Bäst i test: Bästa serum 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Att ha en felfri hy är det inte många som skulle tacka nej till, men det kanske inte är lika lätt att veta vad man ska köpa för produkter att få de resultat man är ute efter. Mycket har hänt på hudvårdsfronten de senaste åren och man har kommit långt med utvecklingen av serum som faktiskt ger märkbara resultat. Vi har noga testat de populäraste produkterna på marknaden och kommit fram till att Exuviance Empower Radiance Serum är bäst i test med utmärkta resultat som passar de allra flesta hudtyperna.

Testvinnare - Bästa Serum 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Serumen 2023:

 • Exuviance Empower Radiance Serum - Bäst i test
 • Filorga Hydra-Hyal Serum
 • Clarins Double Serum - Bästa premiumvalet
 • The Ordinary More Molecules Niacinamide - Bästa billiga
 • Medik8Skin Ageing C-Tetra Serum

De 5 bästa Serumen i Juni 2023

 1. 1. Exuviance Empower Radiance Serum - Bäst i test

  9,7/10
  “Dryg och värd pengarna!”.
  Exuviance EmpowerRadiance Serum 30 ml
  Bäst i test
  Aktiv ingrediens
  PHA
  Egenskaper
  Återfuktar, utjämnar
  Format
  Glasflaska, pump
  Volym
  30 ml
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Passar många hudtyper
  • Snabba resultat
  • Bra förpackning
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Exuviance är det mycket populära medicinsk-dermatologiska företaget som ägs av Dr. Eugene Van Scott och Dr. Ruey Yu som båda är professorer i dermatologi. De är bland annat uppfinnarna av AHA-syran.

  Radiance serum kommer i en stilren grön glasflaska på 30 ml och har en pump. Serumet innehåller syran PHA och ska enligt tillverkaren synligt förbättra sju tecken på fotoåldrande, vilket är när huden åldras i förtid på grund av överexponering av solens UV strålar. Dessa sju områden inkluderar förlust av fasthet, matthet, grov struktur, linjer och rynkor, förstorade porer och ojämn hudton. Serumet ska även passa känslig hy.

  Serumet är en tunn doftfri transparent gel och kan användas morgon och kväll. Produkten känns väldigt dryg, åker snabbt in i huden och ger en uppfriskande effekt.  En pump räcker gott och väl till hela ansiktet vilket får dessa 30ml att räcka väldigt länge. Redan efter en dags användning känns huden mycket lenare och mjukare, och efter två veckor kunde man se mer lyster och och en jämnare hudton. Hela flaskan räckte i drygt 6 månader och hade då gett goda resultat inom alla de utlovade områdena.

  Något som sticker ut med denna produkt är att även fast den är så mild så ger den goda resultat. Ett extra plus är även att pumpen är väldigt robust och är utformad så att det inte ska fastna några rester och kleta igen öppningen.

  Slutsats:

  Bra förpackning med en riktigt bra pump. En produkt i något hög prisklass men som är dryg och ger mycket goda resultat.

 2. 2. Filorga Hydra-Hyal Serum

  9,5/10
  “Vi såg resultat redan efter en vecka!”.
  Filorga Hydra-Hyal Serum
  Aktiv ingrediens
  Hyaluronsyra
  Egenskaper
  Återfuktande, lyster
  Format
  Glasflaska, pipett
  Volym
  30 ml
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Omedelbar återfuktning
  Nackdelar
  • Dålig förpackning

  Recension

  Filorga bildades 1987 och producerade till en början bara injicerbara produkter inom estetisk medicin. Idag är deras hudvård specialiserad på att motverka ålderstecken och har blivit väldigt populärt hos konsumenterna.

  Hydra-Hyal Serum kommer i en frostad glasflaska på 30 ml med pipett. Serumet innehåller fyra olika hyaluronsyror och ska enligt tillverkaren omedelbart återfukta och jämna ut huden.

  Serumet används morgon och kväll och är en lätt parfymerad genomskinlig gel. 3 droppar räcker till hela ansiktet och produkten sjunker snabbt in i huden och lämnar huden blurrad och silkeslen. Vid första användning känns huden väldigt mjuk och återfuktad och efter två veckor kunde man börja märka skillnad på att fina linjer hade blivit mindre synliga. En flaska på 30 ml räckte i 4 månader och huden hade då även fått fin lyster och såg piggare ut.

  Tyvärr är förpackningen en besvikelse. Flaskan är smal och hög, vilket gör att den lätt välter i ett badrumsskåp. Pipetten är svår att styra, det är lätt att det kommer ut för mycket produkt vilket är synd när varan är så pass dyr.

  Slutsats:

  Riktigt bra produkt för att tillföra fukt men tyvärr i en mindre bra förpackning.

