Bäst i test: Bästa infravärmaren 2023
Tillhör du dem som gärna sitter ute på altanen längre fram på sommaren, eller på höstkanten? Med en bra infravärme blir altanen eller uterummet en mycket behagligare plats att vistas på, när den kallare årstiden närmar sig. De modeller som finns idag erbjuder olika lösningar, med varierande tekniker, för att hålla dig varm. Vi har testat och utvärderat flera varianter och listat våra 5 toppval. Bäst infravärme i år blev Infravärme OPRANIC Eco. Hela recensionen av testet och produkten hittar du nedan.
Testvinnare - Bästa Infravärme 2023
Här får du en snabb överblick över de bästa Infravärmarna 2023:
- Infravärme OPRANIC Eco - Bäst i test
- Infravärmare OZONA Heatflow - Bästa premiumvalet
- Rubicson Infravärmare 2000 W - Bästa billiga
- Infravärme Veito CH1800RE
- Terrassvärmare Ha 2000W Ufo
De 5 bästa Infravärmarna i Mars 2023
-
Max effekt:2300 WEffektlägen:5 stIP-klassning:IP34Placering:VäggSvepande rörelse:NejMått (HxDxB):19 x 11.3 x 88 cmBrinntid:4000 timmarTimer:JaFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Mycket flexibel
- Hög prisvärdhet
- Energieffektiv
- Pålitlig
Nackdelar- Avger något starkare ljus
Recension
Den mest flexibla och anpassningsbara infravärmaren vi testat kommer från företaget Opranic. Opranic Eco går att montera på väggen, på taket eller sätta på ett stativ och använda som golvinfravärme. Det är få modeller vi sett som är lika användbara. Priset är dessutom förhållandevis lågt, vilket ger en prisvärd produkt.
Brinntiden ligger på 4000 timmar, vilket inte är i det högsta intervallet, men samtidigt fullt tillräckligt vid normal användning. För bekvämlighetens skull går det att reglera värmen och termostaten med fjärrkontroll, som inkluderas i paketet. Vår erfarenhet av denna är att den är mycket lättanvänd med en avskalad och smidig design.
Effekten på infravärmen går att reglera i 5 steg, från 1400 W upp till 2300 W. Inställningarna sköter du via fjärrkontrollen. Bäst passar Opranic Eco för montering på uteplatser eller i uterum. Modellen är klassificerad med IP34. Att montera den utomhus är alltså fullt möjligt.
Som en mycket användbar modell av infravärme betraktar vi Opranic Eco som ett toppval. Nackdelen med den är att ljuset som avges är relativt starkt på högsta effekt.
-
Max effekt:2000 WEffektlägen:0 (steglös)IP-klassning:IP65Placering:VäggSvepande rörelse:NejMått (HxDxB):10.8 x 13 x 73.6 cmBrinntid:5000 timmarTimer:JaFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Mycket smidiga inställningar
- Härlig och hög värmestrålning
- Inbyggd musikspelare
- Enkel installation
Nackdelar- Högre pris
- Kunde ha något längre brinntid
Recension
Svenska varumärket Ozona har i dagsläget ett fåtal typer av infravärmare. Det som utmärker produkterna som man lanserar är att kvaliteten sätts framför kvantiteten. Av de infravärmare som erbjuds i dagsläget har vi testat modellen OZONA Heatflow. Denna variants signum är flexibilitet, kvalitet och smidighet.
Materialet i infravärmaren är i aluminium med en robust och gedigen skyddskåpa som förebygger olyckor och förhindrar skräp eller saker från att komma i kontakt med värmeelementet. Hela konstruktionen känns pålitlig och en annan klar fördel är att monteringen är snabb och enkel. Väggfästen ingår och en 183 cm lång jordad stickkontakt. Sladden är relativt lång, samtidigt som du kan behöva använda en förlängning, beroende på var uttaget sitter.
Justeringen av värmen är steglös. Detta innebär att du via mobilen och appen (som laddas ned gratis) styr värmen utan olika steg. Istället går det att få en perfekt temperatur genom att dra på "slidern" i appen. Effekten som OZONA Heatflow har är upp till 2000 W, vilket är vanligt bland liknande modeller av infravärmare. En högre effekt kan dock vara önskvärd om man vill ha infravärmaren placerad längre bort och ändå få bästa värmeutstrålning. Värmespridningen är relativt centrerad, men om du placerar den en bit bort, som man bör göra, sprider sig värmen bättre. Det går utan problem att använda den på cirka 2 meters håll.
