Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst foundation 2021

Uppdaterad juli 2021

Foundation är förmodligen den viktigaste sminkprodukten, en bra foundation ger en jämn och fin hud och du kan uppnå en bred variation av effekter tack vare det stora utbudet som finns idag. Du kan ge huden lyster, släthet eller matthet och med en bra kvalitet så slipper du onödig glans och kakighet. Vi har testat en mängd foundations för olika hudtyper och med olika konsistens för att utvärdera och ge dig förslag på din nya favoritfoundation!

Vilken foundation är bäst?

Vår testpanel har utsett Clinique Even Better Makeup till testvinnare. Det är en foundation som passar de flesta hudtyperna, oavsett om du har fet eller torr hy. Testarna har utvärderat följande egenskaper hos de foundations vi har testat:

 • Konsistens - Konsistensen påverkar resultatet ganska mycket. Flytande foundations ger en skir och nästan osynlig effekt medan mousse passar dig som vill ha en täckande effekt.
 • Innehåll - Innehållet ska vara kvalitetssäkrat, kliniskt testat och gärna miljövänligt och naturligt.
 • Resultat - Den klart viktigaste punkten är resultatet. Gör produkten vad den ska? Vårdar den huden samtidigt som den ger en lättarbetad grund att lägga makeup på?

 1. Clinique Even Better Makeup

  9,6/10
  "Ger naturlig och fin bas i 56 olika nyanser"
  Clinique Even Better Makeup SPF 15
  Bäst i test
  Storlek
  30 ml
  Konsistens
  Flytande
  Solskyddsfaktor
  15 SPF
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • 56 nyanser
  • Hållbar
  • Fantastisk medium täckning
  Nackdelar
  • Realtivt dyr

  Flytande foundation i 56 olika nyanser, även om de flesta återförsäljare sällan har alla så brukar det vanligtvis finnas mellan 10-15 tillgängliga. Men vilken hudton eller typ du än har så finns det helt klart en foundation som passar dig. På NordicFeel finns ett bra schema där man kan se de flesta nyanserna och hur de ser ut på olika hudtyper, och kan vara väldigt hjälpsam när det kommer till att välja rätt.

  Clinique Even Better Makeup ger en bra medium-täckning som sitter hela dagen, resultatet är jämnt och fint. Den ger en egentligen allt man vill ha i en foundation fast till ett ganska högt pris. Det kan dock vara värt det priset om du har en speciell hudton eller typ som bara kräver en speciell nyans, här kan verkligen denna leverera.

  Läs mer
 2. Clarins Everlasting Youth Fluid

  9,5/10
  "Medel- till heltäckande foundation i 19 nyanser"
  Clarins Everlasting Youth Fluid
  Bästa premiumvalet
  Storlek
  30 ml
  Konsistens
  Flytande
  Solskyddsfaktor
  15
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • 'Find my shade' verktyg så att du hittar rätt nyans för din huton
  • Fantastisk hållbarhet
  • Vacker lyster
  Nackdelar
  • Ganska dyr

  Flytande foundation som kommer i 19 olika nyanser och är medel- till heltäckande. Ger ett jättebra resultat som håller hela dagen och är till och med väldigt hållbar i regnväder. Verkligen en foundation som ger resultatet man betalar för. För det är en ganska dyr produkt ändå. Vi rekommenderar att använda svamp och inte pensel till denna foundation, det tyckte vi gav bäst resultat och låt den även gå in lite i huden innan du dömer resultatet. Den behöver lite tid till att jobba in sig i huden och värmas upp men huden blir väldigt jämn, känns air-brushed, och ger en härlig lyster.

  Clarins sida har även det perfekta verktyget för att hitta rätt nyans till din hudton också, så är du osäker är det bara att nyttja deras 'Find my shade' flik längre ner på sidan och välja din hudton och typ. Verkligen supersmidigt och användbart om man är lite osäker. Perfekt när man handlar smink online och vill testa en ny produkt.

  Läs mer
 3. bareMinerals Original Foundation

  9,3/10
  "Fantastiskt skonsamt mineralpuder som ger perfekt resultat med primer"
  bare MineralsOriginal Foundation SPF 15 Fairly Light 03
  Storlek
  8g
  Konsistens
  Puder
  Solskyddsfaktor
  15 SPF
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Naturliga Mineraler
  • Skonsam
  • 30 nyanser
  • Populär & välrecenserad
  Nackdelar
  • Bör användas med primer
  • Relativt dyr

  En fantastisk mineralpuderfoundation som kommer i 30 olika nyanser, så du kan verkligen hitta en som passar din hudton/typ. Mineralpuder består av naturliga mineraler och är därför skonsam mot alla hudtyper. Det svåraste här är just att hitta rätt nyans, men eftersom det finns ganska många nyanser brukar det inte vara jättesvårt att hitta en som stämmer bra överens med ens egna hudton.

