Bäst i test: Bäst foundation 2021

Foundation är förmodligen den viktigaste sminkprodukten, en bra foundation ger en jämn och fin hud och du kan uppnå en bred variation av effekter tack vare det stora utbudet som finns idag. Du kan ge huden lyster, släthet eller matthet och med en bra kvalitet så slipper du onödig glans och kakighet. Vi har testat en mängd foundations för olika hudtyper och med olika konsistens för att utvärdera och ge dig förslag på din nya favoritfoundation!

Vilken foundation är bäst?

Vår testpanel har utsett bareMinerals Original Foundation till testvinnare. Det är en foundation som passar de flesta hudtyperna, oavsett om du har fet eller torr hy. Testarna har utvärderat följande egenskaper hos de foundations vi har testat:

 • Konsistens - Konsistensen påverkar resultatet ganska mycket. Flytande foundations ger en skir och nästan osynlig effekt medan mousse passar dig som vill ha en täckande effekt.
 • Innehåll - Innehållet ska vara kvalitetssäkrat, kliniskt testat och gärna miljövänligt och naturligt.
 • Resultat - Den klart viktigaste punkten är resultatet. Gör produkten vad den ska? Vårdar den huden samtidigt som den ger en lättarbetad grund att lägga makeup på?

 1. 1. bareMinerals Original Foundation
  9,6/10
  bare MineralsOriginal Foundation SPF 15 Fairly Light 03
  Bäst i test
  Storlek
  8g
  Konsistens
  Puder
  Solskyddsfaktor
  15 SPF
  Till Butik
  395 kr
 2. 2. Lancôme Teint Miracle Foundation
  9,4/10
  Lancôme Teint Miracle Foundation 03 Beige Diaphane
  Storlek
  30 ml
  Konsistens
  Flytande
  Solskyddsfaktor
  -
  Till Butik
  495 kr
 3. 3. Max Factor Facefinity Foundation
  9,3/10
  Max Factor Facefinity Compact Foundation 03 Natural
  Storlek
  10g
  Konsistens
  Puder
  Solskyddsfaktor
  20 SPF
  Till Butik
  155 kr
 4. 4. Lumene CC Foundation
  9,1/10
  Lumene CC Color Correcting Cream SPF 20
  Storlek
  30 ml
  Konsistens
  Flytande
  Solskyddsfaktor
  20 SPF
  Till Butik
  199 kr
 5. 5. Estée Lauder Double Wear Foundation
  9,0/10
  Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF10 2N1 Desert Beige
  Storlek
  30 ml
  Konsistens
  Flytande
  Solskyddsfaktor
  30 SPF
  Till Butik
  490 kr

applicera foundation

Så väljer du bäst foundation

För att lyckas med din foundation behöver du hitta rätt produkt. Du behöver tänka på tre saker; täckning, din hudton och hudtyp. Din foundation ska alltså matcha din hudton i färg och din hudtyp, om du har torr eller fet hy.

täckningTäckning - När det kommer till täckning finns det tre grader; lätt, medel eller full täckning. Lätt täckning passar dig som vill ha en osminkat look. Medel är vanligast då den är så flexibel och passar många områden. Full täckning är för dig som har rodnader eller pigmentfläckar eller som vill ha en mer påtaglig festsminkning.

hudtypHudtyp – Om du har torr hud så ska du välja en foundation som ger lyster och är flytande och återfuktande. Har du fet hy så ska du inte ha en oljebaserad foundation och gärna en matt foundation. För känslig hy så ska du använda mineralsmink som är extra skonsam för huden.

hudtonHudton – För att hitta rätt färg så kan du testa färgen på din hals. En varm eller gyllene hudton ska ha en foundation med varma nyanser åt det gula hållet. Kall underton ska ha kalla nyanser åt rött eller rosa. Om du har en ton mittemellan så kan du gå åt båda hållen, testa dig fram helt enkelt!

Så applicerar du din foundation

Följ dessa steg för att få till en riktigt snygg och naturlig foundation.

