml
  1,20 kr
  Hudtyp
  Känslig
  Till Butik
  299 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Svenskproducerad
  • Ekologisk
  Nackdelar
  • Mindre effektiv mot smink

  En Svenska naturlig produkt som fungerar ganska bra mot sminket. Kanske inte den mest effektiva i denna aspekt och kan behöva kombineras med en pre cleanser. Har du ofta enklare make-up, så bör denna räcka, men Malin Åkerberg gör bra, eftersträvar 100% ekologiska, produkter som du kan köpa med gott samvete. Mer syntetiska produkter kommer ju alltid vara mer effektiva men vi tycker ändå denna är väldigt bra för att vara naturlig och ’närproducerad’. Är du känslig mot ingredienser och liknande är detta ett väldigt bra alternativ och den återfuktar och rengör effektivt.

  Läs mer
 5. 5. The Ordinary Cleansers Squalane Cleanser
  8,9/10
  "Liten men naggande god"
  The Ordinary CleansersSqualane Cleanser 50 ml
  Storlek
  50
  Typ
  Balm / olja
  Pris / ml
  2,22 kr
  Hudtyp
  Alla
  Till Butik
  111 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Effektiv
  • Mjukgörande
  Nackdelar
  • Liten förpackning

  Produkten är lite väl liten i storleken, men i övrigt gör den sitt jobb. Tar effektivt bort smink och har en bra återfuktande effekt. Applicera en klick på fingrarna och jobba i händerna tills cleansern är genomskinlig i stället för ’vit’. Arbeta sedan in i ansiktet i cirkulära rörelser till du jobbar in den ordentligt i hela ansiktet. Tvätta sedan ansiktet ordentligt för att bli av mer orenheter och smink.

  Produkten är parfymfri, cruelty free och vegansk så du behöver inte vara orolig där och vi tyckte faktiskt den var riktigt effektiv för vad den ska göra men tyvärr tappar den en del på att den är så pass liten och det känns som du behöver en ganska stor klick när du använder den vilket inte gör det till den mest kostnadseffektiva produkten.

  Läs mer

ansiktsrengoering

Din köpguide till bäst ansiktsrengöring

En bra ansiktsrengöring lägger grunden för en hälsosam hud och basen för din makeup. En ren hud är mycket lättare att applicera smink på och sminket sitter kvar bättre och längre. Det är viktigt att välja rätt rengöring som matchar dina problemområden och din hudtyp. Torr hud mår till exempel inte bra av en fet ansiktsrengöring och känslig hy kan bli irriterad av för stark rengöring. Ansiktsrengöringen ska effektivt ta bort smuts, fett och smink och lämna huden len och ren. Att hitta rätt produkt gör hela rengöringsprocessen enklare och huden får den vård som den behöver. Ta följande punkter i beaktande när du köper ansiktsrengöring:

 • dry skin2Torr hud – Rengöringsmjölk och oljerengöring passar bäst på torr hud. De är snälla mot huden och återfuktar bra. Var försiktig med stark rengöring eller talgabsorberande produkter.
 • skinFet hud – Vid fet hy ska du istället använda en oljefri ansiktsrengöring som är talgabsorberande och lämnar huden blank och fin. Om du har vissa partier som är feta så kan du använda olika ansiktsrengöring för olika områden.
 • skincare1Känslig hud – Rengöringsmjölk, skum- och gelrengöringar passar bra för känslig hud. Den ska absolut vara alkoholfri och framtagen att inte störa ph-balansen i huden. Undvik tillsatta doftämnen. Micellärt vatten är det mest skonsamma alternativet om du är väldigt känslig.
 • pimpleAknehy – Om du har akne så är rengöringen väldigt viktig. Du ska leta efter djuprengörande alternativ som är snälla mot huden, undvik scrubs och hårda tvålar eftersom du vill minimera död hud som blockerar porerna. Återfukta dagligen men tvätta dig inte mer än två gånger om dagen för att inte trötta ut huden och byt inte produkt för ofta. Välj ett alternativ och prova en längre tid för att förvissa dig om hur den fungerar.

Tips för att lyckas med ansiktsrengöringen

 1. Skonsam – Var snäll mot huden, tvätta med försiktiga händer och slit inte på huden.
 2. Rengör regelbundet... – Daglig rengöring gör att huden håller sig fräsch och ren. Du blir av med smuts, död hud och smink som annars täpper igen porer och luftvägar.
 3. ... men inte för ofta – Mer är inte bättre, tvätta max två gånger om dagen och låt huden vila och andas.
 4. Återfukta – Behandla ansiktet med återfuktande lotion eller kräm efteråt så att huden inte torkar.
 5. Djuprengöring  – Peeling är fantastiskt för att djuprengöra porer och huden. Gör det en gång veckan eller varannan veckan och låt dina vårdande produkter behandla huden på djupet.

Vanliga frågor om ansiktsrengöring

Kan jag rengöra antisktet med en vanlig tvål?

Ja, det fungerar. Men det är inte optimalt. En vanlig handtvål återfuktar inte på samma sätt som en ansiktsrengöring. En vanlig tvål gör faktiskt huden torr och är den kan slita på redan torr och känslig hud och förvärra vissa problem. Om det fungerar bra för dig så kan du skatta dig lycklig och lägga pengarna på något roligare än ansiktsrengöring!

Funkar akne och ansiktsrengöring ihop?

Ja, tänk på att inte tvätta huden för ofta om du har akne, försöka hålla dig till 1-2 gånger om dagen och använd samma produkt kontinuerligt, byt inte produkt ofta.

Vilken ansiktsrengöring passar min hy?

Det beror ju förstårs på vilken slags hy du har men se gärna över vår köpguide ovan, för mer information om olika hudtyper och ansiktsrengöring.

Vilken ansiktsrengöring är bäst?

I vårt test valde vi ut Clarins Total Cleansing Oil till den bästa ansiktsrengöringen på grund av dess innehåll och vårdande egenskaper. Det kan dock vara så att din hy kräver en annan typ av produkt, läs gärna vår köpguide för att lättare välja bäst ansiktsrengöring för dig.

Testvinnare - Bäst Ansiktsrengöring

 • Clarins Total Cleansing Oil
 • Ole Henriksen Truth Juice Daily Cleanser
 • Filorga Foam Cleanser
 • Maria Åkerberg Foaming Wash Gentle
 • The Ordinary Cleansers Squalane Cleanser
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
41 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-26 12:16:02