Bäst i test: Bästa highlighter 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Highlightern är till för att framhäva vissa drag i ansiktet. Det är en ljusreflekterande produkt som skapar upplyftande lyster och appliceras som sista steget i din makeup. Du kan välja mellan pressat och löst puder, kräm, stift eller flytande form. Det finns highlighters för alla situationer och tillfällen helt enkelt. Ett stort utbud gör det dock svårare att hitta rätt produkt. För att underlätta ditt sökande har vi därför testat några av marknadens bästa och mest omtyckta produkter och märken. I testet utsåg vi 5 favoriter, där Lumene Invisible Illumination Instant Glow blev bästa highlighter.

Testvinnare - Bästa Highlighter 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Highlighter 2023:

 • Lumene Invisible Illumination Instant Glow
 • Bästa premiumvalet: 24k Gold Prism Moisturizer
 • Yves Saint Laurent Touche Éclat
 • Bästa billiga: theBalmThe Balm Mary-Lou Manizer Aka "The Luminizer" Highlighter, Shimmer & Eyeshadow 8g The Balm Mary-Lou Manizer Aka "The Luminizer" Highlighter, Shimmer & Eyeshadow 8g
 • IsaDora Face Sculptor 3 Nude

De 5 bästa Highlighter i September 2023

 1. 1. Lumene Invisible Illumination Instant Glow - Bäst i test

  9,6/10
  ”En mer diskret highlighter som även vårdar din hy”.
  Lumene Invisible Illumination Instant Illuminizer
  Bäst i test
  Mängd
  15 ml
  Hudtyp
  Alla
  Typ
  Flytande
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Diskret
  • Mycket fint resultat
  • Nordisk produkt med naturliga ingredienser
  Nackdelar
  • Relativt stark doft

  Recension

  Invisible Illumination Instant Glow från Lumene är en relativt diskret highlighter som på ett naturligt sätt hjälper till att lysa upp ditt ansiktet. Produkten kombineras gärna med en primer för att ge lyster till hela ansiktet innan makeupen, eller för få effekten att inte se onaturligt ut. En av styrkorna med denna highlighter är att tillverkaren Lumene använder naturliga ämnen, såsom hjortronextrakt och nordiskt källvatten, i produkten. På så sätt blir den mer allergivänlig och skonsam. Dessutom finns inga parabener (konserveringsmedel) eller formaldehydfrigörare (cancerframkallande ämnen) inkluderade.

  När vi testade Invisible Illumination Instant Glow märkte vi att den var lätt att applicera, jämfört med vissa highlighters i puderform, och att effekten med lätthet varade hela dagen. Om du har torr hy, eller vill använda en highlighter vintertid när luften är torrare, rekommenderar vi denna highlighter. Egenskaperna den har vårdar nämligen hyn, utan att den blir torr. Kombinera gärna produkten med andra sminkprodukter från Lumene. När du använder samma märke ökar chansen att de kommer passa bra ihop och komplettera varandra.

 2. 2. 24k Gold Prism Moisturizer- Bästa premiumvalet

  9,4/10
  "Vacker glow-effekt som lyfter hela ansiktet”.
  24k Gold Prism Moisturizer
  Bästa premiumvalet
  Mängd
  50 ml
  Hudtyp
  Alla
  Typ
  Flytande kräm
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fördelar
  • Återfuktande
  • Skonsam
  • Fantastisk lyster och glow
  Nackdelar
  • Högt pris

  Recension

  24k Gold från Peter Thomas Roth är en återfuktande cc-creme som ger fantastisk lyster och glans. Denna highlighter ger ett jämnt resultat och passar alla hudtyper. Eftersom den även fungerar som primer, blir den också mer prisvärd. Ingredienserna i produkten gör den lätt att bära och de ger den återfuktande egenskaper som ger liv åt torr hy.

  När du applicerar 24k Gold gör du det lättast genom att använda en mindre mängd på de områden som du vill framhäva. Förutom att använda krämen i ansiktet, kan du också ha den på armar, ben och runt halsen. Mängden du använder bör som sagt inte vara alltför tilltagen eftersom produkten är mycket dryg. Det räcker med att du använder en mindre mängd för att du ska få den effekt du önskar dig. Vi upplevde att glow-effekten blev för påtaglig och att produkten lade sig på fel ställen, om vi använde för mycket av den. När du sminkar dig rekommenderar vi att du har denna highlighter under sminket. Detta gör att produkten smälter in bättre i ansiktet.

