Bäst i test: Bästa eyeliner 2023

Uppdaterad 3 mars 2023

Eyelinern är nyckeln till att få väldefinierade ögon. För att få just den variant som passar dig bäst kommer de i flera olika färger, där de mörkare nyanserna många gånger är de mest populära. Utbudet av eyeliners är omfattande och det finns många olika märken och typer. Sammantaget kan detta göra det svårt att hitta rätt produkt till ett bra pris. Vi har därför gått igenom olika eyeliners i vårt test och presenterar de 5 utvalda produkterna i vår topplista. Bästa eyeliner i år är IsaDora Colorful Eyeliner 10 Black som håller en mycket hög prisvärdhet och har flera goda kundomdömen.

Testvinnare - Bästa Eyeliner 2023

Här får du en snabb överblick över de bästa Eyeliner 2023:

 • IsaDora Colorful Eyeliner 10 Black - Bäst i test
 • Clarins Graphik Liner 01 Intense Black
 • NYX Epic Ink Liner Shade
 • IsaDora Inliner Kajal - Bästa billiga
 • The Balm Liquid Eyeliner Schwing Black

De 5 bästa Eyeliner i Juni 2023

 1. 1. IsaDora Colorful Eyeliner 10 Black - Bäst i test

  9,6/10
  "Lättanvänd & snygg eyeliner som håller en hög prisvärdhet".
  Colorful Eyeliner
  Bäst i test
  Storlek
  4 ml
  Färger
  Svart
  Typ
  Flytande
  Vattenfast
  Nej
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Sitter kvar mycket länge
  • Underbar applikator
  • Lätt att använda
  Nackdelar
  • Innehållet kan torka relativt snabbt

  Recension

  IsaDora Colorful Eyeliner i svart färg ger en eyeliner som enkelt sitter kvar hela dagen. Även om produkten inte är vattenfast, så är den vattenresistent och håller på så vis bättre. Användningen av applikatorn är enkel, den är en av de bästa varianterna som vi testat och går att manövrera mycket enkelt och precist. Nackdelen är att den kan vara lite spetsig, så du får vara försiktig. Fördelen med formen är att det går smidigt att lägga tunnare linjer enklare.

  Bland de främsta fördelarna hittar vi hållbarheten, som är suverän. Med IsaDora Colorful Eyeliner går det lätt att få snygga linjer som inte rinner eller tappar form. Borsthåren på applikatorn är inte så styva, utan ganska mjuka och lätta att jobba med. Nackdelen med produkten är att den kan torka lätt om du inte rengör burken noggrant efter användning och skruvar på locket ordentligt.

 2. 2. Clarins Graphik Liner 01 Intense Black

  9,4/10
  ”Användarvänlig felt-tip-penna med intensivt svart färg”.
  Clarins Graphik Liner 01 Intense Black
  Storlek
  0.4 ml
  Färger
  Svart
  Typ
  Flytande
  Vattenfast
  Nej
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tunn och härlig felt-tip-penna
  • Felfria vingar
  • Användarvänlig
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Clarins Graphik Ink Liner har felt-tip som är lite hårdare än andra eyelinerpennor, vilket underlättar att lägga en jämn och tunn liner. Den är helt klart bland de mest nybörjarvänliga eyeliners vi testat. Att den är typiskt pennformad gör även att den är väldigt skön att greppa och du får en bra pennkänsla med den. Färgen är väldigt mörk och innehåller kolpigment vilket gör att den absorberar ljus bättre, något som får den att se ännu mörkare ut.

  Produkten är relativt dyr och spetsen kan för den ovana kännas väldigt styv. Detta är dock något som du vänjer dig vid. Förutsatt att du vill ha en lätthanterlig eyeliner som gör det enkelt att lägga alla möjliga stilar, så är detta ett utmärkt val. Pennan underlättar bland annat arbetet med vingarna. Den är formad som en vinge, så du kan i princip bara trycka hela pennans längd där du vill att vingen ska ligga.

