Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bästa sminkborstarna 2021

Ett bra kit med sminkborstar gör enorm skillnad när det kommer till att få till den perfekta makeupen. Missnöje med sminkprodukter kan många gånger handla om att du har fel borstar eller inte vet hur du ska applicera en viss produkt. Det skiljer alltså väldigt mycket mellan låg- och högkvalitativa sminkborstar. Men du behöver inte köpa de allra dyraste borstarna eller alla olika borstar som finns, du kommer långt på 5-6 olika penslar för olika ändamål.

Vilken sminkborste är bäst?

Det finns en stor variation av penslar och borstar idag där kvalitet, pris, material och användningsområde skiljer mycket mellan olika alternativ. Det är svårt att på förhand veta om en borste är högkvalitativ eller inte och därför har vi under några veckors tid testat en mängd borstar. Vi har undersökt borstens kvalitet genom att tittat närmre på följande:

 • Håret - Är håret jämt klippt och av bra kvalitet? Oavsett om det är äkta eller syntet kan kvaliteten variera mycket.
 • Skaftet - Vad är skaftet tillverkat av? Hur är känslan i skaftet att arbeta med?
 • Limmet - Sitter håret kvar? Eller släpper det undan för undan?
 • Resultat - Borstens kvalitet handlar ytters om hur sminket lägger sig och hur smidig och noggrann appliceringen är.

 1. 1. Real Techniques Makeup Must Haves
  9,7/10
  "Ett fulländat kit som ger dig alla borstar du behöver"
  Real Techniques Makeup Must Haves
  Bäst i test
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Till Butik
  198 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Heltäckande set
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Stora (tar upp mycket plats)

  Osäker på sminkborstar? Här täcker du alla behoven till ett pris som egentligen är dugligt för endast en borste. Ett bas-kit med mjuka och täta borstar som täcker alla dina borstbehov. Du får till och med en svamp när borstarna inte räcker till. En nackdel är att borstarna är relativt stora och tar upp mycket plats, vilket gör att de kan kännas klumpiga att ta med sig eller tar upp mycket plats i ett kanske redan fullt badrumsskåp.

  Real Techniques är ett företag som inriktar sig på att göra högkvalitativa sminkverktyg till ett pris som vi alla kan leva med. Vare sig du är nybörjare eller har sminkat dig halva livet passar Real Techniques. Den bästa looken sitter inte alltid i priset och Real Techniques visar verkligen på det.

  Läs mer
 2. 2. Icon Beauty Brush Kit Amalie
  9,5/10
  "Ett snyggt heltäckande kit som dessutom kommer med en praktisk förvaring"
  Icon Beauty Brush Kit Amalie
  Borste
  Set
  Typ
  All round
  Till Butik
  399 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Heltäckande set
  • Snygg design
  Nackdelar
  • Lite 'hårda' till en början

  Estetiskt vackert kit som dessutom kommer i ett både snyggt och behändigt etui. Borstarna är av syntet och gör alla sorters applicering enkel. Borstarna är mjuka och sköna mot huden men det är, förutom att det är ett heltäckande kit, främst designen som verkligen gör produkten tilltalande. Du kommer inte ångra dig om ditt val blir Amalies Brush Kit.

  Amalie Olsen är en av Norges främsta YouTubers inom bland annat smink och livsstil. Hon har tillsammans med Icon Beauty, som är ett nordiskt indiemärke inom smink, tagit fram detta underbara kit med borstar som täcker alla behov.

  Läs mer
 3. 3. IsaDora Face Buffer Brush
  9,2/10
  "Multifunktionell borste som klår alla beauty blenders"
  IsaDora Face Buffer Brush
  Borste
  Singel
  Typ
  Foundation & bronzer
  Till Butik
  129 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Multifunktionell
  • Cruelty free
  Nackdelar
  • Lite liten för stora jobb

  En tät multifunktionell borste som täcker de flesta av dina sminkbehov. Från puder och alla sorters foundation, till rouge och bronzer, denna Face Buffer klarar det mesta. Eftersom den är multifunktionell så är borstens storlek ibland lite liten för de större jobben men det vägs upp genom att lämna jämna och fina resultat och samtidigt fungera smidigt i övriga situationer.

