Bäst i test: Bästa primer 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

En primer skapar en perfekt yta att applicera din foundation eller make-up på. Den ger en jämn och fin hud och fyller igen ojämnheter som rynkor och porer. En bra primer ger inte bara en bra yta att lägga sminket på utan förbättrar också din hud. Det finns primers för alla olika hudtyper och toner. Vi har testat flera olika primers och utsett Clarins Beauty Flash Balm till vinnare. Detta är en fantastisk produkt som ger din hud fin lyster och höjer kvaliteten på din makeup.

Testvinnare - Bästa Primer 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Primer 2023:

 • Clarins Beauty Flash Balm - Bäst i test
 • Clarins SOS Primer - Bästa premiumvalet
 • The Ordinary Fluid Primer
 • The Ordinary High-Adherence Silicone Primer - Bästa billiga
 • Lumene Natural Glow Primer

De 5 bästa Primer i Juni 2023

 1. 1. Clarins Beauty Flash Balm - Bäst i test

  9,5/10
  ”Välrecenserad och omtyckt primer”.
  Clarins Beauty Flash Balm
  Bäst i test
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  50 ml
  Pris / ml
  7,18 kr
  Typ
  Kräm
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Håller länge
  • Multifunktionell
  • Mycket bra kvalitet
  Nackdelar
  • Måste snabbt kombineras med smink eller foundation

  Recension

  Multifunktionella primer-krämen Flash Balm kan användas som både ansiktsmask, primer eller ögonkräm. Det gör den perfekt för de dagar när man inte orkar lägga hela sin makeup. Du kombinerar den lätt med till exempel dagkräm för att få en jämn hy med fin lyster. Primern passar också bra ihop med torrare hy.

  När du applicerar krämen bör du inte massera in den, utan klappa in den eller dra ut den i ansiktet. Låt inte denna kräm torka in, utan gå direkt på foundation och smink, för bästa resultat, om du ska använda den i detta syfte. Flash Balm har fördelen att den håller länge och kan användas för många olika syften, vilket gör att du sparar pengar och slipper köpa olika primers.

 2. 2. Clarins SOS Primer- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  ”Fina nyanser med härliga effekter”.
  Clarins SOS Primer
  Bästa premiumvalet
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  10,63 kr
  Typ
  Flytande kräm
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Stort utbud av nyanser och effekter
  • Passar alla hudtyper
  • Ger fin lyster
  Nackdelar
  • Något intensiva färger

  Recension

  SOS Primer från Clarins är speciellt utvecklad för olika hudvårdsproblem och toner. Den kommer i flera nyanser anpassade efter olika behov. Beroende på dina behov kommer du garanterat att kunna hitta en som passar dig. De olika varianterna som finns att välja mellan är:

  • Universal Light, en lystergivande och ljusreflekterande primer för en fin lyster.
  • Rose, speciellt framtagen för att minska trötthetstecken
  • Peach, En primer som främst jämnar ut och korrigerar hudton (speciellt om du är åt det blekare hållet)
  • Coral, Om du har problem med skiftande färgpigmenteringar i huden, coral minimerar dessa
  • Green, om du har rosig hy eller rodnader så passar denna utmärkt
  • Lavender – En energikick till hela ansiktet, ger en fin ljus ton.

  Primern passar utmärkt med eller utan foundation och doften av den är härlig. När vi använde krämen märkte vi hur huden fick nytt liv. Ansiktet sken upp. Nackdelen är att vissa färger kan vara något intensiva för vissa personer. Konsistensen är också något oljig.

 3. 3. The Ordinary Fluid Primer

  9,2/10
  “En serumliknande, prisvärd primer som också återfuktar”.
  The Ordinary Hydrators and OilsHigh-Spreadability Fluid Primer 30 ml
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  4,30 kr
  Typ
  Flytande
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Återfuktande
  • Dryg och lätt att applicera
  Nackdelar
  • Inte optimal för fet hy

  Recension

  The Ordinary Fluid Primer är en serumliknande primer som fungerar som en återfuktare. Du inte behöver känna dig torr under dagen när du använder den och produkten ger ett bra resultat och en fantastisk lyster till ansiktet. Denna primer passar till alla hudtyper, men om du är torr i hyn så är denna produkt definitivt för dig. Den är dessutom väldigt prisvärd och håller länge!

  Appliceringen underlättas av att den är ganska tunnflytande. Du behöver nämligen inte mer än 2-3 större droppar som du gnider ut i händerna och applicerar jämnt i ansiktet. Lägg därefter på foundation. The Ordinary Fluid Primer lämnar huden mjuk och återfuktad. Vi tycker inte den fungerar lika bra på egen hand, men desto bättre i kombination med foundation. Eftersom den är tunn och återfuktande så är det inte den optimala primern för en oljig hud.

