Bäst i test: Bästa ögonskugga 2022

Uppdaterad februari 2022

Ögonskugga finns i en stor variation, med mängder av olika färger och nyanser. Det finns dessutom flera appliceringsalternativ att välja mellan. Du hittar ögonskugga som paletter, stift, penna eller kräm. Alla har något olika egenskaper, där paletterna är vanligast och ger dig mest variation. Det är också dessa som vi huvudsakligen har testat. Våra favoriter hittar du i listan med 5 ögonskuggor. Bästa ögonskugga blev LH cosmetics Infinity Deep, som är både prisvärd och lätt att jobba med.

Vårt test av ögonskuggor

Beroende på vilken hudtyp och ögonfärg du har passar olika färger och nyanser dig olika bra. Samtidigt är ögonskuggor något som man ska våga experimentera med för att verkligen fånga människors uppmärksamhet och framhäva dina ögon. I vårt test har vi utgått från ett antal faktorer för att betygsätta ögonskuggorna. Frågorna nedan är de vi ställt oss.

 • Resultat - Hur länge håller resultatet och hur bra är det? Sitter färgen bra och blandar sig nyanserna på ett naturligt sätt?
 • Färgval - Vilka färger har valts och hur bra passar dessa olika hudtyper och ögonfärger? Är färgerna valda för en speciell look eller stil?

 • Kombinationer - Hur bra passar färgvalen och nyanserna ihop med varandra? Finns det många kombinationer som passar?

 1. LH cosmetics Infinity Deep

  9,5/10
  "Vackra, djupa färger med en mängd olika användningsområden".
  LH cosmetics InfinityDeep Palette
  Bäst i test
  Typ
  Palett
  Antal färger
  8
  Spegel
  Ja
  Applikator
  Nej
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Flera fina nyanser
  • Lätt att arbeta med
  • Svensk produkt
  Nackdelar
  • Kan bli puderavfall under appliceringen

  Recension

  Denna nya version av LH:s infinity-paletten har djupa och vackra nyanser. Ögonskuggan är högpigmenterad och lättapplicerad och nyanserna går lätt att kombinera. Den ger dig flera möjligheter till blending och skuggning som passar alla tillfällen. Det bästa med paletten är att den är multifunktionell. Om du behöver rouge kan du använda den röda färgen "mars". För markerade ögonbryn bör du använda den färg som stämmer bäst överens med din ögonbrynsfärg.

  LHs infinity palett är lite dyrare än många andra produkter på marknaden och förvaringen är smidig och elegant. En nackdel är att paletten är kan vara något puderaktig och det finns risk att du får puder under ögonen när du applicerar ögonskuggan. Produkten kommer tyvärr inte med borste eller blender.

  Läs mer
 2. Max Factor Nude Palette Eyeshadow

  9,3/10
  ”Eleganta och lättmatchade nyanser”.
  Max Factor Nude Palette Eyeshadow
  Typ
  Palett
  Antal färger
  8
  Spegel
  Nej
  Applikator
  Ja
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att applicera
  • Prisvärd
  • Fina kombinationer som lätt framhäver dina drag
  Nackdelar
  • Något sämre hållbarhet

  Recension

  Max Factor Nude Palette är en ögonskugga som kommer i två olika varianter av paletter. Dessa ger ett brett spektrum av naturliga nyanser med hög pigmentering som går från ljusare till mörkt. Du kan välja mellan matta och glittriga skuggor och olika nyanser, allt enligt dina egna önskningar. Nude Palette är lätt att applicera och applikatorn är praktisk. För skuggning och blending fungerar den helt enligt förväntan. Om du vill lägga olika nyanser, eller om du till exempel en mörkare ton längs fransarna på ögonlocket, så fungerar den tunna sidan på applikatorn perfekt. 

  För att öka hållbarheten bör du se till att ha en bra primer till denna palett. Vi uppfattade att den satt mycket bättre om vi också använde primer.

  Om du vill ha lite mer intensitet från denna palett kan du fukta skuggan innan appliceringen. Detta gör stor skillnad eftersom några av palettens nyanser är ganska diskreta. När du fuktar ögonskuggan får du ut mer av den valda färgen och din look blir mer intensiv.

