Bästa Solkrämen 2024

Av: Karin Svensson • Senast uppdaterad:
Skydda din hud effektivt året runt med bäst i test solkräm.
Solkräm - Bäst i test
Betyg Bild Namn Pris Läs mer
betyg 4,7 EVY Sunscreen Mousse EVY Sunscreen Mousse
Pris
179 kr
Till butik
betyg 4,5 COSRX Aloe Soothing Sun Cream COSRX Aloe Soothing Sun Cream
Pris
161 kr
Till butik
betyg 4,3 La Roche-Posay Anthelios UVMUNE La Roche-Posay Anthelios UVMUNE
Pris
189 kr
Till butik
betyg 4,2 Beauty of Joseion Relief Sun Rice Beauty of Joseion Relief Sun Rice
Pris
187 kr
Till butik
betyg 4,0 Hawaiian Tropic Satom Protection Hawaiian Tropic Satom Protection
Pris
109 kr
Till butik
Se alla testvinnare

Solkräm är en av de mest grundläggande och nödvändiga produkterna för att skydda vår hud mot solens skadliga strålar. Den fungerar genom att absorbera eller reflektera solens ultravioletta (UV) strålning, vilket hjälper till att skydda huden mot solbränna och potentiellt farliga hudförhållanden som hudcancer. Solkräm är inte bara för sommardagar på stranden - det är viktigt att använda den året runt, eftersom UV-strålning kan vara skadlig även på molniga dagar eller i kalla klimat. Dessutom kan den användas för att förhindra tidiga tecken på åldrande, som rynkor och åldersfläckar, som ofta orsakas av solskador.

Det finns ett överflöd av solkrämer på marknaden, alla med olika SPF-nivåer, ingredienser och fördelar. Men en produkt har visat sig överträffa alla andra i vårt noggranna test - EVY Sunscreen Mousse. Denna produkt har bevisat att den är det bästa solkräm i sin förmåga att erbjuda långvarigt skydd mot både UVA- och UVB-strålning, samtidigt som den är skonsam mot huden och miljön. EVY Sunscreen Mousse imponerade oss med sin unika mousseformel som gör det enkelt att applicera och absorberas snabbt in i huden utan att lämna några vita spår bakom sig. Dessutom är den hypoallergen och fri från parabener, vilket gör den till ett utmärkt val för alla, oavsett hudtyp.

Bäst i Test 24 är gratis att använda och kommer alltid att vara det. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja sidan genom att klicka på någon av våra köplänkar. Om du genomför ett köp via dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren. Detta hjälper oss att fortsätta tillhandahålla noggrann information och utföra fler produkttester för att hjälpa dig hitta de bästa produkterna på marknaden.

De 5 bästa Solkrämerna 2024

 1. Evy Sunscreen Mousse SPF30 150 ml Bäst i test: 4,7/5
 2. COSRXAloe Soothing Sun Cream SPF50 50 ml Aloe Soothing Sun Cream SPF50 50 ml Bästa premiumvalet: 4,5/5
 3. La Roche-Posay Anthelios UVMUNE 400 Invisible Fluid SPF50+ 50 ml Mest skonsamma: 4,3/5
 4. Beauty of JoseonRelief Sun Rice + Probiotics SPF50+ 50 ml Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+ 50 ml Bästa ekologiska: 4,2/5
 5. Hawaiian TropicSatin Protection Sun Lotion SPF30 180ml Satin Protection Sun Lotion SPF30 180ml Bästa doftande: 4,0/5
 1. Bäst i test EVY Sunscreen Mousse

  Högkvalitativt solskydd med skönhetsvårdande egenskaper och vattenresistens.
  Vårt betyg
  4,7/5
  Skyddsfaktor:
  4,7/5
  UVA-skydd:
  4,9/5
  UVB-skydd:
  4,8/5
  Vattenresistens:
  4,6/5
  Konsistens:
  4,6/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  Först och främst är EVY Sunscreen Mousse ett fantastiskt solskydd, med ett betyg på 4,7/5 i vårt test. Skyddet är fantastiskt, med en SPF på 30 som ger högsta möjliga skydd mot UVA och UVB-strålar. Solskyddsmoussen är också extra vattenresistent, vilket gör att den sitter kvar på huden även efter bad och svett.

