Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst brun utan sol 2021

Uppdaterad juli 2021

De senaste åren har medvetenheten om riskerna med intensivt solande ökat markant. Istället för att riskera hälsan eller en röd bränna efter för många timmar i solen är brun utan sol ett mer hälsosamt alternativ som numera kan leverera samma solkyssta hudton utan varken risker eller tidsödande solning. Vare sig du vill undvika riskerna med oskyddad solning eller känna dig semesterbrun under mörkare årstider är Brun utan sol ett bra alternativ. Produkterna kommer i form av till exempel kräm, gel, mousse eller droppar. Vi har testat ett flertal brun utan sol och presenterar de 5 bästa alternativen, med Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse som vinnare.

Vilken brun utan sol är bäst?

Vad som gör en brun utan sol bra beror dels på produkten men även på hur du applicerar den. Produkten ska ha rätt hudton, så nära din egen som möjligt, och vara enkel att använda. Men även egna förberedelser som peeling och rengöringsrutiner spelar in. Med ren hud så får du en snyggare och mer långvarig effekt. I vårt test undersökte vi följande punkter och längre ner i artikeln går vi in på lite mer detaljer runt applicering och hur du väljer rätt brun utan sol.

 • Dryghet- Hur dryg är produkten? En förpackning kan innehålla mycket av produkten men om man behöver använda dubbelt så mycket av den jämfört med en prismässigt likvärd produkt kommer den snabbt att ta slut.
 • BUS-doften - Brun utan sol med ämnet DHA (dihydroxiaceton) reagerar med huden och ger på så sätt en mer naturlig och intensiv färg. Men brun utan sol kan lukta en del, vi undersöker hur väl produkternas doft maskeras och hur länge doften sitter i.
 • Applicering - Vi testar att applicera produkterna, hur de är att jobba med och hur snabbt kroppen drar åt sig produkten. Enkel och fläckfri applicering är ett stort plus.
 • Resultat - Hur blev resultatet? Vi tittar på färg och naturlighet men även hur länge effekten håller sig. En bra brun utan sol kan hålla uppåt en vecka, men vanligtvis bara några dagar.

 1. Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse

  9,6/10
  "Priset och resultatet gör den definitivt till bäst i test"
  Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse Medium Dark
  Bäst i test
  Storlek
  150 ml
  Ton
  Mellan
  Pris / ml
  0,95 kr
  Typ
  Mousse
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Bra resultat
  • Ingen exfoliering
  Nackdelar
  • Risk för fläckar på textil (använd mörka textiler)

  Ida Warg har många bra BUS-produkter och den vi tycker ger bäst och jämnast resultat är medium dark moussen. Den kan upplevas klibbig, vilket i sig inte behöver vara jättestörande men undvik vita ytor. För det fantastiska priset på Ida Warg Instans Self-tanning så är det svårt att hitta en bättre produkt som matchar priset. Se till att du tar en dag då du har mycket ledig tid och helst kan befinna dig på en och samma plats, produkten utvecklas länge på huden och ju längre du kan låta den sitta utan att blötlägga desto bättre.

  Börja med att tvätta hela kroppen och använd gärna en återfuktande duschcreme eller dylikt, exfoliera inte huden, applicera sedan önskad mängd BUS i ett jämnt och tunt lager över huden och låt den sen sitta, ju längre desto bättre. Kan du göra det någon eller några timmar innan du lägger dig så är det perfekt, men se till att ha mörka lakan för att minimera fläckrisken. Ger jättefint resultat med bra hållbarhet, förutsatt att den underhålls och tas hand om.

  Läs mer
 2. Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster

  9,5/10
  “Enklast att använda, helt utan krångel och räcker länge”
  Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  30 ml
  Ton
  Mellan
  Pris / ml
  13,67 kr
  Typ
  Droppar
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • BUSenkel applicering
  • Bra introduktionsprodukt till BUS
  Nackdelar
  • Tar ett tag att jobba upp brunhet

  Om du är nybörjare så är detta ett bra sätt att introduceras för brun utan sol eftersom den är så pass enkel att använda. Du kan sakta jobba upp nyansen som du vill åt dag för dag och du behöver inte ta flera timmar ledigt för att förbereda huden och slipper även att undvika kontakt med kläder och möbler. Appliceringsprocessen är väldigt simpel; blanda några droppar (4-6 st) med body lotion och smörj ut jämnt där du vill ha färg. Det blir inte enklare än så här. Den kan framstå som dyr med ett högt pris per milliliter men eftersom den är så pass dryg så är det en prisvärd produkt i slutändan. Resultatet är inte lika djupt och intensivt som andra produkter men ingen produkt är så enkelt att använda och återapplicera som denna.