 3. 3. Yves Saint Laurent Touche Éclat

  9,3/10
  ”Lyfter fram naturliga drag & konturer på ett mycket fint sätt”.
  Touche Éclat
  Mängd
  2.5 ml
  Hudtyp
  Alla
  Typ
  Stift
  Fri frakt över 200 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket prisvärd
  • Utjämnande
  • Enkel & smidig
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  En riktigt bra highlighter bör ha egenskapen att den framhäver dina naturliga former och drag, utan att effekten ser påklistrad ut. Touche Éclat Luminous Silk från Yves Saint Laurent är just en sådan produkt. Med denna highlighter får du en produkt som är mycket lätt att ha på sig och som ger lyster åt ansiktet på ett fint och fräscht sätt. Appliceringen av highlightern görs enkelt tack vare den pennformade designen. Innan du applicerar produkten med penseln kickar du på knappen i botten av pennan, för att få ut rätt mängd. Doseringen är enkel och vi upplevde inte att det kom för mycket av produkten till spetsen.

  Antalet nyanser som finns är 6 stycken. Sammantaget gör dessa att det blir lätt att hitta en nyans som passar just din hudton och -färg. Om du vill ha glitter i produkten, får du dock leta efter en annan variant. Ytterligare en fördel med Touche Éclat Luminous Silk är att den passar bra för dig med torrare hy och du som har linjer kring ögonen, som inte är alltför framträdande. Vi valde att använda produkten under ögonen och på kindbenen för lätta upp dessa områden och för att framhäva redan vackra drag.

 4. 4. theBalmThe Balm Mary-Lou Manizer Aka "The Luminizer" Highlighter, Shimmer & Eyeshadow 8g The Balm Mary-Lou Manizer Aka "The Luminizer" Highlighter, Shimmer & Eyeshadow 8g- Bästa billiga

  9,2/10
  "Populär produkt som ger ett vackert resultat".
  theBalmThe Balm Mary-Lou Manizer Aka "The Luminizer" Highlighter, Shimmer & Eyeshadow 8g The Balm Mary-Lou Manizer Aka "The Luminizer" Highlighter, Shimmer & Eyeshadow 8g
  Bästa billiga
  Mängd
  8.5 g
  Hudtyp
  Alla
  Typ
  Puder
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Härlig lyster
  • Prisvärd
  • Dryg
  Nackdelar
  • Kan bli för glittrig

  Recension

  Mary-Lou Manizer är en skimrande highlighter som ger extra glow till ansiktet. Den är dryg och ger ett fint resultat, något som gör den till en prisvärd produkten. Dessutom håller resultatet hela dagen, speciellt tillsammans med en primer. Resultatet i sig blir jämnt och fint och skimret är inte för påtagligt eller onaturligt.

  The Balm är en känd producent att högkvalitativa sminkprodukter och deras Mary-Lou Manizer är inget undantag. De nackdelar vi uppfattade fanns med produkten var dock att den kan framstå som lite väl skimrande, i vissa fall. Konsistensen kan också bli lite "kakig", i synnerhet om du använder en större mängd.

 5. 5. IsaDora Face Sculptor 3 Nude

  8,8/10
  ”Perfekt countouring-kit för nybörjare”.
  Face Sculptor
  Mängd
  18 g
  Hudtyp
  Alla
  Typ
  Puder
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • 3-i-1 countoring-kit
  • Perfekt nybörjar-kit i countoring
  Nackdelar
  • Något lågpigmenterad

  Recension

  Med IsaDora Face Sculptor får du ett 3-i-1-kit som ger dig allt du behöver för en full contouring. Den kommer med bronzer/rouge (beroende på nyansval), countor och highlighter. Puderkitet är enkelt och ger en relativt matt finish som går att jobba upp väldigt bra. För nybörjaren passar denna produkt utmärkt. Enklast fungerar den med en bra borste. Till exempel har IsaDora även en bra face buffer sminkborste som passar väldigt bra till detta kit.

