Bäst i test: Bästa ansiktsvatten 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Ansiktsvatten är en hudvårdsprodukt som lätt hamnar i skymundan och som förbises. Detta är synd eftersom ansiktsvattnet kan ge mycket bra återfuktande och hudvårdande effekter. Rätt använt kan ett bra ansiktsvatten bidra till att huden både ser fräschare och yngre ut. Att hitta det bästa ansiktsvattnet är dock inte alltid helt lätt. Inte minst beror det på vilken typ av hud du har och huruvida du vill ha en produkt med eller utan alkohol i. Vi har testat några av de mest uppskattade ansiktsvatten på marknaden och utsett Lancôme Tonique Confort till bästa ansiktsvatten. Denna produkt ger ett mycket fint resultat och passar olika hudtyper. De 5 recensionerna av våra vinnare hittar du nedan.

Testvinnare - Bästa Ansiktsvatten 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Ansiktsvattnen 2023:

 • Lancôme Tonique Confort - Bäst i test
 • Exuviance Relax HydraSoothe Toner
 • Filorga NCEF-Essence - Bästa premiumvalet
 • Benton Aloe BHA Skin Toner
 • Pixi Glow Tonic

De 5 bästa Ansiktsvattnen i Juni 2023

 1. 1. Lancôme Tonique Confort - Bäst i test

  9,6/10
  "Mycket återfuktande & lättanvänd i praktisk förpackning".
  Lancôme Tonique Confort 400ml (Dry Skin)
  Bäst i test
  Volym
  400 ml
  Pris / ml
  0,76 kr
  Alkoholfri
  Ja
  Format
  Skruvkork
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att applicera
  • Fint återfuktande
  • Bra vid känsligare hy
  • Väldoftande
  Nackdelar
  • Något rinnig

  Recension

  Lancôme är ett av de största och populäraste skönhetsmärkena ute på marknaden. Märket skapades redan 1935 i Frankrike och visionen är att dela fransk skönhet med hela världen. Ansiktsvattnet Tonique Confort kommer i en genomskinlig plastflaska med skruvkork på 200 eller 400 ml. Ansiktsvattnet ska hjälpa mot torr och känslig hy och användas morgon och kväll. Bland ingredienserna hittar vi honung och mandelmjölk som verkar lugnande och ger näring åt huden.

  Produkten är en lätt rosafärgad, tjockare vätska som doftar ganska mycket ros. Flasköppningen är lagom liten för att man inte ska få ut för mycket produkt på en gång. Enligt anvisningen ska ansiktsvattnet appliceras med bomullstuss. Eftersom denna produkt är något tjockare tycker vi dock att det fungerar lika bra att hälla ansiktsvattnet direkt i handen och försiktigt klappa in det i ansiktet. Vätskan är dryg och det behövs inte mycket produkt för att det ska räcka till hela ansiktet. Vid applicering svalkas huden på ett behagligt sätt och när produkten sjunkit in upplevs huden mjukare och återfuktad.

  Om du har torr eller känslig hy är denna produkt något som kommer att göra skillnad. De mjukgörande och lugnande egenskaperna är verkligen härliga. 

  En flaska på 400 ml räcker länge, vilket gör den prisvärd. Vi använde ansiktsvattnet morgon och kväll under fyra månader innan flaskan var tom.

 2. 2. Exuviance Relax HydraSoothe Toner

  9,5/10
  "Perfekt för torr & känslig hy".
  HydraSoothe Refresh Toner
  Volym
  200 ml
  Pris / ml
  1,75 kr
  Alkoholfri
  Ja
  Format
  Skruvkork
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Dryg
  • Mjukgörande och balanserande
  • Utjämnande egenskaper
  Nackdelar
  • Tog viss tid innan resultat märktes

  Recension

  HydraSoothe Refresh Toner kommer i en vit plastflaska på 200 ml med skruvkork. Ansiktsvattnet kan användas morgon och kväll och innehåller PHA, vilket är en mycket snäll syra som hjälper till att återfukta huden, samtidigt som den jobbar för att motverka fina linjer. Produkten är en klar vätska som har en svag doft och som ska appliceras med en bomullstuss. Det går även att klappa in den med fingrarna, men att använda bomullspads är lättare. Det räcker med några droppar av produkten för att hela ansiktet ska kunna arbetas in.

  För att verkligen uppskatta HydraSoothe Refresh gäller det att ha lite tålamod. Effekten märks nämligen inte på en gång, utan ansiktsvattnet behöver användas under några veckor. Efter första användning kändes det att som ingenting hände, men efter fyra veckor kunde man både se och känna att produkten började ge resultat. Huden hade då blivit mjukare, med färre fina linjer och porerna upplevdes mindre. Fördelen var också att detta ansiktsvatten kändes mycket skonsamt mot huden, den skapade ingen risk för irritation.

