Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst primer 2021

En primer skapar en perfekt yta att applicera din foundation och/eller make-up på. Den ger en jämn och fin hud och fyller igen ojämnheter som rynkor och porer. En bra primer ger inte bara en bra yta att lägga sminket på utan förbättrar också din hud. Det finns primers för alla olika hudtyper och toner. Vi har testat flera olika primers och utsett The Ordinary Fluid Primer till vinnare, en fantastisk produkt som ger din hud fin lyster och höjer kvaliteten på din makeup.

Vilken primer är bäst?

En bra primer ska vårda huden och förbereda den för din makeup för att uppnå bästa möjliga resultat. Den ska också vara lätt att jobba med och applicera på huden. En bra primer ska underlätta applicering och hållbarheten av foundation och make-up. I vårt test har vi fokuserat på följande aspekter:

 • Konsistens och doft - Hur känns och doftar produkten? Vi vill inte ha en trögjobbad, starkt luktande eller för kladdig produkt.
 • Formula - Innehållet ska vara bra, kvalitetssäkrade och gärna miljövänliga och naturliga ingredienser.
 • Applicerbarhet - Här tar vi hänsyn till hur mycket av produkten som behövs och hur lätt den är att arbeta med. Även hur flexibel produkten är med olika hudtyper och -toner samt övrig makeup.
 • Hudvård - Det är viktigt att din makeup inte irriterar eller förvärrar huden. En bra primer ska vårda huden och förebygga hudproblem.
 • Resultatet - Hur blir resultatet? Hur är det att applicera sminket ovanpå primern och hur sitter sminket under dagen?

 1. 1. The Ordinary Fluid Primer
  9,6/10
  “En serumliknande prisvärd primer som återfuktar”
  The Ordinary High-Spreadability Fluid Primer
  Bäst i test
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  3,83 kr
  Till Butik
  115 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Återfuktande
  • Dryg och lätt att applicera
  Nackdelar
  • Funkar sämre utan foundation
  • Inte optimal för fet hy

  En serumliknande primer som fungerar som en återfuktare så att du inte behöver känna dig torr under dagen. Ger ett bra resultat och en fantastisk lyster till ansiktet. Den passar till alla hudtyper, men om du är torr i hyn så är denna produkt definitivt för dig. Den är dessutom väldigt prisvärd och håller länge!

  Appliceringen underlättas av den är ”vätskig”, du behöver nämligen inte mer än 2-3 större droppar som du gnider ut i händerna och applicera jämnt i ansiktet, lägg därefter foundation. Den lämnar huden mjuk och återfuktad. Om du inte brukar kombinera med foundation så är det väl där denna brister något. Vi tycker inte den funkar lika bra på egen hand men fungerar verkligen utmärkt i kombination med foundation. Eftersom den är väldigt vätskig och återfuktande så är det inte den optimala primern för en oljig hud.

  Läs mer
 2. 2. Clarins SOS Primer
  9,4/10
  ”Stort urval av primernyanser och effekter!”
  Clarins SOS Primer
  Bästa premiumvalet
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  11,33 kr
  Till Butik
  340 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Stort utbud av nyanser och effekter
  • Passar alla hudtyper
  Nackdelar
  • Kan vara svårt att hitta rätt nyans

  Speciellt utvecklad för olika hudvårdsproblem och toner, och kommer i flera nyanser anpassade efter dessa. Beroende på dina behov kommer du garanterat att kunna hitta en som passar dig, välj mellan:

  • Universal Light, en lystergivande och ljusreflekterande primer för en fin lyster.
  • Rose, speciellt framtagen för att minska trötthetstecken
  • Peach, En primer som främst jämnar ut och korrigerar hudton (speciellt om du är åt det blekare hållet)
  • Coral, Om du har problem med skiftande färgpigmenteringar i huden, coral minimerar dessa
  • Green, om du har rosig hy eller rodnader så passar denna utmärkt
  • Lavender – En energikick till hela ansiktet, ger en fin ljus ton.

