Bäst i test: Bäst gainer 2021

Vi har testat marknadens mest populära gainers och tagit fram 5 testfavoriter som du kan läsa mer om nedan. En gainer består av protein och kolhydrater och är till för att optimera din återhämtning. Ofta används gainer får att gå upp i vikt snabbt då de är energitäta och en portion kan innehålla upp till 1000 kcal. Oavsett om du strävar efter viktuppgång eller inte är en gainer ett smidigt sätt att snabbt få i sig energi efter ett hårt gympass. Med rätt återhämtning börjar dina muskler snabbt att bygga upp sig igen och du får ut mer av din träning. 

Vilken gainer är bäst?

När vi testar våra produkter tittar vi först och främst på innehållet, det ska vara välbalanserat och nyttigt för ändamålet. Vi vill inte se utfyllnadsämnen som inte fyller någon funktion eller dåligt balanserade produkter som ger sämre biotillgänglighet. När urvalet är fastställt tar vår testpanel över. De testar bland annat smaker och mixförmåga, och betygsätter helhetsupplevelsen av produkten. Från förpackning till känslan i magen och kroppen efteråt.

Kolhydrater - Rätt kolhydrater efter träning är ett måste för snabb och effektiv återhämtning. Därför är det viktigt att en gainer har ett högt GI (glykemiskt index). Det är en beteckning på ett livsmedels effekt på blodsockret. Ett högt värde betyder att påverkan är stor för att produkten snabbt absorberas av kroppen. När det kommer till gainers vill du därför ha höga GI-värden. Vi har bara undersökt produkter med bra GI-värden och som innehåller en god balans av snabba kolhydrater och proteiner.

Protein - Runt 20 % eller mer av innehållet bör vara protein. Om du har en proteinrik gainer och siktar på att gå upp i vikt kan du skippa proteinpulvret, det blir betydligt mer ekonomiskt. Men kom ihåg att hålla noga koll på kosten så att du ligger runt 1.5-2 g protein per kg kroppsvikt.

Övrigt innehåll - Mineraler, vitaminer, kreatin eller aminosyror. En gainer kan innehålla lite av varje och vi tycker om produkter som bidrar till allmänhälsan. Mineraler och vitaminer är lätta att missa och du märker inte alltid om du ligger på underskott. Om gainern är extra berikad är det viktigt att mängden är av substantiellt värde, det ska inte vara några få mikrogram A-vitamin som inte ens påverkar kroppen. Vi använder RDI/DRI som riktmärke.

 1. 1. Core Gainer
  9,6/10
  Core Gainer
  Bäst i test
  KCAL / port
  398 kcal
  Proteinhalt
  22 %
  pris / kg
  100 kr
  pris / port
  13,30 kr
  Till Butik
  399 kr
 2. 2. Self Omninutrition Active Whey Gainer
  9,5/10
  Self Omninutrition Active Whey Gainer
  KCAL / port
  420 kcal
  Proteinhalt
  30 %
  pris / kg
  81 kr
  pris / port
  8,05 kr
  Till Butik
  322 kr
 3. 3. Star Nutrition Supreme Mass
  9,3/10
  Star Nutrition Supreme Mass
  KCAL / port
  384 kcal
  Proteinhalt
  24 %
  pris / kg
  86 kr
  pris / port
  9,43 kr
  Till Butik
  349 kr
 4. 4. Body science Gainer
  9,1/10
  Body science Gainer, Storpack 2 st
  KCAL / port
  392 kcal
  Proteinhalt
  25 %
  pris / kg
  99 kr
  pris / port
  9,31 kr
  Till Butik
  298 kr
 5. 5. Mutant Mass
  9,0/10
  Mutant Mass
  KCAL / port
  408 kcal
  Proteinhalt
  21 %
  pris / kg
  100 kr
  pris / port
  25
  Till Butik
  679 kr

gainer

Köpguide till bäst gainer för dig

Det viktigaste är alltid innehållet. Beroende på hur du tränar och vad du redan har för tillskott är det väldigt viktigt att se över innehållet i din gainer. En gainers primära funktion är att ge dig energi, som du sedan kan nyttja i din träning för att kunna öka i vikt i form av muskelmassa. Vad du vill ha är alltså en stadig dos kalorier och en vettig ratio mellan kolhydrater och protein. Vi rekommenderar åtminstone en 2:1 ratio där kolhydrater är den större av de två. Det kan självklart variera vad man primärt är ute efter i en gainer. Är det främst kalorier du är ute efter kan det vara värt att kolla hur mycket fetter som är i gainern, fetter ökar kalorinivån drastiskt.