  EVY Sunscreen Mousse är också väldigt dryg, vilket gör att en stor förpackning kan räcka längre än man kan tro. Moussen passar både för ansikte och kropp och kan även användas som solskydd för hår och hårbotten. Detta tillsammans med att det är en hypoallergen produkt gör att den passar alla hudtyper, inklusive känslig hud och överkänslig hud.

  Sist men inte minst har denna solkräm många skönhetsvårdande egenskaper. Den innehåller C-vitamin, E-vitamin och silkesextrakt som hjälper till att minska risken för solskador. Den berikade formulan hjälper också till att stärka hudens naturliga försvar mot solens strålar. Sammantaget så står EVY Sunscreen Mousse ut som ett av de bästa solskydden på marknaden, både för dess skyddande egenskaper och dess skönhetsvårdande fördelar.

  Fördelar

  • Högsta möjliga skydd mot UVA och UVB-strålar
  • Extra vattenresistent
  • Dryg och ekonomisk
  • Passar alla hudtyper
  • Skönhetsvårdande egenskaper

  Nackdelar

  • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
  • Kan kännas lite kladdig vid applicering
  Produkten finns att köpa här:
  179 kr
 2. Bästa premiumvalet COSRX Aloe Soothing Sun Cream

  Utmärkt solskydd som också återfuktar och lugnar huden.
  Vårt betyg
  4,5/5
  Skyddsfaktor:
  4,6/5
  UVA-skydd:
  4,9/5
  UVB-skydd:
  4,3/5
  Vattenresistens:
  4,4/5
  Konsistens:
  4,4/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  COSRX Aloe Soothing Sun Cream levererar högt på alla de kriterier vi vägde in i vårt test. Skyddet är utmärkt, med SPF 50+ och förmågan att skydda mot både UVA- och UVB-strålning. Dessutom sitter det bra på huden, utan att bli klibbigt eller lämna några vita fläckar. Detta gör att solkrämen känns som en del av din normala hudvårdsrutin snarare än ett extra steg.

  Vad gäller dryghet gör denna solkräm verkligen skäl för sitt pris. Den har en lätt konsistens som snabbt absorberas av huden, vilket innebär att du inte behöver använda mycket för att få det skydd du behöver. Detta gör den mycket kostnadseffektiv jämfört med tjockare, mer kladdiga solkrämer. Dessutom är förpackningen resevänlig och lätt att ta med överallt.

  En annan faktor som gör denna solkräm till en toppval är dess skonsamhet. Innehållande aloe vera, är den både återfuktande och lugnande för huden, vilket gör den perfekt för alla hudtyper, inklusive känslig hud. Den kan användas året runt och ger extra fukt i kallt väder samtidigt som den håller huden frisk i varmt och fuktigt väder. Sammantaget ger COSRX Aloe Soothing Sun Cream ett utmärkt solskydd samtidigt som den vårdar huden, vilket gör att vi rankar den högt i vårt test.

  Fördelar

  • Utmärkt skydd (SPF 50+, UVA/UVB).
  • Inget kladd eller vita fläckar.
  • Dryg och kostnadseffektiv.
  • Resevänlig förpackning.
  • Återfuktande och lugnande med aloe vera.

