Bäst i test: Bäst solkräm 2021

Det är av flera anledningar viktigt att skydda sig mot solen på rätt sätt. Främst för att undvika hudsjukdomar och rynkor. Om du vill få en fin bränna är det därför viktigt att använda solkräm. En bra solkräm ska skydda mot solens båda stråltyper; UVA och UVB. Det är också viktigt att du har rätt SPF-faktor och att du ser till att täcka hela kroppen noga. Solskydd kommer i många olika former: stift, kräm, mousse eller spray. Vilken solkräm som är bäst kan du läsa mer om nedan.

Vilken solkräm är bäst?

Med rätt solskyddsfaktor, eller SPF som det också kallas och riklig mängd kräm så kommer alla produkter att skydda dig mot solen. Vad som gör en solkräm bättre än den andra är bland annat hur lätt den går att smörja in, drygheten och skonsamheten för huden.

En solkräm ska vara lätt att applicera, den ska inte vara fet och kladdig utan smidig och snabbt absorberas av huden. Den ska också vara dryg. Du kommer att behöva vara generös med solkrämen och är den inte dryg kommer den att gå åt snabbt, vilket på kort tid blir väldigt dyrt. Solkräm som har hudvårdande egenskaper eller åtminstone är skonsamma mot huden på något sätt får ett plus i bedömningen. Det finns mindre bra produkter som lämnar finnar eller torr hur efter sig, så det är värt att satsa på extra vårdande solkräm om du har känslig hud. Kom ihåg att inget solskydd är 100 % och ta det lugnt i solen oavsett hur välskyddad du känner dig! 

 1. 1. EVY Technology Sunscreen Mousse
  9,4/10
  EVY Technology Sunscreen Mousse SPF30
  Bäst i test
  Storlek
  150 ml
  SPF
  30
  Pris / ml
  1,27 kr
  Typ
  Mousse
  Till Butik
  191 kr
 2. 2. La Roche-Posay Anthelios KA+ 50 ml
  9,2/10
  La Roche-Posay Anthelios KA+ 50 ml
  Storlek
  50 ml
  SPF
  50
  Pris / ml
  4,04 kr
  Typ
  Kräm
  Till Butik
  202 kr
 3. 3. NIVEA UV Face Anti Age & Anti Pigments Cream
  9,1/10
  NIVEA UV Face Anti Age & Anti Pigments Cream 50 ml
  Storlek
  50 ml
  SPF
  30
  Pris / ml
  1,68 kr
  Typ
  Kräm
  Till Butik
  84 kr
 4. 4. EVY Technology EVY Technology
  8,9/10
  EVY Technology EVY Technology
  Storlek
  75 ml
  SPF
  30
  Pris / ml
  2,92 kr
  Typ
  Mousse
  Till Butik
  219 kr
 5. 5. Biotherm Crème Solaire Anti-Age
  8,5/10
  Biotherm Crème Solaire Anti-Âge SPF30 50 ml
  Storlek
  50 ml
  SPF
  30
  Pris / ml
  5,20 kr
  Typ
  Kräm
  Till Butik
  260 kr

solskydd info2

Skydda dig på bästa sätt med rätt solkräm

Att använda solkräm är idag givet för de flesta. Solens strålar ger inte bara en fin bränna utan kan också resultera i skadad hud och i värsta fall allvarliga sjukdomar som hudcancer. Därför är det otroligt viktigt att skydda sig på rätt sätt mot solen. Det gäller särskilt dig som vill sola och få en fin solkysst hud. Då behöver du långsamt vänja huden och sakta trappa ner nivån på solkrämen. Att ta det långsamt är väldigt viktigt om du vill kunna sola hela sommaren och njuta av soltimmarna så mycket som möjligt.

Skyddet i solkrämerna består antingen av ett kemiskt eller fysiskt skydd eller båda delarna. Det fysiska skyddet kan bestå av titaniumoxid eller zinkoxid som helt enkelt fysiskt blockerar och reflekterar ljuset bort från huden. Kemiskt skydd består av molekyler som absorberar UV-ljus. Många solkrämer kombinerar både fysiskt och kemiskt skydd men om du har känslig hud så rekommenderar vi att du väljer ett solskydd med enbart fysiskt skydd. 

UV-ljus och SPF

Solens strålar delas in i tre kategorier: UVA, UVB och UVC. Det är UVA och UVB som når jorden och som vi behöver skydda oss emot. UVC stoppas nämligen av ozonskiktet innan de når ner till oss. UVA-ljuset är osynligt och omärkbart. Du känner alltså inte stålarna mot huden och dessa tränger genom hudens yttersta lager. UVA producerar fria radikaler och förändrar pigment och på lång sikt hudens celler. Överexponering av UVA kan leda till hudcancer, solintolerans och pigmentförändringar. UVB är det ljus som gör huden brun. Även UVB kan leda till brännskador, DNA-skador och hudcancer.

SPF står för sun protecion factor, eller solskyddsfaktor. Siffran anger den andel av solljus som släpps igenom skyddet. SPF 50 betyder att 1/50 av solens skadliga ljus når huden.

UV-index

Ett smart sätt att gardera sig är att kolla upp dagens UV-index på till exempel SMHI. Där kan du se solens styrka just där du bor. UV-indexskalan går från 0 till 11 och soltiden är den tid som du kan vistas ute innan du riskerar att brännas.

uvindex

Hämtad från SMHI.se

Vanliga frågor om solskydd och solkräm

Varför bli man solbränd?

Pigmentförändingen som sker är ett resultat av att kroppen producerar melanin som är ett brunt pigment som skyddar mot solens strålar. Det är alltså kroppens inbyggda försvar mot UV-strålar.

Vilket SPF behöver jag?

Det beror på hur känslig du är, hur stark solen är och hur länge du ska vistas i solen. Kolla upp UV-index för den dagen du ska vistas i solen så får du ett mått på hur stark solen är och skydda dig därefter. Använd hellre för högt SPF och låt brännan ta lite tid än att råka bränna sig!

Vilken är den bästa solkrämen?

Vi har utsett EVY Technology Sunscreen Mousse till bäst solkräm i vårt test. En len och lättapplicerad solkräm med unik formula som ger ett perfekt skydd och är väldigt dryg och prisvärd.

Testvinnare - Bäst Solkräm

 • EVY Technology Sunscreen Mousse SPF30
 • La Roche-Posay Anthelios KA+ 50 ml
 • NIVEA UV Face Anti Age & Anti Pigments Cream 50 ml
 • EVY Technology EVY Technology
 • Biotherm Crème Solaire Anti-Âge SPF30 50 ml
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
19 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-06 11:37:50