Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst solkräm 2021

Det är av flera anledningar viktigt att skydda sig mot solen på rätt sätt. Främst för att undvika hudsjukdomar och rynkor. Om du vill få en fin bränna är det därför viktigt att använda solkräm. En bra solkräm ska skydda mot solens båda stråltyper; UVA och UVB. Det är också viktigt att du har rätt SPF-faktor och att du ser till att täcka hela kroppen noga. Solskydd kommer i många olika former: stift, kräm, mousse eller spray. Vilken solkräm som är bäst kan du läsa mer om nedan.

Vilken solkräm är bäst?

Med rätt solskyddsfaktor, eller SPF som det också kallas och riklig mängd kräm så kommer alla produkter att skydda dig mot solen. Vad som gör en solkräm bättre än den andra är bland annat hur lätt den går att smörja in, drygheten och skonsamheten för huden.

En solkräm ska vara lätt att applicera, den ska inte vara fet och kladdig utan smidig och snabbt absorberas av huden. Den ska också vara dryg. Du kommer att behöva vara generös med solkrämen och är den inte dryg kommer den att gå åt snabbt, vilket på kort tid blir väldigt dyrt. Solkräm som har hudvårdande egenskaper eller åtminstone är skonsamma mot huden på något sätt får ett plus i bedömningen. Det finns mindre bra produkter som lämnar finnar eller torr hur efter sig, så det är värt att satsa på extra vårdande solkräm om du har känslig hud. Kom ihåg att inget solskydd är 100 % och ta det lugnt i solen oavsett hur välskyddad du känner dig! 

 1. 1. La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light
  9,4/10
  ”Bäst skydd och vänligt mot huden”
  La Roche-Posay AntheliosXL Ultra Light/Shaka Fluid SPF 50+ 50 ml
  Bäst i test
  Storlek
  50 ml
  SPF
  50
  Pris / ml
  4,18 kr
  Typ
  Kräm
  Till Butik
  209 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Bäst Skydd
  • Funkar bra med smink
  • Passar alla hudtyper
  Nackdelar
  • Lite dyrare

  Framtagen av, och 'dotterbolag' till, L’oreal, som har framställt solskydd och solskydds filter under lång, lång tid och ligger i framkanten av solkrämsprodukter. De är grundarna till UVA blockeraren mexoryl som är en av de bästa UVA filterna på marknaden, och finns bara i L’oreals, och därmed La rouche posays, produkter. Vill du ha ett fullständigt skydd som är svett- och vattentätt, parfymfri, är lätt att jobba in och håller länge är detta rätt val. Den funkar dessutom väldigt bra att sätta smink ovanpå, vilket alltid är ett stort plus.

  Passar alla hudtyper, men är särskild snäll mot aknebenägen och fetare hy då den inte täcker igen porer eller lägger någon hinna. Vi har haft svårt att försöka hitta något negativt om produkten, om något så är det väl priset. Den är ganska dyr i jämförelse med mängden du får, men den är också utvecklad för ansiktet och håller därför ändå väldigt länge. Det innebär att att du kommer behöva en annan solkräm till resten av kroppen men det är verkligen en fantastisk produkt.

  Läs mer
 2. 2. EVY Technology Daily Defence Face Mousse
  9,3/10
  “Svensktillverkad mousse som är perfekt som primer och solskydd”
  EVY Technology Daily Defence Face Mousse
  Storlek
  75 ml
  SPF
  50
  Pris / ml
  2,49 kr
  Typ
  Mousse
  Till Butik
  187 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Bra skydd
  • Funkar som Primer
  • Svensktillverkad
  Nackdelar
  • Externa recensenter har upplevt tendenser till kladd

  Perfekt skydd för ansiktet, då den är enkel att jobba in och fungerar bra som primer innan smink. Du kan alltså lätt låta den ingå i din hudvårdsrutin precis innan sminket ska på och få en hel dags skydd utan bränna eller tappad sminkning. Moussen är anpassad efter känslig hud och ansiktet, så den känns inte speciellt fet och irriterar inte vid ögonen samtidigt som den återfuktar.