 3. 3. NYX Epic Ink Liner Shade

  9,3/10
  "En eyeliner för den nogranna med underbar pigmentering".
  NYX Professional Makeup Epic Ink Liner
  Storlek
  12 g
  Färger
  Svart & brun
  Typ
  Flytande
  Vattenfast
  Ja
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt bra hållbarhet
  • Passar hooded-eyes
  • Fin pigmentering
  Nackdelar
  • Kan vara rinnig

  Recension

  Du som har hooded eyelids kan ha svårt att få till snygga vingar med vissa eyeliners. Med Epic Ink Liner Shade från NYX blir dock jobbet mycket enklare. Applikatorn har en mycket tunn och fin spets som gör precisionsarbetet enkelt. Produkten torkar heller inte alltför snabbt och har en bra pigmentering, vilket gör det lättare att anpassa din look. Om du vill lägga en bredare vinge fungerar det till exempel utmärkt. Applikatorn och produkten är anpassad till olika behov och krav, den ger överlag inte ifrån sig för mycket färg som riskerar att kladda eller smeta ut sig.

  För att hålla så länge som möjligt har NYX gjort Epic Ink Liner Shade vattenfast och kvaliteten är överlag hög med en lång hållbarhet när du väl applicerat den. En nackdel med produkten är den kan vara rinnig, men vi upplevde att det beror på hur du hanterar applikatorn och i vilken vinkel du håller den. Var också försiktig med penselhåren, så att de inte börjar att spreta. Förutsatt att du använder eyelinern med omsorg, kommer detta inte att vara något problem. I värsta fall kan du klippa bort alltför spretande penselhår.

 4. 4. IsaDora Inliner Kajal - Bästa billiga

  9,1/10
  ”Fantastisk inliner-kajal som piggar upp ögonen”.
  Isa DoraInliner Kajal 56 Blonde
  Bästa billiga
  Storlek
  1.3 g
  Färger
  5
  Typ
  Kajalpenna
  Vattenfast
  Ja
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Piggar upp & öppnar upp ögonen
  • Räcker mycket länge
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Något begränsat användningsområde

  Recension

  Den här inlinern är perfekt för vattenlinjen. Den piggar upp och öppnar upp ögonen samtidigt som den är väldigt skonsam. De nyanser som finns är flera, något som gör det lättare att välja vad som passar dig bäst. Vi tycker till exempel att den vita färgen står ut extra, när det kommer till att öppna upp ögonen. IsaDora Inliner Kajal är enkel att applicera, stör inte ögonen och har en bra hållbarhet.

  Om du vill göra din look piggare samtidigt som du öppnar upp ögonen, kan detta vara en produkt för dig. En nackdel med att det är en inliner är att användningsområdet blir begränsat. Fördelen med att ha en eyeliner-penna är drygheten. Du kommer att kunna ha den länge, något som drar upp prisvärdheten.

 5. 5. The Balm Liquid Eyeliner Schwing Black

  8,8/10
  ”Riktigt intensiv mörksvart eyeliner”.
  The Balm Schwing Liquid Eyeliner
  Storlek
  1.7 ml
  Färger
  Svart
  Typ
  Flytande
  Vattenfast
  Nej
  Fri frakt
  14 dagars öppet köp
  2-6 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tunn skön spets
  • Intensiv Svart (verkligen mörkmörksvart)
  • Perfekt för vingar och kattögon
  Nackdelar
  • Inte vattenfast

  Recension

  Mörkare eyeliner får du leta efter! Den är verkligen intensiv i färgen och den torkar på bara några sekunder så du får en fin finish på direkten samtidigt som den är superenkel att få bort. Med en halvmjuk och väldigt spetsig tuschspets är den perfekt för kattögonen och vingar eller dig som vill ha ett väldigt tunt lager liner.

  Den är verkligen inte vattenfast så det ska du vara beredd på. Den går väldigt lätt bort med vatten vilket ju kan vara både på gott och ont. Eyelinern är väldigt enkel att ta bort men om du svettas eller det börjar regna så riskerar du att få eyelinern utsmetad. Trots det håller den faktiskt riktigt bra, den sitter verkligen hela dagen.

Köpguide: Hitta rätt eyeliner

När det kommer till vilken slags eyeliner du ska ha, finns det flera faktorer att ha i åtanke. Nedan har vi samlat de viktigaste delarna att överväga innan du köper en eyeliner.