 3. 3. Clarins Double Serum - Bästa premiumvalet

  9,4/10
  “Tillför fukt och doftar fantastiskt”.
  Clarins Double Serum 30 ml
  Bästa premiumvalet
  Aktiv ingrediens
  20 olika växtextrakt
  Egenskaper
  Anti rynkor, återfuktar
  Format
  Flaska, pump
  Volym
  30 ml
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Snabba resultat
  • Smart pump
  • Doftar gott
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension

  Clarins är ett av de största hudvårdsmärkena vi har i europa idag. Det speciella med Clarins produkter är att de innehåller enbart vegetabiliska ingredienser. Double Serum kommer i en brun flaska med pump och säljs både i 30 ml och 50 ml. Pumpen är reglerbar vilket gör att du själv ska kunna ställa in hur mycket produkt du vill ha ut. Som man kan höra på namnet Double Serum består produkten av två serum. Flaskan är uppdelad i två olika behållare vilket gör att man får ut de två produkterna separat. Tillverkaren påstår att detta är det mest kompletta och effektiva serumet för anti-age och ska ge synbar effekt på alla ålderstecken såsom rynkor, förlust på fasthet, matthet, ojämn hy och synliga porer.

  Serumet är en lättflytande oljig vätska med lätt orange ton, kan användas morgon & kväll och har en ganska stark doft från de olika växterna som används i produkten. Serumet känns väldigt oljigt men åker snabbt in och lämnar huden mjuk. Produkten är väldigt dryg, en liten pump räcker till hela ansiktet och en stor pump räcker även till hals och dekolletage. Efter första användning känns huden väldigt mjuk och återfuktad, dock kan detta serum upplevas som för oljigt om du redan har oljig hy. 30 ml räckte i drygt 6 månader och hade då gett goda resultat på att minska porer, ge lyster, jämnare hudton och fastare hud. Det gick också att se en liten skillnad på fina linjer runt munnen.

  Något som utmärker denna produkt är att förpackningen är otroligt lyxig och smart att man kan ställa in pumpen.

  Slutsats:

  Clarins Double serum är en av de populäraste produkterna på marknaden och det är inte svårt att förstå varför.
  Produkten är väldigt lyxig och ger goda resultat.

 4. 4. The Ordinary More Molecules Niacinamide - Bästa billiga

  9,1/10
  “Bra resultat till ett lågt pris”.
  The Ordinary More MoleculesNiacinamide 10% + Zinc 1% 60 ml
  Bästa billiga
  Aktiv ingrediens
  Niacinamide & zink
  Egenskaper
  Mindre porer, lyster
  Format
  Glasflaska, pipett
  Volym
  60 ml
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig
  • Bra förpackning
  • Finns i många butiker & på nätet
  Nackdelar
  • Inte den bästa kvaliteten på pipetten

  Recension

  The Ordinary är en uppstickare i hudvårdsbranschen genom att erbjuda effektiv hudvård till ett mycket billigt pris. Som många av deras produkter kommer detta serum i en enkel men smidig glasflaska på 30 ml med pipett. Produkten innehåller niacinamide och zink som ska hjälpa mot tilltäppta porer, ojämn hudton och balansera talgproduktionen. Serumet är en doftfri transparent gel och kan användas morgon och kväll. Cirka 3-4 droppar räcker till hela ansiktet och produkten känns något klistrig på huden innan den fått sjunka in, vilket tar någon minut. 

  Resultat märktes redan under första användning då huden inte blev glansig lika snabbt som tidigare. Efter tre veckor kunde man se märkbar skillnad på porer som såg renare och mindre ut, dock inga resultat på hudtonen. Flaskan räckte i 3 månader vilket är en helt okej period med tanke på det billiga priset.

  Slutsats:

  Ett billigt serum som ger bra effekt om du har problem med stora porer och lätt blir glansig. Pipetten är av helt okej kvalitet, men inte den bästa. 

 5. 5. Medik8Skin Ageing C-Tetra Serum

  8,8/10
  “Ger ett otroligt fint glow”.
  Medik8Skin Ageing C-Tetra Serum 30 ml
  Aktiv ingrediens
  C- & E-vitamin
  Egenskaper
  Anti rynkor & pigmentering
  Format
  Glasflaska, pipett
  Volym
  30 ml
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ger lyster direkt
  • Hög kvalitet på pipetten
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension

  Medik8 lanserades så sent som 2009 i England och har genom åren vunnit många priser för sina potenta hudvårdsprodukter. 

  C-tetra serum kommer i en brun glasflaska på 30 ml med pipett. Serumet innehåller c-vitamin och e-vitamin och ska enligt tillverkaren bekämpa och förebygga solskador, stimulera kollagenproduktionen, förbättra elasticiteten och reducera pigmentfläckar. I denna produkt ska även c-vitaminet vara 100% stabilt vilket ska ge mycket mindre irritation än andra c-vitaminserum.