musclegainer

Kolhydrater

En bra dos med kolhydrater ger dina muskler bränsle och gör det genom en gainer fort. Det är en förutsättning för att du ska kunna återhämta dig och ta dig tillbaka till gymmet snabbt igen. Kolhydrater är även en förutsättning för en snabbare proteinabsorbering och därmed syntes, vilket i sin tur leder till bättre muskeltillväxt. 

proteinstraeng2

Protein

Proteiner är vad dina muskler vill ha! Det är ett krav om du vill ha ökad muskelmassa och förbättra återhämtningen. I din gainer vill du gärna hamna på åtminstone samma mängd protein per portion som i ett proteinpulver, minst 20 gram, du kan jämföra med produkterna på vår sida om proteinpulver. För den effektivaste absorberingen rekommenderas gainers med vassleprotein vilket också är vad de flesta gainers har använt sig av.

whey2

Andra ingredienser

Något man kan kolla på är vilken aminosyreprofil proteinet har, och om de innehåller en BCAA profil. BCAA är ett tillskott som fokuserar på aminosyror som är speciellt användbara i styrketräning. Om du är seriös med din träning är det värt att fundera över vilken profil proteinet i din gainer har, läs mer på vår sida om BCAA-tillskott. Du kan även fundera på huruvida du vill komplettera din gainer än mer genom att se om det finns kreatin i den. Kreatin är bland de mest välstuderade tillskotten inom träning och har stor positiv inverkan på muskelbygge, energinivåer och ork.

question mark

Varför gainer?

Det kan finnas flera anledningar till varför det kan vara värt att skaffa en gainer. Att din metabolism är så aktiv att du har väldigt svårt att lägga på dig vikt, och du kanske känner dig spinkig på grund utav det. Då kan en gainer hjälpa dig att enkelt utöka ditt kaloriintag för att motverka din egen omsättning.

Det vanligaste är att du använder en gainer för att bygga muskler. Du vill gå upp i muskelvikt, tänker på din diet, och vill dessutom återhämta dig snabbare. En gainer gör det enkelt att förse kroppen med energi samtidigt som du har extra bra koll på vad och hur mycket du fått i dig. På så sätt kan du optimera ditt näringsintag och din träning.

Det kan även vara så att du lever ett väldigt aktivt liv och kanske har svårt att hinna med allt. Rör du mycket på dig, så är ett vettigt kolhydratintag väldigt viktigt. En gainer kan då vara ett perfekt sätt att ge kroppen vad den behöver innan ett träningspass utan att du behöver tänka på att planera in mat innan träning men efter jobbet, och lägga på dig onödig stress. Stress som förövrigt är väldigt hämmande för träning och dess effekter.

Vanliga frågor om gainers

Vad är en gainer?

En gainer är ett kosttillskott som är gjort för att tillföra kroppen en stor mängd energi på kort tid. Den avänds primärt för att öka i vikt, främst muskelvikt.

Går jag upp i vikt av gainer?

Ja, förutsatt att du fortfarande äter tillräckligt med mat. Principen är ganska enkelt stoppar du i dig fler kalorier än du gör av med kommer du gå upp i vikt. Den stora skillnaden är vilka sorts kalorier du stoppar i dig och där kan en gainer vara ett bra alternativ och boost i intaget.

Är gainers farliga?

Nej, de flesta gainers på marknaden innehåller på sin höjd kanske överdrivna mängder socker och/eller fetter vilket i överkonsumtion inte är hälsomässigt nyttigt. Förutsatt att du inte överdoserar så är gainers helt ofarliga.

Hur mycket gainer ska jag ta?

Det enklaste är att följa doseringsförslagen på produkten, eftersom näringsvärdena kan skilja sig ordentligt mellan gainers. Med det sagt brukar portioner ligga på 100-200g.

När ska jag ta min gainer?

Gainers är framförallt gjorda för att konsumeras efter träning, för att ge behövlig energi till trötta muskler och stimulera återhämtningen. Vänta inte för länge efter träning med att konsumera. Ta direkt efter eller vänta max en halvtimma.

Testvinnare - Bäst Gainer

 • Core Gainer
 • Self Omninutrition Active Whey Gainer
 • Star Nutrition Supreme Mass
 • Body science Gainer, Storpack 2 st
 • Mutant Mass
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
29 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-26 10:42:01