Bäst i test: Bästa sminkborstarna 2022

Uppdaterad februari 2022

Ett bra kit med sminkborstar gör stor skillnad när det kommer till att få till den perfekta makeupen. Missnöje med sminkprodukter kan många gånger handla om att du har fel borstar, eller inte vet hur du ska applicera en viss produkt. Det skiljer alltså mycket mellan låg- och högkvalitativa sminkborstar. För att hitta den bästa sminkborsten har vi testat ett antal olika modeller. I vår topplista hittar du de 5 mest prisvärda produkterna. I år blev Sigma Beauty Most Wanted Set bästa sminkborstarna eftersom dessa håller en hög kvalitet och är prisvärda.

Vårt test av sminkborstar

Det finns en stor variation av penslar och borstar idag där kvalitet, pris, material och användningsområde skiljer mellan olika alternativ. Det är svårt att på förhand veta om en borste är högkvalitativ eller inte och därför har vi under några veckors tid testat olika varianter av borstar. Vi har undersökt borstens kvalitet genom att tittat närmre på följande:

 • Håret - Är håret jämt klippt och av bra kvalitet? Oavsett om det är äkta eller syntet kan kvaliteten variera mycket.
 • Skaftet - Vad är skaftet tillverkat av? Hur är känslan i skaftet att arbeta med?
 • Limmet - Sitter håret kvar? Eller släpper det undan för undan?
 • Resultat - Borstens kvalitet handlar ytters om hur sminket lägger sig och hur smidig och noggrann appliceringen är.

 1. Sigma Beauty Most Wanted Set

  9,7/10
  "Perfekt blandning av borstar för rätt look".
  Sigma Beauty Most Wanted Set
  Bäst i test
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Antal borstar
  5
  Pris / borste
  115,80 kr
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Komplett set
  • Prisvärt
  • Snygga och av hög kvalitet
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Med Sigma Beauty Most Wanted Set får du en mycket bra blandning av sminkborstar. Dessa gör det lätt att framhäva detaljer i ansiktet eller överskugga sådana delar som du vill tona ned.

  Borstarna är syntetiska, vilket i det här fallet, gör att kvaliteten är hög och priset rimligt. När stråna är i syntetmaterial är de dessutom ofta lätta att hålla rena.

  Vi tycker att detta sminkborst-set är komplett och det behöver inte utökas mycket mer. Du får en bra bas och struktur på huden med blendning-borsten och fin highlight med de mindre avsmalnande borstarna. Dessa passar också utmärkt för applicering av löspuder.

  Läs mer
 2. Bare Minerals Beautiful Finish Brush

  9,5/10
  "Mycket mjuk och behaglig foundationborste".
  BareMinerals Beautiful Finish Brush
  Bästa premiumvalet
  Borste
  Syntet
  Typ
  Puder / foundation
  Antal borstar
  1
  Pris / borste
  303,00 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket mjuk
  • Fångar lätt upp puder
  • Håller länge
  Nackdelar
  • Dyr
  • Ganska stor

  Recension

  Denna stora och mjuka borste från bareMinerals ger dig en snabb och jämn täckning av din Foundation. Tänk bara på att välja en puderask som är tillräckligt stor för borsten, så att ditt puder fångas upp jämnare.

  Genom att kupolen i mitten av borsten är konkav fångar stråna lättare upp det puder som annars kan ligga kvar i locket. Vi fick ett jättefint resultat av den här borsten och den är lätt att hålla ren. Det blir även mindre spill av produkten.

  Enda nackdelen är priset. Om du ska satsa på en kvalitetsborste med klass, är det dock denna du ska välja!

  Läs mer
 3. Real Techniques Everyday Essentials

  9,2/10
  "Ett fulländat kit som ger dig alla borstar du behöver".
  Real Techniques Everyday Essentials
  Mest Prisvärd
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Antal borstar
  5
  Pris / borste
  40,00 kr
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 399 kr
  14 dagars öppet köp
  1-2 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Heltäckande set
  • Prisvärda borstar
  • Mjuka och av fin kvalitet
  Nackdelar
  • Något stora

  Recension

  Osäker på sminkborstar? Med Everyday Essentials får du fyra borstar och en svamp som täcker de flesta behov du kan ha. Priset är dessutom tilltalande lågt. Detta är alltså ett mycket bra bas-kit med mjuka och täta borstar och en svamp, när borstarna inte räcker till. En nackdel är att borstarna är relativt stora och tar upp mycket plats. De kan kännas klumpiga att ta med sig eller tar upp mycket plats i ett kanske redan fullt badrumsskåp.

  Real Techniques är ett företag som inriktar sig på att göra högkvalitativa sminkverktyg till ett pris som vi alla kan leva med. Vare sig du är nybörjare eller har sminkat dig halva livet passar Real Techniques utmärkt. Den bästa looken sitter inte alltid i priset och Real Techniques visar verkligen på det.