  Nackdelar

  • Priset kan vara högt för vissa.
  • Kan vara svår att hitta i butiker.
  Produkten finns att köpa här:
  161 kr
 3. Mest skonsamma La Roche-Posay Anthelios UVMUNE

  Hög SPF, vattenresistent och skonsam ansiktssolkräm för alla hudtyper.
  Vårt betyg
  4,3/5
  Skyddsfaktor:
  4,0/5
  UVA-skydd:
  4,3/5
  UVB-skydd:
  4,2/5
  Vattenresistens:
  4,5/5
  Konsistens:
  4,5/5
  Till butiken
  (Apotek Hjärtat)

  La Roche-Posay Anthelios UVMUNE är en ultralätt solkräm designad för ansiktet, med en hög solskyddsfaktor på 50+. Den erbjuder ett bredspektrat skydd, inklusive mot ultralånga UVA-strålar. Den är också vatten- och svettresistent, vilket gör att skyddet håller längre och sitter kvar på huden även under fysisk aktivitet. Dessa faktorer gör den till ett tillförlitligt val när det gäller skydd mot solen, vilket är den viktigaste faktorn vi har bedömt i vårt test.

  En annan positiv aspekt med denna produkt är dess dryghet. Produkten behöver bara appliceras i små mängder för att effektivt skydda huden, vilket innebär att en enda förpackning går långt. Dessutom är den fri från parfym och passar alla hudtyper, vilket bidrar till dess skonsamhet mot huden. Solkrämen kan även användas säkert på den känsliga huden runt ögonen och fungerar bra under makeup, vilket ger den extra poäng för mångsidighet.

  La Roche-Posay Anthelios UVMUNE har ingen specifik miljövänlig eller ekologisk certifiering, men det faktum att den är parfymfri kan vara en fördel för dem som föredrar produkter med färre tillsatser. Slutligen, med tanke på dess höga SPF, vattenresistens, och dryghet, samt att den är skonsam mot huden, tycker vi definitivt att denna produkt är värd sitt pris och förtjänar vårt betyg på 4,3 av 5 möjliga.

  Fördelar

  • Hög solskyddsfaktor på 50+
  • Vatten- och svettresistent
  • Dryg och ekonomisk
  • Parfymfri och skonsam mot huden
  • Fungerar bra under makeup

  Nackdelar

  • Ingen ekologisk certifiering
  • Kan vara dyr jämfört med andra produkter
  Produkten finns att köpa här:
  189 kr
 4. Bästa ekologiska Beauty of Joseion Relief Sun Rice

  Högkvalitativ solkräm med starkt skydd och skonsam formula.
  Vårt betyg
  4,2/5
  Skyddsfaktor:
  4,1/5
  UVA-skydd:
  4,7/5
  UVB-skydd:
  3,9/5
  Vattenresistens:
  4,2/5
  Konsistens:
  4,2/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Beauty of Joseion Relief Sun Rice är en högkvalitativ solkräm som får betyget 4.2/5 i vårt test. Den största styrkan ligger i produkten skydd. Dess SPF50+ skydd står upp till förväntningarna och sitter kvar länge på huden, även vid intensiv solljus. Detta gör det till ett pålitligt alternativ för både daglig användning och semesterresor.

  En annan höjdpunkt är dess dryghet. Relief Sun har en lätt och krämig konsistens som absorberas snabbt av huden utan att lämna någon vit kvarlämning. Solkrämen är ekonomisk att använda, bara en liten mängd krävs för att skydda ansiktet och andra solexponerade delar av kroppen. Dess skonsamhet mot huden är också imponerande. Formulan är berikad med 30 procent risextrakt och fermenterade kornextrakt som återfuktar och ger näring till huden, vilket gör den till ett utmärkt alternativ även för de med känslig hy.

  Vad gäller övriga egenskaper, har Relief Sun en ekologisk formulering som visar företagets åtagande för hållbarhet. Detta ökar produktens övergripande värde och gör den till ett fördelaktigt val för miljömedvetna konsumenter. Slutligen är priset på 177 kr för 50 ml konkurrenskraftigt och rimligt för en produkt av denna kvalitet. Sammanfattningsvis levererar Beauty of Joseion Relief Sun Rice på alla punkter – skydd, dryghet, skonsamhet och övriga egenskaper – och förtjänar sin höga poäng i vårt test.

