Bäst i test: Bäst puder 2021

Ett bra puder hör hemma i varje handväska, men med ett stort utbud kommer också problemet att kunna göra ett bra val. Hur skiljer sig olika puder och vad menas med lösa och pressade, eller kompakta puder? Behöver man ens ha ett puder och vilket ska man välja om man upplever att hyn alltid känns fet? Vi har testat ett flertal puder och presenterat de 5 bästa alternativen. Efter en jämn tävling lyckades IsaDora Velvet Touch Compact Powder koras till vinnare.

Vilket puder är bäst?

Det finns många olika sorters puder och det är inte helt lätt att hitta rätt. Därför har vår testpanel undersökt och testat puder från flera olika tillverkare och återförsäljare. Vi undersöker och betygsätter formulan, applicerbarheten och resultatet. Innehållet i make-up-produkter ska vara dermatologiskt korrekt och gärna naturligt och miljövänligt. Läs mer i vår guide längst ner på sidan för att hitta rätt puder till dig.

 1. 1. IsaDora Velvet Touch Compact Powder
  9,5/10
  IsaDora Velvet Touch Compact Powder
  Bäst i test
  Typ
  Pressat
  Storlek
  10g
  Effekt
  Matt
  Till Butik
  145 kr
 2. 2. bareMinerals Mineral Veil
  9,3/10
  bare MineralsMineral Veil 9 ml
  Typ
  Löst
  Storlek
  9g
  Effekt
  Lyster
  Till Butik
  445 kr
 3. 3. L'Oréal Paris True Match Powder
  9,1/10
  L'Oréal Paris True Match Powder
  Typ
  Pressat
  Storlek
  9g
  Effekt
  Matt
  Till Butik
  119 kr
 4. 4. Laura Mercier Translucent Loose Setting Powder Glow
  8,9/10
  Laura Mercier Translucent Loose Setting Powder Glow
  Typ
  Löst
  Storlek
  30g
  Effekt
  Lyster
  Till Butik
  450 kr
 5. 5. Maybelline New York Fit Me Matte & Poreless Powder
  8,7/10
  Maybelline New York Fit Me Matte & Poreless Powder 105 Natural Ivory
  Typ
  Pressat
  Storlek
  8.5g
  Effekt
  Matt
  Till Butik
  79 kr

puder borstar

Köpguide till rätt puder

Puder används mest för att få smink att sätta sig men är även utmärkt om du har oljig hud och behöver matta huden för att undvika onödig glans. Det gäller att försöka matcha nyansen på pudret med ens egna hudton eller alternativt använda ett transparent puder för ett naturligt resultat. Puder appliceras med sminkborste och vilken borste du bör använda beror på vilket puder du använder. Gå gärna till vår sida om sminkborstar för mer information om olika sminkborstar.

 • Kompaktpuder

  Kommer ofta i mindre förpackningar då pudret är kompakt och kan inte heller spillas ut som andra puderformer. Det gör kompakt puder till väldigt behändigt och smidigt att ha med sig om man behöver bättra på sminkningen under dagen.
 • Löspuder

  Appliceras direkt efter bassminket lagts för att få en jämn och fin finish. Kan vara något mer stökigt att använda än kompakt puder då det är löst, och en stor borste är att rekommendera.
 • Mineralpuder

  Om innehållet i produkten spelar stor roll för dig är mineral puder ett bra alternativ. Det är nämligen puder som utvinns direkt ut mineraler, vissa har till och med vitaminer tillagt. Mineralpuder kommer i både pressad och löst format. Mineralpulver vårdar huden och lämpar sig för dig med lättirriterad hud.

 • Finishingpuder

  Används för att dölja porer och fina linjer och kommer ofta i transparent form men finns även i varierande pigmentfärger som kan framhäva din hudton än mer. Finishingpuder är perfekt att användas till baking.
 • Transparent puder

  Kallas så för att när det applicerats ska framstå som osynligt. Används helt enkelt främst för att läggas över bas och för att matta av glans i hyn. Transparent puder också användas för att framhäva ansiktsdrag, man kan t.ex. lägga ett tjockare lager under ögonen, låta det sitta några minuter och värmas upp av huden. Sedan är det bara att borsta bort synligt puder och du har en fantastisk matt hy med förfinade ansiktsdrag som resultat. Den tekniken kallas för baking.
puder guide

Vilket puder ska användas när?

För heltäckande sminkning: är ofta ett löst mineralpulver att rekommendera då det är naturligt tätare än andra puder, och kan därför gradvis jobba upp till en full cover utan att det känns tungt eller mycket på huden.

För enkel täckning: använd en BB eller CC kräm, möjligtvis en vanlig återfuktare och applicera lätt lite mineralpuder för en fin och enkel finish.

För oljig hud: är transparent puder din nya bästa vän. Det håller kvar din bas längre och drar verkligen ner på glansen och håller huden matt. Vill du ha mer täckning, så satsa på ett matt kompakt pulver.

För torr hud: är det viktigt att vara varsam. Puder gör lätt huden ännu torrare, vilket vi helst vill undvika. Bästa tillvägagångssätt är att ta ett finmalet löst puder och applicera då helst bara där sminket tenderar att försvinna mest under dagen.

För mogen hud: passar ett finishingpuder jättebra till en hud där de främsta farhågorna är porer och linjer, då de specifikt används för detta.

Vanliga frågor om puder

Vilka är fördelarna med puder och varför ska jag använda det?

Puder hjälper till att hålla den övriga sminkningen prydlig. Utöver att det förlänger hållbarheten på den övriga sminkningen finns det puder med lyster och matthet. Ett puder med lyster kommer att ge ett litet sken medan ett matt puder tonar ned en oljig hy.

Vilka olika typer av puder finns det?

De två vanligaste pudertyperna är pressade- eller kompakta puder som de också kallas, och löspuder.

Vilken färg på pudret ska jag välja?

Det brukar rekommenderas att använda ljusa puder eller färger som är något ljusare än den foundation man använder till en bassminkning. Självklart kan man använda andra nyanser och färger med om man är ute efter en speciell look.

Ska jag använda matta puder eller puder med lite lyster?

Det beror helt på vad du är ute efter! Ett matt puder kommer att matta ner looken och passar bra om man har fet hy. Ett puder med lyster kommer att framhäva dig och din look på ett helt annat sätt.

Ska jag använda en puderborste eller puffen som följde med?

Puderborsten brukar vara bättre att applicera pudret med, medan puffen snarare kan användas för att underhålla pudringen under dagen. Är man mer van med det ena eller det andra är det bara att köra på det man är mest bekväm med.

Testvinnare - Bäst Puder

 • IsaDora Velvet Touch Compact Powder
 • bare MineralsMineral Veil 9 ml
 • L'Oréal Paris True Match Powder
 • Laura Mercier Translucent Loose Setting Powder Glow
 • Maybelline New York Fit Me Matte & Poreless Powder 105 Natural Ivory
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Genomsnitt: 4.7 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-25 09:52:38