  Paletten är ganska stor, den tar mer eller mindre upp hela handen, vilket gör att du lättare får en bra mängd av produkten. Highlightern har väldigt bra instruktioner på baksidan vilket gör den superenkel att använda och resultatet i sig är övertygande. En nackdel är att Face Sculptor hade kunnat vara bättre pigmenterad och hålla lite längre. Samtidigt är den enkel att ta med sig för att göra touch-ups, vilket är en fördel.

highlighter hudfaerg

Köpguide: Hitta rätt highlighter

Det är inte alltid helt lätt att välja rätt highlighter. För att hitta en passande variant behöver du väga olika faktorer mot varandra. Sådant som priset, din hudtyp och vilken effekt du vill åstadkomma är exempel på sådant som bör vägas in. För att göra det enklare för dig att hitta rätt produkt har vi därför skrivit denna köpguide. Nedan samlar vi de viktigaste punkterna.

Din hudtyp & typ av highlighter

Beroende på vilken typ av hud och hy du har kommer olika highlighter-produkter att passa för vissa personer, men inte alltid för andra. Många produkter är dock framtagna för att passa så gott som alla personer. Samtidigt finns det egenskaper och ingredienser hos highlighters som gör dem mer lämpliga för vissa hudtyper.

 • check mark5Fet hy

  Du som har fetare eller oljigare hud bör överväga att använda en highlighter som är i puderform. Puder brukar vara drygt och lätt att jobba upp, speciellt i flera tunna lager, men har ibland sämre hållbarhet än krämer.
 • check mark7Torr hy 

  Torr hud går bäst ihop med en krämig highlighter som har återfuktande egenskaper och ingredienser. Krämer har ofta en concealereffekt och är hållbara, men ofta dyrare och kan ibland kladda.
 • check mark6Blandad hy 

  Denna hudtyp fungerar tillsammans med de flesta typer av highlighters. Beroende på säsong kan det dock vara bra att variera vilken typ av highlighter du använder. På sommaren är det mer sol och högre luftfuktighet, vilket gör att puder fungerar utmärkt. Vintertid blir huden torrare och kan kräva en kräm.
 • check mark8Normal hy 

  Här kan du experimentera dig fram till vilken highlighter som passar bäst för just dig. Så länge du inte har några allergier, eksem eller utslag, fungerar förmodligen de flesta produkter bra. Du kan istället utgå från vilken effekt du vill ha. 

Oavsett vilken hudtyp du har är det alltid en bra idé att välja en highlighter som innehåller vårdande ämnen och ingredienser. Exempel på sådana är antioxidanter, vitaminer, naturliga oljor och peptider (aminosyror som är bra för huden).

Typen av highlighter du väljer och designen på applikatorn kommer också att vara avgörande för hur väl produkten kan användas. De vanliga typerna är puder, stift eller kräm. Pudret har fördelen att det bland annat går snabbt att applicera med den mer kompakta highlighterborsten. Nackdelen är att det kan sitta sämre beroende på vilken basprodukt du använder. Stift är perfekta för att markera vissa områden mer än andra, detaljarbetet går alltså lättare. En highlighter i stiftform är många gånger också lätt att dosera. Krämer och flytande highlighters smälter lätt in i huden och sitter i flera fall hela dagen.

Highlighterns nyans

Tonen eller nyansen på highlightern ska alltid anpassas efter effekten du vill uppnå och matchas med din hudtyp. Du vill till exempel helst ha en nyans som är två steg ljusare än din foundation. För undertonerna i highlightern gäller generellt att ljus hy matchas med undertoner och lyster som är pärlskimrande, champange-lika eller silveraktiga. Undvika varma eller mörkröda undertoner. För mellan- eller olivfärgad hy passar både guld och bronstoner. Här bör istället rosa undvikas. Mörk hy passar bra med roséguld och brons och frostiga samt glittriga highligters bör undvikas.

Pigmentering

En highlighter med hög pigmentering passar utmärkt för dig som vill får en vacker lyster och glow i ansiktet. Högre pigmenten i highlightern passar exempelvis bra ihop med mörkare hud som har mycket pigment. 

Konsistens

Konsistensen hos krämer kan variera mycket och det samma gäller egentligen även puder. Ju mer flytande en kräm är, desto bättre tas den oftast upp av huden och desto mer naturtroget blir resultatet. Tjockare och mer trögflytande krämer har bättre concealer-egenskaper, men om man inte är varsam kommer resultatet lätt att bli för kladdigt. Det viktigaste att tänka på med puder är att det är en produkt som jobbas upp. Ta inte för mycket på en gång, utan jobba med fler lager för att produkten inte ska sitta för dåligt. Samma sak gäller mer eller mindre för stift, jobba försiktigt och långsamt så är risken lägre för misstag.