 • eyeliner

  Typ av eyeliner

  Det finns primärt två typer av eyeliner pennor: kajal och flytande eyeliner. Utöver dessa två finns det även gel- och krämeyeliners, men dessa är mer ovanliga. Gel och kräm kan vara enkla att jobba med men kletar mer och håller ofta sämre. Flytande eyeliner ger bra resultat och håller utmärkt men kan vara svårare att jobba med, de kräver mer erfarenhet och övning. Kajal eller penneyeliner är säkra och bra alternativ men har ofta sämre hållbarhet. Du kan även behöva vässa pennan en del beroende på vilken effekt du är ute efter. Kajal fungerar bra för oerfarna och har en hög precision.
 • eyeliner 2

  Spetsens kvaliteter

  Vilken slags spets eyelinern har inverkar på hur väl du kan jobba med den. Tunna smala spetsar är anpassade för precisionsarbete, men gör tjockare linjer svårare eller åtminstone mer krävande att måla. Tjockare spetsar gör större jobb möjliga men gör det svårare att göra detaljer såsom kattögon. Ytterst handlar det om dina preferenser och vilken look du är ute efter. En bredare spets har fördelen att du kan skugga mer den och kräver inte lika mycket försiktighet. När det gäller flytande eyeliner anser vi att tunna filtspetsar fungerar bäst.
 • eyeliner 3

  Hållbarhet

  Generellt sett kan vi säga att flytande eyeliners tenderar att ha bäst hållbarhet, följt av kajal och sedan kräm- och geleyeliner. Om hållbarheten är viktig för dig bör du leta efter text som indikerar att den är hållbar, alternativ leta i recensionerna av produkten. 
 • eyeliner 4

  Vattentålighet 

  Om du vet med dig att du till exempel har rinniga ögon och inte kan gå utanför dörren utan att tårarna rinner på morgonen, kan det vara smart att köpa en vattenfast eyeliner. Vattentåligheten är en bra indikation på att produkten är hållbar och kommer att stå sig. Det är dock ingen hundraprocentig garanti och vattenfasta eyeliners är oftast jobbigare att få bort än de som inte är vattenfasta. Titta även huruvida eyelinern är vattenresistent. En vattenresistent eyeliner tål vatten bra, men är inte lika tålig som en vattenfast.  
 • eyeliners

  Färgval 

  De vanligaste färgerna är svart, följt av brunt, men det finns en mängd olika färger och det bara är din egen inspiration och smak som sätter gränser. Nästan alla pennor kommer i svart eller brunt. Ytterligare färger finns dock också. Det viktigaste är att färgen du väljer passar syftet med att använda eyelinern. Beroende på vad du vill framhäva, kommer olika färger att passa olika bra. När du väljer eyeliner 

  är det värt att tänka på att olika färger ger olika kontraster beroende på din ögonfärg. När du ska välja eyeliner kan det därför vara bra att veta hur ögonfärgen svarar mot andra färger. Blå ögon går t.ex. väldigt bra ihop med guld- och brons/rostfärgade eyeliners. Bruna ögon matchar bra med ljusare brun eyeliner. Ett tips är alltså att välja en brun eyeliner som är något ljusare än dina ögon.

eyeliner kvinna

Tips för att lyckas med eyelinern

En eyeliner kan verka väldigt straightforward: applicera produkten runt ögonen för att definiera dem. Trots detta är det många som har problem med den, både appliceringsmässigt och styling-mässigt. Nedan kommer en ganska enkel guide med tips på vad du ska tänka på innan du köper och använder eyeliner. Kom ihåg att alltid känna efter själv och göra det som känns bra för dig.

Din ögonstorlek

När det kommer till makeup är det viktigt att fundera över sina ansiktsdrag och hur appliceringen av smink kommer att framhäva eller tona ned dem. Eyelinern är inget undantag, den är till för att definiera dina ögon. Olika storlekar fungerar bättre och sämre med olika eyelinerstilar och -typer. 

 • För att få ett idé om vilken ögonstorlek du har kan du sätta dem i relation till dina övriga ansiktsdrag, såsom näsa, mun eller panna.