 3. 3. Filorga NCEF-Essence - Bästa premiumvalet

  9,3/10
  "Drygt ansiktsvatten som boostar andra produkters anti-aging-egenskaper".
  Filorga NCEF-Essence
  Bästa premiumvalet
  Volym
  150 ml
  Pris / ml
  2,74 kr
  Alkoholfri
  Ja
  Format
  Skruvkork
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Ger lyster och fukt åt huden
  • Snabbt märkbara reslutat
  • Absorberas på kort tid
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension

  Filorga grundandes 1987 och producerade till en början bara injicerbara produkter inom estetisk medicin. Idag är deras hudvård specialiserad på att motverka ålderstecken och produkterna har blivit populära hos konsumenterna. Filorgas NCEF-essence är en hybridform av ett ansiktsvatten och ett pre-serum. Den kommer i en rosa plastflaska på 150 ml med skruvkork. Detta ansiktsvatten ska förbereda huden extra mycket för serum, återfukta och ge lyster.

  Ansiktsvattnet är en transparent vätska som är något tjockare i konsistensen. Flasköppningen är lagom liten för att man inte ska få ut för mycket produkt på en gång. Enligt anvisningen ska ansiktsvattnet först hällas ut i händerna för att sedan klappas in försiktigt i huden, gärna i flera omgångar om du ha riktigt torr hud.

  Vi har testat att både lägga på ett och flera lager. Vid kallare väder hjälpte det att lägga på två lager istället för ett. NCEF-Essence är drygt och det behövs inte mycket av den för att det ska räcka till hela ansiktet. Vid appliceringen känns det som att huden snabbt kan suga åt sig produkten. Det blir på så sätt lätt att bygga upp i flera lager, om så behövs. Om du har du torr eller känslig hy är denna produkt något som verkligen kan göra stor skillnad. Undvik dock T-zonen som är fetare.

  En flaska på 150 ml räckte i knappt tre månader. Då användes produkten morgon och kväll och i vissa fall i flera lager.

 4. 4. Benton Aloe BHA Skin Toner

  9,2/10
  "Suveränt fina & naturliga ingredienser".
  Benton Aloe BHA Skin Toner
  Volym
  200 ml
  Pris / ml
  0,81 kr
  Alkoholfri
  Ja
  Format
  Pumpflaska
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Innehåller 80 % Aloe vera-juice
  • Bra mot acne och rodnad
  • Mycket mjukgörande
  Nackdelar
  • Något sämre förpackning

  Recension

  Benton är det koreanska hudvårdsmärket som blivit populärt på sistone. Deras produkter är framtagna för att ge långvariga resultat, utan att irritera huden. Alla deras produkter är PETA-certifierade, vilket betyder att att inget är testat på djur.

  Aloe BHA Skin Toner kommer i en grön plastflaska på 200 ml med pump. Ansiktsvattnet innehåller BHA-syra som ska lösa upp talg och därför reducera pormaskar och finnar. Produkten ska även återfukta och förbättra hudens textur. Enligt anvisningen ska detta ansiktsvatten appliceras med händerna genom att försiktigt klappa in produkten.

  Produkten är en klar vätska och luktar svagt. Pumpen är inte av bästa kvalitet och det händer då och då att produkt skvätter iväg. Även om produkten innehåller syra, är den väldigt svag och vid första användningen kändes inget på huden. Eftersom produkten är svag tog det runt tre veckor innan vi kunde börja se resultat. Den milda och härligt återfuktande effekten gör att den passar perfekt för en hy som behöver hjälp med att återuppbyggas. 

  En flaska på 200 ml som användes morgon och kväll räckte i fem månader och efter denna period kunde vi se en stor skillnad på huden. Porerna upplevdes mindre och vi hade färre pormaskar. Även hudtexturen var förbättrad.

 5. 5. Pixi Glow Tonic

  9,0/10
  "Bästa exfolierande egenskaperna vi sett".
  Pixi Glow Tonic
  Volym
  250 ml
  Pris / ml
  0,84 kr
  Alkoholfri
  Ja
  Format
  Skruvkork
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Tydliga exfolierande egenskaper
  • Ger viss spänst åt huden
  • Utjämnande effekter
  Nackdelar
  • Relativt stark doft
  • Innehåller glykolsyra, använd solskyddsfaktor dagtid

  Recension

  Det i London skapade märket Pixi erbjuder ett omtyckt och uppskattat ansiktsvatten med fina kvaliteter. Pixi är i grunden en svensk kreation som funnits i över 20 år och man erbjuder i dagsläget flera hudvårdsprodukter. Pixi Glow Tonic är numera en av marknadens populäraste ansiktsvatten. Produkten innehåller bland annat 5% AHA-syra som hjälper mot torr och glåmig hy.