Hållbarhet

Hållbarheten på en highlighter kan vara svår att uttala sig om, eftersom den varierar mycket beroende på olika faktorer, såsom hudtyp, underarbete och övriga produkter. Generellt sett kan man säga att puder brukar ha sämre hållbarhet. Om du är duktig med att använda primer eller ögonkräm i samband med appliceringen, brukar dock hållbarheten med puder vara bra. Krämernas hållbarhet varierar bland annat beroende på hur flytande de är. Ju krämigare highlighter, desto högre hållbarhet. En mer flytande highlighter kan ha sämre hållbarhet, men här spelar innehållet i produkten stor roll.

highligter woman

Så appliceras vanligen highlighter

Syftet med en highlighter är att framhäva vissa områden i ansiktet. Tänk på följande när du applicerar din highlighter:

 • Applicera längs näsryggen för att ge en avsmalnande effekt, detta gör att näsan ser smalare och mer definierad.

 • Använd längs kindbenen och under ögonen för att framhäva benstrukturen här. Du kan använda den ovanpå och i kombination med rouge eller contour.

 • Applicera försiktigt i ögonvrån för att framhäva och ge lyster till ögonen. Det går även att lägga highlightern på undersidan av ögonbrynen för att även framhäva dem.

 • Highlightern används även ofta på amorbågen på överläppen för att framhäva läpparna och få dem att se större ut.

 • Snåla med din highlighter, applicera försiktigt lite i taget och jobba successivt upp till en nivå som ser naturlig och snygg ut.

Vanliga misstag

 • Att du applicerar för mycket. Highlightern ska framhäva delar av ansiktet och inte själv framhävas. Använder du för mycket är det risk att det ser glansigt ut och gömmer istället för att framhäva området du applicerar vid. Ett tips är att nästan ta vad som känns för lite. Vi tenderar ofta att underskatta effekten av smink på oss själva och det blir lätt för mycket. En korrekt applicerad highlighter ska i sig inte märkas.

 • Du lägger highlighter på fel ställen. De ovan nämnda ställena är de vanligast områdena för att framhäva din naturliga skönhet. På andra ställen är det lätt att du får en motsatt effekt och dessa områden ser mindre ut eller att ditt ansikte ser bredare eller mer avlångt ut. Experimentera dig gärna fram och hitta nya sätt att lyfta dina naturligt snygga drag.

 • Kombination med andra produkter kan bli kakigt, kladdigt och se väldigt onaturligt ut. En enkelt regler att följa är att använd samma sorts foundation som highlighter. Är din foundation puder borde din highlighter också vara puder. Om det är en kräm, så ska du helst använd en highlighter som är kräm.

Vårt test av highlighter

En highlighter är till för att skapa ett glow på samma sätt som ljuset faller. Det är därför viktigt att din highlighter inte ser konstgjord ut. När vi testade produkterna läste vi först igenom andra expertrecensioner och kundomdömen för att bilda oss en bra uppfattning av vilka produkter som vi kunde sålla bort direkt. Därefter valde vi ut ett antal av de highlighters som vi uppskattade kunde höra till de bästa produkterna just nu. När vi betygsatte varje produkt vägde vi in följande punkter och tillhörande frågor:

 • Resultat - Hur blir resultatet? Blir det en naturlig lyster och glow till de ansiktsdrag du vill framhäva? Ser det naturligt ut?
 • Användning - Är produkten enkel att använda? Tar det lång tid att applicera highlightern? Gör texturen och konsistens produkten lätt att använda?
 • Hållbarhet - Sitter produkten där den ska och stannar dem där hela dagen? Hur väl håller highlightern mot fukt och vatten?

Vaniliga frågor om highlighter

Var använder jag highligter?

Highlightern appliceras på ett fåtal områden i ansiktet för att framhäva eller på annat sätt definiera ansiktsdrag, såsom kindben, ögon, läppar, näsrygg och ögonvrån.

Hur mycket highlighter ska jag använda?

Använd din highlighter sparsamt. Den appliceras för att betona områden eller hjälpa till att definiera delar i ansiktet och ska inte ta över för mycket.

När ska jag applicera highlighter?

Applicera highlighter sist i din sminkrutin, ovanpå foundation. Använd samma format på din highlighter som på din foundation. Antingen pulverformat på båda eller kräm på båda.

Vad för borste ska jag använda till min highlighter?

I allmänhet är det en fan brush som gäller för bästa applikation.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
73 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5