Några av de intressantare funktionerna som finns på modellen är LED-dioder på baksidan av chassit som blinkar till musiken. Musiken går tack vare bluetooth-stödet att få genom infravärmarens egna högtalare. OZONA Heatflow blir på så vis en perfekt stämningshöjare på altanen eller uteplatsen. IP-klassningen på 65 gör den dessutom vattentät.
Sammanfattningsvis anser vi att Heatflow är en klart prisvärd och högkvalitativ infravärmare med flera funktioner som gör den både lättanvänd och praktisk. En nackdel med modellen är möjligen att brinntiden ligger på 5000 timmar, denna kunde vara längre sett till priset.
-
Max effekt:2000 WEffektlägen:3 stIP-klassning:IP67Placering:VäggSvepande rörelse:NejMått (HxDxB):16.2 x 10.5 x 63 cmBrinntid:5000 timmarTimer:NejFri frakt över 300 kr30 dagars öppet köp0-2 dagars leveransFördelar
- Mycket prisvärd
- Goda kundomdömen
- Bra kvalitet till lågt pris
- Enkel montering
Nackdelar- Avger ett ganska starkt ljus
- Inte så tilltalande design
Recension
En enkel och praktisk infravärme passar bra i de flesta hem, eller varför inte i sommarstugan. Rubicsons infravärmare är både lättmonterad, där väggfästena följer med, och styrs smidigt med fjärrkontrollen. Med denna kan du alternera mellan tre olika effektsteg.
Värmetekniken bygger på halogen golden tube-teknik. Denna är mycket effektiv och ger ett bra värmeflöde, men även ett starkt ljussken. Just ljuset är också egentligen den enda nackdelen som modellen har.
IP-klassningen ligger på IP67, vilket är högt. Tack vare denna går modellen att använda i fuktiga miljöer med väta och konstruktionen är också gedigen och mycket pålitlig. När du monterar infravärmen bör du tänka på att ta ned den om temperaturen faller till under 0 grader. I övrigt är installationen mycket enkel och när du väl har hängt upp den går det smidigt att rikta den, för att sprida värmen dit du vill ha den.
Sammanfattningsvis är denna modell enkel, prisvärd och pålitlig. Den passar de flesta, trots att designen kunde varit snyggare.
-
Max effekt:1800 WEffektlägen:4 stIP-klassning:IP34Placering:GolvSvepande rörelse:NejMått (HxDxB):129 x 40 x 40 cmBrinntid:10 000 timmarTimer:JaGratis frakt365 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFrakt från 29 kr14 dagars öppet köp2-4 dagars leveransFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Flera effektlägen
- Bra täckyta på 20 kvm
- Snabb uppvärmning
- Stilren modell
Nackdelar- Ingen funktion för rotation
- Något tröga knappar på fjärrkontrollen
Recension
Veito CH1800RE är en lättplacerad och praktisk infravärme-modell som ger anpassningsbar värme beroende på vilket effektläge du väljer. De lägen som finns är fyra stycken, 900, 1200, 1500 och 1800 W. På högsta effekt värmer infravärmen snabbt upp ett rum på upp till 20 kvadratmeter.
Effekten, och andra inställningar såsom temperaturen på infravärmaren, sköter du med fjärrkontrollen eller direkt på infravärmarens panel. Fjärrkontrollen har sju knappar för att bland annat kunna sätta på och stänga av värmen, justera timern och anpassa temperaturen. Nackdelen med designen är att knapparna är något tröga att trycka på.
Höjden på Veito CH1800RE går att justera från 82 cm till 135 cm. Tyvärr går det inte att ställa in någon oscillerande funktion på modellen. De funktioner som finns är dock överhettningsskydd, timer, tippskydd och digital termostat, vilken jämnar ut värmen.
Brinntiden på värmeelementet är upp till 10 000 timmar, vilket är länge jämfört med flera andra modeller. Infravärmaren i sig är CE-märkt, vilket innebär att den lever upp till EU-krav som ställs. Eftersom modellen har en låg kapslingsklassning, behöver den dock stå skyddad från fukt och vatten.
Det vi gillar med denna infravärmare är att den är så pass lätt och lättplacerad. Uppvärmningen som sker med kolfilament är dessutom snabb och effektiv. Du pluggar bara in den i det jordade vägguttaget och sedan sköter du det mesta med fjärrkontrollen.
