Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst eyeliner 2021

Uppdaterad oktober 2021

Eyelinern är nyckeln till att få väldefinierade ögon. Eyeliners kommer i flera olika färger, men eftersom de mörka färgerna är de mest populära är det också de som vi har fokuserat på i första hand. I vårt stora test har vi längre ner presenterat de 5 bästa alternativen och vinnaren i vårt bäst i test blev The Balm Schwing Liquid Eyeliner.

Vilken eyeliner är bäst?

Vilken eyeliner som är bäst beror delvis på hur skicklig och van du är att använda eyeliner. En eyeliner i flytande form kräver en stadigare hand, medan en penna kan vara mer förlåtande vid misstag. En eyeliner får heller inte ha en för stor spets som hindrar att få till skarpa linjer. De viktigaste punkterna när vi har gjort vår bedömning är följande:

 • Hållbarhet - Vi gillar när en eyeliner sitter där den ska, oavsett om man råkar få vatten på sig eller blir svettig runt ögat.
 • Pigmentet - Är man ute efter en svart eyeliner kommer man att bli besviken när den inte är det. När det kommer till färgen svart finns det inga mellanting, en svart eyeliner ska ska vara just svart. Är man ute efter andra nyanser kan färgerna skifta lite. Det lär man sig vartefter och av erfarenhet. Vi letar efter produkter med mycket pigment och som ger den färg man förväntar sig.
 • Resultat - Resultatet är såklart viktigt, hur det blir beror dels på hur enkel eyelinern är att jobba med och hur pennan är. En eyeliner ska vara tydlig och skarp.

 1. The Balm Schwing Liquid Eyeliner

  9,4/10
  ”Riktigt intensiv mörksvart eyeliner”
  The Balm Schwing Liquid Eyeliner
  Bäst i test
  Storlek
  1.7 ml
  Färger
  Svart
  Typ
  Flytande
  Vattenfast
  Nej
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans

  Recension

  Mörkare eyeliner får du leta efter! Den är verkligen intensiv i färgen och den torkar på bara några sekunder så du får en fin finish på direkten samtidigt som den är superenkel att få bort. Med en halvmjuk och väldigt spetsig tuschspets är den perfekt för kattögonen och vingar eller dig som vill ha ett väldigt tunt lager liner.

  Den är verkligen inte vattenfast så det ska du vara beredd på. Den går väldigt lätt bort med vatten vilket ju kan vara både på gott och ont. Eyelinern är väldigt enkel att ta bort men om du svettas eller det börjar regna så riskerar du att få eyelinern utsmetad. Trots det håller den faktiskt riktigt bra, den sitter verkligen hela dagen.

  Läs mer
 2. Clarins Graphik Ink Liner

  9,4/10
  ”Användarvänlig felt-tip penna som är intensivt svart”
  Clarins Graphik Ink Liner
  Storlek
  0.4 ml
  Färger
  Svart
  Typ
  Flytande
  Vattenfast
  Nej
  Fri frakt över 500 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Tunn och härlig felt-tip penna
  • Felfria vingar
  • Användarvänlig
  Nackdelar
  • Relativt dyr

  Recension

  Clarins Graphik Ink Liner har felt-tip som är lite hårdare än andra eyelinerpennor, vilket underlättar att lägga en jämn och tunn liner. Helt klart bland de mest nybörjarvänliga eyeliners vi testat. Att den är typiskt pennformad gör även att den är väldigt skön att greppa och du får verkligen en pennkänsla med den. Den är väldigt mörk och innehåller kolpigment vilket gör att den absorberar ljus bättre och får den att se ännu mörkare ut.

  Den är ju relativt dyr, så det är ju alltid något man måste överväga och spetsen kan för den ovana kännas väldigt styv, men det vänjer man sig snabbt vid. Vill du ha en lätthanterlig eyeliner som gör det enkelt att lägga alla möjliga stilar, så är detta ett fantastiskt val. Underlättar verkligen vingar, den är formad som en vinge så du kan i princip bara trycka hela pennans längd där du vill att vingen ska ligga och, voilà, så har du en felfri vinge.

