Bäst i test: Bäst solkräm 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Det är av flera anledningar viktigt att skydda sig mot solen på rätt sätt. Främst för att undvika hudsjukdomar och rynkor. Om du vill få en fin bränna är det därför viktigt att använda solkräm. En bra solkräm ska skydda mot solens båda stråltyper; UVA och UVB. Det är också viktigt att du har rätt SPF-faktor och att du ser till att täcka hela kroppen noga. Solskydd kommer i många olika former: stift, kräm, mousse eller spray. Vilken solkräm som är bäst kan du läsa mer om nedan.

Testvinnare - Bästa Solkräm 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Solkrämerna 2023:

 • EVY Sunscreen Mousse
 • La Roche-Posay Anthelios Ultra Light
 • Biotherm Creme Solaire Anti-Age
 • Filorga Sun UV Bronze Body
 • Daily Defence Face Mousse SPF50

De 5 bästa Solkrämerna i September 2023

 1. 1. EVY Sunscreen Mousse - Bäst i test

  9,6/10
  "En av de mest prisvärda och hållbara alternativen".
   Sunscreen Mousse Face & Body SPF30, 100ml
  Bäst i test
  Storlek
  100 ml
  SPF
  30
  Pris / ml
  1,17 kr
  Typ
  Mousse
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Kladdfri mousse
  • Doftfri
  • Absorberas snabbt och håller i 6 timmar
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  EVY Sunscreen Mousse har en solskyddsfaktor på 30, vilket ger ett utmärkt skydd om du exempelvis ska ligga på stranden större delen av dagen. Moussen, som håller i upp till 6 timmar, är lätt att smörja in tack vare den löddriga konsistensen. Vi har varit med om drygare produkter, men med tanke på priset får man fortfarande mest för pengarna. En av de viktigaste egenskaperna med detta solskydd är att den är mycket lämplig för dig med solallergi eller eksem på grund av skonsamheten och att den är parfymfri.

  Det som skiljer EVY Sunscreen Mousse från andra solkrämer och -mousser är att produkten hamnar i det översta hudlagret. Det lägger sig alltså inte på ytan av huden, som traditionella solskydd kan göra. Tack vare att den absorberas så snabbt, blir den också praktisk att använda i olika sammanhang.

 2. 2. La Roche-Posay Anthelios Ultra Light

  9,4/10
  ”Optimalt skydd och skonsam mot huden”.
  La Roche-Posay Anthelios
  Storlek
  50 ml
  SPF
  50
  Pris / ml
  4,18 kr
  Typ
  Kräm
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst Skydd
  • Funkar bra med smink
  • Passar alla hudtyper
  Nackdelar
  • Lite dyrare

  Framtagen av dotterbolaget till L’oreal, som har framställt solskydd och solskydds filter under lång, lång tid och ligger i framkanten av solkrämsprodukter. De är grundarna till UVA blockeraren mexoryl som är en av de bästa UVA filterna på marknaden, och finns bara i L’oreals, och därmed La rouche posays, produkter. Vill du ha ett fullständigt skydd som är svett- och vattentätt, parfymfri, är lätt att jobba in och håller länge är detta rätt val. Den funkar dessutom väldigt bra att sätta smink ovanpå, vilket alltid är ett stort plus.

  Passar alla hudtyper, men är särskild snäll mot aknebenägen och fetare hy då den inte täcker igen porer eller lägger någon hinna. Vi har haft svårt att försöka hitta något negativt om produkten, om något så är det väl priset. Den är ganska dyr i jämförelse med mängden du får, men den är också utvecklad för ansiktet och håller därför ändå väldigt länge. Det innebär att att du kommer behöva en annan solkräm till resten av kroppen men det är verkligen en fantastisk produkt.

 3. 3. Biotherm Creme Solaire Anti-Age

  9,4/10
  "Frasch solkräm som är återfuktande".
  Creme Solaire Anti-Age SPF 50, 50 ml
  Storlek
  50 ml
  SPF
  50
  Pris / ml
  4,14 kr
  Typ
  Kräm
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Svag och fräsch citrusdoft
  • Passar alla hudtyper
  • Går snabbt in i huden
  • Återfuktande
  Nackdelar
  • Passar inte alltid ihop med andra hudvårdsprodukter

  Recension

  En återfuktande solkräm minskar risken för att huden åldras för snabbt av solstrålningen. Med Biotherms Creme Solaire Anti-Age får du utöver den återfuktande egenskapen även en hög solskyddsfaktor på 50. Denna passar dig som ska vara ute i stark sol en hel dag, till exempel om du är ute på sjön. Då kommer solen att ta mycket mer eftersom vattnet reflekterar solljuset. Denna kräm är perfekt i dessa sammanhang eftersom den absorberas snabbt. Effekten avtar heller inte trots att du badar och torkar dig med handduk efteråt. 

