Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa sminkborstarna 2021

Uppdaterad november 2021

Ett bra kit med sminkborstar gör enorm skillnad när det kommer till att få till den perfekta makeupen. Missnöje med sminkprodukter kan många gånger handla om att du har fel borstar eller inte vet hur du ska applicera en viss produkt. Det skiljer alltså väldigt mycket mellan låg- och högkvalitativa sminkborstar. Men du behöver inte köpa de allra dyraste borstarna eller alla olika borstar som finns, du kommer långt på 5-6 olika penslar för olika ändamål.

Vilken sminkborste är bäst?

Det finns en stor variation av penslar och borstar idag där kvalitet, pris, material och användningsområde skiljer mycket mellan olika alternativ. Det är svårt att på förhand veta om en borste är högkvalitativ eller inte och därför har vi under några veckors tid testat en mängd borstar. Vi har undersökt borstens kvalitet genom att tittat närmre på följande:

 • Håret - Är håret jämt klippt och av bra kvalitet? Oavsett om det är äkta eller syntet kan kvaliteten variera mycket.
 • Skaftet - Vad är skaftet tillverkat av? Hur är känslan i skaftet att arbeta med?
 • Limmet - Sitter håret kvar? Eller släpper det undan för undan?
 • Resultat - Borstens kvalitet handlar ytters om hur sminket lägger sig och hur smidig och noggrann appliceringen är.

 1. LUXIE 12 Piece Brush Set

  9,7/10
  "Komplett set med tillhörande penselhållare"
  LUXIE 12 Piece Brush Set
  Bäst i test
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Täcker alla borstbehov
  • Högkvalitativa
  Nackdelar
  • Relativt dyra

  Recension

  Luxie gör jättesköna, cruelty free, syntetiska borstar som är speciellt anpassade till känslig hy. Här har vi ett set på 12 borstar som innehåller allt du kan tänka dig behöva i borstväg. Luxie håller hög kvalité och du kommer kunna använda samma borstar i flera år, så med detta set är du 'set for a long long time'. Det är ju inte helt billigt att lägga nästan 1200 kr på ett köp, men du får väldigt mycket i det köpet och borstarna blir relativt billiga per borste, om vi tittar på att det ingår en penselförvaring i priset, så det ligger på under hundralappen per borste.

  Setet ska passa både nybörjare och erfarna sminkfantaster men i ärlighetens namn kanske 12 borstar för en nybörjare är mer förvirrande än hjälpande, även om du med detta köp då inte kommer behöva köpa borste på borste ju mer erfarenhet du skaffar.

  Läs mer
 2. Sigma Beauty Most Wanted Set

  9,5/10
  "Perfekt blandning av borstar för rätt look"
  Sigma Beauty Most Wanted Set
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Komplett set
  • Prisvärt
  • Snygga och av hög kvalitet
  Nackdelar
  • Inga nämnvärda

  Recension

  Med Sigma Beauty Most Wanted Set får du en mycket bra blandning av sminkborstar. Dessa gör det lätt att framhäva detaljer i ansiktet eller överskugga sådana delar som du vill tona ned.

  Borstarna är syntetiska, vilket i det här fallet, gör att kvaliteten är hög och priset rimligt. När stråna är i syntetmaterial är de dessutom ofta lätta att hålla rena.

  Vi tycker att detta sminkborst-set är komplett och det behöver inte utökas mycket mer. Du får en bra bas och struktur på huden med blendning-borsten och fin highlight med de mindre avsmalnande borstarna. Dessa passar också utmärkt för applicering av löspuder.

  Läs mer
 3. bare Minerals Beautiful Finish Brush

  9,4/10
  "Mycket mjuk och behaglig foundationborste"
  bare MineralsBeautiful Finish Brush
  Bästa premiumvalet
  Borste
  Syntet
  Typ
  Puder/foundation
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Mycket mjuk
  • Fångar lätt upp puder
  • Mycket prisvärd
  Nackdelar
  • Dyr
  • Ganska stor

  Recension

  Denna stora och mjuka borste från bareMinerals ger dig en snabb och jämn täckning av din Foundation. Tänk bara på att välja en puderask som är tillräckligt stor för borsten, så att ditt puder fångas upp jämnare.

  Genom att kupolen i mitten av borsten är konkav fångar stråna lättare upp det puder som annars kan ligga kvar i locket. Vi fick ett jättefint resultat av den här borsten och den är lätt att hålla ren. Det blir även mindre spill av produkten.

