Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst mascara 2021

Uppdaterad oktober 2021

En bra mascara kan förändra hela ditt utseende. Volym, längd och intensitet på ögonfransarna är faktorer som bidrar mycket till ansiktets inramning och look. Beroende på mascarans formula och borstens utformning kan du få mycket olika effekter. Mascara kommer idag som vattenresistent, förlängande, separerande, volymgivande med mera och kan kombineras med primers och kajal för att skapa exakt den look du är ute efter!

Vilken mascara är bäst?

Mascara är det bästa alternativet för dig som vill ha volym och längd. Mascara är en av de vanligaste skönhetsprodukterna som används idag och det märks verkligen när det kommer till utbudet. Det finns mascara för alla behov och tillfällen och det är både lätt och kul att hitta nya spännande produkter, men det kan också vara lite utav en djungel av varierande kvalité och priser. Vi har underlättat för dig genom att kora 5 testfavoriter, där Lancôme Hypnôse Mascara presterade bäst. Vi har utgått från bland annat följande egenskaper:

 • Förpackning - Hur är borste och hylsa? Är de smidiga och lätta att jobba med?
 • Applicerbarhet - Hur enkel är mascaran att lägga på? Sitter den kvar?
 • Resultat - Håller mascaran vad den lovar? Ger den volym, längd eller den intensitet som den påstår?

 1. Lancôme Hypnôse Mascara

  9,6/10
  ”Den bästa mascaran vi testat”
  Lancôme Hypnôse Mascara
  Bäst i test
  Storlek
  6.5 ml
  Typ
  Markerande, Volymgivande
  Färg
  Svart, blå, brun
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst resultat
  • Hållbar
  • Populär & välrecenserad
  • Kommer i flera varianter som passar olika stilar
  Nackdelar
  • Dyr

  Otroligt populär vattenfast mascara som ger otrolig volym, längd och markering. Den är helt fantastiskt men kostar lite extra. Om du bryr dig mycket om dina fransar kan du sluta leta nu, för detta är den bästa produkten. Lancomes Hypnose kommer i flera varianter bland andra "doll eyes" och "drama". Två fantastiska produkter som i stället för att gå mittenvägen, som Hypnose, är något mer specialiserade. Så om du föredrar fyllighet och längd så ska du köpa drama, och för mer separerande och längd så kör på doll eyes. Den här är ju "orginalet" och vi tycker den ger en kombination av de andra två det, det bästa av två världar helt enkelt!

  Du behöver bara applicera i ett svep för ett resultatet som håller för det mesta och väldigt länge. Det är egentligen bara priset som talar emot den här produkten, men för sminknörden så är det helt klart en värd investering.

  Läs mer
 2. Max Factor Masterpiece Max Mascara

  9,4/10
  "Billig mascara som håller hela dagen"
  Max Factor Masterpiece Max Mascara
  Mest Prisvärd
  Storlek
  7 ml
  Typ
  Volym & definition
  Färg
  Svart, svart/brun
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt hållbar
  • Populär & välrecenserad
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Något ”vätskig”

  Ger ett bra resultat, utan klumpar eller liknande, som håller hela dagen. Den har en plastig, gummiaktig pensel, så doppa och dra av toppen lite längst kanten för att undvika klumpar längst ut på penseln eftersom mascaran är lite åt det våta hållet. Om du föredrar en mascara som är det, så är denna definitivt för dig.

  Hållbarheten är fantastisk, du kan verkligen förvänta dig att ha denna på dig ett helt dygn utan att det kommer påverka resultatet nämnvärt. Den håller också ganska bra mot vätska, förvänta dig inte att överleva ett spöregn men i övrigt klarar den sig perfekt. För priset är det helt klart en av de bättre mascarorna på marknaden och den är otroligt populär och högt betygsatt av andra kunder.