-
Max effekt:2000 WEffektlägen:1 stIP-klassning:IP54Placering:Hängande i takSvepande rörelse:NejMått (HxDxB):9 x 45 x 45 cmBrinntid:5000 timmarTimer:JaFri frakt över 999 kr90 dagars öppet köp2-5 dagars leveransGratis frakt365 dagars öppet köp2-5 dagars leveransFördelar
- Snygg och modern design
- Lättanvänd med inbyggt LED-ljus
- Hög värmekonvertering
Nackdelar- Relativt kort brinntid på 5000 timmar
Recension
En takupphängd infravärmare tillhör de modeller som är både dekorativa och utrymmesbesparande. Hortus Ha 2000W Ufoger både fokuserad värme och ljus över den plats där den hänger. Med en hög värmeomvandling på 80 % av energin är den energieffektiv och passar utmärkt i uterummet eller på den inglasade balkongen.
Upphängningen och installationen av infravärmaren är enkel att genomföra, utan att du behöver någon extra hjälp. Det vi saknar är en bättre anpassning av höjden från taket. Det läge som finns innebär att värmaren måste hänga minst 180 cm över marken. Trots att IP-klassningen är 54 och att den på så vis är godkänd för utomhusbruk, rekommenderas det att den skyddas från regn.
Med den tillhörande fjärrkontrollen styr du både värmeintensiteten och belysningen. För av- och påsättning av infravärmen finns även en touch-strömbrytarknapp.
Armaturen är i aluminium, vilket bidrar till att vikten är låg. Halogenrören som alstrar den infraröda värmen har en effekt på 2000 W och en brinntid på cirka 5000 timmar. När vi startade värmen nådde den snabbt upp till högsta effekt, det tog endast några sekunder. Räckvidden på värmestrålningen är dock relativt kort, cirka 5 meter, men eftersom modellen är takupphängd räcker detta gott för det ändamål den är avsedd för.
För att vara en upphängd infravärmare, är spridningen av värmen ändå relativt bra. Ett sällskap runt ett större matbord värms utan problem upp. Hortus Ha 2000W Ufo är slutligen både praktisk och stilren och av hög kvalitet.

Din köpguide till bäst infravärme
Det som utmärker infravärmare är att de värmer upp en yta snabbt, är strömsnåla och diskreta. Alla modeller är dock inte lika bra. För att du ska hitta bäst infravärme för dig, har vi därför tagit fram en köpguide.
Effekt
En infravärmare som har en hög effekt ger mer värme. Effekten avgör hur intensiv värmestrålningen blir och vilken räckvidd som strålningen har. Beroende på effekten kommer även ytan som kan värmas upp att variera. Även här innebär en hög effekt att en större yta kan täckas in. De flesta infravärmare har en effekt mellan 700 och 2000 W.
Lång- eller kortvågsteknik
Det finns i huvudsak två tekniker som används i dagens infravärmare. Den första, och äldsta, tekniken är långvågig infravärme. Denna värmer främst upp luften runt dig. Kortvågig infravärme, som är den andra typen, värmer istället upp kroppen och föremål. Mellan dessa varianter finns även mellanvågsfrekvensen som liknar den kortvågiga infravärmen.
Långvågiga modeller av infravärmare har generellt sett en omvandlingsgrad på cirka 40 %, det vill säga att 40 % av energin blir till värme. För kortvågiga modeller gäller istället att upp till 90 % av energin blir till värme.
Kortvågstekniken ger också värme snabbare än den långvågiga. När du slå på infravärmaren når den full effekt direkt. IR-tekniken (infraröd värme) är alltså väldigt energieffektiv.
Spridning av värmen & ljus
För att du ska få en skön och behaglig värmespridning från din infravärme är det viktigt att konstruktionen tillåter detta. En öppen konstruktion, utan delar som hindrar värmen, gör att värmestrålningen når en större yta och ger på så vis en bra spridning.
Modeller av infravärmare som sprider värmen ovanifrån kan ha nackdelen att fördelningen av värmen blir sämre. Infravärmare som står på golvet sprider istället värmen nerifrån och upp. Värme stiger som bekant och en modell som pressar ner värmen värmer lättare upp hela rummet.
För att få en mycket bra spridning av värmen, men mindre fokuserad värme, går det att välja en rundstrålande infravärmare. Dessa sprider värmen i 360 grader när de roterar.
