Bäst i test: Bäst brun utan sol 2021

De senaste åren har medvetenheten om riskerna med intensivt solande ökat markant. Fler av oss har istället börjat sola mer sunt men märkt att vi inte riktigt får den där brännan som man brukade få. Istället för att riskera hälsan med för många timmar i solen finns det numera ett flertal brun utan sol som ger samma gyllene bränna utan varken risker eller tidsödande solning. Brun utan sol kommer i form av bland annat kräm, gel, mousse och droppar. Vi har testat ett flertal brun utan sol och presenterar de 5 bästa alternativen, med Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse Medium Dark som vinnare.

Vilken brun utan sol är bäst?

Vad som gör en brun utan sol bra beror dels på produkten men även på hur du applicerar den. Produkten ska ha rätt hudton, så nära sin egen som möjligt, och vara enkel att använda. Men även egna förberedelser som peeling och rengöringsrutiner spelar in. Med ren hud så får du en snyggare och mer långvarig effekt. I vårt test undersökte vi följande punkter och längre ner i artikeln går vi in på lite mer detaljer runt applicering och hur du väljer rätt brun utan sol.

 • Dryghet- Hur dryg är produkten? En förpackning kan innehålla mycket av produkten men om man behöver använda dubbelt så mycket av den jämfört med en prismässigt likvärd produkt kommer den snabbt att ta slut.
 • BUS-doften - Brun utan sol med ämnet DHA (dihydroxiaceton) reagerar med huden och ger på så sätt en mer naturlig och intensiv färg. Men brun utan sol kan lukta en del, vi undersöker hur väl produkternas doft maskeras och hur länge doften sitter i.
 • Applicering - Vi testar att applicera produkterna, hur de är att jobba med och hur snabbt kroppen drar åt sig produkten. Enkel och fläckfri applicering är ett stort plus.
 • Resultat - Hur blev resultatet? Vi tittar på färg och naturlighet men även hur länge effekten håller sig. En bra brun utan sol kan hålla uppåt en vecka, men vanligtvis bara några dagar.

 1. 1. Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse Medium Dark
  9,6/10
  Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse Medium Dark
  Bäst i test
  Storlek
  150 ml
  Ton
  Mellan
  Pris / ml
  0,89 kr
  Typ
  Mousse
  Till Butik
  134 kr
 2. 2. St Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse
  9,4/10
  St Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse 240 ml
  Storlek
  240 ml
  Ton
  Mellan
  Pris / ml
  1,83 kr
  Typ
  Mousse
  Till Butik
  439 kr
 3. 3. Biotherm Aqua-Gelée
  9,2/10
  Biotherm Aqua-Gelée
  Storlek
  50 ml
  Ton
  Mellan
  Pris / ml
  5,50 kr
  Typ
  Gel
  Till Butik
  275 kr
 4. 4. Bondi Sands Self Tanning Foam Ultra Dark
  8,8/10
  Bondi Sands Self Tanning Foam Ultra Dark
  Storlek
  200 ml
  Ton
  Mörk
  Pris / ml
  1,60 kr
  Typ
  Mousse
  Till Butik
  319 kr
 5. 5. Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster
  8,5/10
  Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster Body 30 ml
  Storlek
  30 ml
  Ton
  Mellan
  Pris / ml
  10,53 kr
  Typ
  Droppar
  Till Butik
  316 kr

brunutansol

Köpguide till brun utan sol

Det finns flera olika saker att överväga när du ska köpa brun utan sol. Både formula och nyans  skiljer sig åt och det finns många alternativ att välja mellan. Från lätt glow till djup bronze och från vårdande lotion till snabbtorkande mousse. Det finns för- och nackdelar med alla så fundera på vad du behöver och vilket resultat du vill uppnå så kommer du att hitta en bra brun utan sol. Det finns många olika formulas och varianter av brun utan sol, några vanliga är:

 • återfuktareMoisturizer – Dessa vårdar huden och är enkla att jobba med men ger dig bara en svagt solkysst färg. Ett bra alternativ om du är nybörjare eller föredrar en produkt som ger en lätt färg.
 • näsdukarTowelettes – En smidig produkt om du är på resande fot. Som näsdukar som är preppade med brun utan sol som du stryker på. Väldigt enkla att applicera och det är svårt att få för mycket färg med dessa.
 • lotionLotions – De vanligaste alternativen som passar alla oavsett vilken nyans du vill uppnå. De tar lite längre tid att torka vilket är bra om du är ny till brun utan sol, då hinner du korrigera och blenda tills det ser bra ut.
 • mousseMousse/gel – Är lätta att applicera och torkar snabbt, perfekt för dig som är van och vet hur du gör. Nyansen kan du bygga upp successivt med flera lager. Var beredd på att du behöver blenda snabbt!
 • spraySpray – Ett annat vanlig alternativ som är utmärkt om du vill applicera brun utan sol på kroppen och inte bara ansiktet. Mycket effektivt men det kan vara knepigt att få till ett jämnt lager på stora ytor utan att för mycket produkt hamnar i lager och skapar nyansskillnader.

Så applicerar du brun utan sol för ett fläckfritt resultat

Det viktigaste när du applicerar brun utan sol är att resultatet blir jämnt och snyggt och inte lämnar fläckar eller ser onaturligt ut.

 1. Förbered huden – Ren och jämn hud är A och O. Se till att peela några gånger i veckan för att hålla döda celler och smuts borta. Len hud är grunden för en jämn och snygg bränna.
 2. Torka huden – Huden ska vara torr, men inte uttorkad. Torka av huden och applicera vid behov återfuktare och vänta någon minut.
 3. På med handskarna – Använd handskar när du applicerar brun utan sol så slipper du onödig färg på händerna. Ett par latexhandskar fungerar utmärkt.
 4. Applicera nerifrån och upp – Använd lite produkt och applicera i små cirklar. Börja med fötterna och gå uppåt längs ben, mage, armar och avsluta med ansiktet. Använd mindre produkt i ansiktet, det är lätt att det ser onaturligt ut just i ansiktet om du har för mycket färg. Avsluta med händerna.
 5. Ta bort överflöd – Använd en lätt fuktad trasa för att ta bort färg från områden som fått för mycket. Dutta med trasan försiktigt, stryk inte bort färgen så slipper du ytterligare ojämnheter och fläckar.
 6. Vänta – På produkten står det hur lång tid det tar innan den torkar. Det kan variera ganska mycket men se till att vänta hela tiden ut och gärna lite till. Och låt produkten sitta i en dag innan du duschar eller tränar.
 7. Underhåll – Använd återfuktande lotion varje dag så sitter produkten kvar längre, den brukar vara i upp till en vecka. När du vill lägga på ett till lager så se till att peela ordentligt och börja om från steg ett.

Vanliga frågor om brun utan sol

Hur fungerar brun utan sol?

I de flesta produkterna är den främsta aktiva delen som "gör" huden brun dihydroxiaceton. det utvinns naturligt ur sockerrör och färgas brunt när det kommer i kontakt med aminosyrorna i våra hudceller.

Är brun utan sol säkert?

Det finns vissa som reagerar mot brun utan sol produkter men det är oftast om man har allergier eller känslig hy. I jämförelse med risken med överexponering av UV-ljus för att bli brun (bland annat cancer) är brun utan sol helt orfarligt.

Kan brun utan sol förstöra min kläder?

Det kan bli fläckar på kläder medan produkten fortfarande är blöt. När den har torkat ska du vara säker, precis efter du applicerat brun utan sol rekommenderas det därför att använda mörka och löst sittande kläder.

När kan jag duscha?

Det varierar från produkt till produkt. Dock rekommenderar vi att du väntar åtminstone tills nästa dag för att vara på den absolut säkra sidan.

Hur länge håller brun utan sol

Detta är också väldigt beroende på produkt och hur väl du tar hand om "brännan". Tar du relativt väl hand om den kan du räkna med att den håller ungefär 5 dagar, många använder dock sin brun utan sol kontinuerligt och underhåller den efter behov.

Kan jag bli brun utan brun utan sol?

Ja, du kan sola.

Testvinnare - Bäst Brun utan sol

 • Ida Warg Instant Self-Tanning Mousse Medium Dark
 • St Tropez Self Tan Classic Bronzing Mousse 240 ml
 • Biotherm Aqua-Gelée
 • Bondi Sands Self Tanning Foam Ultra Dark
 • Clarins Radiance-Plus Golden Glow Booster Body 30 ml
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-22 13:37:30