  Läs mer
 3. Clinique Lash Power Mascara

  9,3/10
  “Perfekt för utmanande situationer som gympasset eller dansgolvet, sitter som berget”
  Clinique Lash Power Mascara Black-Onyx
  Storlek
  6 ml
  Typ
  Förlängande
  Färg
  Svart, Mörkbrun
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst hållbarhet
  • Separerar bra
  • Väldigt bra som mascara till nedre ögonfransarna om du kombinerar mascaror
  Nackdelar
  • Saknar något i volym

  Den här mascaran klarar sig genom det mesta, och passar speciellt den med ett aktivt liv. Vill du kunna ha mascara på jobbet och sen gå och träna? Här har du svaret. Cliniques Lash Power håller hela dagen och är vattenfast som bara den. Träning, svett och tårar är inga problem och den ger dessutom ett fint, jämnt resultat med separerade fransar. Den går att bygga upp, men en applicering räcker för en mer casual vardagslook.

  Den ger inte så mycket volym men hjälper ganska mycket med längd och definition. Verkligen en dag till dag mascara, med en tunn och fin borste som gör applicering enkel. Nackdelen med denna är att den saknar lite i volym, fokus ligger på hållfasthet och definition.

  Läs mer
 4. Xlash Mascara

  9,1/10
  ”Vårdar fransarna och gör dem snygga”
  Xlash Xlash
  Storlek
  7 ml
  Typ
  Förlängande
  Färg
  Svart
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt prisvärd
  • Vårdande formula
  • Bra hållbarhet
  Nackdelar
  • Kan klumpa något

  En effektiv fibermascara som ger mycket volym och får verkligen dina fransar att se riktigt täta ut. Borsten är ganska böjd vilket ger dig bra möjlighet att nå ut till olika partier som man kanske missar vid en första dragning. Den går att jobba upp men kan klumpa om du överarbetar den. Den är även berikad med bivax och e-vitamin vilket stärker fransarna och hjälper till att reparera och uppmuntra tillväxt av fransarna, så du blir både snygg och får bättre franshälsa på en och samma gång!

  Läs mer
 5. IsaDora Insane Volume Lash Styler

  8,7/10
  “Ger fantastiska resultat om du applicerar försiktigt”
  Isa DoraInsane Volume Lash Styler 50 Insane Black
  Storlek
  15 ml
  Typ
  Förlängning & volym
  Färg
  Svart
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Prisvärd
  • Smart tvådelad borste
  • Mycket volym och längd
  Nackdelar
  • Svår applicering

  En speciellt framtagen borste, som är tvådelad för dels applicering och volym och dels för separering. Den raka delen för applicering och den böjda för separering. IsaDoras mascara är en härlig, krämig mascara som verkligen hjälper dig att bygga volym, utan att du behöver sitta och borsta och borsta och borsta.

  Det största problemet med denna är att det tar ett tag innan man får in rätt teknik, eftersom den är så krämig måste man vara försiktig med mängden på borsten och vid appliceringen, annars blir det lätt klumpigt och det blir enkelt spiderlashes. Det tar ett tag innan man vänjer sig vid appliceringen av denna men om du lyckas få till det så får du fantastiska resultat.

  Läs mer

mascara

Så väljer du bäst mascara

Det finns tre saker att tänka på när du köper mascara; borstens form, formulan och vad du vill uppnå för resultat. Olika mascara har olika effekt och det beror dels på borsten men även på själva mascaran. Vill du ha volym, längd eller vårda dina fransar med mineralmascara? Innehållet i mascaran varierar en hel del mellan olika produkter, satsa på en mascara som har naturligt innehåll med hårvårdande egenskaper så dina fransar håller sig vackra länge. När det kommer till mascaraborstens form så finns det flera olika typer:

 • rakborsteRak borste – Den raka mascaraborsten är den vanligaste och passar alla fransar. Den är perfekt att börja med och duger gott och väl som enda borste. Den har en bra balans mellan volym och längd.
 • boejdborsteBöjd borste – Den böjda borsten passar perfekt till dig med raka fransar och vill ha lite volym och öppna upp blicken.
 • tunnborsteTunn borste – En tunn borste som är smal mot toppen är utmärkt till dig med korta eller tunna fransar. Då kan du fånga upp de kortaste fransarna och ge dem välbehövd volym och längd.
 • tjockborsteTjock borste – Passar dig med långa fransar. Den tjocka borsten lägger mycket mascarakräm på dina fransar så du lätt får en dramatiskt effekt. Men undvik en tjock borste om du har korta fransar, då kan du få omvänd effekt till följd av mängden kräm.
 • gummiborsteGummi- och kamborste – Dessa separerar fransarna effektivt och ger både volym och längd. De fångar inte upp mycket kräm vilket gör att du kan gå från naturlig till mer effektfull genom att applicera lager för lager.

Så applicerar du din mascara på bästa sätt

När du valt rätt mascara och rätt mascaraborste så är det dags att lära sig följande knep för att få till mascaran lika perfekt varje gång.

 1. Lyft och böj dina fransar först. Använd en ögonfransböjare och försök få med hela ögonfransarna, ända in mot ögat. Med tydliga fransar så är det lättare att applicera mascaran.
 2. Om du vill kan du använda en ögonprimer. Den ger ytterligare volym och ett stabilt underlag för mascaran att fästa i.
 3. Applicera sedan mascaran på dina fransar. När du tar mascarakräm från hylsan så ska du snurra borsten och försiktigt stryka av borsten för att få klumpfri mascara som är enkel att hantera. När du lägger på mascaran så drar du borsten försiktigt från roten till toppen samtidigt som du zickzackar fram och tillbaka. Var försiktig på dina undre ögonfransar, de är kortare och tunnare och det är lättare att mascaran klumpar sig där.
 4. Lägg fokus på mitten av ögonfransarna om du vill få dina ögon att se större ut. Och vinkla borsten vertikalt om du har svårt att komma åt de kortaste fransarna vid ögat inner- och ytterkant.
 5. Om du får mascara på huden så ska du låta den torka, då ramlar den av lätt med hjälp av en tops. Våt mascara kommer att fläcka ner om du tar bort den. Eventuella klumpar kan du försiktigt ta bort med en tunn nål, med nålen kan du också separera fransar som klumpat ihop.

Vanliga frågor om mascara

Hur länge håller min mascara?

Mascara håller i ungefär tre månader. Du bör inte använda en öppnad flaska längre än så. Eftersom mascara används så pass nära ögonen så är det extra viktigt att hålla kolla på utgångstiden.

Är det dåliga för fransarna att använda mascara?

Daglig användning av mascara kan i värsta fall innebära risker för inflammation eller infektion i ögonen. Det är därför väldigt viktigt att ha en god, hygienisk tvättrutin när det gäller mascara. Var noga med att tvätta bort mascaran innan du lägger dig och använd inte mascara varje dag.

Ska jag använda vattenfast mascara eller inte?

Vattenfast mascara kan vara riktigt bra, framför allt om dina ögon tåras ofta eller om du vet att du kommer att svettas under dagen. Nackdelen är att den är väldigt svår att få bort jämfört med vanlig mascara, och risken för att skada dina fransar ökar. Vi rekommenderar därför att använda vanlig mascara till vardags och vattenfast bara när det verkligen behövs.

Hur tvättar jag bort min mascara?

Det är superlätt att bli av med mascaran. Men du behöver en bra make-up remover, köp en som är särskilt framtagen för ögonsmink då de är skonsamma mot den känsliga huden runt ögonen. Blöt en bommullspad i make-up remover och håll den försiktigt mot ögat, utan att gnugga. Efter några sekunder kan du dra paden nedåt och vips så försvinner sminket. 

Testvinnare - Bäst Mascara

 • Lancôme Hypnôse Mascara
 • Max Factor Masterpiece Max Mascara
 • Clinique Lash Power Mascara
 • Xlash Mascara
 • IsaDora Insane Volume Lash Styler
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5