 • 1. Rengör – Ta hand om och vårda din hud med din vanliga ansiktsrengöring. Det är A och O om du ska lyckas med din sminkning. Med ren och fin hud får du en perfekt start att börja sminka på. Se till att död hud och smuts är borta och lätt på en ansiktskräm innan du applicerar din foundation.
 • 2. Använd primer – Med en färgkorrigerande primer så blir du kvitt ojämnheter i din hud som rodnader eller pigmentering. Ju renare och entonig din hud är desto lättare är det att lyckas med en bra foundation. Applicera primern på problemområden och ställen som blir oljiga, som t-zonen.
 • 3. Var sparsam – Börja hellre med för lite produkt än för mycket. Ansträng inte huden i onödan och applicera varken primer eller foundation där du inte behöver det. Då undviker du skadad hud och kakig make-up.
 • 4. Inifrån och ut – Börja i mitten av ansiktet och jobba utåt. De flesta behöver mer foundation i t-zonen och på kinderna som tenderar att rodna och fläcka. Lägg en liten klick på kinderna, nära näsan och i pannan och applicera mer bara om du behöver.
 • 5. Måla inte – Ett bra knep för att lyckas är att inte måla på din foundation utan snarare buffa och trycka ut den. Oavsett om du använder sminkborste eller fingrar så får du då ett jämnare resultat. Då slipper du skarpa kanter och linjer i ansiktet. Se till att alla områden blandas ihop så det ser naturligt ut.
 • 6. Avslutning – Avsluta med puder eller settingspray för att ditt smink ska sitta hela dagen. Var sparsam med pudret och skaka av överflödigt puder från borsten innan du med stora drag sveper över hela ansiktet. Om du vill kan du komplettera med concealer vid behov på röda eller flammiga områden runt näsa eller ögon. Spraya sedan ett settingspray över hela ansiktet så får du en jämn grund som sitter hela dagen!

Vanliga frågor om foundation

Ska jag applicera foundation eller concealer först?

Foundation appliceras i regel först. Syftet med din foundation är ju att lägga en grund och jämna ut huden för att sminket ska sitta bra sen. Concealern kan du sedan använda på specifika problemområden som till exempel rodnader som syns igenom din foundation.

Vilken foundation är bäst?

I vårt test har vi utsett bareMinerals Original Foundation till vinnare av Bäst foundation. Det är en lättanvänd och prisvärd produkt. Men som med all make-up så är valet individuellt, välj alltid en produkt som fungerar bra med din hudton och dina eventuella hudproblem så får du bäst resultat.

Min foundation blir kakig, hur kan jag undvika det?

Vi rekommenderar att du använder en primer för ge din foundation en bra grund. Använd sedan en borste och se till att slå av extra foundation på borsten så att du får ett tunt lager. Lite produkt är oftast nyckeln till en kakfri foundation.

Hur tar jag reda på min underton?

Underton är ett begrepp som används ofta inom sminkvärlden men inte alla vet vad det innebär eller hur man tar reda på sin egen underton. Din underton är mängden rött och gult vi har i huden. Kalla hudtoner har mycket rött vilket ger en kall, rosa ton. Varma hudtoner har istället mycket gult vilket ger den där olivfärgade, ibland blekgula hudtonen. Du kan själv ta reda på din underton genom att titta på din hud och fundera på om du har mest rosa eller olivfärgad hud. Om du balanserar mellan båda så har din hud en balans mellan rött och gult och din underton går ihop med färger från både kallt och varmt.

Testvinnare - Bäst Foundation

 • bare MineralsOriginal Foundation SPF 15 Fairly Light 03
 • Lancôme Teint Miracle Foundation 03 Beige Diaphane
 • Max Factor Facefinity Compact Foundation 03 Natural
 • Lumene CC Color Correcting Cream SPF 20
 • Estée Lauder Double Wear Stay-In-Place Makeup SPF10 2N1 Desert Beige
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
22 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-25 10:32:31