  I våra efterforskningar är denna definitivt en av de som fått mest positiva kommentarer, inte den mest betygsatte men över lag väldigt bra betyg. Bissa har klagat på kladd men det är inget vi upplevde. Det är även en svensktillverkad produkt vilket ändå känns som en positiv aspekt. Att den verkligen är framställd för ett nordiskt klimat och företaget själva säger att moussen räcker dubbelt så långt som samma storlek på en solskydds-kräm.

  Läs mer
 3. 3. Biotherm Eau Solaire Hydratante SPF50 Mist
  9,1/10
  ”perfekt on the go spray”
  Biotherm Eau Solaire Hydratante SPF50 Mist 75 ml
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  75 ml
  SPF
  50
  Pris / ml
  2,93 kr
  Typ
  Spray
  Till Butik
  220 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Funkar ovanpå smink
  • Bra skydd
  Nackdelar
  • Spray = risk för fläckig applicering

  Smidig och enkel att ta med och fungerar både under och ovanpå sminket. Den sprayar en fin mist som lägger sig på huden och ger ett bra skydd som dessutom luktar gott. Den går att använda på hela kroppen men passar bäst för ansiktet och till vardagen, där den enkelt kan tas fram för en touch-up utan att behöva störa make-up eller huden.

  Man slipper kladd, fet eller bränd hud. Den enda egentliga nackdelen är att spray solskydd är svårt att applicera jämt och heltäckande. Det funkar ganska enkelt att få med allt när det kommer till ansiktet men om du använder den på andra kroppsdelar riskerar man snabbt att det blir fläckigt med appliceringen och riskerar då att bränna områden som inte täckts ordentligt.

  Läs mer
 4. 4. Filorga Sun UV Bronze Body
  9,1/10
  “Bra skydd men ger ändå brunhet”
  Filorga Sun UV Bronze Body Spf 30 150 ml
  Storlek
  150 ml
  SPF
  30
  Pris / ml
  2,83 kr
  Typ
  Kräm
  Till Butik
  425 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Större fokus på bränna
  • Enkel applicering
  Nackdelar
  • Sämre med smink

  Något lägre på SPF’en än våra andra testade produkter men ger ändå ett bra skydd. En skön spray som är till för att ge dig en bränna men skydda mot de farliga strålarna. Det vill säga att fokuset här inte primärt är skydd, vilket vi lagt stor vikt i vårt test, men om du är sugen på att få lite färg så är denna en bra sprayprodukt som luktar gott och sätter sig bra. Går att använda på hela kroppen men vi skulle rekommendera att om du vill kombinera med smink att ändå använda den innan sminkning eftersom man gärna jobbar in den när den väl är på huden.

  Läs mer
 5. 5. Eucerin Photoaging Control Sun CC-Cream Tinted
  8,8/10
  “En billigare tintad solkräm för ansiktet”
  Eucerin Photoaging Control Sun CC-Cream Tinted SPF50+, 50 ml
  Mest Prisvärd
  Storlek
  50 ml
  SPF
  50
  Pris / ml
  1,66 kr
  Typ
  Kräm
  Till Butik
  83 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Solskydd och cc-creme
  • Ger bra skydd
  • Bra till vardags
  Nackdelar
  • Tint + för ansikte = lämnar resten av kroppen otintad

  Här kan du spara lite pengar samtidigt som du kan få ett bra solskydd utan att känna dig blek eller vit. Eftersom produkten är tintad och fungerar som en cc-kräm så behöver du inte känna dig blek bara för att du vill skydda dig mot solen.

  Känns väldigt mycket som en vanlig solkräm. Största problemet är ju om du redan har en ganska mörk hy så gör ju inte tinten speciellt mycket. Om du i stället har en ganska blek hy så är denna produkt, som är utvecklad för ansikte och dekolletage, kanske inte perfekt för stranden då en tint på dessa ställen men inte på resten av kroppen kan se speciellt ut. Vilket inte direkt gör denna solkräm till för stranden utan mer som ett vardagligt skydd för exponerad hud.

