Bäst i test: Bäst mascara 2021

Med hjälp av mascara kan du förändra ditt utseende mycket. Volym, längd och intensitet på ögonfransarna är faktorer som bidrar mycket till ditt utseende. Beroende på mascarans formula och borstens utformning kan du få mycket olika effekter. Mascara kommer idag som vattenresistent, förlängande, separerande, volymgivande med mera och kan kombineras med primers och kajal för att skapa exakt den look du är ute efter!

Vilken mascara är bäst?

Mascara är det bästa alternativet för dig som undviker lösögonfransar men ändå vill ha lite volym och längd. Mascara är förmodligen det vanligaste sminket som används idag och det märks verkligen när det kommer till utbudet. Det finns mascara för alla behov och tillfällen och det är både lätt och kul att hitta nya spännande produkter. Vi har låtit testpanelen prova flera olika produkter under några veckors tid för att kora 5 testfavoriter samt en vinnare. Testpanelen har betygsatt följande egenskaper:

 • Förpackning - Hur är borste och hylsa? Är de smidiga och lätta att jobba med?
 • Färgutbud - Hur stort är utbudet av nyanser och färger?
 • Applicerbarhet - Hur enkel är mascaran att lägga på? Sitter den kvar och gör vad den ska?
 • Resultat - Håller mascaran vad den lovar? Ger den volym, längd eller den intensitet som den påstår?

 1. 1. Max Factor Masterpiece Max High Volume
  9,6/10
  Max Factor Masterpiece Max High Volume & Definition Mascara Black/Brown
  Bäst i test
  Storlek
  7 ml
  Typ
  Volym & definition
  Färg
  Svart/brun
  Till Butik
  170 kr
 2. 2. Maybelline Lash Sensational
  9,4/10
  Maybelline Lash Sensational
  Storlek
  9 ml
  Typ
  Volym
  Färg
  Svart
  Till Butik
  125 kr
 3. 3. Lancôme Definicils Mascara
  9,3/10
  Lancôme Definicils Mascara
  Storlek
  6 ml
  Typ
  Förlängning
  Färg
  Svart
  Till Butik
  339 kr
 4. 4. L'Oréal Paris Telescopic Mascara
  9,1/10
  L'Oréal Paris Telescopic Mascara Black
  Storlek
  8 ml
  Typ
  Förlängning & volym
  Färg
  Svart
  Till Butik
  169 kr
 5. 5. Clinique Lash Power Mascara Black-Onyx
  8,7/10
  Clinique Lash Power Mascara Black-Onyx
  Storlek
  6 ml
  Typ
  Förlängande
  Färg
  Svart
  Till Butik
  245 kr

mascara

Så väljer du rätt mascara

Det finns tre saker att tänka på när du köper mascara; borstens form, formulan och vad du vill uppnå för resultat. Olika mascara har olika effekt och det beror dels på borsten men även på själva mascaran. Vill du ha volym, längd eller vårda dina fransar med mineralmascara? Innehållet i mascaran varierar en hel del mellan olika produkter, satsa på en mascara som har naturligt innehåll med hårvårdande egenskaper så dina fransar håller sig vackra länge. När det kommer till mascaraborstens form så finns det flera olika typer:

 • rakborsteRak borste – Den raka mascaraborsten är den vanligaste och passar alla fransar. Den är perfekt att börja med och duger gott och väl som enda borste. Den har en bra balans mellan volym och längd.
 • boejdborsteBöjd borste – Den böjda borsten passar perfekt till dig med raka fransar och vill ha lite volym och öppna upp blicken.
 • tunnborsteTunn borste – En tunn borste som är smal mot toppen är utmärkt till dig med korta eller tunna fransar. Då kan du fånga upp de kortaste fransarna och ge dem välbehövd volym och längd.
 • tjockborsteTjock borste – Passar dig med långa fransar. Den tjocka borsten lägger mycket mascarakräm på dina fransar så du lätt får en dramatiskt effekt. Men undvik en tjock borste om du har korta fransar, då kan du få omvänd effekt till följd av mängden kräm.
 • gummiborsteGummi- och kamborste – Dessa separerar fransarna effektivt och ger både volym och längd. De fångar inte upp mycket kräm vilket gör att du kan gå från naturlig till mer effektfull genom att applicera lager för lager.

Så applicerar du din mascara på bästa sätt

När du valt rätt mascara och rätt mascaraborste så är det dags att lära sig följande knep för att få till mascaran lika perfekt varje gång.

 1. Lyft och böj dina fransar först. Använd en ögonfransböjare och försök få med hela ögonfransarna, ända in mot ögat. Med tydliga fransar så är det lättare att applicera mascaran.
 2. Om du vill kan du använda en ögonprimer. Den ger ytterligare volym och ett stabilt underlag för mascaran att fästa i.
 3. Applicera sedan mascaran på dina fransar. När du tar mascarakräm från hylsan så ska du snurra borsten och försiktigt stryka av borsten för att få klumpfri mascara som är enkel att hantera. När du lägger på mascaran så drar du borsten försiktigt från roten till toppen samtidigt som du zickzackar fram och tillbaka. Var försiktig på dina undre ögonfransar, de är kortare och tunnare och det är lättare att mascaran klumpar sig där.
 4. Lägg fokus på mitten av ögonfransarna om du vill få dina ögon att se större ut. Och vinkla borsten vertikalt om du har svårt att komma åt de kortaste fransarna vid ögat inner- och ytterkant.
 5. Om du får mascara på huden så ska du låta den torka, då ramlar den av lätt med hjälp av en tops. Våt mascara kommer att fläcka ner om du tar bort den. Eventuella klumpar kan du försiktigt ta bort med en tunn nål, med nålen kan du också separera fransar som klumpat ihop.

Vanliga frågor om mascara

Hur länge håller min mascara?

Mascara håller i ungefär tre månader. Du bör inte använda en öppnad flaska längre än så. Eftersom mascara används så pass nära ögonen så är det extra viktigt att hålla kolla på utgångstiden.

Är det dåliga för fransarna att använda mascara?

Daglig användning av mascara kan i värsta fall innebära risker för inflammation eller infektion i ögonen. Det är därför väldigt viktigt att ha en god, hygienisk tvättrutin när det gäller mascara. Var noga med att tvätta bort mascaran innan du lägger dig och använd inte mascara varje dag.

Ska jag använda vattenfast mascara eller inte?

Vattenfast mascara kan vara riktigt bra, framför allt om dina ögon tåras ofta eller om du vet att du kommer att svettas under dagen. Nackdelen är att den är väldigt svår att få bort jämfört med vanlig mascara, och risken för att skada dina fransar ökar. Vi rekommenderar därför att använda vanlig mascara till vardags och vattenfast bara när det verkligen behövs.

Hur tvättar jag bort min mascara?

Det är superlätt att bli av med mascaran. Men du behöver en bra make-up remover, köp en som är särskilt framtagen för ögonsmink då de är skonsamma mot den känsliga huden runt ögonen. Blöt en bommullspad i make-up remover och håll den försiktigt mot ögat, utan att gnugga. Efter några sekunder kan du dra paden nedåt och vips så försvinner sminket. 

Testvinnare - Bäst Mascara

 • Max Factor Masterpiece Max High Volume & Definition Mascara Black/Brown
 • Maybelline Lash Sensational
 • Lancôme Definicils Mascara
 • L'Oréal Paris Telescopic Mascara Black
 • Clinique Lash Power Mascara Black-Onyx
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
23 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-09 11:33:18