  Fördelar

  • Hög SPF50+ skydd
  • Lätt och krämig konsistens
  • Skonsam mot känslig hy
  • Ekologisk formulering
  • Prisvärd

  Nackdelar

  Produkten finns att köpa här:
  187 kr
 5. Bästa doftande Hawaiian Tropic Satom Protection

  Högkvalitativ solkräm med naturliga ingredienser och behaglig doft.
  Vårt betyg
  4,0/5
  Skyddsfaktor:
  3,5/5
  UVA-skydd:
  4,3/5
  UVB-skydd:
  3,8/5
  Vattenresistens:
  4,2/5
  Konsistens:
  4,2/5
  Till butiken
  (Cocopanda)

  Hawaiian Tropic Satin Protection verkar vara en solid solkräm enligt användarrecensionerna. Dess höga skydd mot både UVA- och UVB-strålning, som är dermatologiskt testad och rekommenderas av Skin Cancer Foundation, ger en hög nivå av försäkran om effektiviteten i sin huvudfunktion som solskydd. Den är också vattenresistent i upp till 80 minuter, vilket innebär att den kan klara av både svett och periodiskt doppande utan att behöva appliceras igen omedelbart.

  När det gäller drygheten rapporterar användare att den absorberas snabbt, vilket indikerar att man inte behöver använda mycket varje gång. Denna lätta, snabbabsorberande formel lämnar ingen klibbig yta bakom, vilket gör den bekväm att bära under hela dagen. Dess behagliga kokosdoft verkar också vara en populär funktion bland användarna.

  Skonsamheten hos Hawaiian Tropic Satin Protection är ytterligare ett plus. Den har återfuktande egenskaper och innehåller flera frukt- och växtextrakt, inklusive aloe vera juice och mangosmör, som ofta används för sina hudvårdande förmågor. Även om det inte finns någon specifik information om ekologisk tillverkning eller certifiering, verkar ingredienserna vara mer naturliga jämfört med många andra solskyddsprodukter på marknaden. Sammantaget är Hawaiian Tropic Satin Protection ett välbalanserat val för dem som söker effektiv solskydd och hudvård i en produkt.

  Fördelar

  • Hög skydd mot UVA- och UVB-strålning
  • Vattenresistent i upp till 80 minuter
  • Snabbabsorberande och icke-klibbig formula
  • Behaglig kokosdoft
  • Innehåller hudvårdande extrakt

  Nackdelar

  • Saknar ekologisk certifiering
  • Kan vara allergiframkallande för vissa
  Produkten finns att köpa här:
  109 kr
testvinnarna

Jämför de 5 vinnarna i testet

Se hur våra bästa produkter jämför sig med varandra här. Vill du sortera dem? Bara klicka på en rubrik i tabellen!

Solkräm Skyddsfaktor UVA-skydd UVB-skydd Vattenresistens Konsistens Totalbetyg Pris
Evy Sunscreen Mousse SPF30 150 ml 4,7/5 4,9/5 4,8/5 4,6/5 4,6/5 Betyg 4,7 / 5
4,7 / 5
Bästa pris
179 kr
COSRXAloe Soothing Sun Cream SPF50 50 ml Aloe Soothing Sun Cream SPF50 50 ml 4,6/5 4,9/5 4,3/5 4,4/5 4,4/5 Betyg 4,5 / 5
4,5 / 5
Bästa pris
161 kr
La Roche-Posay Anthelios UVMUNE 400 Invisible Fluid SPF50+ 50 ml 4,0/5 4,3/5 4,2/5 4,5/5 4,5/5 Betyg 4,3 / 5
4,3 / 5
Bästa pris
189 kr
Beauty of JoseonRelief Sun Rice + Probiotics SPF50+ 50 ml Relief Sun Rice + Probiotics SPF50+ 50 ml 4,1/5 4,7/5 3,9/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,2 / 5
4,2 / 5
Bästa pris
187 kr
Hawaiian TropicSatin Protection Sun Lotion SPF30 180ml Satin Protection Sun Lotion SPF30 180ml 3,5/5 4,3/5 3,8/5 4,2/5 4,2/5 Betyg 4,0 / 5
4,0 / 5
Bästa pris
109 kr
viktiga faktorer för att välja rätt solkräm