  Läs mer
 3. Maybelline Palette The Nudes

  9,2/10
  "Många fina nyanser i ett och samma set".
  Maybelline New York Nude Palette Blushed Nudes
  Mest Prisvärd
  Typ
  Palett
  Antal färger
  12
  Spegel
  Nej
  Applikator
  Nej
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Färger som håller länge
  • Fina nyanser
  • Hög prisvärdhet
  Nackdelar
  • Ingen spegel

  Recension

  Detta ögonskuggeset från Maybelline ger dig en stor variation genom att du kan välja mellan 12 olika färger och nyanser. Nyanserna ger dig fördelen att de går att kombinera för att få den bästa looken för rätt tillfälle. Oavsett om du vill ha en mer diskret vardagssminkning, eller en ögonskugga för festtillfällen så passar Maybelline The Nudes perfekt. Fördelen är att färgerna håller en bra kvalitet, både när det gäller att hålla länge och till sina nyanser. Vi hade dock önskat att de kunde fästa något bättre, utan att en mindre mängd puder faller ner.

  Om du vill ha en palett med ögonskugga som är både prisvärd och av bra kvalitet, så rekommenderar vi The Nudes från Maybelline.

  Läs mer
 4. NYX Professional Makeup Ultimate Shadow

  8,9/10
  ”För den erfarna eller äventyrliga”.
  NYX PROFESSIONAL MAKEUPUltimate Shadow Palette Warm Neutral
  Typ
  Palett
  Antal färger
  16
  Spegel
  Nej
  Applikator
  Nej
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många valmöjligheter
  • Enkel att kombinera
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Vissa nyanser kan vara överflödiga

  Recension

  NYX Ultimate Shadow är en palett som ger många olika nyanser att välja mellan. Du som är mer erfaren eller äventyrlig kan definitivt ha glädje av denna färgsprakande palett med ögonskugga. NYX:s paletter erbjuder många modiga och utstående färger som blendar sig bra och sitter länge. Det finns också mer naturliga eller neutrala paletter att välja mellan.

  Med 16 olika nyanser och färger är det enkelt att byta och kombinera olika stilar. Det går enkelt att skapa exakt den stil på ögonskuggan du är ute efter. Priset är också förhållandevis lågt sett till den mängd nyanser du får. Den som vill ha en enklare uppsättning av ögonskuggor ser dock möjligen inte denna produkt som helt köpvärd. Ögonskuggan är däremot mycket välpigmenterad och passar utmärkt för exempelvis festligare tillfällen. 

  Någon borste eller svamp ingår inte i denna palett, denna behöver du alltså köpa separat.

  Läs mer
 5. DIOR 5 Couleurs Couture Eyeshadow

  8,8/10
  "Lyxig & elegant men dyr".
  5 Couleurs Couture Eyeshadow Palette, 669 Soft Cashmere
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Palett
  Antal färger
  5
  Spegel
  Ja
  Applikator
  Ja (2)
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Vackra resultat
  • Håller hela dagen
  • Praktiska och användbara applikatorer
  Nackdelar
  • Dyr

  Recension

  Den här lyxiga och ikoniska ögonskuggspaletten kommer i en stilren enkel förpackning med två applikatorer. Den ena är en borste och den andra en svamp med två olika sidor för att underlätta appliceringen. Paletten kommer med fem färger som är kombinerade på en mängd olika sätt. Du får verkligen vad du betalar för i detta fall, en riktig kvalitetsprodukt för både vardag och fest. Paletten har hög pigmentering och djupa och vackra färger. Du kan välja kombinationer glam och skimmer med kalla eller varma färger. Priset är ganska högt, men det är också en premiumprodukt.

  Läs mer

ogonskugga kopguide

Köpguide: Hitta rätt ögonskugga

Det finns mycket att tänka på när det kommer till att lyckas med ögonskuggan. Förutom själva ögonskuggan behöver du en borste eller applikator, en ögonprimer och avslutningsvis mascara eller kajal för bästa möjliga resultat. Nedan har vi samlat de viktigaste sakerna att tänka på innan du bestämmer dig för att köpa en ögonskugga.

 • make up kit

  Färger & nyanser 

  När du väljer färg och nyans så ska du tänka på två saker. För det första ska färgerna helst matcha dina ögon. Färgen ska finnas i minst tre till fyra nyanser. Du ska ha en mörk ton för djup och avgränsning, en mellanmörk för kontur och lyft, och en ljus för att framhäva ögonen. En glittrig eller metalliknande nyans kan användas om du vill se extra snygg ut till festen eller helgen. För det andra bör samtliga nyanser vara från samma färg för att ge ett naturligt intryck. Ibland kan det dock vara spännande att bryta trender och regler och att testa egna kombinationer. Det är en rolig del av sminkningen!
 • eye shadow

