Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst highlighter 2021

Uppdaterad oktober 2021

Highlighter är till för att framhäva vissa drag i ansiktet. Det är en ljusreflekterande produkt som skapar upplyftande lyster och appliceras som sista steget i din makeup. Du kan välja mellan pressat och löst puder eller kräm, stift och flytande form. Highlighter kan vara matta, skimrande, glittriga eller glowiga. Det finns highlighters för alla situationer och tillfällen helt enkelt. Vi har testat marknadens bästa och mest omtyckta produkter och märken och utsett 5 testfavoriter.

Vilken highlighter är bäst?

Highlighter är till för att skapa ett glow på ett sätt som ljuset naturligt faller. Det är därför viktigt att din highlighter inte ser konstlad eller tillgjord ut. Några vanliga misstag är att använda för mycket highlighter eller att använda fel nyans och ton. Om du har ljus hy så ska du ha en pärlemo- eller silverfärgad highlighter och ju mörkare hy desto varmare färger ska du använda. Med rätt produkt så blir hela sminkandet mycket enklare och roligare, och resultatet så mycket bättre. Vår testpanel har tagit fram 5 testfavoriter som du kan läsa mer om nedan.

 1. The Balm Mary-Lou Manizer

  9,5/10
  "Populär och prisad produkt som ger ett fantastiskt resultat"
  The Balm Mary-Lou Manizer
  Bäst i test
  Storlek
  8.5g
  Lyster
  Hög
  Hudtyp
  Alla
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Härlig lyster
  • Prisvärd
  • Dryg
  • Välrecenserad & höga betyg
  • Multifunktionell
  Nackdelar
  • Kan bli för glittrig

  Fantastiskt skimmrande highlighter som ger ett underbart glow till ansiktet. Den är otroligt dryg så för priset är detta definitivt den mest prisvärda produkten. Dessutom håller resultatet hela dagen, speciellt med en primer. Resultatet blir jämnt och fint och ger skimmer utan att det ser onaturligt ut.

  Mary-Lou är en ganska känd producent att högkvalitativa sminkprodukter och denna hightlightern är inget undantag, kanske den mest välrecenserade och omtyckta highlightern vi testat och undersökt. Vi har inte mycket ont att säga om denna produkt, om något är det väl att den kan framstå lite väl skimrande för vissa, så om det inte är något du är ute efter så kanske du bör fundera på någon annan highlighter, men i ärlighetens namn om du använder den sparsamt och inte jobbar upp för mycket så kommer den verkligen inte framstå för skimrig.

  Läs mer
 2. Yves Saint Laurent Touche Éclat

  9,3/10
  ”Concealer / highlighter som ger bra täckning och vacker lyster”
  Yves Saint Laurent Touche Éclat 1.5 Luminous Silk
  Storlek
  2.5 ml
  Lyster
  Medel
  Hudtyp
  Alla
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Multifunktionell
  • Utjämnande
  • Enkel & smidig
  • Populär produkt
  Nackdelar
  • Dyr

  Concealer och highlighter i en och samma produkt, som täcker bra och ger samtidigt en otrolig lyster. Viktigt att tänka på är att den agerar som båda och du inte kommer undan highlighting effekten även om du köper en i exakt din hudton, så den funkar inte som endast concealer. Den kommer framhäva dina ögon vad du än gör (vilket ju inte är en negativ egenskap).

  Den kommer i ett pennformat som gör appliceringen superenkel men gör även produkten otroligt dryg, vilket är ett måste för annars skulle 2.5 ml inte räcka länge alls. Den fungerar som en kulspetspenna, det finns nämligen en ’knapp’ på botten som man klickar till, precis som en på en penna och produkt trycks ut. Väldigt tillfredsställande att klicka på, men undvik att klicka för mycket då du riskerar att trycka fram mer produkt än du behöver. Produkten går att jobba upp, så du kan lägga flera lager utan att det märks, vilket är positivt för då kan du verkligen jobba med produkten tills du är nöjd utan att det blir kakigt.

  Finns i över 14 nyanser som går från "kritvit" till "chokladbrun", så vilken hudfärg du än har ska du kunna hitta en som passar dig. Tyvärr har ju svenska återförsäljare ofta mest produkter i lager som passar ljusare hudtyper men som tur är finns det många återförsäljare att vända sig till. På Lyko finns åtminstone sex nyanser, och de har i sitt bildspel en bra karta över nyanser och hudfärg som kan användas för att hitta en nyans som passar dig och din hud. Du kan köpa flera nyanser av denna produkt och använda 2-3 stycken för att utföra all contouring, till exempel kan man ta en som är två steg mörkare än din hy, en som är två steg ljusare och en i samma så har du vad du behöver för en komplett look. Dra streck med pennan och dra ut med borste eller dutta ut med fingrarna. Superenkelt och superfint.