  Passar utmärkt med eller utan foundation, det är bara att försiktigt klappa in din skräddarsydda primer på de områden där det behövs.

  Läs mer
 3. 3. Clarins Beauty Flash Balm
  9,2/10
  ”Välrecenserad och omtyckt primer som håller”
  Clarins Beauty Flash Balm 50 ml
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  50 ml
  Pris / ml
  8,20 kr
  Till Butik
  410 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Håller länge
  • Multifunktionell
  Nackdelar
  • Måste snabbt kombineras med smink eller foundation

  Multifunktionell kräm som kan användas som både ansiktsmask, primer eller ögonkräm. Perfekt för de dagarna när man inte orkar sminka sig. Bara att kombinera med till exempel dagscrème och ändå kunna gå runt med en jämn hy med fin lyster. Flash Balm håller verkligen sminket på plats hela dagen.

  Går extra bra ihop med torrare hy och ger verkligen en härlig lyster. Du behöver dock vara snabb om du ska använda denna som primer, kanske till och med fundera på att blanda med foundation. Massera dock inte in den, utan klappa eller dra ut den i ansiktet. Låt inte denna torka in utan gå direkt på foundation och smink, för bästa resultat, om du ska använda den i detta syfte. Den håller länge och kan användas för många olika saker, så du sparar både plats och pengar genom att köpa denna grymma produkt.

  Läs mer
 4. 4. The Ordinary Silicone Primer
  9,1/10
  ”Smakar det så kostar det inte alltid”
  The Ordinary Hydrators and OilsHigh-Adherence Silicone Primer 30 ml
  Mest Prisvärd
  Hudtyp
  Torr
  Storlek
  30 ml
  Pris / ml
  2,23 kr
  Till Butik
  67 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Perfekt för oljig och fetar hy
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Håller sämre på vissa hudtyper

  Otroligt prisvärd silikonbaserad primer som verkligen mattar av och jämnar ut. Passar bäst med foundation, den fastnar verkligen bra på denna primer. Funkar inte lika bra på egen hand men för det priset så kanske man inte ska begära så mycket mer.

  Går bra att kombinera med alla hudtyper, men är verkligen perfekt för oljig eller fetare hud. Där mattar den av perfekt och gör att sminket sitter hela dagen. Med andra hudtyper speciellt torra, så sitter inte sminket lika ’bra’ (läs länge) så det kan vara värt att undvika i så fall, om inte priset ändå lockar. Är man känslig för silikon så borde man självklart också undvika denna produkt.

  Läs mer
 5. 5. Lumene Natural Glow Primer
  8,7/10
  ”perfekt travelpack primer”
  Lumene Natural Glow Moisturizing & Illuminating Primer
  Hudtyp
  Alla
  Storlek
  20 ml
  Pris / ml
  5,60 kr
  Till Butik
  112 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Liten och smidig
  • funkar bra utan foundation
  Nackdelar
  • Tar slut relativt fort

  En nordisk produkt från Lumene (Finland), perfekt anpassad för det nordiska klimatet (och befolkning). En återfuktande primer som ger jämna och släta resultat. Konsistensen gör att den är enkel att jobba med och det krävs inte heller mycket produkt per användning. Vilket är väldigt positivt för förpackningen är väldigt liten och trots att den är dryg i det avseendet så tycker vi ändå att produkten tar slut ganska fort. Så även om den inte är den dyraste produkten, så sänks prisvärdigheten en del i detta anseende. Den är dock väldigt smidig och enkel att ha med sig och funkar bra utan foundation.

  Läs mer

make up redskap

Köpguide - så väljer du bäst primer

En primer gör att allt annat smink sitter bättre på plats under dagen och ger verkligen huden en jämnare och finare yta för en naturlig och ren glow. En primer kan både lyfta och framhäva eller tona ner och dämpa problemområden som rodnader och bristningar. Utgå alltså från din situation och vad du vill uppnå och prova dig fram med lite olika primers så kommer du se att det är både kul och ganska lätt att använda primers. Vi går här igenom allt du behöver känna till för att välja rätt primer, oavsett om du ska ha på utekvällsmakeupen eller bara en enklare täckning för arbetsdagen.