  Läs mer
 3. St Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse

  9,4/10
  "En produkt med mycket hög kundnöjdhet, både dryg och effektiv”
  St.Tropez Self Tan
  Storlek
  240 ml
  Ton
  Mellan
  Pris / ml
  1,91 kr
  Typ
  Mousse
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra resultat
  • Enkla instruktioner (om något tidskrävande)
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  St. Tropez Self Tan har en imponerande förmåga att anpassa sig till din egna hudton. Det ger ett jämnt och mjukt resultat som ser mycket naturligt ut. Moussen återfuktar huden och håller den fräsch samtidigt som färgen går djupt ner och huden bevarar den i upp till 24 timmar, en tidsperiod som stämmer väldigt väl in med verkligheten. Vi följde guiden som angavs och även om denna produkt är lite dyrare än vissa andra kan vi inte säga annat än att resultatet är värt priset.

  Följ dessa steg:

  Exfoliera, och raka (om du vill), huden ett dygn innan du tänker applicera BUS produkten.

  Se till att göra rent och återfukta huden strax innan användning, speciellt om du har torra partier.

  Applicera med cirkelrörelser och gärna med en BUS-vante. Använd på hela kroppen, spara händer och fötter till sist och använd då upp den produkt som är kvar i vanten.

  Vänta på att produkten känns torr innan du klär dig, och använd då gärna mörka färger.

  Skölj av vägledningsfärg efter 4-8 timmar, ju längre du väntar desto mörkare ton får du. Sedan är du klar, och kan avnjuta en solkysst hy utan att blanda in solen.

  Läs mer
 4. Tanrevel Startkit No:1

  9,2/10
  ”En snabbtorkande spray som ger jämna och fina resultat”
  Tanrevel Startkit No:1
  Storlek
  60 ml
  Ton
  Mellan
  Pris / ml
  13,32 kr
  Typ
  Spray
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fina resultat
  • Tar inte så lång tid
  Nackdelar
  • Krånglig applicering

  Denna produkt kanske först verkar dyr, men ha i åtanke att du även köper en laddningsbar spraymaskin vid första köpet! Efter det kostar det cirka 240 kr för refill av sprayolja, som dessutom finns i olika nyanser. Fördelen med denna produkt är att det inte tar så lång tid, och lämnar ett jämnt och fint resultat om instruktionerna följs. Produkten är främst för ansiktet men går att använda på hela kroppen. Spraymaskinen är enkel att använda sig av. Du laddar den och sprayar sen med ett avstånd på 10-15 cm, från kind till kind och över T-zonen. Om du vill så kan du vänta någon minut och spraya ett till lager. Sprayet sätter sig snabbt men bör lämnas ostört i cirka sex timmar för att verkligen hinna torka och gå in i huden. Du kan enkelt underhållsspraya ungefär varannan dag för att effekten ska hålla i sig så länge som möjligt. 

  Tanrevel Startkit är både rolig och effektiv, och efter att du fått in vanan så är den väldigt enkel att applicera. 

  Läs mer
 5. Bondi Sands Self Tanning Foam Ultra Dark

  8,8/10
  ”En mörkare mousse för dig som vill ha en brunare ton”
  Bondi Sands Self Tanning Foam Ultra Dark
  Storlek
  200 ml
  Ton
  Mörk
  Pris / ml
  1,60 kr
  Typ
  Mousse
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ger en mörkare ton
  • Enkla instruktioner
  Nackdelar
  • Exfoliering och rakning krävs

  Ger dig helt klart en mörkare ton än många andra produkter vi testat, så om du vill ha mer färg så är detta att rekommendera. Med mörkare ton är det desto viktigare att försöka få ut produkten jämnt över huden så att det inte blir ojämnheter. Doften minst av alla produkter vi testat och det mesta av den doften är kokos, så stort plus för det. Appliceringen skiljer sig inte mycket annat än från andra produkter:

  Exfoliera ett dygn innan. Duscha och återfukta strax innan användning men se till att du inte är blöt när du väl ska börja.

  Ta en generös mängd BUS i en appliceringshandske och applicera över kroppen som när du applicerar bodylotion. Använd det som är kvar i handsken till ansikte, armbågar och knän.

  Eftersom detta är en mörkare ton av BUS kan du egentligen spara tid med denna produkt. Genom att låta den sitta en kortare tid kan du uppnå samma effekt som med en något ljusare produkt. Låt den inte sitta längre än sex timmar. Duscha då av dig och var noga med att torka försiktigt genom att klappa dig torr.

