Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst puder 2021

Uppdaterad oktober 2021

Ett bra puder hör hemma i varje sminkarsenal, men med ett stort utbud kommer också problem med att göra ett bra val. Hur skiljer sig olika puder och vad menas med lösa och pressade, eller kompakta puder? Behöver man ens ha ett puder och vilket ska man välja om man upplever att hyn alltid känns fet? Vi har testat ett flertal puder och presenterat de 5 bästa alternativen. Där Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder presterade bäst i ett antal avseenden.

Vilket puder är bäst?

Det finns många olika sorters puder och det är inte helt lätt att hitta rätt. Därför har vår testpanel undersökt och testat puder från flera olika tillverkare och återförsäljare. Vi undersöker och betygsätter formulan, applicerbarheten och resultatet. Innehållet i make-up-produkter ska vara dermatologiskt korrekt och gärna naturligt och miljövänligt. Läs mer i vår guide längst ner på sidan för att hitta rätt puder till dig.

 1. Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder

  9,6/10
  ”Fantastiskt nordiskt puder som ger en naturlig, lagom matt, finish”
  Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder
  Bäst i test
  Typ
  Translucent loose
  Storlek
  8g
  Effekt
  Mattifierande
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Nordisk naturlig produkt
  • Fin neutral finish
  • Lagom matt
  Nackdelar
  • Flashback risk

  Detta genomskinliga, lösa puder ger en neutral och naturlig finish med lagom matt resultat. Det ger bäst fixering med puderborste och ovanpå foundation. Pudret slätar ut och jämnar till huden och är effektiv mot finare linjer. Trots att pudret är transparent har det ändå en liten tint vilket gör att du inte riskerar att pudret gör ansiktet blekt eller att du får ’flashback’ vid foton med blixt. Passar alla hudtyper, är skonsamt mot huden och tillverkad av ett skandinaviskt företag.

  Vi har faktiskt väldigt få klagomål på detta puder, ett fåtal externa recensenter har klagat över blankhet, annars är det ett väldigt omtyckt och högt betygsatt puder. Vi tycker den ger en naturlig mattare finish och har inte märkt av någon direkt 'blankhet'.

  Läs mer
 2. Sensai Translucent Loose Powder 20 g

  9,5/10
  ”Produkt som räcker länge och som verkligen håller sminket på plats”
  Sensai Translucent Loose Powder 20 g
  Typ
  Translucent loose
  Storlek
  20g
  Effekt
  Lyster
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Bäst resultat
  • Håller hela dagen och i alla väder
  • Dryg
  • Passar alla
  Nackdelar
  • Något dyr, men mängd och dryghet väger upp det.

  Sensai Translucent Loose Powder rymmer hela 20 gram, vilket gör den väldigt prisvärd. Pudret är dessutom väldigt drygt och det högre inköpspriset lönar sig därför i längden. Det är ett väldigt finkornigt puder som gör huden silkeslen och håller sminket på plats. Oavsett aktivitet eller väder så kommer din makeup att sitta som berget, den har verkligen en imponerande fixeringsförmåga.

  Pudret fungerar utmärkt till både torr och fet hy och till alla hudtoner, ett fantastiskt puder helt enkelt!

  Läs mer
 3. Maybelline New York Fit Me Matte & Poreless Powder

  9,1/10
  “Prisvärt beyond a doubt”
  Maybelline Fit Me Matte & Poreless Powder
  Mest Prisvärd
  Typ
  Kompakt
  Storlek
  8.5g
  Effekt
  Mattifierande
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans

  Maybelline New York Fit Me täcker porer och fina linjer och ger en stabil bas för din makeup. Ordinarie pris 99 kr för ett kompaktpulver som ger hållbara resultat och finns i flera olika nyanser. Även i genomskinligt ifall du inte är säker på vilket nyans som passar dig bäst. Pudret har en lätt mattande effekt och gör sig bäst i kombination med foundation. För priset är det ett fantastiskt puder, förutsatt att man hittar en nyans som passar ens bas. Passar dock inte individer med torr hy speciellt bra, så använd en foundation för torr hud. Du kan behöva göra touch-ups om pudret inte sitter hela dagen, men eftersom förpackningen är kompakt så är den smidig att ta med och kommer med en smidig svamp.

  Läs mer
 4. bareMinerals Mineral Veil

  8,9/10
  ”Relativt dyrt men skonsamt minrealpuder”
  bare MineralsMineral Veil 9 ml
  Typ
  Translucent loose mineral
  Storlek
  9g
  Effekt
  Utslätande, Mattifierande
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Härligt matt resultat
  • Naturlig & skonsam
  Nackdelar
  • Dyr

  bareMinerals Mineral Veil är ett transparent, mineral- och finishingpuder som passar alla hudtyper och hudprodukter. Har du en känslig hy så brukar alltid ett mineralpuder var att rekommendera, och denna är en skonsam naturlig produkt som fortfarande ger ett bra resultat. Pudret har många välgörande egenskaper som lämpar sig särskilt väl för dig som behöver skonsamma skönhetsprodukter. Det är en dyr produkt men det gör verkligen underverk om din hud behöver vårdas lite extra. Mineral Veil lägger sig tunt över huden och genom att absorbera talg så matterar den din hud och låter dig applicera smink på en slät, jämn och matt hud.