En primer används främst för att ge ditt smink en jämn och fin bas som är lätt att jobba på. Men primers används också för att:

 • Blurra huden – alltså jämna ut skarpa linjer
 • Ge glow och lyster
 • Dämpa hudproblem som rodnader
 • Få ditt smink att sitta bättre och längre
 • Återfukta torr hud, eller matta ner oljig hud

Välj primer efter hudtyp

Det finns många primers att välja mellan så det gäller att veta vad du letar efter och vad du behöver. Utgå alltid från din hudtyp, då kommer din primer att ge bäst effekt.

 • Fet hy – Köp en primer som absorberar talg och kombinera med serum eller hudkräm som motverkar oljig hud. Se till att din hud är torr innan du applicerar din primer.
 • Torr hy – Flytande primers är i regel bättre till torr hud, se till att den är återfuktande och kombinera även här med ett bra serum eller fuktgivande ansiktskräm.
 • Normal – Här kan du kombinera ganska fritt, använd olika primers på olika områden i ansiktet. Kanske har du områden som brukar bli lite oljiga men andra en normala? Då kan du använda två olika primers för bästa effekt.
 • Rodnad/blodkärl – Använd en färgkorrigerande eller färgad primer för att tona ner problemområden. Du använder den på ungefär samma sätt som en concealer.

Så använder du din primer

 1. Se till att ditt ansikte är rent. Du vill bli av med fett, död hud och smuts för att din make-up ska sätta sig så bra som möjligt. Peela gärna någon gång i veckan för djuprengöring av porer.
 2. Använd krämer och serum som vanligt. Kom ihåg att bara behandla områden som behöver det, använd inte hudvård eller primer i hela ansiktet och det inte behövs. Det sliter bara onödigt på huden.
 3. Efter 5-15 minuter, eller när du känner att huden tagit upp dagscrèmen, så kan du applicera primern. Lägg ett tunt, jämt lager som du låter torka några minuter innan du sminkar dig. Kom ihåg att ”less is more”, ett onödigt tjockt lager kommer att ha motsatt effekt! Använd fingrarna och börja i mitten på ansiktet och jobba dig utåt, mest produkt kommer att vara i t-zonen.
 4. Dags för sminkning. Om du använder puder så rekommenderar vi att du lägger på ett tunt lager puder innan din foundation, då sätter sig sminket ännu bättre.

Svårare än så är det inte, lycka till!

Vanliga frågor om primer

Vad gör en primer?

En primer jämnar ut huden och gör att ditt smink både är lättare att applicera och sitter längre. En primer kan ha hudvårdande egenskaper, till exempel att matta ner oljig hud. Primers fungerar också lite som concealers, de kan appliceras på problemområden för att dämpa rodnader eller tydliga blodkärl.

När applicerar jag min primer?

Du applicerar din primer antingen efter eller innan din hudvård. Först och främst ska du tvätta ansiktet, sen stryker du på din primer och sen sminkar du dig. Primern ska appliceras innan eventuell foundation eller puder.

Vilken primer är bäst?

Vi rekommenderar The Ordinary Fluid Primer som bäst primer. Den är enkel att applicera, finns i flera färger för eventuella hudproblem och passar alla hudtyper.

Behöver jag en primer?

Alla behöver en primer! Primers är fantastiska oavsett om du sminkar dig eller inte. De kan hjälpa till jättemycket med alla möjliga olika hudproblem, och även sminkproblem. Om ditt smink inte lägger sig som det ska så kan en primer lösa problemet, utan att du behöver byta ut massa produkter.

Testvinnare - Bäst Primer

 • The Ordinary Fluid Primer
 • Clarins SOS Primer
 • Clarins Beauty Flash Balm
 • The Ordinary Silicone Primer
 • Lumene Natural Glow Primer
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-05-04 14:45:04