  Läs mer

solskydd info2

Köpguide: välj bäst solkräm för optimalt skydd

Att använda solkräm är idag givet för de flesta. Solens strålar ger inte bara en fin bränna utan kan också resultera i skadad hud och i värsta fall allvarliga sjukdomar som hudcancer. Därför är det otroligt viktigt att skydda sig på rätt sätt mot solen. Det gäller särskilt dig som vill sola och få en fin solkysst hud. Då behöver du långsamt vänja huden och sakta trappa ner nivån på solkrämen. Att ta det långsamt är väldigt viktigt om du vill kunna sola hela sommaren och njuta av soltimmarna så mycket som möjligt.

Skyddet i solkrämerna består antingen av ett kemiskt eller fysiskt skydd eller båda delarna. Det fysiska skyddet kan bestå av titaniumoxid eller zinkoxid som helt enkelt fysiskt blockerar och reflekterar ljuset bort från huden. Kemiskt skydd består av molekyler som absorberar UV-ljus. Många solkrämer kombinerar både fysiskt och kemiskt skydd men om du har känslig hud så rekommenderar vi att du väljer ett solskydd med enbart fysiskt skydd. 

UV-ljus och SPF

Solens strålar delas in i tre kategorier: UVA, UVB och UVC. Det är UVA och UVB som når jorden och som vi behöver skydda oss emot. UVC stoppas nämligen av ozonskiktet innan de når ner till oss. UVA-ljuset är osynligt och omärkbart. Du känner alltså inte stålarna mot huden och dessa tränger genom hudens yttersta lager. UVA producerar fria radikaler och förändrar pigment och på lång sikt hudens celler. Överexponering av UVA kan leda till hudcancer, solintolerans och pigmentförändringar. UVB är det ljus som gör huden brun. Även UVB kan leda till brännskador, DNA-skador och hudcancer.

SPF står för sun protecion factor, eller solskyddsfaktor. Siffran anger den andel av solljus som släpps igenom skyddet. SPF 50 betyder att 1/50 av solens aktuella UV-strålningen når huden och SPF 15 att 1/15 kommer nå huden. Om  solskyddet appliceras korrekt innebär det att en person som kan utveckla solbränna på 10 minuter, utan solskydd, kommer med SPF 15 utveckla en likvärdig solbränna på 150 minuter. Faktorerna är alltså vilken hud du har, hur känslig den är mot solen, vilken SPF du använder och hur länge du är ute. Hur mycket du applicerar och vad du gör spelar också in, du bör räkna med att behöva smörja in dig varannan timme om du vill ha ett bra skydd och ta hellre en solkräm med hög SPF än en med låg.

UV-index

Ett smart sätt att gardera sig är att kolla upp dagens UV-index på till exempel SMHI. Där kan du se solens styrka just där du bor. UV-indexskalan går från 0 till 11 och soltiden är den tid som du kan vistas ute innan du riskerar att brännas.

uvindex

Hämtad från SMHI.se

Vanliga frågor om solskydd och solkräm

Varför bli man solbränd?

Pigmentförändingen som sker är ett resultat av att kroppen producerar melanin som är ett brunt pigment som skyddar mot solens strålar. Det är alltså kroppens inbyggda försvar mot UV-strålar.

Vilket SPF behöver jag?

Det beror på hur känslig du är, hur stark solen är och hur länge du ska vistas i solen. Kolla upp UV-index för den dagen du ska vistas i solen så får du ett mått på hur stark solen är och skydda dig därefter. Använd hellre för högt SPF och låt brännan ta lite tid än att råka bränna sig!

Vilken är den bästa solkrämen?

Vi har utsett La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light till bäst solkräm i vårt test. En len och lättapplicerad solkräm med unik formula som ger ett perfekt skydd och är väldigt dryg och prisvärd.

Hjälper solkräm mot solbränna?

Solkräm hjälper & skyddar innan bränna, sällan efter. Vissa sorter kan innehålla aloe vera och andra ingredienser som har en avkylande effekt mot bränna men om man bränt sig ska man vända sig mot after sun produkter.

Testvinnare - Bäst Solkräm

 • La Roche-Posay Anthelios XL Ultra Light
 • EVY Technology Daily Defence Face Mousse
 • Biotherm Eau Solaire Hydratante SPF50 Mist
 • Filorga Sun UV Bronze Body
 • Eucerin Photoaging Control Sun CC-Cream Tinted
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
44 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-08-03 11:22:32