Bäst i test: Bäst eyeliner 2021

Eyelinern är nyckeln till att få väldefinierade ögon. Eyeliners kommer i flera olika färger, men eftersom de mörka färgerna är de mest populära är det också de som vi har fokuserat på i första hand. I vårt stora test har vi längre ner presenterat de 5 bästa alternativen och vinnaren i vårt bäst i test blev Clarins Graphik Ink Liner.

Vilken eyeliner är bäst?

Vilken eyeliner som är bäst beror delvis på hur skicklig och van du är att använda eyeliner. En eyeliner i flytande form kräver en stadigare hand, medan en penna kan vara mer förlåtande vid misstag. En eyeliner får heller inte ha en för stor spets som hindrar att få till skarpa linjer. De viktigaste punkterna när vi har gjort vår bedömning är följande:

 • Hållbarhet - Vi gillar när en eyeliner sitter där den ska, oavsett om man råkar få vatten på sig eller blir svettig runt ögat.
 • Pigmentet - Är man ute efter en svart eyeliner kommer man att bli besviken när den inte är det. När det kommer till färgen svart finns det inga mellanting, en svart eyeliner ska ska vara just svart. Är man ute efter andra nyanser kan färgerna skifta lite. Det lär man sig vartefter och av erfarenhet. Vi letar efter produkter med mycket pigment och som ger den färg man förväntar sig.
 • Resultat - Resultatet är såklart viktigt, hur det blir beror dels på hur enkel eyelinern är att jobba med och hur pennan är. En eyeliner ska vara tydlig och skarp.

 

 1. 1. Clarins Graphik Ink Liner
  9,4/10
  Clarins Graphik Ink Liner
  Bäst i test
  Storlek
  0.4 ml
  Färger
  Svart
  Flytande / khol-penna
  Flytande
  Vattenfast
  Nej
  Till Butik
  295 kr
 2. 2. Lancôme Le Crayon Khôl Eyeliner Pencil 01 Noir
  9,2/10
  Lancôme Le Crayon Khôl Eyeliner Pencil 01 Noir
  Storlek
  10g
  Färger
  Svart, brun, brons & mörkblå
  Flytande / khol-penna
  Khol-penna
  Vattenfast
  Nej
  Till Butik
  230 kr
 3. 3. The Balm Schwing Liquid Eyeliner
  9,1/10
  The Balm Schwing Liquid Eyeliner
  Storlek
  1 ml
  Färger
  Svart
  Flytande / khol-penna
  Flytande
  Vattenfast
  Nej
  Till Butik
  189 kr
 4. 4. L'Oréal Paris Super Liner Perfect Slim Black
  9,0/10
  L'Oréal Paris Super Liner Perfect Slim Black
  Storlek
  4g
  Färger
  Svart & grå
  Flytande / khol-penna
  Flytande
  Vattenfast
  Nej
  Till Butik
  129 kr
 5. 5. IsaDora Glossy Eyeliner
  8,9/10
  IsaDora Glossy Eyeliner
  Storlek
  4 ml
  Färger
  Svart, brun & blå
  Flytande / khol-penna
  Flytande
  Vattenfast
  Ja
  Till Butik
  97 kr

eyeliner kvinna

Köpguide till bäst eyeliner

Eyeliner kan verka väldigt straightforward: applicera produkten runt ögonen för att definiera dem. Trots det är det många som har problem med den, både appliceringsmässigt och stylingmässigt. Nedan kommer en ganska enkel guide med tips på vad du ska tänka på innan du köper och använder eyeliner. Men kom ihåg att alltid känna efter själv och göra det som känns bra för dig även om det är tvärtemot råden, det är att experimentera som är roligt med sminkning!

Tänk på din ögonstorlek

När det kommer till makeup så är det viktigt att fundera över sina ansiktsdrag och hur applicering av smink kommer framhäva eller tona ner dem. Eyelinern är inget undantag, den är till för att definiera dina ögon. Olika storlekar fungerar bättre och sämre med olika eyelinerstilar och -typer. 

 • För att få ett hum om vilken ögonstorlek du har försök sätta dem i perspektiv till dina andra ansiktsdrag, såsom näsa, mun eller panna.