Om du behöver montera din infravärme en bit ifrån det som ska värmas upp, kan det vara en bra idé att skaffa en infravärmare med halogenelement. Dessa modeller innehåller halogengas och har en hög temperatur och en hög effekt. Fördelen med tekniken är att den ger mer och snabbare värme än andra infravärmare. Nackdelen är att livslängden på dessa infravärmare är kortare och att ljuset är stakare.
Det ljus som avges av en infravärmare bör inte vara för starkt. Ett behagligt ljus som inte bländar dig är många gånger att föredra.
Olika modeller av infravärmare
Infravärmare kommer i flera olika varianter och modeller. De vanligaste, och mest användbara, alternativen som finns är hängande, väggmonterade och stående infravärmare.
-
Hängande infravärme
En infravärmare som hänger i taket har fördelen att den sprider värmen över en jämn yta nedåt. Hängande infravärmare är heller inte i vägen för dig och tar upp lite plats. Nackdelen är att de behöver en ganska väl tilltagen takhöjd för att sprida värmen på ett bra och säkert sätt. Var alltså noggrann med att kontrollera minsta godkända takhöjd innan du skaffar hängande infravärme. -
Väggmonterad infravärme
Infravärmare vars armatur monteras på väggen är ett säkert alternativ som tar upp lite plats. De sprider värmen bra och har överlag en hög effekt. Var dock uppmärksam på om infravärmaren är en fast installation, det vill säga något som inte ska tas ned med jämna mellanrum. Om så är fallet behöver den installeras av en behörig elektriker. Det finns även väggmonterade infravärmare med stickpropp, som du kan installera själv. -
Stående infravärme
Stående infravärmare är mycket vanliga. Dessa placeras på bordet eller på golvet. Om de står på golvet kallas de ofta terrassvärmare. Stående infravärmare bör alltid ha stadiga och stabila stativ och pålitliga fötter. Fördelen med golvmodeller är att de går lätt att flytta på och lätt att plocka undan. De går även ofta att använda såväl inomhus som utomhus.
Installation & säkerhet
Om du vill göra det enkelt för dig när du ska välja infravärme, bör du välja en modell med stickpropp. Du kan lätt installera dessa själv och det enda du behöver tänka på är placeringen. Se till att det finns ett eluttag i närheten och att du har en förlängningssladd som är jordad, om du behöver större räckvidd.
Infravärmare med högre effekt eller som monteras på väggen, och är en fast installation, behöver dock ofta installeras av en behörig elektriker. Infravärmare som är fasta installationer har fördelen att de klarar starkare ström än de med stickpropp. Det går även lättare att få en högre kapslingsklass på dessa, vilket ökar tåligheten mot damm och fukt.
Infravärmare som används till uterum eller terrasser är generellt sett energisnåla och underhållsfria. Flera modeller har också funktioner som gör dem säkra. Här återfinns till exempel skydd mot överhettning, jordfelsbrytare (som kompletterar säkringen), värmebeständigt skyddsgaller, som hindrar att någon bränner sig, och tippskydd som automatiskt stänger av infravärmaren om den välter.
För bättre kvalitet och ökad säkerhet finns det även modeller med rostskyddsgaranti.
Funktioner & egenskaper
För att öka användbarheten finns det vanligtvis olika egenskaper och funktioner på infravärmare. Det kan rör sig om sådana som:
- Oscillerande, eller svepande, funktion för rörelse. Detta ger bra värmespridning i 120 eller 360 grader. Värmaren sveper fram och tillbaka mellan två punkter.
- Fjärrkontroll för bekvämare manövrering och anpassning. Infravärmare som exempelvis sitter på väggen kan vara svåra att komma åt och då kan en fjärrkontroll vara användbar.
- Enstaka modeller har också en app som gör att du kan kontrollera lägen och inställningar.
- Olika lägen för effekt och hastighet på den svepande rörelsen.
- Timer på till exempel upp till 180 minuter som stänger av infravärmaren automatiskt.
- Bärhandtag för att lätt kunna flytta infravärmaren.
- Digital termostat för temperaturkontroll
Väder & vatten
Eftersom infravärmare ofta används där både fukt och damm kan förekomma, blir det viktigt att tänka på vilken kapslingsklassning modellen har. Kapslingsklassningen är en klassificering som indikerar vilket skydd mot damm, vatten, beröring, stötar, etc. som elektrisk utrustning har. Första siffran, från 0 till 6, talar om hur tät kapsling det är. Den andra siffran, från 0 till 9, talar om hur tålig kapslingen är mot vatten.