  Läs mer
 4. LUXIE 12 Piece Brush Set

  9,0/10
  "Komplett set med tillhörande penselhållare".
  12 Piece Brush Set
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Antal borstar
  12
  Pris / borste
  93,25 kr
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Heltäckande set med härligt mjuka borstar
  • Högkvalitativa
  • Handgjorda penslar
  Nackdelar
  • Relativt dyra

  Recension

  Luxie gör jättesköna, cruelty free, syntetiska borstar som är speciellt anpassade till känslig hy. Här har vi ett set på 12 borstar som innehåller allt du kan behöva när det kommer till sminkborstar. Luxies set av sminkborstar håller hög kvalité och du kommer kunna använda samma borstar länge. Detta är också något som drar upp prisvärdheten. Trots att setet är relativt dyrt, är priset per borste ändå lågt.

  Setet ska passa både nybörjare och erfarna sminkfantaster, men i vissa fall kan 12 borstar vara mycket för en nybörjare. Samtidigt kan det vara värt att investera i bra sminkborstar som håller länge. Det vi gillar speciellt mycket med denna produkt är att alla borstarna är så mjuka. Vi upplevde heller inte att stråna lossnade eller böjdes, trots att vi använde dem relativt länge. Med de finare borstarna får man dock vara lite försiktigare för att de ska hålla högsta kvalitet på stråna länge. Var noggrann med att tvätta ur dem och tryck inte för hårt när du applicerar ditt smink.

  Läs mer
 5. Real Techniques Miracle Powder Sponge

  8,7/10
  ”Utmärkt för puder till alla hudtyper”.
  Real Techniques Miracle Powder Sponge
  Borste
  Svamp
  Typ
  Foundation
  Antal borstar
  1
  Pris / borste
  99,00 kr
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Väldesignad och passar för flera ändamål
  • Prisvärd
  • Bra kvalitet
  Nackdelar
  • Kan absorbera lite mycket puder

  Recension

  Den här svampen är perfekt till puder, men funkar även med krämer. Miracle Powder Sponge är enkel att använda och använder inte för mycket av produkten, vilket kan vara ett problem med svampar annars. Om du helt enkelt inte föredrar borstar eller vill ha en mer air-brushed feeling över din foundation så är detta en fantastisk ny produkt från Real Techniques.

  Svampen är speciellt framställd för att hantera puder och du kan använda den både torr och fuktad. Fördelen med denna produkt är att den knappt känns som en vanlig svamp, utan den känns mer som sammet. Detta gör även att den fångar upp puder bättre. När du ska rengöra svampen tvättas den ur och tiden det tar för den att torka är kort. Formen på Miracle Powder Sponge är liknande som många andra sminksvampar. Den har platta, rundade och spetsiga ytor för olika sorters appliceringar.

  Läs mer

sminkborstar

Köpguide: så väljer du rätt sminkborste

Den finns en stor variation av sminkborstar för olika ändamål, med olika egenskaper, stora och små, syntet eller naturligt material. Men vilka behöver du egentligen? Vi tycker att det viktigaste är att ha ett bas-kit som du lär dig att använda och som ger det resultat som du vill ha, innan du börjar titta på mer exklusiva specialborstar. I grund och botten behöver du fyra olika borstar: En stor borste för puder, en mindre fluffig borste till bronzer och highlighters, en ännu mindre och mer slimmad borste för ögonskugga och så en detaljborste för att blenda och fixa till smådetaljer. I övrigt finns det en mängd olika borstar för olika användningsområden, några av de vanligaste är de som vi går igenom nedan.

 • brush 4

  Foundationborste 

  För bassmink och foundation används ofta en ganska flexibel borste som går att använda på många sätt. Detta är en viktig borste eftersom din bas sätt ribban för hur snygg din övriga makeup blir. Borsten är antingen en puderfoundation-borste eller en avsmalnad borste, som då ofta används till våta foundationprodukter, highlighters eller rouge. 
 • powder2

  Puderborste 

  Puderborsten är en väldigt vanlig borste som alla bör ha. Det är värt att lägga lite extra pengar på denna eftersom det är stor skillnad på låg och hög kvalitet, detta märks även på resultatet. Utan puderborsten så är det svårt att få till ett snyggt och jämnt puder. Puderborsten är ofta stor och är den perfekta nybörjarborsten. Den kan användas till flera ändamål, men vanligast är till puderfoundation. I övrigt kan allt puder appliceras med borsten, men eftersom den är relativt stor får man ibland får vara försiktig. 
 • brush 5

