Bäst i test: Bästa sminkborstarna 2021

Ett bra kit med sminkborstar gör enorm skillnad när det kommer till att få till den perfekta makeupen. Missnöje med sminkprodukter kan många gånger handla om att du har fel borstar eller inte vet hur du ska applicera en viss produkt. Det skiljer alltså väldigt mycket mellan låg- och högkvalitativa sminkborstar. Men du behöver inte köpa de allra dyraste borstarna eller alla olika borstar som finns, du kommer långt på 5-6 olika penslar för olika ändamål.

Vilken sminkborste är bäst?

Det finns en stor variation av penslar och borstar idag där kvalitet, pris, material och användningsområde skiljer mycket mellan olika alternativ. Det är svårt att på förhand veta om en borste är högkvalitativ eller inte och därför har vi under några veckors tid testat en mängd borstar. Vi har undersökt borstens kvalitet genom att tittat närmre på följande:

 • Håret - Är håret jämt klippt och av bra kvalitet? Oavsett om det är äkta eller syntet kan kvaliteten variera mycket.
 • Skaftet - Vad är skaftet tillverkat av? Hur är känslan i skaftet att arbeta med?
 • Limmet - Sitter håret kvar? Eller släpper det undan för undan?
 • Resultat - Borstens kvalitet handlar ytters om hur sminket lägger sig och hur smidig och noggrann appliceringen är.

 1. 1. Real Techniques Makeup Must Haves
  9,7/10
  Real Techniques Makeup Must Haves
  Bäst i test
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Till Butik
  229 kr
 2. 2. Smashbox Full Coverage Foundation Brush
  9,5/10
  Smashbox Full Coverage Foundation Brush
  Borste
  Singel
  Typ
  Foundation
  Till Butik
  340 kr
 3. 3. IsaDora Face Buffer Brush
  9,2/10
  IsaDora Face Buffer Brush
  Borste
  Singel
  Typ
  Foundation & bronzer
  Till Butik
  129 kr
 4. 4. LYKORouge Brush
  9,0/10
  LYKORouge Brush
  Borste
  Singel
  Typ
  Rouge
  Till Butik
  99 kr
 5. 5. IT Cosmetics Heavenly Luxe
  8,7/10
  IT Cosmetics Heavenly Luxe™ Complexion Perfection Brush #7
  Borste
  Dubbelhövdad
  Typ
  All around
  Till Butik
  410 kr

sminkborstar

Köpguide: så väljer du rätt sminkborste

Sminkborstar finns i en nästintill oändlig variation för olika ändamål och med olika egenskaper, stora och små, syntet och naturligt. Men vilka behöver du egentligen? Vi tycker att det viktigaste är att ha ett bas-kit som du lär dig att använda och ger det resultat som du vill ha, innan du börjar titta på mer exklusiva specialborstar. I grund behöver du fyra olika borstar: en stor borste för puder, en mindre fluffig borste till bronzer och highlighters, en ännu mindre och mer slimmad borste för ögonskugga och så en detaljborste för att blenda och fixa till smådetaljer. I övrigt finns det en mängd olika borstar för olika användningsområden, några av de vanligaste är:

 • Foundationborste – För bassmink och foundation. Ofta en ganska flexibel borste som går att använda på många sätt. Det är också en viktig borste då din bas sätt ribban för hur snygg din övriga makeup blir!
 • Puderborste – En väldigt vanlig borste som alla bör ha. Det är värt att lägga lite extra pengar här, det är stor skillnad på låg och hög kvalitet och det märks på resultatet. Utan borste så är det väldigt svårt, nästintill omöjligt att få till ett snyggt och jämnt puder.
 • Rougeborste – Passar utmärkt för bronzers, highlighter och givetvis rouge. Rougeborsten har täta strån som lämnar en mer heltäckt yta efter sig än till exempel puderborsten. Du får ett fläckfritt och jämnt resultat som är perfekt för en mer naturlig sminkning.
 • Ögonskuggsborste – En längre och smal borste som är lätt att med precision applicera ögonskuggan. Medföljer ofta när du köper ögonskugga, men kan köpas av högre kvalitet separat.

Kom ihåg att du inte måste använda pensel eller borste på alla områden. Fingrarna går utmärkt att jobba med många gånger och ger ett minst lika bra resultat (om inte bättre!). Köp bara de borstar du verkligen behöver, då kan du istället köpa lite dyrare och riktigt bra borstar och slipper kasta pengar i sjön. Det är stor skillnad på kvalitet när det kommer till sminkborstar. De av lägre kvalitet tenderar att tappa hår, börja spreta och vara svårare att rengöra än mer högkvalitativa borstar och penslar. En bra borste håller väldigt länge.

Syntet eller inte?

En fråga många ställer sig och som är svår att besvara. Tidigare höll de syntetiska borstarna låg kvalitet men idag är det svårt att särskilja de båda alternativen. En del tar fasta på att använda äkta hår till torra produkter som puder och syntet till flytande produkter som concealer. Vi föredrar syntetborstar då de oftast är billigare, lättare att hålla rena och håller längre.

Vanliga frågor om sminkborstar

Vilka sminkborstar behöver jag?

Det finns sminkborstar för allt idag. Ett bra startset inkluderar borstar av lite olika storlek och definition. Du ska kunna applicera puder och foundation men även göra detaljarbeten och blanda ut sminket så det ser naturligt och jämnt ut. Allteftersom du lär dig hantera nya tekniker och produkter kan du utöka borstsamlingen.

Kan samma borste användas till flera produkter?

Ja, absolut. Så länge du rengör noga mellan produkterna så är det inga problem att använda samma borste till flera olika produkter.

Hur rengör jag mina sminkborstar?

Vi rekommenderar att köpa rengöringsmedel speciellt för sminkborstar. Du sprayar eller gnuggar in rengöringsmedlet i borsten och sköljer sedan av den. Var noga med att få bort all produkt ända ner mot borstroten. Efter att du sköljt av borsten så ska du lägga borsten plant så att vattnet inte rinner ner och löser upp limmet.

Hur ofta behöver jag regngöra mina sminkborstar?

Det beror lite på hur ofta du använder dem. Om du använder dem dagligen så behöver du rengöra borstarna ett par gånger i veckan för att de ska hålla länge. Borstar som används nära ögonen bör du rengöra efter varje användning. Om du hinner så bör du rengöra efter varje användning. Tänk på att en ren borste inte bara ger ett snygga resultat utan också är snällare mot huden.

Testvinnare - Bäst Sminkborste

 • Real Techniques Makeup Must Haves
 • Smashbox Full Coverage Foundation Brush
 • IsaDora Face Buffer Brush
 • LYKORouge Brush
 • IT Cosmetics Heavenly Luxe™ Complexion Perfection Brush #7
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
27 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-25 10:01:21