Bäst i test: Bästa E-vitamin 2022

Uppdaterad april 2022

E-vitamin tillhör en kategori av vitaminer vars främsta funktion är att eliminera radikaler i kroppen. Detta skyddar i sin tur kroppen och cellerna. Utöver E-vitaminet i maten är E-vitamin i tillskottsform ett effektivt sätt att få i sig en extra dos av det nyttogörande vitaminet. Antalet tillskott är dock förhållandevis stort och det kan vara svårt att veta vilket man ska välja. Vi har därför testat och recenserat några av de bästa E-vitamintillskotten just nu och du hittar omdömena nedan. Bäst E-vitamin blev Core Vitamin E som är både prisvärt, lättdoserat och har en bra koncentration.

Vårt test av E-vitamin

Innan vi testade olika former och märken av E-vitamintillskott sollade vi ut de 5 populäraste och mest välstuderade tillskotten från etablerade och trovärdiga tillverkare. Dessa testade vi sedan för att se vilket tillskott som var bäst och vilken effekt vi eventuellt märkte. I testet, som pågick under två veckor, använde vi den rekommenderade högstadosen för varje tillskott. Vi tittade efter följande punkter för varje produkt:

 • Innehåll – Var det ett hög- eller lågdoserat tillskott? Innehöll tillskottet annat utöver E-vitamin?
 • Effekt – Var biotillgängligheten hög? Märkte vi någon effekt och i sådana fall vilken?
 • Lätt att svälja – Var tillskottet lätt att inta? Var det lätt att dosera?
 • Prisvärdhet – Hur högt var priset i förhållande till koncentrationen? Är produkten prisvärd sett till effekten?

 1. Core Vitamin E

  9,6/10
  "Tillskott med lägre dos som gör vitaminet mer lättdoserat".
  Core Vitamin E
  Bäst i test
  Antal portioner
  90
  Pris / portion
  1,43 kr
  Koncentration
  133 mg
  Form
  Kapslar
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Lätt att dosera
  • Lättsvalda kapslar
  • Prisvärd produkt
  Nackdelar
  • Kapslar i bovint gelatin

  Recension

  Core Vitamin E är ett E-vitamintillskott med en lägre dos än flera andra tillskott. Tack vare att dosen är lägre är också priset lägre och det är fler kapslar i varje burk. Lågdoserade tillskott har en fördel jämfört med dem med högre dos, då ditt intag går lättare att anpassa. Trots att Core Vitamin E har ett lägre innehåll av E-vitamin, är dosen ändå fullt tillräcklig som en daglig vitaminboost.

  Kapslarna är lättsvalda och om du har brist på E-vitamin kommer du med hjälp av detta tillskott att kunna få upp dina nivåer på ett effektivt sätt. Biotillgängligheten som preparatet har är nämligen hög. När du börjar att ta tillskottet är en kapsel varje, eller varannan, dag att rekommendera och var uppmärksam på eventuella reaktioner.

  Läs mer
 2. Holistic E-Vitaminkomplex

  9,4/10
  "Fullspektrumtillskott med många varianter av E-vitaminer".
  Holistic E-Vitaminkomplex
  Bästa premiumvalet
  Antal portioner
  30
  Pris / portion
  5,50 kr
  Koncentration
  268 mg
  Form
  Kapslar
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Vegetabiliska kapslar
  • Högdoserat
  • Fullspektrum-E-vitamin
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  Förutom den vanligaste formen av E-vitamin i kosttillskott, d-alfa-tokoferol, innehåller Holistic E-Vitaminkomplex även beta-, gamma-, och deltatokoferoler. Kombinationen av dessa ämnen gör att Holistics kosttillskott blir mer potent än E-vitamintillskott från andra tillverkare. Även om alfa-tokoferol är den mest aktiva substansen, så gagnar flera varianter av E-vitaminer dig på ett mer balanserat sätt.

  Kapslarna är helt vegetabiliska och gör att de passar bra även för vegetarianer. Storleken på kapslarna gör dem dessutom lätta att svälja, även om vi egentligen föredrar kapslar i gel. Förutom E-vitaminer finns det även en mindre mängd kokosolja i varje kapsel. Detta bidrar till att öka absorptionen i kroppen.

  Läs mer
 3. Healthwell Vitamin E

  9,3/10
  "Högdoserat E-vitamintillskott till ett lägre pris".
  Healthwell Vitamin E
  Antal portioner
  60
  Pris / portion
  2,48 kr
  Koncentration
  268 mg
  Form
  Kapslar
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Högre koncentration till lågt pris
  • Innehåller MCT-olja
  • Bra upptag
  Nackdelar
  • Kunde innehålla fler typer av E-vitaminer

  Recension

  En högre koncentration av E-vitamin gagnar främst dig som äter livsmedel som inte är rika i vitaminet. Kapslar som är högdoserade passar också utmärkt att ta några gånger i veckan, men inte varje dag, som ett bra och balanserat vitamintillskott. Healthwell Vitamin E är det E-vitamintillskott vi testat som håller en hög prisvärdhet. Du får en större mängd E-vitamin per kapsel jämfört med flera andra märken. Nackdelen är att kapslarna innehåller färre hjälpämnen och inte lika många varianter av E-vitaminer som vissa andra tillskott. 

