Bäst i test: Bästa gainer 2023

Uppdaterad 2 mars 2023

Vi har testat marknadens mest populära gainers och tagit fram 5 testfavoriter som du kan läsa mer om nedan. En gainer består av protein och kolhydrater och är till för att optimera din återhämtning. Ofta används gainer får att gå upp i vikt snabbt då de är energitäta och en portion kan innehålla upp till 1000 kcal. Oavsett om du strävar efter viktuppgång eller inte är en gainer ett smidigt sätt att snabbt få i sig energi efter ett hårt gympass. Med rätt återhämtning börjar dina muskler snabbt att bygga upp sig igen och du får ut mer av din träning. 

Testvinnare - Bästa Gainer 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Gainer 2023:

 • Core Gainer - Bäst i test
 • Self Omninutrition Mass Active Gainer
 • 4 x GAAM 100% MASS
 • Star Nutrition Supreme Mass
 • Body science Gainer

De 5 bästa Gainer i Juni 2023

 1. 1. Core Gainer- Bäst i test

  9,6/10
  "Goda smaker, lagom med kalorier och bra proteinhalt".
  Core Gainer
  Bäst i test
  Kcal / port
  551 kcal
  Proteinhalt
  22 %
  Pris / kg
  125 kr
  Pris / port
  16,63 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Höga betyg på alla smaker
  • Rik på mineraler, kreatin och glycin
  • Helt klumpfri
  Nackdelar
  • Något hög sockerhalt

  Recension

  Svenskt Kosttillskotts produktserie Core riktar sig till både dig som tränar professionellt och dig som motionerar. Produktserien fokuserar på enkla, lättförståeliga och näringsriktiga tillskott utan onödiga tillsatser. Det är en av anledningarna till att vi rekommenderar Core Gainer, det är en bra gainer utan en komplicerad mängd kalorier och en bra mängd protein. Den kan tas dagligen utan att du rusar upp i vikt och den innehåller allt ett vanligt proteinpulver innehåller.

  Det går utmärkt att ersätta ditt proteinpulver med Core Gainer under den period du satsar på att lägga på dig extra muskler. Med en proteinhalt på 22 % och 29 g protein per portion så får du i dig en bra mängd protein. Kalorierna ligger på 551 vilket vi tycker är alldeles lagom för de flesta som vill gå upp i vikt, målet är ju att gå upp i muskelmassa och då behövs sällan ett större överskott. Gainern innehåller såklart flera mineraler som behövs vid tung träning samt kreatin.

  Core Gainer finns i fem smaker, från söta (hallon och jordgubb) till mindre söta (choklad och vanilj) och den utsökta salt karamell. Samtliga presterade bra i vårt smaktest men salt karamell sticker ut som den bästa enligt oss. Den går fint att blanda med både mjölk och vatten, något sötare om du blandar med mjölk. Konsistensen är perfekt, inga klumpar och du kan lätt dricka upp en shake på nån minut.

   

 2. 2. Self Omninutrition Mass Active Gainer

  9,5/10
  "Mycket bra proteinhalt och ett rikt näringsinnehåll".
  Self Omninutrition Mass Active Gainer
  Kcal / port
  420 kcal
  Proteinhalt
  30 %
  Pris / kg
  90 kr
  Pris / port
  8,98 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hög proteinhalt
  • Många portioner
  • Rik på vitaminer och mineraler
  Nackdelar
  • Söt smak som behöver spädas extra

  Recension

  Self Omninutritions Active Whey Gainer är ett mycket bra tillskott som tillför mycket protein, vitaminer och mineraler samtidigt som du får i dig 420 kcal. Gainern levereras i en stor hink med hela 40 portioner som kommer att räcka länge, 4 kg är definitivt tillräckligt för en intensiv period av muskelbygge. Proteinhalten är så pass hög att du kan skära ner på eller helt utesluta din proteinshake undertiden du kör Active Whey Gainer. Smakerna är inte de bästa och om du är känslig för sött eller artificiellt så ska du välja en annan gainer, men för den mindre petiga så fungerar den utmärkt. Konsistensen är len och mängden (4 dl vätska, 100 g pulver) är inga problem att dricka i ett svep efter ett hårt träningspass.

