Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst handkräm 2021

Uppdaterad oktober 2021

Att ta hand om våra händer ordentligt är väldigt viktigt. Det är vanligt att händerna torkar ut och åldras snabbare än övriga kroppen, och våra händer utsätts för mycket under en dag och behöver därför rätt vård för att må bra. Med en handkräm så får händerna både återfuktande vård och skydd så att de håller sig unga och friska. Vi har testat och undersökt flera av marknadens bästa handkrämer och tagit fram de vi tycker är de mest effektiva, där MARIA ÅKERBERG Hand Cream Beautiful vann vårt test.

Vilken handkräm är bäst?

Det finns många saker att ha i åtanke när man ska välja handkräm, bland annat vad det är man vill ha handkrämen till. Är det primärt för att motverka torra händer? Är du orolig för rynkor och ålderstecken? För att motverka slitage från arbete och träning? I vårt test har vi främst undersökt följande punkter:

Innehåll - Vi letar efter produkter som har naturliga och kliniskt testade ingredienser. 

Effekt - Är produkten vårdande på något sätt? Har den solskyddsfaktor eller anti-age-egenskaper? Vi testar de förväntningar som produkten ställer för att se hur bra de fungerar.

Vårdande - Innehållet ska givetvis vårda händerna, till exempel återfukta torra händer eller motverka eksem.

 1. MARIA ÅKERBERG Hand Cream Beautiful

  9,5/10
  “En prisvärd svensk produkt som skyddar och mjukgör”
  MARIA ÅKERBERG Hand Cream Beautiful
  Bäst i test
  Storlek
  250 ml
  Pris / ml
  1,00 kr
  Förpackningstyp
  Pump
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ekologisk
  • Svenskproducerad
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Ingen on the go handkräm direkt

  En naturlig, ekologisk, svensk produkt som kostar lika mycket som många av våra andra testade produkter men innehåller mer än dubbelt så mycket. Ger en skyddande hinna mot solen, men det är inget som märks utan jobbas in i huden enkelt. Innehåller många bra ingredienser som är essentiella i en mjukgörande och vårdande handkräm.

  Produkten skulle ligga etta i vårt test om det inte var för att vi känner att den i jämförelse med de andra testade produkterna kanske inte håller lika länge som de andra produkterna och den är inte något man vill ta med sig så man kan ej smörja in sig med den under dagen om man behöver påfyllning.

  Läs mer
 2. L'Occitane Shea Butter Hand Cream

  9,3/10
  “Väldigt populär sheasmörskräm”
  L'Occitane Shea Butter Hand Cream
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  150 ml
  Pris / ml
  1,67 kr
  Förpackningstyp
  Tub
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Populär & välrecenserad
  • Skyddande
  • Dryg
  Nackdelar
  • Ofta slut i lager

  L’Occitane’s handkräm med sheasmör är en av de populärare handkrämerna vi stött på och är verkligen en mirakelkräm för de extra torra händerna. Med 20 % sheasmör i innehållet bidrar den verkligen med näring som absorberas väldigt snabbt in i huden. Du behöver verkligen inte mycket för att det ska räcka till båda händerna och det märks verkligen att den fortfarande skyddar även efter handtvätt.

  Den återfuktar fantastiskt och det känns verkligen som att händerna är skyddade länge. Tyvärr, eftersom den är så populär känns det ofta som att den är tillfälligt ur sortiment hos många återförsäljare, vilket ju är jobbigt om man hittat en produkt man verkligen gillar, så ska den helt plötsligt vara krånglig att få tag i.