  Serumet används morgon och kväll och är en genomskinlig lättflytande vätska som känns något oljig. 3-4 droppar räcker till hela ansiktet och produkten sjunker snabbt in i huden och lämnar ett fint lyster. Redan efter tre veckor kunde man se att pigmentfläckar hade bleknat avsevärt och ingen irritation uppstod, som det lätt kan göra med c-vitamin. En flaska på 30 ml räckte i 5 månader och hade då reducerat pigmentfläckar helt och hållet, givit huden en jämn hudton med ett fint lyster. Det är dock svårt att säga om kollagenproduktionen och elasticiteten hade förbättrats.

  Ett extra plus är att pipetten är riktigt bra!

  Slutsats:

  Denna produkt är verkligen att rekommendera om du vill bli av med pigmentfläckar och förebygga solskador.

kopguide serum2

Din köpguide till bästa serum

I dag finns det åtskilliga serum att välja bland, vilket lätt kan bli överväldigande. Hur vet man vilka serum som gör vad och vad som passar ens hudtyp? För att hitta det perfekta serumet för dig bör du fundera på följande:

 • skincare3Hudtillstånd 

  Vad är det du vill förbättra med din hy? Är du kanske yt-torr, har gamla rodnader från akne eller vill du endast förebygga rynkor? När du kommit fram vad du vill ha för resultat är det lättare att börja gallra ut vad du ska leta efter.
 • pay

  Pris

  Hur mycket pengar vill du lägga på ett serum? Dyrast är inte alltid bäst. Jämför man innehåll på olika serum kan man spara in några slantar. Om du vill ha ett serum som jobbar på flera hudtillstånd på en och samma gång kanske det är värt att lägga mer pengar på ett än att köpa flera olika serum.
 • remedy 4Innehåll 

  Nu när du vet vad du vill förbättra är det dags att fundera över om du vill ha ett serum som enbart behandlar ett hudtillstånd eller om du vill ha ett serum som behandlar flera tillstånd på en gång. I många fall kan man använda sig av flera serum på en gång, men börja då med de serum som är tunnast och jobba dig vidare till de som är mer fasta i konsistensen. 

  Något annat viktigt att tänka på är att undvika skadliga ämnen som kan förekomma i hudvård. Nuförtiden har dock många av dessa skadliga ämnen tagits ur bruk, men det kan vara bra att ha koll på att produkten inte innehåller exempelvis PFAS, mineraloljor och parabener.
 • plus3Övrigt 

  När du börjat använda serum som är aktiv hudvård är det bra att även börja använda solskydd på dagtid. Bland annat syra som AHA, BHA och PHA gör huden mer solkänslig och du bränner dig lättare. Använd därför solskydd som är så högt som möjligt, gärna SPF 50, om solen ligger på.  Använd annars gärna en dagcrème som innehåller SPF även på tidig vår, höst och vinter.

  Solskydd är en av de bästa förebyggande hudvårdsprodukterna som finns så det är win-win på det. Ska du åka på solsemester, låt bli syror 3 veckor innan avfärd för att vara extra försiktig om din hy!
serum info

Vad gör de olika ämnena?

Här följer en kort sammanfattning av de vanligaste ämnena som används i serum. Det finns de som  primärt innehåller en aktiv ingrediens och riktar in sig på ett hudtillstånd, men även serum som är en mix av flera ämnen som behandlar flera hudtillstånd på en och samma gång.

 • A-vitamin (retinol) 

  Retinol förebygger rynkor, reparerar solskador och jämnar ut hudstruktur. Denna ingrediens består av mycket små molekyler och når därför djupt ner i huden och kan därför stimulera produktionen av kollagen och bindvävsceller. Retinol finns i många olika styrkor och man bör vara uppmärksam på att man börjar med en svag koncentration för att sakta men säkert vänja in huden.
 • B3-vitamin (niacinamide) 

  Niacinamide håller huden elastisk, förminskar porer och hjälper att stärka hudens skyddande barriär. Passar alla hudtyper, speciellt för de riktigt känsliga (även för de med rosacea och acne) då niacinamid är antiinflammatorisk.
 • B5-vitamin (panthenol) 

  Panthenol tillför fukt och lugnar huden. Fungerar utmärkt för torr och fjällande hud då den är mycket mjukgörande och lugnande.
 • C-vitamin 

  C-vitamin ger en jämnare hudton, bleker ärr och ger huden lyster. Denna ingrediens ska passa alla hudtyper, men det är alltid bra att vänja in huden genom att använda produkten några gånger i veckan till att börja med. Under sommarhalvåret kan c-vitamin användas med fördel då det ger ett extra skydd mot solens UV-strålar i kombination med solkräm. Man bör dock vara uppmärksam på om produkten har börjat bli brun. Har detta hänt så har c-vitaminet oxiderat och är inte längre effektivt.
 • E-vitamin 