Så hittar du bästa solkräm

Att hitta den bästa solkrämen kan vara en utmaning, med tanke på antalet produkter som finns tillgängliga på marknaden. Varje produkt har sina egna unika fördelar och nackdelar, och det som fungerar bäst för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan. Här är några av de viktigaste kriterierna att tänka på när du väljer en solkräm.

1. Skydd mot UVA och UVB-strålning

Det absolut viktigaste att titta på när du väljer en solkräm är dess förmåga att skydda mot både UVA- och UVB-strålning. Båda dessa typer av ultraviolett strålning kan skada huden och öka risken för hudcancer, men de gör det på olika sätt. UVB-strålning är den främsta orsaken till solbränna, medan UVA-strålning kan tränga djupare in i huden och orsaka tidiga ålderstecken som rynkor och åldersfläckar. En bra solkräm ska erbjuda brett spektrum skydd, vilket innebär att den skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.

2. SPF-värde

SPF står för Sun Protection Factor och är ett mått på hur effektivt en solkräm skyddar mot UVB-strålning. Ju högre SPF-värde, desto bättre skydd. En SPF 30 solkräm blockerar till exempel cirka 97% av UVB-strålarna, medan en SPF 50 solkräm blockerar cirka 98%. Det är viktigt att notera att inget SPF-värde kan blockera 100% av UVB-strålarna, och att du fortfarande behöver ta andra skyddsåtgärder, som att bära skyddande kläder och söka skugga under de mest intensiva soltimmar.

3. Vattenresistens

Om du planerar att spendera tid i vatten eller svettas mycket, vill du ha en solkräm som är vattenresistent. Vattenresistenta solkrämer är formulerade för att stanna kvar på huden längre, även när du simmar eller svettas. Det är dock viktigt att komma ihåg att ingen solkräm är helt vattentät, och du bör återapplicera den minst varannan timme, och direkt efter att du har simmat eller svettats mycket.

4. Ingredienser

Du bör också titta på vilka ingredienser som finns i solkrämen. Vissa ingredienser kan vara irriterande för huden, särskilt om du har känslig hud eller specifika hudåkommor. Om du har känslig hud kan du vilja leta efter en solkräm som är fri från parabener, dofter och andra potentiellt irriterande ämnen. Det är också en bra idé att leta efter en solkräm som innehåller antioxidanter, som kan hjälpa till att skydda huden mot skador från fria radikaler.

5. Formulering

Formuleringen av solkrämen kan också spela en stor roll i hur behaglig den är att använda. Vissa människor föredrar lättare formuleringar, som geler eller mousser, som absorberas snabbt och inte lämnar någon klibbig känsla på huden. Andra kanske föredrar krämigare formuleringar som ger mer fukt. Det bästa är att prova några olika typer för att se vilken du föredrar.

6. Pris

Priset kan vara en annan viktig faktor att överväga. Även om det kan vara frestande att gå för den billigaste optionen, kommer du ofta att få vad du betalar för när det gäller solkräm. Billigare solkrämer kanske inte erbjuder samma nivå av skydd eller hållbarhet, och de kan innehålla mindre än optimala ingredienser. Det är värt att investera i en högkvalitativ solkräm för att få bästa möjliga skydd.

7. Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du gör ditt val. Dessa recensioner kan ge dig en bra uppfattning om huruvida en solkräm lever upp till sina påståenden. Tänk dock på att alla har olika hudtyper och preferenser, så vad som fungerar bra för en person kanske inte fungerar lika bra för en annan.

solskydd info2

Hur man använder en solkräm korrekt

Att använda solkräm korrekt är lika viktigt som att välja rätt produkt. Även den bästa solkrämen kommer inte att ge optimalt skydd om den inte används på rätt sätt. Här är några viktiga steg att följa när du applicerar solkräm.