  Rougeborste 

  Den här modellen av borste passar utmärkt för bronzers, highlighter och givetvis rouge. Rougeborsten har täta strån som lämnar en mer heltäckt yta efter sig än till exempel puderborsten. Du får ett fläckfritt och jämnt resultat som är perfekt för en mer naturlig sminkning. Rougeborsten ser i övrigt nästan ut som puderborstar men är oftast något mindre i storlek, så att de kan användas med mer precision.
 • eyeshadow

  Ögonskuggeborste 

  Ögonskuggeborsten är en lång och smal borste som är lätt att göra precisionsarbete med. Denna borste följer ofta med när du köper ögonskugga, men kan även köpas av högre kvalitet separat. De bästa ögonskuggeborstarna ger dig ett långt handtag så att du kan hålla den stadigt med varierat grepp beroende på hur du ska borsta. Eftersom de är till för ögonskugga är de därför inte bredare än ett ögonlock.
 • brush 6

  Contouringborste 

  Contouringborsten är en mellanstor borste som ofta har vinklade strån. Om man vill uppnå de bästa linjerna och framhäva sina ansiktsdrag, är contouring nödvändig färdighet att skaffa sig. En borste som kan anpassas efter område behövs därför. En bra contouringborste kan göra större drag men också användas för precisionsarbete. 
 • blender2

  Beauty blender & svamp 

  Sminksvampen eller beauty blendern är en svamp som kan applicera flera olika produkter, både våta och torra. Utformningen är ofta gjord så att den både har en avsmalnad precisionstopp och ett bredare område för allmän applicering. Om du tar väl hand om beauty blendern kan den räcka länge. Generellt har de dock något sämre livslängd än en borste, eftersom svampen tenderar att suga i sig ganska mycket av produkterna.
 • art and design

  Solfjäderborste 

  Solfjädersborsten eller fanborsten används främst för att lägga highlighter, för att borsta bort mindre sminkmisstag eller för att borsta ur mörka linjer. Fanborsten är effektiv och du undviker lättare mindre misstag med den eftersom den är så lätt och har fina strån. Denna borste är också bra till detaljarbeten med bronzer eller highligter, till exempel vid käkbenen. 

Kom ihåg att du inte måste använda pensel eller borste på alla områden. Fingrarna går många gånger utmärkt att jobba med och ger ett ibland ett lika bra resultat. Köp de borstar du verkligen behöver och lägg extra pengar på dessa. Det är nämligen stor skillnad på kvalitet när det kommer till sminkborstar. Borstar av lägre kvalitet tenderar att tappa strån, börja spreta och vara svårare att rengöra än mer högkvalitativa borstar och penslar. En bra borste håller länge.

Syntet eller inte?

En fråga många ställer sig är om man ska köpa en sminkborste i syntetmaterial, eller inte. Tidigare höll de syntetiska borstarna låg kvalitet, men idag är det svårt att dra en tydlig linje mellan syntetborstar och borstar i naturmaterial. En del tar fasta på att använda äkta hår till torra produkter, som puder, och syntet till flytande produkter som concealer. Vi föredrar syntetborstar då de oftast är billigare, lättare att hålla rena och håller många gånger längre.

Vanliga frågor om sminkborstar

Vilka sminkborstar behöver jag?

Det finns sminkborstar för allt idag. Ett bra startset inkluderar borstar av lite olika storlek och definition. Du ska kunna applicera puder och foundation men även göra detaljarbeten och blanda ut sminket så det ser naturligt och jämnt ut. Allteftersom du lär dig hantera nya tekniker och produkter kan du utöka borstsamlingen.

Kan samma borste användas till flera produkter?

Ja, absolut. Så länge du rengör noga mellan produkterna så är det inga problem att använda samma borste till flera olika produkter.

Hur rengör jag mina sminkborstar?

Vi rekommenderar att köpa rengöringsmedel speciellt för sminkborstar. Du sprayar eller gnuggar in rengöringsmedlet i borsten och sköljer sedan av den. Var noga med att få bort all produkt ända ner mot borstroten. Efter att du sköljt av borsten så ska du lägga borsten plant så att vattnet inte rinner ner och löser upp limmet.

Hur ofta behöver jag regngöra mina sminkborstar?

Det beror lite på hur ofta du använder dem. Om du använder dem dagligen så behöver du rengöra borstarna ett par gånger i veckan för att de ska hålla länge. Borstar som används nära ögonen bör du rengöra efter varje användning. Om du hinner så bör du rengöra efter varje användning. Tänk på att en ren borste inte bara ger ett snygga resultat utan också är snällare mot huden.

Testvinnare - Bäst Sminkborste

 • Sigma Beauty Most Wanted Set
 • Bare Minerals Beautiful Finish Brush
 • Real Techniques Everyday Essentials
 • LUXIE 12 Piece Brush Set
 • Real Techniques Miracle Powder Sponge
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
71 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5