  Stil & nyanser 

  Ögonskuggor finns som paletter och stift som kommer i en speciell stil eller nyanskombination. Beroende på vilken stil eller look du har, eller vill ha, kan det vara värt att titta på vilka stilar som erbjuds. Paletter kommer till exempel ofta med neutrala, hudtrogna, färgglada, mörka eller glittriga nyanser. Olika paletter ger dig alltså varierande förutsättningarna för just din look. Många märken eller paletter kommer även i flera olika färger och nyanser. Tänk över vad din stil är och välj därefter vilken slags nyanser och färgtyper du vill ha.
 • eye shadow 1

  Typ av ögonskugga 

  Ögonskugga kommer inte bara i paletter, utan även som stift, pennor eller kräm. Vi har valt att fokusera mycket på paletter eftersom detta ger dig ett större urval. De erbjuder också alltid mer än en nyans, vilket alltid är att rekommendera när det kommer till att lägga en bra ögonskugga. Stift sitter ofta bättre än puderpaletter och har sina användningsområden. De säljs oftast endast i en nyans och används alltid i kombination av en eller två andra stift eller en palett. Paletterna är att föredra eftersom de ger dig en uppsättning av nyanser och färger som kombineras väl tillsammans. Stift, pennor och andra varianter av ögonskuggor kan krångla till det för dig i början, innan du är erfaren.
 • brush 2

  Borste & applikator 

  En sak som vi gärna ser följer med i köpet av en palett eller annan ögonskugga, är en applikator eller borste. Med denna kan du applicera allt utan problem. Många gånger måste ha en borste eller dylikt för att kunna lyckas med ögonskuggan, oavsett sort. I de flesta paletter följer det med någon form av borste, men inte alltid. Även om du har en borste för ögonskugga, är det alltid smidigt med en borste i paletten, till exempel om man är på resande fot. Om det inte ingår en borste, är det bra att se till att köpa en sminkborste eller applikator. Välj den som är anpassad för din ögonskugga.
 • makeup palette

  Spegel

  En spegel ingår många gånger i paletterna, eftersom ögonskugga inte går att applicera utan spegel. Leta alltid efter en spegel tillsammans med ögonskugge-etuiet. Spegeln bör inte vara för liten så att du måste vrida och vända på den för att se hur du ser ut. På samma sätt bör det inte vara någon förstoring på spegelns glas, eftersom detta kan ge dig en skev bild av sminkningen.
colorblind

Tips på ögonfärg

Här har vi några typiska färger och nyanser som passar olika ögon:

 • Till blå ögon - lila, grå, rostiga bruna nyanser, metalliska färger och kalla rosa eller röda färger.
 • Till gröna ögon – guld, koppar, orange, varma röda och bruna nyanser samt lila nyanser.
 • Till bruna ögon – Grön, grå, blå, guld, varm rosa och lila.
anvandningsguide ogonskugga

Så appliceras ögonskugga

Det finns lite olika tillvägagångssätt för att lägga ögonskugga. Följ gärna våra tips, men prova dig också fram själv för att hitta det som passar bäst för dig. Du behöver först och främst en blending brush och en platt sminkborste.

 1. Lägg den mellanmörka nyansen från halva ögat mot näsan med din blending brush.
 2. Lägg den mörka nyansen från ögats ytterkant mot mitten och blenda med den mellanmörka färgen över mitten på ögat. Detta gör du också med din blending brush.
 3. Med en platt borste kan du nu lyfta blicken genom att lägga den ljusa nyansen ovanför ögat, under ögonbrynet.
 4. Om du vill vara redo för festen så kan du lägga en glittrig nyans mitt på ögat och försiktigt blenda åt vardera håll.

Vanliga frågor om ögonskugga

Hur mycket kostar ögonskugga?

Ögonskugga kan, likt många andra sminkprodukter, variera mycket i pris. Alltifrån 50 kronor till 1000 kronor kan du behöva betala för ögonskugga. Prisskillnaden ligger i pigmentering och antal färger, men även varumärke spelar in. Det finns gott om bra ögonskuggor i alla prisklasser.

Hur får jag ögonskuggan att sitta hela dagen?

Om du vill att sminket sitter hela dagen ska du absolut använda dig av en primer. Det finns primer till hela ansiktet, och specifikt för ögonen. Du kan också använda ett settingspray när du är klar med din sminkning.

Hur undviker jag att min ögonskugga smular?

Om din ögonskugga, eller smink överlag, smular beror det oftast på att du har för mycket pigment eller att produkten håller låg kvalitet. Tänk på att lägga tunna lager av produkten för att undvika att det smular sig eller blir kakor.

Testvinnare - Bäst Ögonskugga

 • LH cosmetics Infinity Deep
 • Max Factor Nude Palette Eyeshadow
 • Maybelline Palette The Nudes
 • NYX Professional Makeup Ultimate Shadow
 • DIOR 5 Couleurs Couture Eyeshadow
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
63 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5