  Det innehåll som finns i Healthwells E-vitamin är vitaminet i form av d-alfa-tokoferol och MCT-olja, alltså kokosolja. Kapseln är vegetabilisk, vilket gör den lämplig för veganer och vegetarianer, och storleken på kapslarna gör dem inte alltför svåra att svälja.

  Läs mer
 4. Healthwell Vitamin E Flytande

  9,0/10
  "Bredare spektrum av E-vitamin till ett bra pris".
  Healthwell Vitamin E Flytande
  Mest Prisvärd
  Antal portioner
  125 (50 ml)
  Pris / portion
  1,43 kr
  Koncentration
  105.6 mg
  Form
  Flytande
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bra pipett
  • Lätt att få en lagom mängd
  • Bra biotillgänglighet
  Nackdelar
  • Något skarp doft

  Recension

  Vitaminer i flytande form kan i flera fall vara att föredra jämfört med dem i kapselform. Just E-vitamin i flytande form har fördelen att den lätt kan doseras och biotillgängligheten är hög. Produkten kan även användas i hudvårdsprodukter för att ge längre hållbarhet. E-vitamin är nämligen en antioxidant som förhindrar andra ämnen från att oxidera och därmed förstöras. Tillskottet innehåller ett bredare spektrum av E-vitaminer, främst alfa-, beta-, gamma- och deltatokoferoler, som tillsammans fungerar som effektiva antioxidanter i kroppen.

  Tack vare att doseringspipetten är bra och inte läcker, går det lätt att dosera de rekommenderade 8 dropparna per dag i ett glas med vatten. Tänk dock på att du ska ta E-vitamintillskott tillsammans med en måltid eftersom vitaminet är fettlösligt.

  Läs mer
 5. Great Earth E-vitamin

  8,7/10
  "E-vitamin från ett mycket pålitligt märke".
  Great Earth E-vitamin
  Antal portioner
  60
  Pris / portion
  2,25 kr
  Koncentration
  268 mg
  Form
  Kapslar
  Fri frakt över 199 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Extra tillsatt selen och kokosolja
  • Välbeprövat tillskott
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  Great Earth E-vitamin håller en hög kvalitet och tillskottet är välstuderat. Innehållet i kapslarna är främst E-vitamin i form av d-alfa-tokoferylacetat, ekologisk kokosolja och L-selenometionin. Kokosoljan hjälper till att förbättra biotillgängligheten av E-vitaminet, alltså att det verkar bättre i kroppen. Det tillsatta selenet fungerar, på liknande sätt som E-vitamin, som en antioxidant och hjälper kroppen att förhindra skadliga processer. Selenet i varje kapsel motsvarar 91 % av det dagliga behovet.

  Vi betraktar Great Earth E-vitamin som ett mycket tillförlitligt kosttillskott som är väl värt sitt pris. Enda nackdelen är också just priset som är något högt jämfört med liknande produkter.

  Läs mer

ingredients healthy foods selection

Din köpguide till bäst E-vitamin

Flera av de kosttillskott som finns med E-vitamin är snarlika, men det finns skillnader som är värda att känna till. I denna köpguide går vi igenom vilka de vanligaste likheterna och skillnaderna är.

 • check markInnehåll

  Tillverkare av E-vitamintillskott använder sig ibland av olika innehåll i tillskottet, utöver E-vitaminet. De ämnen som även kan finnas är tänkta att komplettera E-vitaminets funktioner. Här hittar vi selen och ytterligare tokoferoler samt tokotrienoler (E-vitaminämnen). De senare kan ibland finnas med i tillskottet för att göra E-vitaminet till ett fullspektrumvitamin. Innehållet i tillskottet bör i övrigt vara så naturligt som möjligt. Undvik gärna syntetiskt dl- alfa-tokoferol. E-vitamin i tillskott är ofta i form av d-alfa-tokoferol, som är den mest aktiva formen. Tillskotten innehåller även fyllnadsmedel av cellulosa och kapseln är av bovint gelatin. Det finns även veganska kapslar utan bovint gelatin.
 • check mark2Koncentration 

  Innan du köper E-vitamin bör du titta efter vilken mängd, eller koncentration, som du behöver. Den rekommenderade dagsdosen enligt Livsmedelsverket är 8 mg för kvinnor och 10 mg för män. Tillskotten innehåller dock mycket mer E-vitamin än så. Mellan 133 (200 IE) mg och 268 (400 IE) mg är vanligt. Risken att överdosera E-vitamin är låg, eftersom kroppen reglerar koncentrationen effektivt. En högre koncentration passar alltså dig som får i dig mindre E-vitamin på naturlig väg, eller som har påvisad brist. Tänk på att det finns en viss risk att dosen blir för hög, om du använder högre koncentrationer under en lägre tid. Effekterna av detta är dock forskningen inte helt enig om än.
 • check mark3Dosering