1. Använd tillräckligt mycket solkräm

En av de vanligaste misstagen folk gör när de applicerar solkräm är att inte använda tillräckligt mycket. En tumregel är att använda minst en tesked solkräm för ansiktet och cirka två matskedar för hela kroppen. Om du använder en spray eller mousse, bör du applicera tillräckligt för att huden ska bli helt täckt och sedan gnugga in den ordentligt. Kom ihåg att en tunn film av solkräm inte kommer att ge det fulla SPF-skyddet som anges på flaskan.

2. Applicera solkräm innan du går ut

Solkräm behöver tid för att absorberas av huden och börja fungera. Därför bör du applicera den minst 15-30 minuter innan du går ut i solen. Detta är särskilt viktigt om du använder en kemisk solkräm (som absorberar UV-strålarna istället för att reflektera dem), men det är en bra vana att komma in i oavsett vilken typ av solkräm du använder.

3. Kom ihåg att återapplicera

Solkräm bryts ner över tid, så du behöver återapplicera den regelbundet för att upprätthålla skyddet. En bra tumregel är att återapplicera minst varannan timme, och direkt efter att du har simmat eller svettats mycket. Även vattenresistenta solkrämer bör återappliceras ofta om du spenderar mycket tid i vatten.

4. Skydda alla utsatta områden

Det är viktigt att applicera solkräm på alla delar av kroppen som kommer att exponeras för solen, inklusive de områden som ofta glöms bort, som öronen, nacken, handryggen och toppen av fötterna. Du bör också använda en läppbalsam med SPF för att skydda dina läppar. Om du har tunt eller inget hår, glöm inte att applicera solkräm på din hårbotten eller bära en hatt för extra skydd.

5. Använd solkräm året runt

Solen kan skada din hud även på molniga dagar eller under vintermånaderna. I själva verket kan snö reflektera upp till 80% av UV-strålarna, vilket ökar din exponering. Därför bör du göra det till en vana att använda solkräm varje dag, oavsett väder eller årstid.

Vem har nytta av solkräm?

Solkräm är en nödvändighet för alla som spenderar tid utomhus, oavsett ålder, kön eller hudtyp. Det finns dock vissa grupper av människor som kan ha särskilt stor nytta av att använda solkräm regelbundet. Här är några exempel:

 • Personer med ljus hud: Personer med ljus hud har mindre melanin, det pigment som hjälper till att skydda huden mot solens skadliga strålar. Detta gör dem mer mottagliga för solbränna och andra solskador. Att använda en hög SPF-solkräm kan hjälpa till att skydda huden och minska risken för framtida problem, som hudcancer och tidiga tecken på åldrande.
 • Personer som bor eller reser i hög höjd eller nära ekvatorn: UV-strålningen är starkare på höga höjder och närmare ekvatorn, vilket gör att risken för solskador ökar. Om du bor eller reser i dessa områden bör du vara extra noga med att använda solkräm regelbundet, även på molniga dagar.
 • Personer med vissa medicinska tillstånd eller som tar vissa mediciner: Vissa medicinska tillstånd (som lupus) och vissa mediciner (som vissa antibiotika) kan göra huden mer känslig för solen. Om du har ett sådant tillstånd eller tar en sådan medicin bör du prata med din läkare om hur du bäst skyddar din hud från solen.

Å andra sidan finns det några få grupper av människor som bör vara försiktiga med solkräm. Till exempel kan vissa människor vara allergiska mot vissa ingredienser i solkräm, vilket kan orsaka hudirritation eller andra symtom. Dessutom kan spädbarn under 6 månaders ålder ha känslig hud som kan reagera på solkräm. För dessa barn är det bäst att hålla dem utom solen helt och hållet och skydda dem med kläder och hattar istället. Som alltid, om du har frågor eller oro kring användning av solkräm, bör du rådfråga en läkare eller dermatolog.

vanliga frågor om Solkräm

FAQ: Vanliga frågor om Solkräm

1. Är solkräm verkligen nödvändigt?