 • Om du har små ögon, kan det vara bra att försöka lysa upp ögonen med ljusare nyanser och egentligen undvika att använda mörk eyeliner, annat än i ögonkanterna.

 • Om du har stora ögon är det ett bra tips att försöka tydliggöra ögonen genom att använda en mörk eyeliner på den övre konturen av ögonen.

 • Experimentera och prova dig fram själv för att framhäva dina naturligt fina drag!

Din ögonform

Har du runda eller mandelformade ögon? Kan du se ögonvitorna över eller under irisen? Om du kan göra det har du relativt runda ögon, annars har du mandelformade ögon, alltså mer elliptiska. 

 • Om du har rundare ögon kan det vara bra att försöka ge dem mer längd genom att lägga linervingar, även kallade kattögon.

 • Med mandelformade ögon kan man bättre framhäva formen genom att applicera liner i de övre och undre konturerna av ögonen. Det accentuerar ögonformen på ett fint sätt.

Vårt test av eyeliner

När vi undersökte eyeliner från olika tillverkare och märken valde vi främst ut de mest populära och välrecenserade produkterna. Därtill valde vi att ta med några mer okända eyeliner som vi ansåg kunde ha bra potential att bli omtyckta. I testet utgick vi från punkterna nedan och dessa blev vägledande för vilket omdöme vi sedan gav respektive produkt. Något som alltid är värt att tänka på när det gäller eyeliners är att resultatet beror på hur skicklig du är, vilken hudtyp du har och hur passande och högkvalitativ produkten i sig är.

 • Hållbarhet - En eyeliner ska sitta där den ska, oavsett om man blinkar mycket, om det regnar, eller om man blir tårögd alternativt svettas.
 • Pigmentet - Vi letar efter produkter med mer och tydligare pigmentering. Färgen ska också givetvis vara den vi förväntar oss. Produkten får gärna finnas i flera nyanser för lättare anpassning.
 • Resultat - Resultatet ska vara fint, tydligt och gärna skarpt. För mattare eyeliner vill vi inte ha samma skärpa. Resultatet hänger också på hur bra applikatorn eller pennan är. Denna ska vara lätt att arbeta med och enkel att rengöra. 

Vanliga frågor om eyeliner

Hur applicerar jag eyeliner?

Se till att inte ha lagt mascara eller liknande först, pudra sedan ögonlocket för att undvika fukt. Dra därefter, med halvöppet öga, eyeliner i små linjer längst med ögonfransarna från mitten av ögonen. Dra sedan ett streck utan paus längst med de små strecken. Börja sedan vid innerkanten av ögat och dra ett streck som möter upp det andra i mitten. Detta är ett av de enklare sätten att applicera en tunn eyeliner på, men vi rekommenderar att om du är osäker titta på tutorials på youtube.

Vad är skillnaden mellan kajal och eyeliner?

Den stora skillnaden är egentligen hur produkterna är utformade, vad de är gjorde av och deras användningsområden. Kajalpenna är nästan alltid gjorda i trä med färgpigmentsstift, medan eyeliner kommer i behållare där det inte är något stift utan flytande färgpigment. Kajal ger mjukare linjer och inramning medan eyeliner ger mer tydliga markerade linjer.

Hur gör jag eyeliner vingar?

Enklast är att när linjen längst med ögonfransarna lagts är att hitta där övre och undre fransarna går ihop och dra ett streck där ifrån sakta uppåt i en båge om du håller ögat stängt är det ganska enkelt att se hur eyelinern ligger längst med ögat och så kan man bara fortsätta i samma båge på vingen. Det finns många sätt att göra detta på och vi rekommenderar att konsultera tutorials på youtube.

Var ska jag ha eyeliner?

Det enkla svaret är längst ögonfranslinjerna på ögonlocken, men oftast används det bara på övre linjen. Detta är för att applicering på den undra linjen lätt medför att dina ögon ser mindre ut och riskerar att förminska istället för att förhöja ditt utseende. Det är dock inte ovanligt att använda eyeliner på nedre linjen men då är det viktigt att veta vad som passar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
81 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5