  Ansiktsvattnet kommer i en genomskinlig flaska på 100 eller 250 ml och doften är ganska stark och påminner om en trädgård med blommor. Eftersom produkten innehåller en syra, kan det vara en god idé att börja använda ansiktsvattnet varannan dag, till att börja med. Förpackningen är lätt att öppna, försluta och dosera ur och det kommer ut en lagom mängd ur flaskan när man häller ur den.

  Vi kände direkt av att produkten innehåller AHA-syra eftersom det gav en pirrande känsla i huden, men inget som upplevs obehagligt. Efter två veckors användning kunde vi känna av att hudens textur blev mjukare och att huden fick ett nytt lyster. Döda hudceller verkade avlägsnas på ett effektivt sätt när vi klappade in ansiktsvattnet och lät det verka.

  En flaska på 250 ml som användes en gång om dagen räckte i sju månader.

cosmetic gel background blue transparent gel with texture bubbles close up high quality photo

Köpguide: Hitta rätt ansiktsvatten

Ett bra ansiktsvatten ska vara lätt att applicera, absorberas snabbt i huden och inte vara uttorkande. För att du ska hitta en produkt som motsvarar dina förväntningar och som har de rätta egenskaperna, har vi tagit fram en kort köpguide. Denna kan vägleda dig till ett bättre köp av ansiktsvatten.

 • Din hudtyp

  Beroende på vilken typ av hud du har kommer vissa ansiktsvatten att passa bättre att använda än andra. Om du har en torrare hy blir det till exempel viktigt att ha ett ansiktsvatten som återfuktar. Detta är även viktigt under vintermånaderna när luften är torr och huden därmed också blir torrare. Torr hy kan även kräva ett ansiktsvatten som lugnar huden, så att det inte känns irriterad och röd.

  Fetare hy kräver ett ansiktsvatten som är mer djuprengörande och som tar bort och motverkar överflödigt talg och fett i huden. Här vill du ha en produkt som ger en mattare effekt och som tar bort glans. En hud som är mer mogen behöver ett ansiktsvatten som reducerar tecken på rynkor och pigmentering. Dessa produkter är ofta något dyrare.

  Problemhy, till exempel hy som lider av acne eller eksem, kan också kräva ansiktsvatten av högre kvalitet med särskilt mildrande och lugnande egenskaper. 

 • Innehåll 

  Många gånger innehåller ansiktsvatten flera olika ingredienser som har fördelaktiga effekter. Lakritsrotextrakt är exempelvis en substans som används mot irritation. Ämnen som Propandiol lindrar rodnad och antioxidanter och E-vitamin bidrar till hudens bibehållna kvalitet och spänst. Dessa ämnen föryngrar även huden. Salviaxtrakt, som vissa ansiktsvatten innehåller, stärker och reparerar huden.

  Ingredienser som är reparerande är speciellt viktiga att ha med om du använder ansiktsvattnet på kvällen innan läggdags. Då får huden hjälp med att reparera sig under natten. Aloe vera är mycket bra att ha med om du vill ha en naturlig och effektivt återfuktande ingrediens som även motverkar torrhet.

  Undvik ansiktsvatten med alkohol i om du har en känsligare eller torrare hy. Då är det bättre att ha med PHA-syra som exfolierar huden som exempelvis tar bort hudflagor. Fördelen med alkohol i ansiktsvatten är att det bidrar till att produkten absorberas lättare och att det ger en svalkande effekt.

 • Egenskaper 

  Ansiktsvatten kan ha flera olika egenskaper som passar olika personer. Den viktigaste egenskapen är dock att produkten är återfuktande och inte uttorkande. Doften bör heller inte vara för stark så att den maskerar andra dofter som du vill framhäva, exempelvis från parfymer. En annan egenskap som är önskvärd att ha med är den exfolierande effekten. Ett ansiktsvatten som är exfolierande tar bort döda hudceller och ger lyster och mjukhet. När du rengjort ansiktet med ansiktsrengöringen, som är det första steget, använder du sedan ansiktsvattnet som ytterligare ett steg. Ansiktsvattnet tar bort de sista resterna av smink och orenheter och drar samman porerna.
 • Applicering 