Bland de vanligare klassningarna på infravärmare hittar vi:
- IP20 – En infravärmare med denna klassning kan användas på balkongen eller i uterummet. Den får dock inte utsättas för fukt eller stark kyla.
- IP24 – Dessa modeller är striltäta (skyddade mot lite vatten) och skyddade mot beröring.
- IPX4 – Denna påvisar att infravärmaren är godkänd för utomhusbruk och skyddad mot vattenstänk.
- IP55 – En högre klassning såsom IP55 innebär att infravärmen är spol- och dammsäker.
- IP65 – Dyrare infravärmare har ofta en högre kapslingsklassning. IP65 indikerar att den är spolsäker och dammtät.

För- och nackdelar med infravärme
Det finns flera fördelar med att välja infravärme som uppvärmning på altanen eller i uterummet. De främsta är:
-
Värmer alla fasta objekt och material
-
Relativt energisnåla
-
Billigare än gasolvärmare
-
Minskar effekten av kallras
-
Jämnar ut värmen i ett rum
-
Lång livslängd
-
Kräver lite underhåll
-
Enkel installation
Nackdelarna som kan finnas är följande:
-
Kan innebära viss brandrisk
-
Kräver försiktighet vid användning och installation
-
Ofta fast monterade, vilket kräver installation av elektriker
- Behöver ofta skyddas mot väder och vind
Vårt test av infravärme
När vi utser vilken infravärme som är bäst tittar vi efter några huvudsakliga punkter. Först och främst avgör vi kvaliteten på produkten genom att testa den i den miljö som den är avsedd att användas i. Här tar vi hänsyn till kapslingsklassningen och modellens konstruktion. I omdömet som varje produkt får väger vi in hur lätt infravärmen är att installera, hur spridningen på värmen är, huruvida ljuset från den bländar, vilken effekt det är och vilken uppvärmningsteknik som används. När vi utfört våra tester jämför vi dem också med andra testsidors omdömen och även med vad kunderna säger. Ju mer information som vi kan ta del av, desto bättre.
Dessa är de viktigaste punkterna som vårt omdöme baseras på:
- Kvalitet – Produkten bör vara rostskyddad och kapslingsklassningen ska hålla vad den lovar. Värmeelementet ska ha en lång livslängd.
- Användarvänlighet – Funktioner som rotation, timer och tillbehör som fjärrkontroll höjer användarvänligheten.
- Säkerhet – Infravärmen ska vara säker att använda. Det ska vara mycket låg brandrisk och den ska inte gå lätt att välta omkull.
-
Prisvärdhet – Priset ska motsvara produktens kvalitet och användbarhet.
Vanliga frågor om infravärme
Vad är infravärme?
Infravärme är en teknik för uppvärmning som bygger på elektromagnetisk strålning. Beroende på våglängden på infravärmen kommer den att värma luften runt dig, eller materian.
Hur mycket kostar infravärme?
Beroende på vilken typ av infravärme du väljer kommer priset att variera. Vissa mindre modeller som du placerar på bordet kostar runt 600 kr, medan väggmonterade varianter kan kosta upp mot 10 000 kr.
Hur mycket ström drar infravärme?
Energiåtgången för infravärme varierar mycket. De med en lägre energiförbrukning ligger runt 600 W och de högre runt 4000 W. Nyare modeller är överlag mycket effektivare än de äldre.
- Exempel: Infravärme som har en effekt på 3000 W och används i en timme, drar 3 kilowattimmar. I elprisområde 3 kostar detta ungefär 360 öre/kWh (december 2021).
Var kan jag använda infravärme?
En infravärmare används främst på balkongen, altanen, terrassen eller i uterummet. Den behöver ofta vara skyddad från vatten och väder.
Användningen av infravärmen hänger dock på vilken kapslingsklassning som modellen har. Överlag gäller att ju högre klassning, desto mer vädertålig är infravärmen.
Finns det några risker med infravärme?
De risker som finns är om infravärmen är felaktigt installerad och eventuellt kan kortslutas, eller om de placeras på ett ställe där de kan orsaka brand. Risken för att bränna sig på armaturen finns också om du är oförsiktig.