  Läs mer
 3. Peter Thomas Roth 24k Gold

  9,1/10
  "En skonsam produkt med många användningsområden”
  Peter Thomas Roth 24k Gold
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  50 ml
  Lyster
  Hög
  Hudtyp
  Alla
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Återfuktande
  • Skonsam
  • Fantastisk lyster
  • Multifunktionell
  Nackdelar
  • Dyr

  Återfuktande cc-creme som ger fantastisk lyster. Passar perfekt som highlighter, lämnar fantastiska jämna resultat i både ansikte, dekolletage och passar alla hudtyper. Fungerar även som primer så du får mycket för pengarna. Antingen kan du ge hela ditt ansikte och makeup en fantastisk lyster eller använda på specifika områden för att highlighta där solen faller naturligt. Produkten har många användningsområden och kan anpassas efter looken du är ute efter, vilket verkligen behövs eftersom den kostar vad den gör.

  Det kan svida lite att lägga så mycket pengar på en highlighter, men som sagt får du mer än bara en highlighter, och den är dessutom ganska dryg så den kommer räcka länge. Det är en väldigt populär och välrecenserad produkt så du behöver inte bara lita på oss när vi säger att produkten är fantastisk. Den jämnar inte bara ut och ger fin lyster utan innehåller även skonsamma och återfuktande ingredienser såsom aloe vera, så du får inte bara en fantastisk highlighter, du får en vårdande skönhetsprodukt också!

  Läs mer
 4. Lumene Invisible Illumination Nordic Light

  9,0/10
  ”En diskret och naturlig highlighter som lyser upp”
  Lumene Invisible Illumination Nordic Light
  Storlek
  15ml
  Lyster
  Hög
  Hudtyp
  Alla
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Diskret
  • Naturliga resultat
  • Nordisk produkt
  Nackdelar
  • Stark doft (inte efter applicering)

  Lumene Invisible Illumination Nordic light är en diskret highlighter som lyser upp ansiktet. Kan kombineras med primer för att ge lyster till hela ansiktet innan makeupen eller för att highlighta ansiktet utan att det ser onaturligt ut. Den är väldigt diskret samtidigt som den ger framstående lyster, en av de mest naturtrogna resultaten av en highlighter vi testat. Lumene är även en nordisk producent som använder mycket naturliga ämnen såsom hjorton och svenskt källvatten, så du får en närproducerad produkt med skonsamma, naturliga ingredienser.

  Den är mycket enkel att arbeta med och ingen borste eller så krävs eftersom den är så pass flytande. Helt enkelt en väldigt simpel och diskret highlighter, så om du verkligen vill ha en heltäckande sminkning som "poppar" så kanske du ska välja någon annan men då skulle den faktiskt fortfarande kunna användas tillsammans med primer för extra lyster i kombination med en annan highlighter. Den doftar ganska starkt men det är inget som stannar kvar när den jobbats in, men det kan vara en nackdel om du är känslig för doft.

  Läs mer
 5. IsaDora Face Sculptor 3 Nude

  8,8/10
  ”Perfekta countouring-kitet för nybörjaren”
  Isa DoraFace Sculptor 3 Nude
  Storlek
  18g
  Lyster
  Medel
  Hudtyp
  Alla
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • 3-i-1 countoring-kit
  • Perfekt nybörjar-kit i countoring
  Nackdelar
  • Något lågpigmenterad

  Med IsaDora Face Sculptor får du ett 3-i-1 kit som ger dig allt du behöver för en full contouring. Den kommer med bronzer/rouge (beroende på nyansval), countor och highlighter. Ett enkelt puderkit som ger en relativt matt finish och går att jobba upp väldigt bra, vilket man ju gärna ser i ett nybörjarkit eftersom det enkelt blir för mycket annars. Fungerar enklast med en bra borste, till exempel har IsaDora även en bra face buffer sminkborste som passar väldigt bra till detta kit.

  Paletten är ganska stor, den tar mer eller mindre upp hela handen, så du får mycket produkt. Highlightern har väldigt bra instruktioner på baksidan vilket gör att den är superenkel att använda och ger ett bra resultat. Verkligen allt man behöver i ett countoring-kit. Den hade kanske kunnat vara bättre pigmenterad och hålla lite längre, men den är enkel att ta med för touch-ups så det är inte hela världen och för priset så kanske man inte ska förvänta sig mer.

