Bäst i test: Bästa mascaran 2022

Uppdaterad februari 2022

En bra mascara kan förändra hela ditt utseende. Volym, längd och intensitet på ögonfransarna är faktorer som bidrar mycket till ansiktets inramning och look. Beroende på mascarans formula och borstens utformning kan du få olika effekter. Vi har testat några av de kändaste märkena och vissa produkter som kan vara uppstickare, för att se vilken mascara presterar bäst. De 5 vinnarna presenterar vi i topplistan. Bästa mascara av dessa blev i år Lancôme Hypnôse Mascara.

Vårt test av mascaror

I vårt test av olika typer av mascara har vi undersökt de varianter som bidrar till bäst volym och längd på fransarna. Produkterna valdes ut genom att vi först tog del av andra testrecensioner och kundutlåtanden. Därefter lyfte vi fram de mest prisvärda varianterna. Dessa testades av våra testpersoner som fick utgå från frågorna under varje punkt. De 5 vinnarna är de bästa mascarorna som vi testade.

 • Borsten - Är borsten smidig och lätt att jobba med? Är kvaliteten god, eller tappar borsten lätt form?
 • Applicering - Hur enkel är mascaran att lägga på? Sitter den kvar hela dagen, eller faller den ner?
 • Resultat - Ger produkten bra volym och fin färg samt rätt intensitet? Motsvarar mascarans resultat prisklassen som den ligger i? Klumpar sig produkten?

 1. Lancôme Hypnôse Mascara

  9,6/10
  ”En mascara som presterar bra på alla punkter, förutom priset”.
  Lancôme HypnôseHypnôse Mascara 001 Black
  Bäst i test
  Mängd
  6.5 g
  Typ
  Volym & definition
  Färg
  Svart / brun
  Vattenfast
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Dryg - räcker länge
  • Lätt att jobba upp i lager
  • Varken klumpar sig eller klibbar
  • Mycket fint resultat
  Nackdelar
  • Högre pris

  Recension

  Hypnôse Mascara från franska Lancôme är en populär och vattenfast mascara som ger volym, längd och tydlig markering. Mascarans formula gör den lätt att ha på sig och konsistensen ger en enklare applicering. Du bygger successivt upp så många lager som du tycker passar. Ju fler lager du använder, desto intensivare kommer färgen att bli. Innehållet i mascaran är fri från giftiga ämnen och ingredienserna, med bland annat vitamin B5, är istället vårdande för huden och fransarna. En mascara som har en bra sammansättning av ingredienser gör även att du kan använda den längre, utan att fransarna eller huden kring ögonen tar skada.

  Borsten som mascaran appliceras med ger ett slätt och fint resultat. Tillsammans med den volym som går att arbeta upp, blir fransarna väldigt fina. Det blir inget klibb som klistrar ihop fransarna med varandra och du slipper klumpar. Vi är helt klart nöjda med Hypnôse Mascara, trots att den är ganska dyr.

  Läs mer
 2. Max Factor Masterpiece Max Mascara

  9,4/10
  "Prisvärd mascara som håller hela dagen".
  Max Factor Masterpiece Max High Volume & Definition Mascara Black
  Mest Prisvärd
  Mängd
  7 ml
  Typ
  Volym & definition
  Färg
  Svart / brun / blå
  Vattenfast
  Nej
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fint resultat med lång hållbarhet
  • Lätt att applicera & tvätta bort
  • Bra för detaljarbetet
  Nackdelar
  • Lite stark doft
  • Borsten kunde vara tjockare

  Recension

  Max Factors Masterpiece Max Mascara är mycket omtyckt av kunderna. Det var också just därför vi valde att testa den, för att se om den levde upp till våra förväntningar. Det första vi märkte med mascaran var att appliceringen överlag var enkel att göra. Borsten är dock inte helt anpassad för de större dragen, men passar utmärkt för detaljarbetet. Det hjälper också till att hålla isär ögonfransarna så att furmulan lättare fäster där den ska.

  Färgerna som går att få är tre stycken - blå, svart och brunsvart. Den svarta färgen är mycket mörk i sin nyans, vilket borde vara den variant som passar de flesta bäst. Vi gillade även den blå, eftersom den ger ett mer utmanande utseende. Nackdelen med Masterpiece Max Mascara är att den kan uppfattas vara för tunn i konsistensen. När vi applicerade produkten tyckte vi ändå att konsistensen gjorde det lättare att lägga på flera lager, utan att det blev för mycket.

  Läs mer
 3. Clinique Lash Power Mascara

  9,3/10
  “Mycket hållbar mascara som även går lätt att tvätta bort”.
  Clinique Lash Power Mascara
  Mängd
  6 ml
  Typ
  Förlängande
  Färg
  Svart / mörkbrun
  Vattenfast
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket bra hållbarhet
  • Separerar fransarna bra
  • Utmärkt mascara till de nedre ögonfransarna för dig som kombinerar mascaror
  Nackdelar
  • Kunde ge bättre volym

  Recension

  Den här mascaran klarar sig genom det mesta, och passar speciellt dig med ett aktivt liv. Cliniques Lash Power Mascara håller hela dagen och är även vattenfast. Träning, svett och tårar påverkar alltså inte hållbarheten. Resultatet vi fick var fint och jämnt med separerade fransar. Mascaran går att bygga upp, men en applicering räcker för en mer casual vardagslook.