  Läs mer
 5. IsaDora Velvet Touch Compact Powder

  8,7/10
  ”Jättebra on the go puder som ger lättare täckning till vardagen”
  IsaDora Velvet Touch Compact Powder
  Typ
  Kompakt
  Storlek
  10g
  Effekt
  Mattifierande
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans

  Enkelt semitransparant kompaktpulver som ger ett bra jämnt resultat och kommer i flera bra naturliga nyanser som är enkla att kombinera med bassmink. Hållbarheten är inte alltid den bästa men den är enkel att ta med och kommer med en puderpuff som funkar utmärkt.

  Lagom mattifierande och väldigt prisvärd och smälter in väldigt bra i hyn, så att det inte märks att man har pudrat. Perfekt vardagspuder som ger en lättare täckning. Passar väldigt bra till oljigare och fetare hy, men fungerar med alla hudtyper.

  Läs mer

puder borstar

Din köpguide till bäst puder

Puder används mest för att få smink att sätta sig men är även utmärkt om du har oljig hud och behöver matta huden för att undvika onödig glans. Det gäller att försöka matcha nyansen på pudret med ens egna hudton eller alternativt använda ett transparent puder för ett naturligt resultat. Puder appliceras med sminkborste och vilken borste du bör använda beror på vilket puder du använder. Gå gärna till vår sida om sminkborstar för mer information om olika sminkborstar.

 • makeup

  Kompaktpuder

  Kommer ofta i mindre förpackningar då pudret är kompakt och kan inte heller spillas ut som andra puderformer. Det gör kompakt puder till väldigt behändigt och smidigt att ha med sig om man behöver bättra på sminkningen under dagen.
 • makeup1Löspuder

  Appliceras direkt efter bassminket lagts för att få en jämn och fin finish. Kan vara något mer stökigt att använda än kompakt puder då det är löst, och en stor borste är att rekommendera.
 • powderMineralpuder

  Om innehållet i produkten spelar stor roll för dig är mineral puder ett bra alternativ. Det är nämligen puder som utvinns direkt ut mineraler, vissa har till och med vitaminer tillagt. Mineralpuder kommer i både pressad och löst format. Mineralpulver vårdar huden och lämpar sig för dig med lättirriterad hud.
 • powder1Finishingpuder

  Används för att dölja porer och fina linjer och kommer ofta i transparent form men finns även i varierande pigmentfärger som kan framhäva din hudton än mer. Finishingpuder är perfekt att användas till baking.
 • make upTransparent puder

  Kallas så för att när det applicerats ska framstå som osynligt. Används helt enkelt främst för att läggas över bas och för att matta av glans i hyn. Transparent puder också användas för att framhäva ansiktsdrag, man kan t.ex. lägga ett tjockare lager under ögonen, låta det sitta några minuter och värmas upp av huden. Sedan är det bara att borsta bort synligt puder och du har en fantastisk matt hy med förfinade ansiktsdrag som resultat. Den tekniken kallas för baking.
puder guide

Vilket puder ska användas när?

För heltäckande sminkning: är ofta ett löst mineralpulver att rekommendera då det är naturligt tätare än andra puder, och kan därför gradvis jobba upp till en full cover utan att det känns tungt eller mycket på huden.

För enkel täckning: använd en BB eller CC kräm, möjligtvis en vanlig återfuktare och applicera lätt lite mineralpuder för en fin och enkel finish.

För oljig hud: är transparent puder din nya bästa vän. Det håller kvar din bas längre och drar verkligen ner på glansen och håller huden matt. Vill du ha mer täckning, så satsa på ett matt kompakt pulver.

För torr hud: är det viktigt att vara varsam. Puder gör lätt huden ännu torrare, vilket vi helst vill undvika. Bästa tillvägagångssätt är att ta ett finmalet löst puder och applicera då helst bara där sminket tenderar att försvinna mest under dagen.

För mogen hud: ett finishingpuder passar jättebra till en hud där de främsta farhågorna är porer och linjer, då de specifikt används för att motverka detta.

Vanliga frågor om puder

Vilka är fördelarna med puder och varför ska jag använda det?

Puder hjälper till att hålla den övriga sminkningen prydlig. Utöver att det förlänger hållbarheten på den övriga sminkningen finns det puder med lyster och matthet. Ett puder med lyster kommer att ge ett litet sken medan ett matt puder tonar ned en oljig hy.

Vilka olika typer av puder finns det?

De två vanligaste pudertyperna är pressade- eller kompakta puder som de också kallas, och löspuder.

Vilken färg på pudret ska jag välja?

Det brukar rekommenderas att använda ljusa puder eller färger som är något ljusare än den foundation man använder till en bassminkning. Självklart kan man använda andra nyanser och färger med om man är ute efter en speciell look.

Ska jag använda matta puder eller puder med lite lyster?

Det beror helt på vad du är ute efter! Ett matt puder kommer att matta ner looken och passar bra om man har fet hy. Ett puder med lyster kommer att framhäva dig och din look på ett helt annat sätt.

Ska jag använda en puderborste eller puffen som följde med?

Puderborsten brukar vara bättre att applicera pudret med, medan puffen snarare kan användas för att underhålla pudringen under dagen. Är man mer van med det ena eller det andra är det bara att köra på det man är mest bekväm med.

Testvinnare - Bäst Puder

 • Lumene Nordic Chic Sheer Finish Loose Powder
 • Sensai Translucent Loose Powder 20 g
 • Maybelline New York Fit Me Matte & Poreless Powder
 • bareMinerals Mineral Veil
 • IsaDora Velvet Touch Compact Powder
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
64 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5