  IsaDora är ett välkänt sminkvarumärke vars alla produkter är kliniskt testade och dessutom garanterar de att produkterna är ”cruelty free”, vilket innebär att inget har testats på djur. Deras smink är dessutom oparfymerade så att de kan användas av alla. Väljer man IsaDora behöver man alltså inte vara orolig över innehåll eller tillverkningsprocessen.

  Läs mer
 4. 4. Real Techniques Miracle Powder Sponge
  9,0/10
  ”Om du inte gillar borstar, eller åtminstone gillar svampar”
  Real Techniques Miracle Powder Sponge
  Borste
  (Svamp)
  Typ
  Foundation
  Till Butik
  99 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Svamp för puder
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Fångar enkelt upp för mycket puder

  Den här svampen är grym! Perfekt till puder men funkar även med krämer. Enkel att använda och äter inte mycket produkt, vilket kan vara ett problem med svampar annars. Om du helt enkelt inte föredrar borstar eller vill ha en mer air-brushed feeling över din foundation så är detta en fantastisk ny produkt från Real Techniques.

  Den är speciellt framställd för att hantera puder och du kan använda den både torr och fuktad. Det känns verkligen inte som en vanlig svamp utan den är mer som sammet i hur den känns. Vilket gör att den bättre fångar upp puder. Den tvättas ur enkelt och torkar relativt fort. Den är formad som många sminksvampar och har platta, rundade och spetsiga ytor för olika sorters appliceringar. Den är väldigt bra på att fånga upp puder så det känns lätt som att det blir väldigt mycket på den, man ska kunna använda den fuktad men på grund av hur effektivt den plockar upp produkt skulle vi rekommendera att använda den torr i alla fall.

  Läs mer
 5. 5. LUXIE 12 Piece Brush Set
  8,7/10
  "Komplett set med tillhörande penselhållare"
  LUXIE 12 Piece Brush Set
  Bästa premiumvalet
  Borste
  Set
  Typ
  All around
  Till Butik
  1119 kr
  Läs mer
  Fördelar
  • Täcker alla borstbehov
  • Högkvalitativa
  Nackdelar
  • Relativt dyra

  Luxie gör jättesköna, cruelty free, syntetiska borstar som är speciellt anpassade till känslig hy. Här har vi ett set på 12 borstar som innehåller allt du kan tänka dig behöva i borstväg. Luxie håller hög kvalité och du kommer kunna använda samma borstar i flera år, så med detta set är du 'set for a long long time'. Det är ju inte helt billigt att lägga nästan 1200 kr på ett köp, men du får väldigt mycket i det köpet och borstarna blir relativt billiga per borste, om vi tittar på att det ingår en penselförvaring i priset, så det ligger på under hundralappen per borste. Setet ska passa både nybörjare och erfarna sminkfantaster men i ärlighetens namn kanske 12 borstar för en nybörjare är mer förvirrande än hjälpande, även om du med detta köp då inte kommer behöva köpa borste på borste ju mer erfarenhet du skaffar.