  Enda nackdelen är priset. Om du ska satsa på en kvalitetsborste med klass, är det dock denna du ska välja!

  Läs mer
 4. Real Techniques Makeup Must Haves

  9,2/10
  "Ett fulländat kit som ger dig alla borstar du behöver"
  Real Techniques Makeup Must Haves
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Heltäckande set
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Stora (tar upp mycket plats)

  Recension

  Osäker på sminkborstar? Här täcker du alla behoven till ett pris som egentligen är dugligt för endast en borste. Ett bas-kit med mjuka och täta borstar som täcker alla dina borstbehov. Du får till och med en svamp när borstarna inte räcker till. En nackdel är att borstarna är relativt stora och tar upp mycket plats, vilket gör att de kan kännas klumpiga att ta med sig eller tar upp mycket plats i ett kanske redan fullt badrumsskåp.

  Real Techniques är ett företag som inriktar sig på att göra högkvalitativa sminkverktyg till ett pris som vi alla kan leva med. Vare sig du är nybörjare eller har sminkat dig halva livet passar Real Techniques. Den bästa looken sitter inte alltid i priset och Real Techniques visar verkligen på det.

  Läs mer
 5. Real Techniques Miracle Powder Sponge

  9,0/10
  ”Om du inte gillar borstar, eller åtminstone gillar svampar”
  Real Techniques Miracle Powder Sponge
  Borste
  (Svamp)
  Typ
  Foundation
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Svamp för puder
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Fångar enkelt upp för mycket puder

  Recension

  Den här svampen är grym! Perfekt till puder men funkar även med krämer. Enkel att använda och äter inte mycket produkt, vilket kan vara ett problem med svampar annars. Om du helt enkelt inte föredrar borstar eller vill ha en mer air-brushed feeling över din foundation så är detta en fantastisk ny produkt från Real Techniques.

  Den är speciellt framställd för att hantera puder och du kan använda den både torr och fuktad. Det känns verkligen inte som en vanlig svamp utan den är mer som sammet i hur den känns. Vilket gör att den bättre fångar upp puder. Den tvättas ur enkelt och torkar relativt fort. Den är formad som många sminksvampar och har platta, rundade och spetsiga ytor för olika sorters appliceringar. Den är väldigt bra på att fånga upp puder så det känns lätt som att det blir väldigt mycket på den, man ska kunna använda den fuktad men på grund av hur effektivt den plockar upp produkt skulle vi rekommendera att använda den torr i alla fall.

  Läs mer

sminkborstar

Köpguide: så väljer du rätt sminkborste

Sminkborstar finns i en nästintill oändlig variation för olika ändamål och med olika egenskaper, stora och små, syntet och naturligt. Men vilka behöver du egentligen? Vi tycker att det viktigaste är att ha ett bas-kit som du lär dig att använda och ger det resultat som du vill ha, innan du börjar titta på mer exklusiva specialborstar. I grund behöver du fyra olika borstar: en stor borste för puder, en mindre fluffig borste till bronzer och highlighters, en ännu mindre och mer slimmad borste för ögonskugga och så en detaljborste för att blenda och fixa till smådetaljer. I övrigt finns det en mängd olika borstar för olika användningsområden, några av de vanligaste är (Observera att detta är generella riktlinjer och många borstar är multifunktionella):

 • brush 4

  Foundationborste 

  För bassmink och foundation. Ofta en ganska flexibel borste som går att använda på många sätt. Det är också en viktig borste då din bas sätt ribban för hur snygg din övriga makeup blir! Borsten är antingen en puderfoundation borste eller så är det en avsmalnad borste som då ofta används till våta foundationprodukter, highlighters eller rouge. 
 • powder2

  Puderborste 

  En väldigt vanlig borste som alla bör ha. Det är värt att lägga lite extra pengar här, det är stor skillnad på låg och hög kvalitet och det märks på resultatet. Utan borste så är det väldigt svårt, nästintill omöjligt att få till ett snyggt och jämnt puder. Puder borsten är ofta stor och är den perfekta nybörjarborsten. Den kan användas till väldigt mycket men vanligast är puderfoundation men allt som är puder kan användas men storleken på borsten gör att man ibland får vara försiktig. 
 • brush 5

  Rougeborste 

  Passar utmärkt för bronzers, highlighter och givetvis rouge. Rougeborsten har täta strån som lämnar en mer heltäckt yta efter sig än till exempel puderborsten. Du får ett fläckfritt och jämnt resultat som är perfekt för en mer naturlig sminkning. De ser i övrigt mycket ut som puderborstar men är oftast något mindre i storlek så att de kan användas med mer precision.
 • eyeshadow