Absolut, solkräm är en viktig del av ett övergripande solskyddsprogram. Solens ultravioletta (UV) strålar kan orsaka allvarliga hudskador, inklusive solbränna, tidiga tecken på åldrande och hudcancer. Solkräm fungerar genom att antingen absorbera eller reflektera dessa strålar, vilket minskar mängden UV-strålning som når din hud. Det är särskilt viktigt att använda solkräm om du planerar att vara ute i solen under de mest intensiva soltimmar, mellan kl. 10:00 och 16:00.

2. Vilken SPF ska jag välja?

SPF (Sun Protection Factor) är ett mått på hur väl en solkräm kan skydda din hud från UVB-strålar, den typ av strålning som orsakar solbränna. En SPF 30 solkräm blockerar cirka 97% av UVB-strålarna, medan en SPF 50 solkräm blockerar cirka 98%. För de flesta människor är en solkräm med SPF 30 tillräcklig för dagligt bruk. Om du planerar att vara ute i intensiv sol under längre perioder kan du överväga en högre SPF.

3. Hur ofta ska jag applicera om solkrämen?

Vid normal användning bör du återapplicera solkrämen minst varannan timme. Om du simmar eller svettas mycket bör du dock applicera om den oftare, eftersom vatten och svett kan tvätta bort solkrämen. Även vattenresistenta solkrämer bör återappliceras ofta om du spenderar mycket tid i vatten.

4. Kan jag använda solkräm på mitt barn?

För barn över 6 månaders ålder är solkräm en säker och effektiv metod för att skydda huden mot solens skadliga strålar. För spädbarn under 6 månaders ålder rekommenderas det dock att hålla dem utom solen helt och hållet och skydda dem med kläder och hattar istället. Om det inte går att undvika solen helt kan en liten mängd solkräm appliceras på utsatta områden som ansiktet och handryggen.

5. Kan jag använda solkräm om jag har känslig hud?

Ja, det finns många solkrämer på marknaden som är speciellt formulerade för personer med känslig hud. Dessa produkter är ofta fria från potentiellt irriterande ämnen som parabener och dofter. Om du har känslig hud kan det också vara en bra idé att leta efter en solkräm som innehåller zinkoxid eller titandioxid, eftersom dessa ingredienser är mindre benägna att irritera huden än de kemiska ingredienser som finns i vissa andra solkrämer.

6. Kan jag bara använda makeup med SPF istället för solkräm?

Medan vissa typer av makeup kan innehålla SPF, är det oftast inte tillräckligt för att ge fullständigt skydd mot solen. För det första applicerar de flesta människor inte tillräckligt med makeup för att få det fulla SPF-skyddet. För det andra kan makeup lätt gnidas av under dagen, vilket minskar dess effektivitet. För bästa skydd bör du applicera en solkräm innan du applicerar din makeup.

7. Är solkräm skadligt för miljön?

Vissa forskning har visat att vissa kemiska ingredienser i solkräm, som oxybenzone och octinoxate, kan vara skadliga för korallrev. Om du är orolig för miljöpåverkan kan du överväga att använda en revsäker solkräm som inte innehåller dessa ingredienser. Det är dock viktigt att notera att den största hotet mot korallreven är klimatförändringar, inte solkräm.

8. Behöver jag använda solkräm på vintern eller på molniga dagar?

Ja, det är en bra idé att använda solkräm året runt. Solens UV-strålar kan fortfarande nå din hud på molniga dagar, och snö kan reflektera upp till 80% av strålarna, vilket ökar din exponering. Att använda solkräm varje dag, oavsett väder eller årstid, är ett av de mest effektiva sätten att skydda din hud mot solskador.

Vilka produkter är relaterade till solkräm?