  Läs mer

brunutansol

Din köpguide till bäst brun utan sol

Det finns flera olika saker att överväga när du ska köpa brun utan sol. Både formula och nyans  skiljer sig åt och det finns många alternativ att välja mellan. Från lätt glow till djup bronze och från vårdande lotion till snabbtorkande mousse. Det finns för- och nackdelar med alla så fundera på vad du behöver och vilket resultat du vill uppnå så kommer du att hitta en bra brun utan sol. Det finns många olika formulas och varianter av brun utan sol, några vanliga är:

 • återfuktareMoisturizer – Dessa vårdar huden och är enkla att jobba med men ger dig bara en svagt solkysst färg. Ett bra alternativ om du är nybörjare eller föredrar en produkt som ger en lätt färg.
 • näsdukarTowelettes – En smidig produkt om du är på resande fot. Som näsdukar som är preppade med brun utan sol som du stryker på. Väldigt enkla att applicera och det är svårt att få för mycket färg med dessa.
 • lotionLotions – De vanligaste alternativen som passar alla oavsett vilken nyans du vill uppnå. De tar lite längre tid att torka vilket är bra om du är ny till brun utan sol, då hinner du korrigera och blenda tills det ser bra ut.
 • mousseMousse/gel – Är lätta att applicera och torkar snabbt, perfekt för dig som är van och vet hur du gör. Nyansen kan du bygga upp successivt med flera lager. Var beredd på att du behöver blenda snabbt!
 • spraySpray – Ett annat vanlig alternativ som är utmärkt om du vill applicera brun utan sol på kroppen och inte bara ansiktet. Mycket effektivt men det kan vara knepigt att få till ett jämnt lager på stora ytor utan att för mycket produkt hamnar i lager och skapar nyansskillnader.

Så applicerar du brun utan sol för ett fläckfritt resultat

Det viktigaste när du applicerar brun utan sol är att resultatet blir jämnt och snyggt och inte lämnar fläckar eller ser onaturligt ut.

 1. Förbered huden – Ren och jämn hud är A och O. Se till att peela några gånger i veckan för att hålla döda celler och smuts borta. Len hud är grunden för en jämn och snygg bränna.
 2. Torka huden – Huden ska vara torr, men inte uttorkad. Torka av huden och applicera vid behov återfuktare och vänta någon minut.
 3. På med handskarna – Använd handskar när du applicerar brun utan sol så slipper du onödig färg på händerna. Ett par latexhandskar fungerar utmärkt.
 4. Applicera nerifrån och upp – Använd lite produkt och applicera i små cirklar. Börja med fötterna och gå uppåt längs ben, mage, armar och avsluta med ansiktet. Använd mindre produkt i ansiktet, det är lätt att det ser onaturligt ut just i ansiktet om du har för mycket färg. Avsluta med händerna.
 5. Ta bort överflöd – Använd en lätt fuktad trasa för att ta bort färg från områden som fått för mycket. Dutta med trasan försiktigt, stryk inte bort färgen så slipper du ytterligare ojämnheter och fläckar.
 6. Vänta – På produkten står det hur lång tid det tar innan den torkar. Det kan variera ganska mycket men se till att vänta hela tiden ut och gärna lite till. Och låt produkten sitta i en dag innan du duschar eller tränar.
 7. Underhåll – Använd återfuktande lotion varje dag så sitter produkten kvar längre, den brukar vara i upp till en vecka. När du vill lägga på ett till lager så se till att peela ordentligt och börja om från steg ett.

Vanliga frågor om brun utan sol

Hur fungerar brun utan sol?

I de flesta produkterna är den främsta aktiva delen som "gör" huden brun dihydroxiaceton. det utvinns naturligt ur sockerrör och färgas brunt när det kommer i kontakt med aminosyrorna i våra hudceller.

Är brun utan sol säkert?

Det finns vissa som reagerar mot brun utan sol produkter men det är oftast om man har allergier eller känslig hy. I jämförelse med risken med överexponering av UV-ljus för att bli brun (bland annat cancer) är brun utan sol helt orfarligt.

Kan brun utan sol förstöra min kläder?

Det kan bli fläckar på kläder medan produkten fortfarande är blöt. När den har torkat ska du vara säker, precis efter du applicerat brun utan sol rekommenderas det därför att använda mörka och löst sittande kläder.

När kan jag duscha?

Det varierar från produkt till produkt. Dock rekommenderar vi att du väntar åtminstone tills nästa dag för att vara på den absolut säkra sidan.

Hur länge håller brun utan sol

Detta är också väldigt beroende på produkt och hur väl du tar hand om "brännan". Tar du relativt väl hand om den kan du räkna med att den håller ungefär 5 dagar, många använder dock sin brun utan sol kontinuerligt och underhåller den efter behov.

Kan jag bli brun utan brun utan sol?

Ja, du kan sola.

Testvinnare - Bäst Brun utan sol

 • Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse
 • Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster
 • St Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse
 • Tanrevel Startkit No:1
 • Bondi Sands Self Tanning Foam Ultra Dark
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5