 • Om du har små ögon, så kan det vara bra att försöka lysa upp ögonen med ljusare nyanser och egentligen undvika använda mörk eyeliner annat än i ögonkanterna.

 • Om du har stora ögon så är ett bra tips att försöka accentuera ögonen genom att använda en mörk eyeliner på den övre konturen av ögonen.

 • Experimentera och prova dig fram själv för att framhäva dina naturligt fina drag!

Tänk på din ögonform

Har du runda eller mandelformade ögon? Kan du se ögonvitor över och/eller under irisen? Om du kan göra det har du relativt runda ögon, och annars har du mandelformade ögon (mer elliptiska). 

 • Om du har mer runda ögon så är ett bra tips att försöka ge dem mer längd genom att lägga linervingar (‘kattögon’ sminkning).

 • Med mandelformade ögon kan man bättre framhäva formen genom att applicera liner i de övre och undre konturerna av ögonen. Det accentuerar ögonformen fantastiskt.

Din ögonfärg kan också spela roll

Här finns det egentligen inga rätta svar, men det är värt att tänka på att olika färger ger olika kontraster och ögonfärgen är inget undantag. När du ska välja eyeliner kan det därför vara bra att veta hur ögonfärg kontrasterar med andra färger.

 • Blå ögon går t.ex. väldigt bra ihop med guld- och brons/rostfärgade eyeliners.

 • Bruna ögon kontrasterar väldigt bra med ljusare brun, så ett tips är att välja en brun eyeliner som är något ljusare än dina ögon. Det kommer accentuera de ljusare nyanserna i dina ögon.

 • Gröna ögon går väldigt bra ihop med rödaktiga nyanser.

Vanliga frågor om eyeliner

Hur applicerar jag eyeliner?

Se till att inte ha lagt mascara eller liknande först, pudra sedan ögonlocket för att undvika fukt. Dra sedan, med halvöppet öga, eyeliner i små linjer längst med ögonfransarna från mitten av ögonen. Dra sedan ett streck utan paus längst med de små strecken. Börja sedan vid innerkanten av ögat och dra ett streck som möter upp det andra i mitten. Detta är ett av de enklare sätten att applicera en tunn eyeliner på, men vi rekommenderar att om du är osäker titta på tutorials på youtube. Det finns så otroligt många och lättföljda videos där som på ett mycket bättre sätt kan förklara och visa än vad vi kan här i text.

Vad är skillnaden mellan kajal och eyeliner?

Den stora skillnaden är egentligen hur produkterna är utformade, vad de är gjorde av och deras användningsområden. Kajalpenna är nästan alltid gjorda i trä med färgpigmentsstift, medan eyeliner kommer i behållare där det inte är något stift utan flytande färgpigment. Kajal ger mjukare linjer och inramning medan eyeliner ger mer tydliga markerade linjer.

Hur gör jag eyeliner vingar?

Enklast är att när linjen längst med ögonfransarna lagts är att hitta där övre och undre fransarna går ihop och dra ett streck där ifrån sakta uppåt i en båge om du håller ögat stängt är det ganska enkelt att se hur eyelinern ligger längst med ögat och så kan man bara fortsätta i samma båge på vingen. Det finns många sätt att göra detta på och vi rekommenderar att konsultera tutorials på youtube.

Var ska jag ha eyeliner?

Det enkla svaret är längst ögonfranslinjerna på ögonlocken, men oftast används det bara på övre linjen. Detta är för att applicering på den undra linjen lätt medför att dina ögon ser mindre ut och riskerar att förminska istället för att förhöja ditt utseende. Det är dock inte ovanligt att använda eyeliner på nedre linjen men då är det viktigt att veta vad som passar.

Testvinnare - Bäst Eyeliner

 • Clarins Graphik Ink Liner
 • Lancôme Le Crayon Khôl Eyeliner Pencil 01 Noir
 • The Balm Schwing Liquid Eyeliner
 • L'Oréal Paris Super Liner Perfect Slim Black
 • IsaDora Glossy Eyeliner
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-04-06 11:29:38