 4. 4. The Ordinary High-Adherence Silicone Primer - Bästa billiga

  9,1/10
  "Fin primer av hög kvalitet som passar dig med fetare hy".
  The Ordinary Hydrators and OilsHigh-Adherence Silicone Primer 30 ml
  Bästa billiga
  Hudtyp
  Torr
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  3,00 kr
  Typ
  Flytande
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Perfekt för oljig och fetar hy
  • Härligt återfuktande egenskaper
  • Bra på att hålla sminket på plats
  Nackdelar
  • Kan behöva längre tid för att sjunka in

  Recension

  Silicone Primer från The Ordinary är en prisvärd silikonbaserad primer som mattar av och jämnar ut. Bäst passar denna produkt med foundation eftersom den fastnar bra på denna primer. Silicone Primer fungerar inte lika bra på egen hand, men för priset du betalar är effekten och hållbarheten klart godkända. Du bör låta denna primer sjunka in i huden ett tag innan du använder annat smink. Annars kan resultatet bli sämre. 

  Vare sig du har en ljusare eller mörkare hudton, går det bra att kombinera dessa med denna primer. Den är också perfekt för oljig eller fetare hud där den mattar av denna och gör att sminket sitter hela dagen. Primern innehåller ingen olja som gör huden fetare. Däremot finns det silikon i den. Om du är en person som är känsligare för silikon, bör du tänka på att undvika denna produkt.

 5. 5. Lumene Natural Glow Primer

  8,7/10
  "Naturlig sammansättning av innehåll som berikar huden".
  Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  20 ml
  Pris / ml
  7,30 kr
  Typ
  Kräm
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Liten och smidig
  • Fungerar bra utan foundation
  • Ger ett slätt resultat
  Nackdelar
  • Inte så dryg

  Recension

  Natural Glow Primer från finska Lumene är en nordisk produkt som är perfekt anpassad för det nordiska klimatet. Den är naturligt återfuktande och ger jämna och släta resultat. Konsistensen gör att den är enkel att jobba med och det krävs inte mycket av produkten per användning. Förpackningen är relativt liten, men priset per milliliter blir ändå inte speciellt högt. Designen gör att primern är lätt att ha med sig. Nackdelen är dock att Natural Glow Primer tar slut relativt fort eftersom den inte är så dryg som vissa andra primers. Det vi uppskattar med denna variant är de naturliga ingredienserna med bland annat björksav och hjortron. Dessa innehåller ämnen och antioxidanter som ger huden nytt liv.

make up redskap

Köpguide: Hitta rätt primer

En primer gör att allt annat smink sitter bättre på plats under dagen. Den ger huden en jämnare och finare yta för en naturlig och ren glow. En primer kan både lyfta och framhäva dina ansiktsdrag och smink eller tona ner och dämpa problemområden som rodnader och bristningar. Utgå alltså från din situation och vad du vill uppnå och prova dig fram med lite olika primers så kommer du se att det är både kul och ganska lätt att använda primers. Vi går här igenom allt du behöver känna till för att välja rätt primer, oavsett om du ska ha på utekvällsmakeupen eller bara en enklare täckning för arbetsdagen.

Välj primer efter hudtyp

Det finns många primers att välja mellan så det gäller att veta vad du letar efter och vad du behöver. Utgå alltid från din hudtyp, då kommer din primer att ge bäst effekt.

 • fat2

  Fet eller oljig hy 

  Om du har fet eller oljig hy så ska du välja en primer som reducerar skinandet och gör huden matt i istället för oljig. Kolla om primern absorberar talg och kombinera med serum eller hudkräm detta motverkar oljig hud. Se till att din hud är torr innan du applicerar din primer.
 • dry skin3

  Torr hy 

  Flytande primers är i regel bättre till torr hud. Se till att den är återfuktande och kombinera även här med ett bra serum eller fuktgivande ansiktskräm.
 • skincare 2

  Normal hy

  Här kan du kombinera ganska fritt, använd olika primers på olika områden i ansiktet. Kanske har du områden som brukar bli lite mer oljiga än andra? Då kan du använda två olika primers för bästa effekt. Normal hud kan både vara en välsignelse och en förbannelse, eftersom det finns många special produkter inriktade åt specifika problem och i vissa fall kan en normal hy med till exempel en återfuktande primer blir mer fet och för matt med en mattifierande. Försök hitta en neutral primer eller som sagt kombinera för att täcka alla dina mindre behov.
 • blushing

  Rodnad & blodkärl 

  Om du lider av rodnader eller synliga blodkärl så kan du använda en färgkorrigerande eller färgad primer för att tona ner problemområden. Du använder den på ungefär samma sätt som en concealer. Beroende på vad det är du vill täcka så finns det olika nyanser för olika täckningar. Grön tenderar till exempel att vara bra mot rodnader och rosig hy.

Ytterligare faktorer att ha i åtanke

Förutom att utgå från din hudtyp finns det även andra faktorer som kan vara väl värda att fundera över innan man gör ett köp. Nedan har vi samlat några som vi absolut tycker är värda att se över.