  Läs mer

sminkborstar

Köpguide: så väljer du rätt sminkborste

Sminkborstar finns i en nästintill oändlig variation för olika ändamål och med olika egenskaper, stora och små, syntet och naturligt. Men vilka behöver du egentligen? Vi tycker att det viktigaste är att ha ett bas-kit som du lär dig att använda och ger det resultat som du vill ha, innan du börjar titta på mer exklusiva specialborstar. I grund behöver du fyra olika borstar: en stor borste för puder, en mindre fluffig borste till bronzer och highlighters, en ännu mindre och mer slimmad borste för ögonskugga och så en detaljborste för att blenda och fixa till smådetaljer. I övrigt finns det en mängd olika borstar för olika användningsområden, några av de vanligaste är:

 • Foundationborste – För bassmink och foundation. Ofta en ganska flexibel borste som går att använda på många sätt. Det är också en viktig borste då din bas sätt ribban för hur snygg din övriga makeup blir!
 • Puderborste – En väldigt vanlig borste som alla bör ha. Det är värt att lägga lite extra pengar här, det är stor skillnad på låg och hög kvalitet och det märks på resultatet. Utan borste så är det väldigt svårt, nästintill omöjligt att få till ett snyggt och jämnt puder.
 • Rougeborste – Passar utmärkt för bronzers, highlighter och givetvis rouge. Rougeborsten har täta strån som lämnar en mer heltäckt yta efter sig än till exempel puderborsten. Du får ett fläckfritt och jämnt resultat som är perfekt för en mer naturlig sminkning.
 • Ögonskuggsborste – En längre och smal borste som är lätt att med precision applicera ögonskuggan. Medföljer ofta när du köper ögonskugga, men kan köpas av högre kvalitet separat.

Kom ihåg att du inte måste använda pensel eller borste på alla områden. Fingrarna går utmärkt att jobba med många gånger och ger ett minst lika bra resultat (om inte bättre!). Köp bara de borstar du verkligen behöver, då kan du istället köpa lite dyrare och riktigt bra borstar och slipper kasta pengar i sjön. Det är stor skillnad på kvalitet när det kommer till sminkborstar. De av lägre kvalitet tenderar att tappa hår, börja spreta och vara svårare att rengöra än mer högkvalitativa borstar och penslar. En bra borste håller väldigt länge.

Syntet eller inte?

En fråga många ställer sig och som är svår att besvara. Tidigare höll de syntetiska borstarna låg kvalitet men idag är det svårt att särskilja de båda alternativen. En del tar fasta på att använda äkta hår till torra produkter som puder och syntet till flytande produkter som concealer. Vi föredrar syntetborstar då de oftast är billigare, lättare att hålla rena och håller längre.

Vanliga frågor om sminkborstar

Vilka sminkborstar behöver jag?

Det finns sminkborstar för allt idag. Ett bra startset inkluderar borstar av lite olika storlek och definition. Du ska kunna applicera puder och foundation men även göra detaljarbeten och blanda ut sminket så det ser naturligt och jämnt ut. Allteftersom du lär dig hantera nya tekniker och produkter kan du utöka borstsamlingen.

Kan samma borste användas till flera produkter?

Ja, absolut. Så länge du rengör noga mellan produkterna så är det inga problem att använda samma borste till flera olika produkter.

Hur rengör jag mina sminkborstar?

Vi rekommenderar att köpa rengöringsmedel speciellt för sminkborstar. Du sprayar eller gnuggar in rengöringsmedlet i borsten och sköljer sedan av den. Var noga med att få bort all produkt ända ner mot borstroten. Efter att du sköljt av borsten så ska du lägga borsten plant så att vattnet inte rinner ner och löser upp limmet.

Hur ofta behöver jag regngöra mina sminkborstar?

Det beror lite på hur ofta du använder dem. Om du använder dem dagligen så behöver du rengöra borstarna ett par gånger i veckan för att de ska hålla länge. Borstar som används nära ögonen bör du rengöra efter varje användning. Om du hinner så bör du rengöra efter varje användning. Tänk på att en ren borste inte bara ger ett snygga resultat utan också är snällare mot huden.

Testvinnare - Bäst Sminkborste

 • Real Techniques Makeup Must Haves
 • Icon Beauty Brush Kit Amalie
 • IsaDora Face Buffer Brush
 • Real Techniques Miracle Powder Sponge
 • LUXIE 12 Piece Brush Set
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
50 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-25 10:01:21