  De flesta av de E-vitamintillskottillverkare som finns på marknaden idag rekommenderar dig att ta en eller två kapslar E-vitamin per dag tillsammans med mat. För tillskott med högre koncentrationer, runt 400 IE, rekommenderas en dos på en kapsel per dag, eller vid några få tillfällen per vecka. Ta aldrig mer än 300 mg per dag. När du doserar vitaminet är kapslar en enkel form eftersom du sväljer dem hela. Vissa är dessutom mindre och mjukare för att göra det ännu enklare att inta tillskottet. Det finns även E-vitamin i form av droppar som du doserar med en pipett.
 • check mark4Upptagningsförmåga

  Hur bra kroppen absorberar och tillgodogör sig olika näringsämnen och vitaminer i tillskottsform, är en viktig del att ta hänsyn till när du köper kosttillskott. De olika märkena av E-vitamintillskott som finns innehåller liknande föreningar av vitaminet, vilket gör att absorptionsförmågan, eller biotillgängligheten, är snarlik. Absorptionen av droppar kan dock ibland vara bättre än kapslar. I vissa fall finns det också stödämnen inkluderade, då i kapslarna, som förbättrar upptaget av E-vitaminet. Eftersom E-vitamin är fettlösligt rekommenderas det också att du tar det tillsammans med mat för bäst upptag.

Hälsofördelar med E-vitamin

E-vitamin fungerar som en antioxidant i kroppen. Som med många andra antioxidanter och fördelaktiga ämnen och substanser i kroppen, är det samverkan mellan dem som ger bäst resultat, så kallade synergieffkter. E-vitaminets antioxidativa funktion innebär att den hjälper till att neutralisera fria radikaler, vilket i sin tur minskar den skadeverkan de har på kroppen och cellerna. Fri radikaler bildas naturligt när vi bland annat andas, när vi får för lite sömn och vid stress.

De hälsofördelar som E-vitaminet har i kroppen är att det:

 • Kan hålla huden frisk och motverka eksem.

 • Kan reducera risken för hjärtsjukdom.

 • Kan hjälpa mot skrumplever.

 • Kan förbättra lunghälsan.

 • Kan påverka den kognitiva funktionen i hjärnan hos bland annat äldre.

 • Skyddar mot oxidativ stress, alltså mot för mycket skadligt syre i kroppen.

Fördelarna med att ta E-vitamin är alltså flera. I vissa fall behövs det dock mer forskning för att med säkerhet kunna påvisa att de positiva effekterna endast kommer från E-vitaminet.

Vanliga frågor om E-vitamin

Vad är E-vitamin?

E-vitamin är egentligen inte ett enstaka vitamin, utan åtta olika tokoferoler och tokotrienoler. Dessa fungerar som antioxidanter i kroppen. Av de åtta olika formerna är a-tokoferol är den mest aktiva E-vitaminformen.

Hur mycket E-vitamin behöver jag?

Hur mycket E-vitamin som kroppen behöver per dag varierar beroende på om du är man eller kvinna och i vilken ålder du är.

Riktlinjerna från Livsmedelsverket är dessa:

 • Barn under 1 år: 3 mg

 • Barn 2-5 år: 5 mg

 • Barn 6-9 år: 6 mg

 • Flickor 10-13 år: 7 mg

 • Pojkar 10-13 år: 8 mg

 • Kvinnor: 8 mg

 • Män: 10 mg

 • Gravida: 10 mg

 • Ammande: 11 mg

Vilka livsmedel innehåller E-vitamin?

I dessa livsmedel finns en större mängd E-vitamin:

 • Nötter och frön

 • Vegetabiliska oljor

 • Groddar

 • Gröna bladväxter

 • Fullkornsprodukter

 • Ägg

 • Avokado

Kan man få brist på E-vitamin?

I Sverige är det ovanligt med brist på E-vitamin. Det kan dock förekomma hos personer som har svårt att absorbera fett i magen och tarmen. E-vitamin lagras också i kroppen, vilket gör det svårare för brist att uppstå.

Är det farligt med för mycket E-vitamin?

I kroppen regleras och kontrolleras E-vitaminet naturligt. Detta gör det svårt att få i sig för mycket av vitaminet via maten. Genom att ta för mycket av högdoserade kosttillskott med E-vitamin finns det dock en risk att du kan uppleva negativa hälsoeffekter. Framför allt finns det lite forskning som menar att det skulle vara några betydande hälsovinster med att ta mycket höga doser av E-vitamin, över 300 mg, under långa tidsperioder.

Testvinnare - Bäst E-vitamin

 • Core Vitamin E
 • Holistic E-Vitaminkomplex
 • Healthwell Vitamin E
 • Healthwell Vitamin E Flytande
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5