  E-vitamin gör huden mjuk och smidig, stärker hudens motståndskraft och skyddar huden. Skyddar huden mot fria radikaler (antioxidantisk) orsakade av bland annat solen och föroreningar. E-vitamin hjälper även till att reparera hudskador och sår och stärker hudens fuktbarriär.
 • PHA (Poly Hydroxy Acid)

  PHA balanserar hudens fuktnivåer, exfolierar milt och ger lyster. Detta är en mild syra som även passar känslig hy. Denna syra säga även dämpa nedbrytningen av kollagenet och förebygger därför rynkor.
 • AHA (Alpha Hydroxy Acid) 

  AHA förebygger torr hud och fina linjer. Detta är en syra som kan ta sig djupare ner i huden än vad PHA kan, vilket gör att dem med de allra känsligaste hudtyperna bör vara uppmärksamma på att sakta vänja in huden.
 • BHA(Beta Hydroxy Acid) 

  BHA löser upp talg och smuts i porer. Perfekt att använda för att bli av med pormaskar, blemmor och döda hudceller. Lämnar huden mjuk och ren.

Vårt test av serum

Serum, även kallat booster, essence eller koncentrat, är en produkt som används efter rengöring och ansiktsvatten, men alltid innan återfuktande ansiktskräm.
Det speciella med serum är att dessa aktivt jobbar på djupet i huden och kan därför ge fantastiska resultat. Vissa serum ger resultat direkt medan andra är förebyggande och kommer ge resultat efter lång användning.

Det finns en uppsjö olika serum i alla prisklasser, bland annat för behandla pigmentfläckar, torrhet eller förebygga rynkor. När vi testade olika serum har vi vägt in följande:

 • Format - Hur smidig är produkten att använda? Serum kan komma med pump, pipett eller i burk. Går det få ut lagom mycket produkt från pumpen och fungerar pipetten bra?
 • Effekt & resultat- Är det möjligt att få de utlovade resultaten som tillverkaren utlovar?
 • Prisvärdhet - Är priset rimligt för resultaten som utlovas? Är priset rimligt för de faktiskt upplevda resultaten? 

Vanliga frågor om Serum

Vilket serum är bäst?

I vårt test blev Exuviance Empower Radiance Serum utsedd till bäst i test, beroende på din hudtyp och vilka egenskaper du letar efter i ditt serum kan det finnas bättre alternativ för just dig. Se gärna över vår köpguide och lista över ingredienser med egenskaper och därefter gör ett beslut efter dina behov.

När ska jag använda serum?

Generellt efter ansiktsrengöring men innan återfuktning i forma av natt-, dagcreme eller solskydd. Beroende på din rutin och när du använder serumet helt enkelt, många gör det i anslutning till läggdags men du kan lika gärna använda det i morgonrutinen.

Hur ofta kan jag använda serum?

Om du till exempel använder serum med retinol i så bör du till en början vara varsam och använda det kanske varannan dag eftersom retinol är ett ganska starkt ämne som kan leda till irritationer om man inte är försiktig i början. Med det sagt så är de flesta serum skapta för att kunna användas dagligen, och då egentligen en gång om dagen och mer än så kommer knappast behöva och leder snarare till att du använder upp mer produkt än du behöver. Vår rekommendation är att hålla sig till en gång om dagen som mest. Kolla alltid om produkten har någon doseringsförslag och följ gärna dem.

När märker man resultat?

Hudvård är ingen mirakelkur direkt det mesta är förebyggande och motverkande, med viss del förändrande effekter men det tar lång tid och ska användas kontinuerligt. Vissa produkter ger dig påökat av vissa ämnen och dess effekter kommer avta när du slutar med produkten, så hudvård ska ses som något man ska använda kontinuerligt och länge om man vill att det ska ha effekt. Resultat ska börja märkas efter runt 8 veckor men det är inte säkert att de är speciellt synliga och beroende på din ålder och hudtyp kan detta variera stort. Du bör i stället se hudvård som en långsiktig investering och något du måste förvalta.

Hur länge räcker ett serum?

Detta beror mycket på hur mycket flaskan innehåller men ett standard serum på ungefär 30 ml där du tar ungefär 3-6 droppar dagligen bör räcka ungefär 3-6 månader. Detta beror lite på pipetten också men generellt kan man räkna med att det går 20 droppar på 1 ml.

Hur ska serum appliceras?

Serum är väldigt flytande och kommer nästan alltid med pipett, det räcker nästan alltid med några droppar (3-4) för att du ska ha tillräckligt för hela ansiktet. Applicera sedan dropparna över önskade områden, arbeta in dem och låt det sjunka in i cirka 10 sekunder innan du använder någon annan produkt. Hals och dekolletage kan du också använda serumet på men då behövs säkerligen ett par till några droppar till.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
14 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5