 3. 3. 4 x GAAM 100% MASS

  9,3/10
  "4x1 kg där du kan välja mellan dina favoritsmaker".
  4 x GAAM 100% MASS Premium 1 kg
  Kcal / port
  408 kcal
  Proteinhalt
  21 %
  Pris / kg
  76 kr
  Pris / port
  20,76 kr
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köpt
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • upp till 4 smaker i 1 pris
  • Välrecenserat och omtyckt produkt
  • För den smakkräsna
  Nackdelar
  • relativt låg proteinhalt
  • flera paket

  Recension

  Riktigt härligt paket från proteinbolaget där du kan beställa 4x1kg av proteinsbolagets egna produktserie GAAM, som satsar hårt på smaken. Det bästa med detta paket i stället för att köpa en stor 3-4kgs gainer med samma smak kan du variera smaker i fyra paket och testa dig fram. Om du vill kan du köpa ett enskilt paket, men gainers är till för att användas och de tar slut snabbt så vi rekommenderar starkt att köpa åtminstone fyra så att du slipper stå utan när du behöver. Gainers används ofta varje dag, ibland flera gånger per dag, och då är det väldigt skönt att kunna variera smak för att inte tröttna helt på det man har och upprätthålla motivationen.

  Det finns nio olika smaker att välja mellan allt från vaniljglass till chokladboll, så det är bara att välja och vraka. Innehållsmässigt är det ganska stadig gainer du får i dig runt 1000 kalorier och 60g protein om du följer doseringsförslaget på två skopor. GAAM är ett märke som satsar på smaken, och om det är en detalj som är viktigt för dig, så kan vi även rekommendera att blanda gainern med mjölk eller blanda mjölk och vatten för en bättre smakupplevelse.

 4. 4. Star Nutrition Supreme Mass

  9,1/10
  "Allt som en gainer ska ha, men förhållandevis snålt med kalorier".
  Star Nutrition Supreme Mass
  Kcal / port
  384 kcal
  Proteinhalt
  24 %
  Pris / kg
  160 kr
  Pris / port
  17,54 kr
  Fri frakt över 499 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 99 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Ett mycket bra pris
  • Lättdrucken
  • Många bra smaker
  Nackdelar
  • Vissa smaker blir väldigt söta
  • Endast 380 kalorier per portion

  Recension

  Svenska Star Nutrition är omåttligt populära när det kommer till träningstillskott. Deras gainer Supreme Mass har höga kundbetyg och är en riktig toppsäljare. Den innehåller runt 380 kalorier per portion (beroende på smak) vilket är något lite, men portionen går ju att öka eller rent av dubblera. Proteinhalten är bra, på 23 g per portion, helt tillräckligt som proteintillskott efter ett träningspass. Den innehåller även en rik mängd aminosyror, grenade, essentiella och övriga. 

  I vårt smaktest så varierade åsikterna ganska mycket, jordgubb och vanilj fick goda betyg, därefter choklad, följt av hallon, mintchoklad och vanilj-päron. Konsistensen är bra, gainern löses upp snabbt och enkelt i både vatten och mjölk. Den jämförelsevis låga kalorimängden gör Supreme Mass till en lättdrucken gainer som är snäll mot magen och inte åsamkar magont eller känslan av trötthet som ett tungt kaloriintag kan ge. Om du vill ha mer kalorier så rekommenderar vi en annan produkt då priset ökar snabbt om du tar dubbla portioner.