Det finns flera produkter som är relaterade till solkräm och kan vara användbara när du är ute i solen. Här är några av dem:

 • Ansiktsrengöring: Innan du applicerar solkräm, är det viktigt att rengöra huden ordentligt. En bra rengöring för ansiktet kan hjälpa till att ta bort smuts och olja, vilket gör att solkrämen kan absorberas bättre.
 • Concealer: Om du har några fläckar eller missfärgningar på huden, kan en concealer vara användbar. Den kan appliceras innan solkräm för att ge huden en jämnare ton.
 • Foundation: För att ge huden en jämn och naturlig finish kan du använda en foundation. Den kan appliceras efter solkräm och hjälper till att skydda huden ytterligare.
 • Ögonskugga: Om du vill lägga till lite färg på dina ögonlock under soliga dagar, kan du använda en ögonskugga. Kom ihåg att använda en primer först för att förhindra att ögonskuggan smälter bort i värmen.
 • Mascara: En vattenfast mascara är ett måste när du är ute i solen. Den kommer inte att smeta ut sig, även om du svettas eller tar ett dopp i poolen.
 • Lösögonfransar: För att ge dina ögon extra volym och längd, kan du använda lösögonfransar. De kommer att hålla hela dagen, oavsett hur varmt det är.
 • Sminkborste: För att applicera din solkräm, foundation, och andra makeupprodukter jämnt, behöver du en bra sminkborste.

Observera att även om dessa produkter kan hjälpa till att förbättra din hud och ditt utseende under soliga dagar, är det viktigaste att skydda din hud från solens skadliga strålar. Använd alltid solkräm med hög SPF och återapplicera regelbundet.

Om vårt test

Att hitta den bästa solkrämen är ett viktigt arbete, inte bara för att skydda huden mot solens skadliga strålar, men också för att försäkra sig om att produkten är säker att använda, effektiv och prisvärd. Vi på Bäst i Test 24 har utvecklat en omfattande testmetod för att noggrant bedöma varje solkräm på marknaden. Vi har inriktat oss på flera kritiska aspekter, inklusive skyddsfaktor, vattenresistens, absorption, känsla på huden och pris. Här är en detaljerad översikt över vår testprocess:

 • Skyddsfaktor: Hur effektivt blockerar solkrämen UVB-strålar? Vilken SPF har den och stämmer detta överens med vad som anges på förpackningen?
 • Vattenresistens: Hur väl står solkrämen emot vatten och svett? Kan den fortfarande erbjuda skydd efter ett dopp i poolen eller efter intensiv fysisk aktivitet?
 • Absorption: Hur snabbt absorberas solkrämen av huden? Lämnar den en fet eller kladdig känsla efter applicering?
 • Känsla på huden: Hur känns solkrämen på huden? Är den lätt, tung, oljig eller torr? Orsakar den någon irritation eller allergiska reaktioner?
 • Pris: Är solkrämen prisvärd? Hur mycket kostar den per milliliter jämfört med andra solkrämer på marknaden?

Genom att noggrant bedöma varje solkräm utifrån dessa fem kritiska aspekter, har vi kunnat utvärdera och rangordna solkrämerna på marknaden. Vi hoppas att vår omfattande testprocess ger dig all information du behöver för att hitta den bästa solkrämen för dina behov och preferenser.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Betyg: 4.4 / 5
karin2
Karin Svensson
Expert inom skönhet

Karin Svensson är en hängiven skribent som helt har ägnat sig åt skönhetsvärlden. Hennes upptäckt av skönhet började med ungdomliga experiment med makeup och har sedan dess blomstrat till en livslång kärlek till allt som rör skönhet. Karin är alltid på jakt efter de senaste trenderna och teknikerna.

Med en förmåga att omvandla skönhetskoncept till användbara tips och tricks har Karin blivit en favorit för många som söker vägledning inom skönhet. Hennes uppriktiga entusiasm och kunnighet framträder i varje artikel hon delar.