  Läs mer
 3. Diorshow 24H Stylo

  9,2/10
  “Hållbar premiumprodukt i många nyanser som tillåter alla stilar”
  Diorshow 24H Stylo
  Storlek
  0.2 ml
  Färger
  11
  Typ
  Penna
  Vattenfast
  Ja
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Hållbar
  • Många valmöjligheter
  • Kommer med vässare & smudger
  Nackdelar
  • Inte lika användarvänlig

  Recension

  Dior har här en utmärkt produkt för den lite mer erfarna. Finns i massa vackra nyanser från svart till skimrande guld. Pennan skruvas upp från botten och framstår initialt som tjock men under smudgern finns en vässare, så bredden går att justera. Du kan variera din look hur du vill och den är dessutom riktigt vattenfast, håller för det mesta förutom kanske ett bad. Så du kan vara helt säker på att linern kommer sitta hela dagen, nästan vad du än gör. Den lever upp till sitt namn "24 hours".

  Var varsam med hur mycket du skruvar ut, spetsen kan i värsta fall gå av. Se alltid till att skruva ner eyelinern efter användning och att alltid använda locket så att den inte torkar ut. Även om du kan vässa spetsen så är det helt klart enklare om man är mer erfaren om man ska försöka lägga en tunnare liner med denna.

  Läs mer
 4. IsaDora Inliner Kajal

  9,0/10
  ”Fantastisk inliner-kajal som piggar upp ögonen”
  Isa DoraInliner Kajal 51 Black
  Storlek
  1.3g
  Färger
  5
  Typ
  Kajalpenna
  Vattenfast
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Piggar upp & öppnar ögonen
  • Dryg & prisvärd
  Nackdelar
  • Egentligen endast inliner

  Recension

  Den här inlinern är perfekt för vattenlinjen. Den piggar och öppnar verkligen upp ögonen samtidigt som den är väldigt skonsam. Kommer i flera fina nyanser så det är bara att välja vad som passar dig men vi tycker kanske att deras vita står ut extra i när det kommer till att öppna upp ögonen. Väldigt enkel att applicera, stör inte ögonen och håller dessutom fantastiskt bra.

  Vill du göra din look piggare samtidigt som du öppnar upp ögonen är detta verkligen en produkt för dig. Tyvärr är det ju en inliner så användningsområdet är lite begränsat men den gör sitt jobb där. Du kommer kunna ha den i evigheter då den är otroligt dryg och för priset är den verkligen värd, trots att det endast är en inliner.

  Läs mer
 5. NYX Epic Ink Liner

  8,9/10
  "Lägger liner i ett svep"
  NYX PROFESSIONAL MAKEUPEpic Ink Liner Shade 01
  Storlek
  12 g
  Färger
  Svart & brun
  Typ
  Flytande
  Vattenfast
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldigt bra hållbarhet
  • Passar hooded-eyes
  Nackdelar
  • Tar lite längre tid att torka

  Recension

  Eyeliner med penselspets som verkligen ger ut mycket produkt så man måste vara lite stadig på handen om man verkligen är ute efter en tunn liner. Du får dock verkligen ut liner på ett svep och måste inte jobba mycket med den. Detta gör den mycket enklare att jobba med om man vill lägga en tjockare liner.

  Tar lite längre tid för den här att torka än våra andra testade produkter, men när den väl trokat så stannar den där (väldigt väldigt hållbar) och smetar inte ut sig eller färgar av sig (om du har hooded-eyes är det ju fantastiskt). En nackdel med penselspets är att trådarna kan börja spreta och då får man antingen försöka få in dem i penseln igen eller helt enkelt klippa bort dem.

  Läs mer

eyeliner kvinna

Din köpguide till bäst eyeliner

Eyeliner kan verka väldigt straightforward: applicera produkten runt ögonen för att definiera dem. Trots det är det många som har problem med den, både appliceringsmässigt och stylingmässigt. Nedan kommer en ganska enkel guide med tips på vad du ska tänka på innan du köper och använder eyeliner. Men kom ihåg att alltid känna efter själv och göra det som känns bra för dig även om det är tvärtemot råden, det är att experimentera som är roligt med sminkning!

Tänk på din ögonstorlek

När det kommer till makeup så är det viktigt att fundera över sina ansiktsdrag och hur applicering av smink kommer framhäva eller tona ner dem. Eyelinern är inget undantag, den är till för att definiera dina ögon. Olika storlekar fungerar bättre och sämre med olika eyelinerstilar och -typer. 