 5. 5. Body science Gainer

  9,0/10
  "Fullvärdigt innehåll, bra pris men mycket söt smak".
  Body science Gainer, Storpack 2 st
  Kcal / port
  392 kcal
  Proteinhalt
  25 %
  Pris / kg
  133 kr
  Pris / port
  12,47 kr
  Fri frakt över 499 kr
  30 dagars öppet köp
  1-4 dagars leverans
  Fördelar
  • Billig gainer
  • Mycket bra kundomdömen
  Nackdelar
  • Söta smaker
  • Saknar mineraler och vitaminer

  Recension

  Body Science är ett svenskt varumärke med lång historia och som säljs av MM Sports. Deras gainer och proteinpulver har blivit mycket omtyckta tack vare len konsistens och låga priser.  Body Science Gainer innehåller rikligt med snabba kolhydrater och protein, det är drygt dubbelt så mycket kolhydrater som protein vilket är en normal ratio på gainers. Proteinet är vasslekoncentrat och kolhydratkällan är maltodextrin. En mycket okomplicerad gainer utan fyllnadsämnen eller tillsatser. Body Science Gainer saknar däremot vitaminer, mineraler och kreatin, tillsatser som vi gärna ser i muskelbyggande produkter. 

  Konsistensen är mycket fin och gainern blandar sig väl i både vatten och mjölk. När det kommer till smak så tillhör Body Science Gainer den söta kategorien. Smakerna choklad, jordgubb och vanilj är mycket söta och inte att rekommendera om du är känslig för sliskiga smaker och en viss artificiell eftersmak. Men för den mindre kräsna så är det inga problem att sätta i sig en shake, smakerna håller fortfarande bättre kvalitet än flera konkurrenter. En person i testpanelen upplevde illamående och orolig mage under sin testperiod av Body Science Gainer, men gainern mottogs i detta avseende väl av övriga i panelen.

gainer

Köpguide till bästa gainer för dig

Det viktigaste är alltid innehållet. Beroende på hur du tränar och vad du redan har för tillskott är det väldigt viktigt att se över innehållet i din gainer. En gainers primära funktion är att ge dig energi, som du sedan kan nyttja i din träning för att kunna öka i vikt i form av muskelmassa. Vad du vill ha är alltså en stadig dos kalorier och en vettig ratio mellan kolhydrater och protein. Vi rekommenderar åtminstone en 2:1 ratio där kolhydrater är den större av de två. Det kan självklart variera vad man primärt är ute efter i en gainer. Är det främst kalorier du är ute efter kan det vara värt att kolla hur mycket fetter som är i gainern, fetter ökar kalorinivån drastiskt.

musclegainer

Kolhydrater

En bra dos med kolhydrater ger dina muskler bränsle och gör det genom en gainer fort. Det är en förutsättning för att du ska kunna återhämta dig och ta dig tillbaka till gymmet snabbt igen. Kolhydrater är även en förutsättning för en snabbare proteinabsorbering och därmed syntes, vilket i sin tur leder till bättre muskeltillväxt. 

proteinstraeng2

Protein

Proteiner är vad dina muskler vill ha! Det är ett krav om du vill ha ökad muskelmassa och förbättra återhämtningen. I din gainer vill du gärna hamna på åtminstone samma mängd protein per portion som i ett proteinpulver, minst 20 gram, du kan jämföra med produkterna på vår sida om proteinpulver. För den effektivaste absorberingen rekommenderas gainers med vassleprotein vilket också är vad de flesta gainers har använt sig av.

whey2

Andra ingredienser

Något man kan kolla på är vilken aminosyreprofil proteinet har, och om de innehåller en BCAA profil. BCAA är ett tillskott som fokuserar på aminosyror som är speciellt användbara i styrketräning. Om du är seriös med din träning är det värt att fundera över vilken profil proteinet i din gainer har, läs mer på vår sida om BCAA-tillskott. Du kan även fundera på huruvida du vill komplettera din gainer än mer genom att se om det finns kreatin i den. Kreatin är bland de mest välstuderade tillskotten inom träning och har stor positiv inverkan på muskelbygge, energinivåer och ork.

question mark

Varför gainer?

Det kan finnas flera anledningar till varför det kan vara värt att skaffa en gainer. Att din metabolism är så aktiv att du har väldigt svårt att lägga på dig vikt, och du kanske känner dig spinkig på grund utav det. Då kan en gainer hjälpa dig att enkelt utöka ditt kaloriintag för att motverka din egen omsättning.