  BareMinerals är ett välkänt märke och deras original foundation är bland de mest omtyckta foundation-produkterna vi testat och vi håller i stor utsträckning med de externa recensenterna. Produkten håller otroligt bra om du använder primer, utan att du riskerar att den delar sig och krackelerar efter några timmar. Det är en ganska dyr produkt så se till att använda den sparsamt, det behövs inte mycket för en bra och jämn applicering, men 8 gram puder kan snabbt gå åt om man använder för mycket.

  Enklaste sättet att applicera detta puder är att lägga en sparsam mängd produkt i locket, swirla upp det i en borste, knacka mot locket och borsta sedan in foundationen i ansiktet (som är förberett med primer) med cirkulära rörelser. Ger ett jämnt och fint resultat så att det knappt märks att du har foundation.

  Läs mer
 4. Lumene CC Foundation

  9,1/10
  "Fantastisk CC-kräm som ger naturliga och hållbara resultat"
  Lumene CC Color Correcting Cream SPF 20
  Mest Prisvärd
  Storlek
  30 ml
  Konsistens
  Flytande
  Solskyddsfaktor
  20 SPF
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Naturliga bra resultat
  • Nordisk produkt
  • Populär & välrecenserad
  Nackdelar
  • Något få nyanser

  En enkel CC kräm som kommer i 6 nyanser som det är lätt att skilja emellan och därmed enkelt att välja en som passar din hudton. Den är skönt återfuktande och berikad med lingon vilket jämnar ut hudtonen och dämpar rodnader i huden väldigt bra. Resultaten är naturliga och ger verkligen en osminkad look.

  Det är en otroligt populär produkt som är väldigt omtyckt av kunder och vi kan inget annat än att hålla med. Den upplevs väldigt skonsam och håller hela dagen. Är det något man ska klaga på så är det väl att fler nyanser hade kunnat höja produkten något, få nyanser underlättar kanske valet men det ger en också färre valmöjligheter. Den känns även mer som en foundation än en CC-kräm då den är mer täckande än återfuktande.

  Läs mer
 5. Max Factor Facefinity Compact Foundation

  9,0/10
  "Bra touch-up kompaktpuder som knappt behöver touch-up"
  Max Factor Facefinity Compact Foundation 03 Natural
  Storlek
  10g
  Konsistens
  Puder
  Solskyddsfaktor
  20 SPF
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hållbar
  • Prisvärd
  • Smidigt etui
  Nackdelar
  • Få nyanser

  En kompaktpulverfoundation som kommer i 4 nyanser. Den är enkel att jobba med och ger hållbara resultat, särskilt med en primer. Tyvärr går nyanserna lite åt de mörkare hållet, så om du är väldigt ljus i hyn kan det kanske passa med en annan produkt med fler nyanser. En eller två nyanser till hade verkligen lyft denna produkt. Trots det så tycker vi ändå att den är grym.

  Den sitter bra i alla situationer, som under träningspasset. Och det är enkelt att göra en touch-up vid behov då den kommer i ett smidigt etui med både spegel och appliceringssvamp. Svampen är perfekt för en mer heltäckande applicering medan en mer casual vardagssminkning enklast görs med borste. Kompaktpuder håller ofta länge (tar inte slut så snabbt) och det känns verkligen inte som att mycket går åt när du använder den, så hållbarheten är mycket bra samtidigt som den är väldigt billig. För priset blir det svårt att hitta en bättre produkt.

  Läs mer

applicera foundation

Så väljer du bäst foundation

För att lyckas med din foundation behöver du hitta rätt produkt. Du behöver tänka på tre saker; täckning, din hudton och hudtyp. Din foundation ska alltså matcha din hudton i färg och din hudtyp, om du har torr eller fet hy.

täckningTäckning - När det kommer till täckning finns det tre grader; lätt, medel eller full täckning. Lätt täckning passar dig som vill ha en osminkat look. Medel är vanligast då den är så flexibel och passar många områden. Full täckning är för dig som har rodnader eller pigmentfläckar eller som vill ha en mer påtaglig festsminkning.

hudtypHudtyp – Om du har torr hud så ska du välja en foundation som ger lyster och är flytande och återfuktande. Har du fet hy så ska du inte ha en oljebaserad foundation och gärna en matt foundation. För känslig hy så ska du använda mineralsmink som är extra skonsam för huden.

hudtonHudton – För att hitta rätt färg så kan du testa färgen på din hals. En varm eller gyllene hudton ska ha en foundation med varma nyanser åt det gula hållet. Kall underton ska ha kalla nyanser åt rött eller rosa. Om du har en ton mittemellan så kan du gå åt båda hållen, testa dig fram helt enkelt!