  Ögonskuggsborste 

  En längre och smal borste som är lätt att med precision applicera ögonskuggan. Medföljer ofta när du köper ögonskugga, men kan köpas av högre kvalitet separat. De bästa ögonskusggsborstarna ger dig ett långt handtag så att du kan hålla den stadigt och varierat beroende på hur du ska borsta. Eftersom de är till för ögonskugga är de därför inte bredare än ett ögonlock.
 • brush 6

  Contouringborste 

  Oftast en mellanstor borste, gärna med vinklad borst. Vill man uppnå de bästa linjerna och framhäva sina ansiktsdrag är contouring verkligen en nödvändig färdighet. En bra borste som kan anpassas efter område behövs därför. En bra contouringborste kan göra större drag men också användas för precisionsarbete. 
 • blender2

  Beauty blender/svamp 

  Egentligen något av en konkurrent till borstarna, sminsvampen eller beauty blendern är en svamp som kan applicera en mängd olika produkter; både våta och torra. Utformningen är ofta så att den både har avsmalnad precisionstopp och bredare områden för mer allmän applicering. Om du tar väl hand om den kan den räcka länge men generellt har de något sämre livslängd än en borste eftersom svampen tenderar att suga i sig produkt.
 • art and design

  Solfjäderborste 

  Solfjädersborsten eller fanborsten används främst för att lägga highlighter, för att borsta bort mindre sminkmisstag eller för att borsta ur mörka linjer. Det är verkligen effektiv borste för att mindre misstag eftersom den är så lätt och finborstad, så att du enkelt når misstag men inte rör om i hela sminkningen. Det är också väldigt effektivt för detaljarbeten med bronzer eller highligter till exempel vid käkbenen. 

Kom ihåg att du inte måste använda pensel eller borste på alla områden. Fingrarna går utmärkt att jobba med många gånger och ger ett minst lika bra resultat (om inte bättre!). Köp bara de borstar du verkligen behöver, då kan du istället köpa lite dyrare och riktigt bra borstar och slipper kasta pengar i sjön. Det är stor skillnad på kvalitet när det kommer till sminkborstar. De av lägre kvalitet tenderar att tappa hår, börja spreta och vara svårare att rengöra än mer högkvalitativa borstar och penslar. En bra borste håller väldigt länge.

Syntet eller inte?

En fråga många ställer sig och som är svår att besvara. Tidigare höll de syntetiska borstarna låg kvalitet men idag är det svårt att särskilja de båda alternativen. En del tar fasta på att använda äkta hår till torra produkter som puder och syntet till flytande produkter som concealer. Vi föredrar syntetborstar då de oftast är billigare, lättare att hålla rena, håller längre och det finns ingen risk för att djur misskötas.

Vanliga frågor om sminkborstar

Vilka sminkborstar behöver jag?

Det finns sminkborstar för allt idag. Ett bra startset inkluderar borstar av lite olika storlek och definition. Du ska kunna applicera puder och foundation men även göra detaljarbeten och blanda ut sminket så det ser naturligt och jämnt ut. Allteftersom du lär dig hantera nya tekniker och produkter kan du utöka borstsamlingen.

Kan samma borste användas till flera produkter?

Ja, absolut. Så länge du rengör noga mellan produkterna så är det inga problem att använda samma borste till flera olika produkter.

Hur rengör jag mina sminkborstar?

Vi rekommenderar att köpa rengöringsmedel speciellt för sminkborstar. Du sprayar eller gnuggar in rengöringsmedlet i borsten och sköljer sedan av den. Var noga med att få bort all produkt ända ner mot borstroten. Efter att du sköljt av borsten så ska du lägga borsten plant så att vattnet inte rinner ner och löser upp limmet.

Hur ofta behöver jag regngöra mina sminkborstar?

Det beror lite på hur ofta du använder dem. Om du använder dem dagligen så behöver du rengöra borstarna ett par gånger i veckan för att de ska hålla länge. Borstar som används nära ögonen bör du rengöra efter varje användning. Om du hinner så bör du rengöra efter varje användning. Tänk på att en ren borste inte bara ger ett snygga resultat utan också är snällare mot huden.

Testvinnare - Bäst Sminkborste

 • LUXIE 12 Piece Brush Set
 • Sigma Beauty Most Wanted Set
 • bare Minerals Beautiful Finish Brush
 • Real Techniques Makeup Must Haves
 • Real Techniques Miracle Powder Sponge
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
70 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5