 • För att få ett hum om vilken ögonstorlek du har försök sätta dem i perspektiv till dina andra ansiktsdrag, såsom näsa, mun eller panna.

 • Om du har små ögon, så kan det vara bra att försöka lysa upp ögonen med ljusare nyanser och egentligen undvika använda mörk eyeliner annat än i ögonkanterna.

 • Om du har stora ögon så är ett bra tips att försöka accentuera ögonen genom att använda en mörk eyeliner på den övre konturen av ögonen.

 • Experimentera och prova dig fram själv för att framhäva dina naturligt fina drag!

Tänk på din ögonform

Har du runda eller mandelformade ögon? Kan du se ögonvitor över och/eller under irisen? Om du kan göra det har du relativt runda ögon, och annars har du mandelformade ögon (mer elliptiska). 

 • Om du har mer runda ögon så är ett bra tips att försöka ge dem mer längd genom att lägga linervingar (‘kattögon’ sminkning).

 • Med mandelformade ögon kan man bättre framhäva formen genom att applicera liner i de övre och undre konturerna av ögonen. Det accentuerar ögonformen fantastiskt.

Din ögonfärg kan också spela roll

Här finns det egentligen inga rätta svar, men det är värt att tänka på att olika färger ger olika kontraster och ögonfärgen är inget undantag. När du ska välja eyeliner kan det därför vara bra att veta hur ögonfärg kontrasterar med andra färger.

 • Blå ögon går t.ex. väldigt bra ihop med guld- och brons/rostfärgade eyeliners.

 • Bruna ögon kontrasterar väldigt bra med ljusare brun, så ett tips är att välja en brun eyeliner som är något ljusare än dina ögon. Det kommer accentuera de ljusare nyanserna i dina ögon.

 • Gröna ögon går väldigt bra ihop med rödaktiga nyanser.

Vanliga frågor om eyeliner

Hur applicerar jag eyeliner?

Se till att inte ha lagt mascara eller liknande först, pudra sedan ögonlocket för att undvika fukt. Dra sedan, med halvöppet öga, eyeliner i små linjer längst med ögonfransarna från mitten av ögonen. Dra sedan ett streck utan paus längst med de små strecken. Börja sedan vid innerkanten av ögat och dra ett streck som möter upp det andra i mitten. Detta är ett av de enklare sätten att applicera en tunn eyeliner på, men vi rekommenderar att om du är osäker titta på tutorials på youtube. Det finns så otroligt många och lättföljda videos där som på ett mycket bättre sätt kan förklara och visa än vad vi kan här i text.

Vad är skillnaden mellan kajal och eyeliner?

Den stora skillnaden är egentligen hur produkterna är utformade, vad de är gjorde av och deras användningsområden. Kajalpenna är nästan alltid gjorda i trä med färgpigmentsstift, medan eyeliner kommer i behållare där det inte är något stift utan flytande färgpigment. Kajal ger mjukare linjer och inramning medan eyeliner ger mer tydliga markerade linjer.

Hur gör jag eyeliner vingar?

Enklast är att när linjen längst med ögonfransarna lagts är att hitta där övre och undre fransarna går ihop och dra ett streck där ifrån sakta uppåt i en båge om du håller ögat stängt är det ganska enkelt att se hur eyelinern ligger längst med ögat och så kan man bara fortsätta i samma båge på vingen. Det finns många sätt att göra detta på och vi rekommenderar att konsultera tutorials på youtube.

Var ska jag ha eyeliner?

Det enkla svaret är längst ögonfranslinjerna på ögonlocken, men oftast används det bara på övre linjen. Detta är för att applicering på den undra linjen lätt medför att dina ögon ser mindre ut och riskerar att förminska istället för att förhöja ditt utseende. Det är dock inte ovanligt att använda eyeliner på nedre linjen men då är det viktigt att veta vad som passar.

Testvinnare - Bäst Eyeliner

 • The Balm Schwing Liquid Eyeliner
 • Clarins Graphik Ink Liner
 • Diorshow 24H Stylo
 • IsaDora Inliner Kajal
 • NYX Epic Ink Liner
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
59 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5