  Lash Power Mascara ger inte så mycket volym, men hjälper dig med längd och definition. Den passar bäst som en dag-till-dag-mascara. Med en tunn och fin borste blir appliceringen enkel och man slipper klumpiga rörelser.

  Läs mer
 4. Xlash Mascara

  9,1/10
  ”Vårdar & piggar upp fransarna”.
  Xlash Mascara
  Mängd
  7 ml
  Typ
  Förlängande
  Färg
  Svart
  Vattenfast
  Någorlunda
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Praktisk borste
  • Vårdande formula
  • Bra hållbarhet
  Nackdelar
  • Kan klumpa sig något

  Recension

  Xlash Mascara är en effektiv fibermascara som ger mycket volym och den får dina fransar att se riktigt täta ut. Borsten är ganska böjd, vilket ger dig bra möjlighet att nå ut till olika partier som man kanske missar vid en första dragning. Mascaran går lätt att jobba upp, men kan klumpa sig om du överarbetar den. Produkten är berikad med bivax och e-vitamin, vilket stärker fransarna och hjälper till att reparera och uppmuntra tillväxten av dem. Du blir alltså både elegant och får bättre ögonfranshälsa på en och samma gång.

  Läs mer
 5. Isa DoraGrand Volume Lash Styler Golden Holiday

  8,7/10
  “Ger fint resultat om du applicerar försiktigt”.
  Isa DoraGrand Volume Lash Styler Golden Holiday 40 Black
  Mängd
  15 ml
  Typ
  Förlängning & volym
  Färg
  Svart
  Vattenfast
  Nej
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Intensivt svart färg med bra pigmentering
  • Smart tvådelad borste
  • Mycket volym och längd
  Nackdelar
  • Svårare applicering

  Recension

  Isa DoraGrand Volume har en speciellt framtagen borste som är tvådelad. Den passar för både applicering och volym samt för separering av fransarna. Den raka delen är till för applicering och den böjda för separering. Konsistensen på IsaDoras mascara är härlig och krämig och den hjälper onekligen till med att bygga volym på ett enkelt sätt.

  Den största nackdelen med denna produkt är att det tar ett tag innan man får in rätt teknik. Eftersom den är så krämig måste man vara försiktig med mängden på borsten vid appliceringen, annars kan den lätt klumpa sig. Det tar alltså ett tag innan man vänjer sig vid appliceringen, men när du väl lyckas få in tekniken blir resultatet fantastiskt.

  Läs mer

mascara

Köpguide: Hitta rätt mascara

Det finns tre saker att tänka på när du köper mascara; borstens form, formulan och vad du vill uppnå för resultat. Olika mascaror har olika effekt och det beror dels på borsten, men även på själva mascaran. Vill du ha volym, längd eller vårda dina fransar med mineralmascara? Innehållet i mascaran varierar en hel del mellan olika produkter, satsa på en mascara som har naturligt innehåll med hårvårdande egenskaper så dina fransar håller sig vackra länge.

Borsten

När det kommer till mascaraborstens form och typ finns det flera olika modeller. Glöm bara inte bort att det är du som kontrollerar borsten, inte borsten i sig som gör allt jobb åt dig.

 • rakborsteRak borste

  Den raka mascaraborsten är den vanligaste och passar alla fransar. Den är perfekt att börja med och duger gott och väl som enda borste. Den har en bra balans mellan volym och längd.
 • boejdborsteBöjd borste

  Den böjda borsten passar perfekt till dig med raka fransar och vill ha lite volym och öppna upp blicken.
 • tunnborsteTunn borste

  En tunn borste som är smal mot toppen är utmärkt till dig med korta eller tunna fransar. Då kan du fånga upp de kortaste fransarna och ge dem välbehövd volym och längd.
 • tjockborsteTjock borste

  Passar dig med långa fransar. Den tjocka borsten lägger mycket mascarakräm på dina fransar så du lätt får en dramatisk effekt. Men undvik en tjock borste om du har korta fransar, då kan du få omvänd effekt till följd av mängden kräm.
 • gummiborsteGummi- och kamborste

  Dessa separerar fransarna effektivt och ger både volym och längd. De fångar inte upp mycket kräm vilket gör att du kan gå från naturlig till mer effektfull genom att applicera lager för lager.

Formen på fransarna 

Formen på dina ögonfransar är mycket viktig att ta hänsyn till innan du skaffar mascara. Mascaran är trots allt till för att framhäva ögonen och ge längd till fransarna. Vad det är du vill framhäva hos dina fransar är individuellt och mascaran ska anpassas därefter. Om du har korta ögonfransar bör du leta efter en mascara som fokuserar på längd. För tunna fransar gäller en mascara som fokuserar på volym. Raka fransar kräver mascara med en borste som fokuserar på att böja ögonfransarna. Även hållbarheten blir extra viktig.