  Läs mer

highlighter hudfaerg

Köpguide: så väljer du bäst highlighter

En av de viktigare sakerna att tänka på när man ska köpa en highlighter är vilken hudton man har. Rätt highlighter till rätt hudton är A och O. Innan du väljer highlighter är det därför viktigt att du vet om din hudton är varm eller kall, då är det betydligt enklare att välja rätt highlighter. Nedan finns en simpel guide i valet av färg och nyans beroende på hudton. Tänk på att alltid välja en highlighter som är ljusare än din hy, highlightern ska ju just ‘highlighta’ olika områden.

För Ljus hy

Om du har ljus eller blek hy passar highlighters med ljusare undertoner och nyanser. Välj hightlighters som är pärlskimrande, champagne eller silver i sin lyster. De ljusare pigmenten i highlighter kompletterar en ljus hy fantastiskt. Undvik varma eller mörkröda undertoner.

För mellan/olivfärgad hy

Om du har varmare hy rekommenderar vi att välja highlighters som är iriserande och går i guld-/bronstoner. Något som bör undvikas är att välja rosa, då det lätt kontrasterar för mycket och står ut på ett onaturligt sätt mot din hy.

För mörk hy

Roséguld och brons är utmärkta val med mörkare hy. Undvik frostiga nyanser eller glittriga highligters då det riskerar dra ner på hudens naturliga lyster och ser då mer platt och tråkig ut. Fokusera istället på varmare nyanser som kompletterar en mörkare hy på ett fantastiskt sätt.

highligter woman

Så appliceras vanligen highlighter

Syftet med en highlighter är att framhäva vissa områden i ansiktet, tänk på följande när du applicerar din highlighter:

 • Applicera längs näsryggen för att ge en avsmalnande effekt, detta gör att näsan ser smalare och mer definierad.
 • Använd längs kindbenen och under ögonen för att framhäva benstrukturen här. Ofta ovanpå och i kombination med rouge eller contour.
 • Applicera försiktigt i ögonvrån för att framhäva och ge lyster till ögonen. Du även lägga highlighter på undersidan av ögonbrynen för att även framhäva dem.
 • Highlighter används även ofta på amorbågen på överläppen för att framhäva läpparna och få dem att se större ut
 • Snåla med din highlighter, applicera försiktigt lite i taget och jobba successivt upp till en nivå som ser naturlig och snygg ut.

Vanliga misstag

 • Att du applicerar för mycket. Highlightern ska framhäva delar av ansiktet och inte själv framhävas. Använder du för mycket är det risk att det ser glansigt ut och gömmer istället för att framhäva området du applicerar vid. Ett tips är att nästan ta vad som känns för lite, vi tenderar ofta att underskatta effekten av smink på oss själva och det blir lätt för mycket. En korrekt applicerad highlighter ska i sig inte märkas.
 • Du lägger highlighter på fel ställen. De ovan nämnda ställena är de vanligast områdena för att framhäva din naturliga skönhet. På andra ställen är det lätt att du får en motsatt effekt och dessa områden ser mindre ut eller att ditt ansikte ser bredare eller mer avlångt ut. Experimentera dig gärna fram och hitta nya sätt att lyfta dina naturligt snygga drag.
 • Kombination med andra produkter kan bli kakigt, kladdigt och se väldigt onaturligt ut. En enkelt regler att följa är att använd samma sorts foundation som highlighter. Är din foundation puder borde din highlighter vara puder och är det en kräm så ska du använd en highlighter som är kräm.

 

Vaniliga frågor om highlighter

Var använder jag highligter?

Highlighter appliceras på ett fåtal områden i ansiktet för att framhäva eller på annat sätt definiera ansiktsdrag, såsom kindben, ögon eller läppar.

Hur mycket highlighter ska jag använda?

Använd highlighter sparsamt, det appliceras för att highlighta områden eller hjälpa till att definiera andra och ska inte ta över bara amplifiera. Använd hellre för lite än för mycket.

Var använder jag highlighter?

De vanligaste appliceringsställena är näsrygg, kindben, ögonvrån och armorbågen.

När ska jag applicera highlighter?

Applicera highlighter sist i din sminkrutin, ovanpå foundation. Använd samma format på din highlighter som på din foundation. Antingen pulverformat på båda eller kräm på båda.

Vad för borste ska jag använda till min highlighter?

I allmänhet är det en fan brush som gäller för bästa applikation. Titta gärna på vår sida för sminkborstar för mer information.

Testvinnare - Bäst Highlighter

 • The Balm Mary-Lou Manizer
 • Yves Saint Laurent Touche Éclat
 • Peter Thomas Roth 24k Gold
 • Lumene Invisible Illumination Nordic Light
 • IsaDora Face Sculptor 3 Nude
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
52 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5