Det vanligaste är att du använder en gainer för att bygga muskler. Du vill gå upp i muskelvikt, tänker på din diet, och vill dessutom återhämta dig snabbare. En gainer gör det enkelt att förse kroppen med energi samtidigt som du har extra bra koll på vad och hur mycket du fått i dig. På så sätt kan du optimera ditt näringsintag och din träning.

Det kan även vara så att du lever ett väldigt aktivt liv och kanske har svårt att hinna med allt. Rör du mycket på dig, så är ett vettigt kolhydratintag väldigt viktigt. En gainer kan då vara ett perfekt sätt att ge kroppen vad den behöver innan ett träningspass utan att du behöver tänka på att planera in mat innan träning men efter jobbet, och lägga på dig onödig stress. Stress som förövrigt är väldigt hämmande för träning och dess effekter.

Vårt test av gainer

När vi testar våra produkter tittar vi först och främst på innehållet, det ska vara välbalanserat och nyttigt för ändamålet. Vi vill inte se utfyllnadsämnen som inte fyller någon funktion eller dåligt balanserade produkter som ger sämre biotillgänglighet. När urvalet är fastställt tar vår testpanel över. De testar bland annat smaker och mixförmåga, och betygsätter helhetsupplevelsen av produkten. Från förpackning till känslan i magen och kroppen efteråt.

 • Kolhydrater - Rätt kolhydrater efter träning är ett måste för snabb och effektiv återhämtning. Därför är det viktigt att en gainer har ett högt GI (glykemiskt index). Det är en beteckning på ett livsmedels effekt på blodsockret. Ett högt värde betyder att påverkan är stor för att produkten snabbt absorberas av kroppen. När det kommer till gainers vill du därför ha höga GI-värden. Vi har bara undersökt produkter med bra GI-värden och som innehåller en god balans av snabba kolhydrater och proteiner.
 • Protein - Runt 20 % eller mer av innehållet bör vara protein. Om du har en proteinrik gainer och siktar på att gå upp i vikt kan du skippa proteinpulvret, det blir betydligt mer ekonomiskt. Men kom ihåg att hålla noga koll på kosten så att du ligger runt 1.5-2 g protein per kg kroppsvikt.
 • Övrigt innehåll - Mineraler, vitaminer, kreatin eller aminosyror. En gainer kan innehålla lite av varje och vi tycker om produkter som bidrar till allmänhälsan. Mineraler och vitaminer är lätta att missa och du märker inte alltid om du ligger på underskott. Om gainern är extra berikad är det viktigt att mängden är av substantiellt värde, det ska inte vara några få mikrogram A-vitamin som inte ens påverkar kroppen. Vi använder RDI/DRI som riktmärke.

Vanliga frågor om gainers

Vad är en gainer?

En gainer är ett kosttillskott som är gjort för att tillföra kroppen en stor mängd energi på kort tid. Den avänds primärt för att öka i vikt, främst muskelvikt.

Går jag upp i vikt av gainer?

Ja, förutsatt att du fortfarande äter tillräckligt med mat. Principen är ganska enkelt stoppar du i dig fler kalorier än du gör av med kommer du gå upp i vikt. Den stora skillnaden är vilka sorts kalorier du stoppar i dig och där kan en gainer vara ett bra alternativ och boost i intaget.

Är gainers farliga?

Nej, de flesta gainers på marknaden innehåller på sin höjd kanske överdrivna mängder socker och/eller fetter vilket i överkonsumtion inte är hälsomässigt nyttigt. Förutsatt att du inte överdoserar så är gainers helt ofarliga.

Hur mycket gainer ska jag ta?

Det enklaste är att följa doseringsförslagen på produkten, eftersom näringsvärdena kan skilja sig ordentligt mellan gainers. Med det sagt brukar portioner ligga på 100-200g.

När ska jag ta min gainer?

Gainers är framförallt gjorda för att konsumeras efter träning, för att ge behövlig energi till trötta muskler och stimulera återhämtningen. Vänta inte för länge efter träning med att konsumera. Ta direkt efter eller vänta max en halvtimma.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
80 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5