  Läs mer
 3. Rosenserien Handkräm

  9,0/10
  ”Svensk EKO-produkt som doftar fantastiskt”
  Rosenserien Handkräm 100 ml
  Storlek
  100 ml
  Pris / ml
  2,09 kr
  Förpackningstyp
  Tub
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Svenskproducerad
  • Ekologisk
  • God doft
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  En dryg handkräm som doftar gott och mjukgör härligt med en något svalkande effekt. Kan bero på att den innehåller aloe vera, i vilket fall som helst ger den en väldigt härlig känsla när man jobbar in den i händerna, som dessutom jobbas in snabbt och utan kladd. Att den är svenskproducerad, ekologisk, vegansk och cruelty-free svider inte heller. Det är fortfarande ganska dyr produkt och i jämförelse med Clarins så känns den inte lika vårdande men den gör sitt jobb och är dessutom då även skonsam mot miljön.

  Läs mer
 4. LYKO Handkräm Green Tea Blossom

  8,7/10
  “Otroligt prisvärd limited edition handkräm”
  LYKOHandkräm Green Tea Blossom
  Mest Prisvärd
  Storlek
  300 ml
  Pris / ml
  0,26 kr
  Förpackningstyp
  Pump
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Härlig doft
  • Mjukgörande
  Nackdelar
  • Inget man tar med sig

  En otroligt prisvärd handkräm från Lykos egna sortiment, som både vårdar och doftar fantastiskt. Innehåller rödalger som är mycket vårdande och mjukgörande. För priset, tycker vi, att den är en mycket effektiv handkräm som mjukgör och håller händerna mjuka länge. Dessutom kommer du kunna ha handkrämen väldigt länge med tanke på storleken, mer prisvärd handkräm är svår att hitta. Dock är problemet med större pumpkrämer att det inte är något man gärna tar med sig, och handkräm är gärna något man har nära till hands. Så denna passar utmärkt i hemmet men där kommer den ju tyvärr även att stanna.

  Läs mer
 5. Clarins Hand & Nail Treatment Cream

  8,6/10
  ”Verkligen en handkräm för hela handen”
  Clarins Hand & Nail Treatment Cream
  Storlek
  100 ml
  Pris / ml
  2,60 kr
  Förpackningstyp
  Tub
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Föryngrar
  • Mjukgör
  • Dryg
  Nackdelar
  • Något dyr

  En mjuk och återfuktande handkräm från Clarins som skyddar och stärker både händer och naglar. Den är superenkel att jobba in, doftar fantastiskt och lämnar händerna silkeslena. Det är ju definitivt inte den billigaste krämen på marknaden men den är dryg som bara den, det räcker med en väldigt liten klick för att du ska känna dig återfuktad och mjuk om båda händerna.

  Produkten innehåller vårdande ingredienser såsom sheasmör, sesamolja och japanska mullbär, som ger näring, slätar ut, förebygger åldersfläckar men framför allt har ett kvarvarande skydd även efter handtvätt. Produkten är helt enkelt ett heltäckande vårdpaket för händerna. Produkten hävdar skydda mot kyla, vatten och sol, inte genom spf, utan genom att bilda en skyddande 'hinna' runt händerna som behåller dem återfuktade över dagen. Det är ingenting man märker av, men händerna håller sig mjuka över hela dagen.

  Läs mer

handkram hand

Din köpguide till bästa handkrämen

Handkräm behövs för att hålla dina händer unga, återfuktade och friska. Nedan kommer lite allmänna tips och användningsområden när det kommer till handkräm, som kan guida dig till rätt val av kräm. 

 • moisturiser

  Mängd

  När du använder handkräm så ska du tänka på att inte ta för mycket, de flesta handkrämer är dryga och räcker länge. Men även dryga produkter kan vara väldigt dyra sett till storleken på förpackningen. Är du i behov av handkräm ofta kan en större, billigare produkt vara att rekommendera i kombination med en liten handkräm med mer specifikt innehåll för dina handbehov.
 • aterfuktad

  Torra händer

  Den primära anledningen till att använda handkräm är för att motverka uttorkning och sprickor i huden. Vi har alla olika tendenser till torrhet i huden och vissa av oss behöver verkligt fet kräm och daglig användning för att hålla oss återfuktade medan andra kan återfukta lite då och då och känna sig nöjda. I Sverige där vädret ofta är kallt och torrt blir även huden torrare. Tänk på att även vatten har en uttorkande effekt om du tvättar händerna ofta.
 • anti aging