  När du applicerar ansiktsvattnet gör du det genom att klappa in produkten i huden, antingen med fingrarna eller med en bomullspad. Ett bra ansiktsvatten ska lätt sjunka in och absorberas och inte lämna några kladdiga fläckar efter sig. Du ska heller inte behöva ta speciellt mycket av produkten för att få ett önskvärt resultat. Konsistensen på ansiktsvattnet kan skilja sig åt, men överlag går de mer rinniga varianterna lättare att klappa in i huden.
 • Förpackning 

  Förpackningen som ansiktsvattnet kommer i ska vara lätt att dosera ut. Om det är en tunnare vätska bör pipen eller öppningen på flaskan inte vara för stor, så att du doserar för mycket. Mer tjockflytande ansiktsvatten kan ibland komma i pumpflaska eller på tub. Förpackningen ska även vara lätt att återförsluta, så att det inte kommer ner några orenheter eller eventuella bakterier i produkten. Hållbarheten kan förlängas med en bra förpackning.
 • Biverkningar 

  Välj ett ansiktsvatten med rätt typ av innehåll och med rätt egenskaper för din hud. Då kommer du att minska eventuella besvär som du annars kan få med vissa typer av produkter. Flera ansiktsvatten är dock framtagna för att vara skonsamma mot huden och för att passa olika typer av hud. Läs på innehållsförteckningen innan du köper ett ansiktsvatten om du är känslig mot något speciellt ämne. Se till så att produkten är fri från parabener, parfymer och mineraloljor om du är känslig. Det kan vara en bra idé att höra med återförsäljaren om du har tveksamheter. Biverkningar som annars kan förekomma är exempelvis ökad torrhet och irritation i huden.

Vårt test av ansiktsvatten

Ansiktsvatten, även kallat toner, är en produkt som används efter rengöringen för att balansera hudens pH-värde. Ett ansiktsvatten kan även förebygga pormaskar och finnar genom att det innehåller nyttiga fettsyror. I vårt test av produkter gick vi igenom olika typer ansiktsvatten i varierande prisklasser. Varje produkt användes i några få veckor för att vi skulle kunna utvärdera resultatet. Testet utfördes på ett par personer med olika hudtyp, en med torrare hy och en med fetare. Produkterna utvärderades därefter med hänsyn till hur de ska användas enligt tillverkaren. Punkterna nedan med tillhörande frågor var de vi utgick från. 

 • Förpackningen - Gör förpackningen produkten enkel att använda? Bidrar förpackningens design till att hållbarheten på ansiktsvattnet förbättras?
 • Effekt & resultat - Är det möjligt att få resultaten som tillverkaren utlovar? Innehåller produkten alkohol? Hur längre dröjde det innan vi märkte någon effekt?
 • Prisvärdhet - Är priset rimligt för den effekt som produkten ger? Finns det billigare ansiktsvatten med motsvarande egenskaper?

Vanliga frågor om ansiktsvatten

Vad är ansiktsvatten?

Ansiktsvatten är en flytande vätska som man applicerar i ansiktet efter man tvättat bort ansiktsrengöringen. Ansiktsvattnet har fördelaktiga effekter på huden i ansiktet.

Varför ska man använda ansiktsvatten?

Ansiktsvatten återställer hudens pH-balans efter tvätt. Detta gör att huden lättare kan absorbera produkter som du lägger på efter att du använt ansiktsvattnet.

Hur ofta ska man använda ansiktsvatten?

Du bör använda ansiktsvattnet varje gång du rengjort ansiktet.

Hur applicerar man ansiktsvatten?

Appliceringen av ansiktsvatten kan variera beroende på vilken produkt det är du använder. Ofta går det bra att hälla ut en liten mängd vätska i händerna som du sedan fördelar jämt i handflatorna. Därefter klappar du försiktigt in produkten i ansiktet.

Jag har fet hy, vilket ansiktsvatten kan jag då använda?

Ett ansiktsvatten som återfuktar kan hjälpa huden att inte producera så mycket talg. Att även tillföra BHA-syra kan hjälpa till om du har fetare hy eftersom denna är talgreglerande.

Jag har torr hud, vilket ansiktsvatten ska jag använda?

Ett ansiktsvatten som återfuktar väl och som kan byggas upp i flera lager är bra om du har torr hy. Testa gärna ett vatten med PHA-syra som är en snäll syra och som hjälper till att bevara fukten i huden.

Finns det ansiktsvatten för män?

Du behöver inte leta efter ett ansiktsvatten utformat speciellt för män. Ansiktsvatten är gjorda för alla personer.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5