Så applicerar du din foundation

Följ dessa steg för att få till en riktigt snygg och naturlig foundation.

 • 1. Rengör – Ta hand om och vårda din hud med din vanliga ansiktsrengöring. Det är A och O om du ska lyckas med din sminkning. Med ren och fin hud får du en perfekt start att börja sminka på. Se till att död hud och smuts är borta och lätt på en ansiktskräm innan du applicerar din foundation.
 • 2. Använd primer – Med en färgkorrigerande primer så blir du kvitt ojämnheter i din hud som rodnader eller pigmentering. Ju renare och entonig din hud är desto lättare är det att lyckas med en bra foundation. Applicera primern på problemområden och ställen som blir oljiga, som t-zonen.
 • 3. Var sparsam – Börja hellre med för lite produkt än för mycket. Ansträng inte huden i onödan och applicera varken primer eller foundation där du inte behöver det. Då undviker du skadad hud och kakig make-up.
 • 4. Inifrån och ut – Börja i mitten av ansiktet och jobba utåt. De flesta behöver mer foundation i t-zonen och på kinderna som tenderar att rodna och fläcka. Lägg en liten klick på kinderna, nära näsan och i pannan och applicera mer bara om du behöver.
 • 5. Måla inte – Ett bra knep för att lyckas är att inte måla på din foundation utan snarare buffa och trycka ut den. Oavsett om du använder sminkborste eller fingrar så får du då ett jämnare resultat. Då slipper du skarpa kanter och linjer i ansiktet. Se till att alla områden blandas ihop så det ser naturligt ut.
 • 6. Avslutning – Avsluta med puder eller settingspray för att ditt smink ska sitta hela dagen. Var sparsam med pudret och skaka av överflödigt puder från borsten innan du med stora drag sveper över hela ansiktet. Om du vill kan du komplettera med concealer vid behov på röda eller flammiga områden runt näsa eller ögon. Spraya sedan ett settingspray över hela ansiktet så får du en jämn grund som sitter hela dagen!

Vanliga frågor om foundation

Ska jag applicera foundation eller concealer först?

Foundation appliceras i regel först. Syftet med din foundation är ju att lägga en grund och jämna ut huden för att sminket ska sitta bra sen. Concealern kan du sedan använda på specifika problemområden som till exempel rodnader som syns igenom din foundation.

Vilken foundation är bäst?

I vårt test har vi utsett Clinique Even Better Makeup till vinnare av Bäst foundation. Det är en lättanvänd och prisvärd produkt. Men som med all make-up så är valet individuellt, välj alltid en produkt som fungerar bra med din hudton och dina eventuella hudproblem så får du bäst resultat.

Min foundation blir kakig, hur kan jag undvika det?

Vi rekommenderar att du använder en primer för ge din foundation en bra grund. Använd sedan en borste och se till att slå av extra foundation på borsten så att du får ett tunt lager. Lite produkt är oftast nyckeln till en kakfri foundation.

Hur tar jag reda på min underton?

Underton är ett begrepp som används ofta inom sminkvärlden men inte alla vet vad det innebär eller hur man tar reda på sin egen underton. Din underton är mängden rött och gult vi har i huden. Kalla hudtoner har mycket rött vilket ger en kall, rosa ton. Varma hudtoner har istället mycket gult vilket ger den där olivfärgade, ibland blekgula hudtonen. Du kan själv ta reda på din underton genom att titta på din hud och fundera på om du har mest rosa eller olivfärgad hud. Om du balanserar mellan båda så har din hud en balans mellan rött och gult och din underton går ihop med färger från både kallt och varmt.

Testvinnare - Bäst Foundation

 • Clinique Even Better Makeup
 • Clarins Everlasting Youth Fluid
 • bareMinerals Original Foundation
 • Lumene CC Foundation
 • Max Factor Facefinity Compact Foundation
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
54 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5