  Anti-age

  Ditt största orosmoln kan ju dock vara åldrande. Då kan det vara extra viktigt att kolla på innehållet för att se om krämen består av aktiva ämnen gjorda för att motverkan åldrande. Dessa krämer är lätta att finna då de ofta kallas för anti-age, men innehållet kan ändå vara värt att se över. Solskydd är det du först borde kolla efter här, solen är den största boven när det kommer till åldrande. Övriga viktiga ingredienser att leta efter är; kollagen, ceramider, C-vitamin, glykolsyra, te-extrakt och mjölksyror. 
 • sunscreen

  Solskydd

  Allt fler handkrämer börjar innehållet någon form av solskydd. Solen är livsviktig men den är också främst ansvarig till hudens åldrande. Händerna är ett av de områden på kroppen som är mest exponerade mot solen och därav åldras snabbare än andra delar på kroppen. Det kan därför vara en värd investering att köpa handkräm som innehåller någon form av skydd mot solen för att få ut så mycket som möjligt av sin handkräm. 
 • natural

  Eteriska oljor

  Feta eteriska oljor är en väsentlig beståndsdel i en bra hudkräm då de är fantastiska på att bevara den mjukgörande och återfuktande effekten av krämen. Några du kan hålla utkik efter är avokadoolja, arganolja, mandelolja och Jojobaolja.
 • aloe vera

  Aloe Vera

  Aloe vera är bra för huden i flera aspekter. Den hjälper nämligen huden att ta upp krämen fortare vilket innebär att du slipper gå runt och känna dig kletig och hal efter insmörjning. Aloe vera är också bra för att lugna solbränd hud, återfukta och mjuka upp huden.

 

Vanliga frågor om handkräm

Vilken handkräm är bäst?

Vi har i vårt test utsett MARIA ÅKERBERG Hand Cream Beautiful till vinnare, på grund av dess innehåll och vårdande effekt. Är du osäker på vilken handkräm som passar dig, så får du mer än gärna läsa igenom vår köpguide, där du kan få mer information om vilket innehåll man kan leta efter i sin handkräm.

Behöver jag handkräm?

Detta är ganska individuellt. Vissa av oss är definitivt i mindre behov av en handkräm, då vår hud naturligt håller sig bättre återfuktad. Med det sagt skulle vi säga att alla faktiskt har användning av en handkräm, för våra händers välmående och åldrande. Även om du aldrig känner dig torr om händerna finns det fördelar med att återfukta huden i alla fall.

När ska jag använda handkräm?

När som! Känner du dig torr så bör du applicera lite kräm och smöjra. Många låter handkrämen ingå i sin morgon rutin, andra tar lite efter varje toalett besök eftersom tvål har en tendens att torka ut händera. Det är helt upp till dig men du behöver absolut inte överanvända, då riskerar du att få fuktiga och hala händer. Plus att det finns en risk att du vänjer din hud vid konstant återfuktning och blir du då utan handkrämen under en längre period finns det står risk att de torkar ut rejält.

Hur mycket handkräm ska jag använda?

Vårt tips är att alltid vara sparsam med appliceringen. Du kommer känna om det blev för lite och då kan du alltid ta lite till. Det är oftast bara jobbigt att känna att man applicerat för mycket handkräm plsu att du riskerar att använda upp produkten väldigt snabbt om du tar för mycket åt gången.

Testvinnare - Bäst Handkräm

 • MARIA ÅKERBERG Hand Cream Beautiful
 • L'Occitane Shea Butter Hand Cream
 • Rosenserien Handkräm
 • LYKO Handkräm Green Tea Blossom
 • Clarins Hand & Nail Treatment Cream
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
42 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5