Färg & nyans

Den absolut vanligaste färgen är svart, följt av brunt. Det finns dock mascara i alla möjliga färger, vilket gör det roligt att experimentera med olika färgkombinationer och nyanser. Det viktigaste när det gäller färgen är att nyansen bli rätt. Svart kan till exempel kommer i gråskala, eller i korpsvart och du bör vara noggrann med nyansen.

Innehåll

Vissa av dagens mascaror har nackdelen att de innehåller vissa farliga ingredienser (exempelvis PFAS) som i värsta fall kan vara cancerframkallande. När du väljer mascara är det alltså viktigt att titta på innehållet. Detta ska gärna vara så naturligt som möjligt och givetvis giftfritt. Ingredienser som karnaubavax och bivax är naturliga och ger mascaran bra fäste och fyllighet. Oljor som solrosolja, linfröolja eller eukalyptus är också naturliga och kan ha en vårdande effekt.

Konsistens

Ingen vill ha en mascara som klumpar sig eller klibbar på ögonfransarna. Billigare märken med ingredienser av sämre kvalitet kan ha en sämre konsistens, än de som är dyrare. Konsistensen på mascaran ska vara mjuk och slät och produkten ska hålla sig länge i burken utan att kvaliteten försämras. En mascara med tunnare och mjukare formula gör också att du lättare kan stryka på fler lager, utan att det blir för tjockt eller onaturligt.

Vattentålighet & hållbarhet

Alla mascaror är inte vattenfasta och det är heller inte nödvändigt. I de flesta sammanhang och till vardags kan en mascara som är vattenfast ändå vara väldigt användbar. Dessa varianter står emot regn, tårar och svett. En mindre uppenbar fördel med vattenfast mascara är att de ofta håller böjen på fransarna bra. De tappar inte formen så lätt, något som är bra för dig med spretigare eller styvare ögonfransar. En mascara ska gärna hålla hela dygnet, utan att den börjar bli för torr eller stel.

black mascara smears white background2

Så applicerar du din mascara

När du valt rätt mascara och rätt mascaraborste, är det dags att lära sig följande knep för att få till mascaran lika perfekt varje gång.

 1. Lyft och böj dina fransar först. Använd en ögonfransböjare och försök få med hela ögonfransarna, ända in mot ögat. Med tydliga fransar så är det lättare att applicera mascaran.
 2. Om du vill kan du använda en ögonprimer. Den ger ytterligare volym och ett stabilt underlag för mascaran att fästa i.
 3. Applicera sedan mascaran på dina fransar. När du tar mascarakräm från hylsan så ska du snurra borsten och försiktigt stryka av borsten för att få klumpfri mascara som är enkel att hantera. När du lägger på mascaran så drar du borsten försiktigt från roten till toppen samtidigt som du zig-zaggar fram och tillbaka. Var försiktig på dina undre ögonfransar, de är kortare och tunnare och det är lättare att mascaran klumpar sig där.
 4. Lägg fokus på mitten av ögonfransarna om du vill få dina ögon att se större ut. Och vinkla borsten vertikalt om du har svårt att komma åt de kortaste fransarna vid ögat inner- och ytterkant.
 5. Om du får mascara på huden så ska du låta den torka, då ramlar den av lätt med hjälp av en tops. Våt mascara kommer att fläcka ner om du tar bort den. Eventuella klumpar kan du försiktigt ta bort med en tunn nål, med nålen kan du också separera fransar som klumpat ihop.

Vanliga frågor om mascara

Hur länge håller min mascara?

Mascaran i förpackningen håller i ungefär tre månader. Du bör inte använda en öppnad flaska längre än så. Eftersom mascara används så pass nära ögonen så är det extra viktigt att hålla kolla på bäst-före-datumet.

Är det dåliga för fransarna att använda mascara?

Daglig användning av mascara kan i värsta fall innebära risker för inflammation eller infektion i ögonen. Det är därför väldigt viktigt att ha en god, hygienisk tvättrutin när det gäller mascara. Var noga med att tvätta bort mascaran innan du lägger dig och använd inte mascara varje dag.

Ska jag använda vattenfast mascara eller inte?

Vattenfast mascara kan vara riktigt bra, framför allt om dina ögon tåras ofta eller om du vet att du kommer att svettas under dagen. Nackdelen är att den är svårare att få bort jämfört med vanlig mascara. Risken för att skada dina fransar ökar också. Vi rekommenderar därför att använda vanlig mascara till vardags och vattenfast bara när det verkligen behövs.

Hur tvättar jag bort min mascara?

Det är lätt att bli av med mascaran, men du behöver en bra make-up remover. Köp en som är särskilt framtagen för ögonsmink eftersom de är skonsamma mot den känsliga huden runt ögonen. Blöt en bommullspad eller -pinne i make-up-removern och håll den försiktigt mot ögat, utan att gnugga. Efter några sekunder kan du dra paden nedåt och vips så försvinner sminket.

Testvinnare - Bäst Mascara

 • Lancôme Hypnôse Mascara
 • Max Factor Masterpiece Max Mascara
 • Clinique Lash Power Mascara
 • Xlash Mascara
 • Isa DoraGrand Volume Lash Styler Golden Holiday
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
77 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5