  Innehållet i krämen är berikat med E-vitamin och antioxidanter som skyddar huden mot fria radikaler, vilka kan bidra till åldrandet. Krämens formula reducerar också risken för pigmentförändringar till följd av starkt solljus. Nackdelen med Creme Solaire Anti-Age är att den inte alltid passar perfekt ihop med vissa sminkprodukter eller andra hudvårdsprodukter. Tvätta för säkerhets skull bort dessa innan du smörjer in krämen.

 4. 4. Filorga Sun UV Bronze Body - Bästa premiumvalet

  9,1/10
  "Rejält skydd som förbättrar brännan".
  Filorga Sun UV Bronze Body Spf 30 150 ml
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  150 ml
  SPF
  30
  Pris / ml
  2,14 kr
  Typ
  Kräm
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fördelar
  • Större fokus på bränna
  • Enkel applicering
  Nackdelar
  • Sämre med smink

  Recension

  Något lägre på SPF’en än våra andra testade produkter men ger ändå ett bra skydd. En skön spray som är till för att ge dig en bränna men skydda mot de farliga strålarna. Det vill säga att fokuset här inte primärt är skydd, vilket vi lagt stor vikt i vårt test, men om du är sugen på att få lite färg så är denna en bra sprayprodukt som luktar gott och sätter sig bra. Går att använda på hela kroppen men vi skulle rekommendera att om du vill kombinera med smink att ändå använda den innan sminkning eftersom man gärna jobbar in den när den väl är på huden.

 5. 5. Daily Defence Face Mousse SPF50

  9,0/10
  “Svensktillverkad mousse med flera hudvårdande egenskaper för ansiktet”.
  Daily Defence Face Mousse SPF50
  Storlek
  75 ml
  SPF
  50
  Pris / ml
  2,39 kr
  Typ
  Mousse
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra skydd
  • Svensktillverkad
  Nackdelar
  • Externa recensenter har upplevt tendenser till kladd

  Recension

  Perfekt skydd för ansiktet och väldigt enkel att jobba in. Moussen är anpassad efter känslig hud och ansiktet, så den känns inte speciellt fet och irriterar inte vid ögonen samtidigt som den återfuktar.

  I våra efterforskningar är denna definitivt en av de som fått mest positiva kommentarer, inte den mest betygsatte men över lag väldigt bra betyg. Vissa har klagat på kladd men det är inget vi upplevde. Det är även en svensktillverkad produkt vilket känns som en positiv aspekt. Att solkrämen är framställd för ett nordiskt klimat gör att den får ett extra plus i kanten.

solskydd info2

Köpguide: välj bäst solkräm för optimalt skydd

Att använda solkräm är idag givet för de flesta. Solens strålar ger inte bara en fin bränna utan kan också resultera i skadad hud och i värsta fall allvarliga sjukdomar som hudcancer. Därför är det otroligt viktigt att skydda sig på rätt sätt mot solen. Det gäller särskilt dig som vill sola och få en fin solkysst hud. Då behöver du långsamt vänja huden och sakta trappa ner nivån på solkrämen. Att ta det långsamt är väldigt viktigt om du vill kunna sola hela sommaren och njuta av soltimmarna så mycket som möjligt.

Skyddet i solkrämerna består antingen av ett kemiskt eller fysiskt skydd eller båda delarna. Det fysiska skyddet kan bestå av titaniumdioxid eller zinkoxid som helt enkelt fysiskt blockerar och reflekterar ljuset bort från huden. Kemiskt skydd består av molekyler som absorberar UV-ljus. Många solkrämer kombinerar både fysiskt och kemiskt skydd men om du har känslig hud så rekommenderar vi att du väljer ett solskydd med enbart fysiskt skydd. 

 • suncream

  Format

  Det är till stor del en smaksak vilken typ av solskydd du väljer. Så länge du följer instruktionerna så ger de ett skydd mot solen. Spray är smidiga och går snabbt, vilket underlättar både för ivriga barn som vill ner till stranden och för att bättra på skyddet mellan baden. Men spray kan också ge för tunt lager och kan vara svårare att få jämnt. Se till att spraya noga över alla ytor som exponeras för solen. Stift och mousse rekommenderar vi för ansiktet, det är lättare att använda runt mun och ögon. Mousse och lotions är smidiga för att få en jämntjockt lager över hela kroppen, vilket ger både bra skydd och en jämnare bränna.
 • tan

  Hudtyp

  Din hudtyp spelar inte så stor roll när det kommer till att välja solskydd. Både blek och mer pigmenterad hud behöver skydd. Även du som inte bränner dig så lätt eller redan har en bra bränna behöver skydda dig från solen. Kom ihåg att undvika eventuella allergener om du har känslig hud. Om du har torr hud så kan du köpa solkräm som är återfuktande, och kom ihåg att smörja in dig med återfuktande kräm efter solningen också.
 • waterproof fabric