 • primer

  Mängd 

  Hur mycket primer du får spelar roll i hur mycket du får för pengarna men är även en indikator för hur länge produkten kommer räcka dig. Över lag är mer bättre men detta ökar även på priset så du får överväga själv speciellt om det är första gången du testar en produkt, primers kommer dock inte ofta i olika storlekar. Vad som går att säga är att en produkt kan verka väldigt dyr till du kollar på mängden du får vissa produkter innehåller dubbelt så mycket och det kan vara därför de är dubbelt så dyra.
 • coins 7

  Pris 

  Priset kan indikera hur mycket du får, men det är också ofta en indikation på kvalité. Du kan nästan alltid räkna med att en dyrare primer kommer ge dig en hållbarare sminkning. Det är absolut ingen garanti, det finns många budgetmärken som helt klart håller måttet, men som vi nog alla är något medvetna om så får man vad man betalar för.
 • foundation2

  Sort 

  Det finns flera olika typer av primers: flytande, kräm eller gel. Du kanske redan har en försmak för något här men de tenderar att ha olika egenskaper. Flytande primers är ofta mycket återfuktande och absorberas väldigt snabbt av huden. Krämer är oftast väldigt dryga och räcker länge men kan vara lite jobbigare att jobba in. Gel-primers är som ett mellanting här mitt emellan flytande och kräm. Det är dock så att sorten inte gör inte jättestor skillnad i längden, utan det är främst egenskaperna du bör titta på.
 • primer 1

  Egenskaper 

  Vilka egenskaper primern har är vad du ska leta efter när du vet vilken slags hudtyp du har. Egenskaperna nämns oftast klart och tydligt i produktbeskrivningarna på återförsäljarsidorna och kan vara allt från återfuktande, mattifierande, färgkorrigerande med mera. Beroende på din hudtyp bör du alltså leta efter rätt egenskap. En del primers kommer med flera olika varianter för olika hudtyper eller problem, så kolla alltid om produkten har olika varianter med olika egenskaper.
 • customer 7

  Betyg & Recensioner 

  Något som vi nästan alltid rekommenderar är att titta vad andra kunder skrivit om produkter och vilka betyg som är satta. Detta ger dig en klarare bild över vad du kan förvänta dig för resultat och hur effektiv produkten verkligen är. Om du verkligen vill ha en inblick kan du även söka på Youtube efter produkten och hitta recensioner där. Det finns verkligen en otrolig mängd information att hitta om olika produkter om man verkligen letar.
anvandning primer

Så använder du din primer

 1. Se till att ditt ansikte är rent. Du vill bli av med fett, död hud och smuts för att din make-up ska sätta sig så bra som möjligt. Peela gärna någon gång i veckan för djuprengöring av porer.
 2. Använd krämer och serum som vanligt. Kom ihåg att bara behandla områden som behöver det, använd inte hudvård eller primer i hela ansiktet och det inte behövs. Det sliter bara onödigt på huden.
 3. Efter 5-15 minuter, eller när du känner att huden tagit upp dagscrèmen, så kan du applicera primern. Lägg ett tunt, jämt lager som du låter torka några minuter innan du sminkar dig. Kom ihåg att ”less is more”, ett onödigt tjockt lager kommer att ha motsatt effekt! Använd fingrarna och börja i mitten på ansiktet och jobba dig utåt, mest produkt kommer att vara i t-zonen.
 4. Dags för sminkning. Om du använder puder så rekommenderar vi att du lägger på ett tunt lager puder innan din foundation, då sätter sig sminket ännu bättre.

Svårare än så är det inte, lycka till!

Vårt test av primer

En bra primer ska vårda huden och förbereda den för din makeup för att uppnå bästa möjliga resultat. Den ska också vara lätt att jobba med och gå lätt att applicera på huden. I vårt test har vi fokuserat på följande aspekter och frågor:

 • Konsistens och doft - Hur känns och doftar produkten? Vi vill inte ha en trögjobbad, starkt luktande eller för kladdig produkt.
 • Formula - Innehållet ska vara bra, kvalitetssäkrade och gärna miljövänliga och naturliga ingredienser.
 • Applicerbarhet - Här tar vi hänsyn till hur mycket av produkten som behövs och hur lätt den är att arbeta med. Även hur flexibel produkten är med olika hudtyper och -toner samt övrig makeup.
 • Hudvård - Det är viktigt att din makeup inte irriterar eller förvärrar huden. En bra primer ska vårda huden och förebygga hudproblem.
 • Resultatet - Hur blir resultatet? Hur är det att applicera sminket ovanpå primern och hur sitter sminket under dagen?

Vanliga frågor om primer

Vad gör en primer?

En primer jämnar ut huden och gör att ditt smink både är lättare att applicera och sitter längre. En primer kan ha hudvårdande egenskaper, till exempel att matta ner oljig hud. Primers fungerar också lite som concealers, de kan appliceras på problemområden för att dämpa rodnader eller tydliga blodkärl.

När applicerar jag min primer?

Du applicerar din primer antingen efter eller innan din hudvård. Först och främst ska du tvätta ansiktet, sen stryker du på din primer och sen sminkar du dig. Primern ska appliceras innan eventuell foundation eller puder.

Behöver jag en primer?

Alla behöver en primer! Primers är fantastiska oavsett om du sminkar dig eller inte. De kan hjälpa till jättemycket med alla möjliga olika hudproblem, och även sminkproblem. Om ditt smink inte lägger sig som det ska så kan en primer lösa problemet, utan att du behöver byta ut massa produkter.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
87 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5