Bäst i test: Bäst primer 2021

En primer skapar en perfekt yta att applicera din foundation på. Den ger en jämn och fin hud och fyller igen ojämnheter som rynkor och porer. En bra primer ger inte bara en bra yta att lägga sminket på utan förbättrar också din hud. Det finns primers för alla olika hudtyper och hudproblem. Vi har testat flera olika primers och utsett Clarins SOS Primer till vinnare, en fantastisk produkt som ger din hud fin lyster och höjer kvaliteten på din makeup.

Vilken primer är bäst?

En bra primer ska vårda huden och förbättra din makeup. Den ska också vara lätt att jobba med och applicera på huden. Med en riktigt bra primer så behöver du knappt en foundation. I vårt test har vi fokuserat på följande aspekter:

 • Konsistens och doft - Hur känns och doftar produkten? Vi vill inte ha en trögjobbad, starkt luktande eller för kladdig produkt.
 • Formula - Innehållet ska vara bra, kvalitetssäkrade och gärna miljövänliga och naturliga ingredienser.
 • Applicerbarhet - Här tar vi hänsyn till hur mycket av produkten som behövs och hur lätt den är att arbeta med. Även hur flexibel produkten är med olika hudtyper och -toner samt övrig makeup.
 • Hudvård - Det är viktigt att din makeup inte irriterar eller förvärrar huden. En bra primer ska vårda huden och förebygga hudproblem.
 • Resultatet - Hur blir resultatet? Hur är det att applicera sminket ovanpå primern och hur sitter sminket under dagen?

 1. 1. Clarins SOS Primer
  9,6/10
  Clarins SOS Primer
  Bäst i test
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  11,30 kr
  Till Butik
  339 kr
 2. 2. The Ordinary Fluid Primer
  9,4/10
  The Ordinary High-Spreadability Fluid Primer
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  3,63 kr
  Till Butik
  109 kr
 3. 3. Lumene Natural Glow Primer
  9,2/10
  Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  20 ml
  Pris / ml
  7,45 kr
  Till Butik
  149 kr
 4. 4. The Ordinary Silicone Primer
  9,1/10
  The Ordinary Hydrators and OilsHigh-Adherence Silicone Primer 30 ml
  Hudtyp
  Torr
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  2,23 kr
  Till Butik
  67 kr
 5. 5. Clarins Beauty Flash Balm
  8,7/10
  Clarins Beauty Flash Balm 50 ml
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  50 ml
  Pris / ml
  4,78 kr
  Till Butik
  239 kr

make up redskap

Köpguide - så väljer du bäst primer

En primer gör att allt annat smink sitter på plats hela dagen. Det underlättar verkligen att ha en primer så att du får ett naturligt och rent glow hela dagen. En primer kan både lyfta och framhäva eller tona ner och dämpa problemområden som rodnader och bristningar. Utgå alltså från din situation och vad du vill uppnå och prova dig fram med lite olika primers så kommer du se att det både är kul och ganska lätt att använda primers. Vi går här igenom allt du behöver känna till för att välja helt rätt primer, oavsett om du ska va snygg inför utekvällen eller arbetsdagen.

En primer används främst för att ge ditt smink en jämn och fin bas som är lätt att jobba på. Men primers används också för att:

 • Blurra huden – alltså jämna ut skarpa linjer
 • Ge glow och lyster
 • Dämpa hudproblem som rodnader
 • Få ditt smink att sitta bättre och längre
 • Återfukta torr hud, eller matta ner oljig hud

Välj primer efter hudtyp

Det finns många primers att välja mellan så det gäller att veta vad du letar efter och vad du behöver. Utgå alltid från din hudtyp, då kommer din primer att ge bäst effekt.

 • Fet hy – Köp en primer som absorberar talg och kombinera med serum eller hudkräm som motverkar oljig hud. Se till att din hud är torr innan du applicerar din primer.
 • Torr hy – Flytande primers är i regel bättre till torr hud, se till att den är återfuktande och kombinera även här med ett bra serum eller fuktgivande ansiktskräm.
 • Normal – Här kan du kombinera ganska fritt, använd olika primers på olika områden i ansiktet. Kanske har du områden som brukar bli lite oljiga men andra en normala? Då kan du använda två olika primers för bästa effekt.
 • Rodnad/blodkärl – Använd en färgkorrigerande eller färgad primer för att tona ner problemområden. Du använder den på ungefär samma sätt som en concealer.

Så använder du din primer

 1. Se till att ditt ansikte är rent. Du vill bli av med fett, död hud och smuts för att din make-up ska sätta sig så bra som möjligt. Peela gärna någon gång i veckan för djuprengöring av porer.
 2. Använd krämer och serum som vanligt. Kom ihåg att bara behandla områden som behöver det, använd inte hudvård eller primer i hela ansiktet och det inte behövs. Det sliter bara onödigt på huden.
 3. Efter 5-15 minuter så kan du applicera primern. Lägg ett tunt, jämt lager som du låter torka några minuter innan du sminkar dig. Kom ihåg att ”less is more”, ett onödigt tjockt lager kommer att ha motsatt effekt! Använd fingrarna och börja i mitten på ansiktet och jobba dig utåt, mest produkt kommer att vara i t-zonen.
 4. Dags för sminkning. Om du använder puder så rekommenderar vi att du lägger på ett tunt lager puder innan din foundation, då sätter sig sminket ännu bättre.

Svårare än så är det inte, lycka till!

Vanliga frågor om primer

Vad gör en primer?

En primer jämnar ut huden och gör att ditt smink både är lättare att applicera och sitter längre. En primer kan ha hudvårdande egenskaper, till exempel att matta ner oljig hud. Primers fungerar också lite som concealers, de kan appliceras på problemområden för att dämpa rodnader eller tydliga blodkärl.

När applicerar jag min primer?

Du applicerar din primer antingen efter eller innan din hudvård. Först och främst ska du tvätta ansiktet, sen stryker du på din primer och sen sminkar du dig. Primern ska appliceras innan eventuell foundation eller puder.

Vilken primer är bäst?

Vi rekommenderar Clarins SOS Primer som bäst primer. Den är enkel att applicera, finns i flera färger för eventuella hudproblem och passar alla hudtyper.

Behöver jag en primer?

Alla behöver en primer! Primers är fantastiska oavsett om du sminkar dig eller inte. De kan hjälpa till jättemycket med alla möjliga olika hudproblem, och även sminkproblem. Om ditt smink inte lägger sig som det ska så kan en primer lösa problemet, utan att du behöver byta ut massa produkter.

Testvinnare - Bäst Primer

 • Clarins SOS Primer
 • The Ordinary High-Spreadability Fluid Primer
 • Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer
 • The Ordinary Hydrators and OilsHigh-Adherence Silicone Primer 30 ml
 • Clarins Beauty Flash Balm 50 ml
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-01 14:53:47