  Vattenfast

  Vattenfast och vattenresistent är två begrepp som är vanligt förekommande på solkrämer. Vattenresistent betyder att krämen tål viss fukt, som svett eller regn. Medan vattenfast innebär att solskyddet till viss del sitter kvar även efter bad och dusch. Men oavsett solskydd så ska du smörja in dig igen efter bad, framför allt känsliga eller extra utsatta områden som ansikte och nacke. Vatten, handdukar, solstolar, kläder och allt annat du kommer i kontakt med försämrar gradvis skyddet på huden, så smörj in dig regelbundet. Vänta minst 20 minuter efter applicering av solskydd innan du badar för bästa effekt.
 • planet earth2

  Miljö

  Många solkrämer har ertappats med att vara riktiga miljöbovar. De har innehållit ämnen som är skadliga för både människor och miljö. Dessa ämnen är svårnedbrytbara och stannar kvar i naturen och påverkar korallrev och ekosystemet i vattnet. Undvik därför mikroplaster och nanopartiklar och leta efter olika certifieringar som bekräftar att produkten är miljövänlig. Certifieringar som Ecocert, Cosmébio, Svanen och NaTrue är vanligt förekommande på solskyddsprodukter. Köp också en vattenfast solkräm, den håller sig kvar på kroppen och försvinner oftast in i huden eller ner i avloppet när du duschar istället för ofiltrerat rakt ut i havet.

UV-ljus och SPF

Solens strålar delas in i tre kategorier: UVA, UVB och UVC. Det är UVA och UVB som når jorden och som vi behöver skydda oss emot. UVC stoppas nämligen av ozonskiktet innan de når ner till oss. UVA-ljuset är osynligt och omärkbart. Du känner alltså inte stålarna mot huden och dessa tränger genom hudens yttersta lager. UVA producerar fria radikaler och förändrar pigment och på lång sikt hudens celler. Överexponering av UVA kan leda till hudcancer, solintolerans och pigmentförändringar. UVB är det ljus som gör huden brun. Även UVB kan leda till brännskador, DNA-skador och hudcancer.

SPF står för sun protecion factor, eller solskyddsfaktor. Siffran anger den andel av solljus som släpps igenom skyddet. SPF 50 betyder att 1/50 av solens aktuella UV-strålningen når huden och SPF 15 att 1/15 kommer nå huden. Om solskyddet appliceras korrekt innebär det att en person som kan utveckla solbränna på 10 minuter, utan solskydd, kommer med SPF 15 utveckla en likvärdig solbränna på 150 minuter. Faktorerna är alltså vilken hud du har, hur känslig den är mot solen, vilken SPF du använder och hur länge du är ute. Hur mycket du applicerar och vad du gör spelar också in, du bör räkna med att behöva smörja in dig varannan timme om du vill ha ett bra skydd och ta hellre en solkräm med hög SPF än en med låg.

UV-index

Ett smart sätt att gardera sig är att kolla upp dagens UV-index på till exempel SMHI. Där kan du se solens styrka just där du bor. UV-indexskalan går från 0 till 11 och soltiden är den tid som du kan vistas ute innan du riskerar att brännas.

uvindex

Hämtad från SMHI.se

Vårt test av solkräm

Med rätt solskyddsfaktor, eller SPF som det också kallas och riklig mängd kräm så kommer alla produkter att skydda dig mot solen till någon grad. Vad som gör en solkräm bättre än den andra är bland annat följande punkter som vi också använt oss av i vår bedömning av de olika solkrämerna:

 • Skyddet – Hur väl en solkräm skyddar huden står alltid tydligt angivet på förpackningen, men hur väl sitter solkrämen kvar på huden och hur länge?
 • Drygheten – Behöver man ta mycket eller lite av solkräm för att smörja in de delar som behövs? En stor förpackning behöver inte alltid hålla längre än en mindre, men drygare produkt.
 • Skonsamheten – Har solkrämen några hudvårdande egenskaper som exempelvis återfuktning eller berikning av vissa vitaminer?
 • Övriga egenskaper – Har solkrämen några ytterligare egenskaper kopplad till en ekologisk tillverkning eller vattenfasta egenskaper?

Vanliga frågor om solskydd och solkräm

Varför bli man solbränd?

Pigmentförändringen som sker är ett resultat av att kroppen producerar melanin som är ett brunt pigment som skyddar mot solens strålar. Det är alltså kroppens inbyggda försvar mot UV-strålar.

Vilket SPF behöver jag?

Det beror på hur känslig du är, hur stark solen är och hur länge du ska vistas i solen. Kolla upp UV-index för den dagen du ska vistas i solen så får du ett mått på hur stark solen är och skydda dig därefter. Använd hellre för högt SPF och låt brännan ta lite tid än att råka bränna sig!

Vilken är den bästa solkrämen?

Vi har utsett EVY Sunscreen Mousse till bäst solkräm i vårt test. En len och lättapplicerad solkräm med unik formula som ger ett perfekt skydd och är väldigt dryg och prisvärd.

Hjälper solkräm mot solbränna?

Solkräm hjälper & skyddar innan bränna, sällan efter. Vissa sorter kan innehålla aloe vera och andra ingredienser som har en avkylande effekt mot bränna men om man bränt sig ska man vända sig mot after sun produkter.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
84 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5