Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst i test: Bäst ögonskugga 2021

Uppdaterad oktober 2021

Ögonskugga finns i en oändlig variation, med mängder av olika färger, nyanser, med eller utan glitter och dessutom flera appliceringsalternativ att välja mellan. Det finns ögonskugga som stift, puder, penna eller kräm som alla har olika egenskaper. Till exempel brukar stift göra färgen intensiv medan puder ger en mer matt eller sotig look. Förutom själva ögonskuggan behöver du även en borste eller applikator samt gärna en grundande produkt som ögonprimer och avslutningsvis mascara eller kajal för en fulländad makeup. 

Vilken ögonskugga är bäst?

Vi har testat stort antal ögonskuggor och har utsett LH cosmetics Infinity Deep till vinnare. Det är en riktigt bra produkt som erbjuder en fin, dryg pallet med stor flexibilitet. Ögonskuggorna har testats vid flera tillfällen av människor med olika hudtoner. Urvalet har varit relativt stort och vi presenterar nedan enbart testfavoriterna. Vi har fokuserat på högpigmenterade paletter i nude-färger. Den bästa ögonskuggan ska vara högpigmenterad för att ge bra färg och vara lätt att jobba med.

 1. LH cosmetics Infinity Deep

  9,5/10
  "Vackra, djupa färger med en mängd olika användningsområden"
  LH cosmetics InfinityDeep Palette
  Bäst i test
  Typ
  Palett
  Antal färger
  8
  Spegel
  Ja
  Fri frakt över 100 kr
  14 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Multifunktionell
  • Vegansk
  • Svensk produkt
  Nackdelar
  • Lite dyr
  • ’Puderavfall’ under applicering

  Ny version av LH:s infinity palett som nu har deep med i namnet, och djup är den verkligen. Nyanserna är verkligen djupa och väldigt vackra. Med så djupa färger kan de sticka ut rätt mycket på någon som har en mer blek hy, men antingen är du bara försiktig med appliceringen eller så kan du köpa LH infinity versionen som inte har deep i namnet, den är mycket mindre djup i färgerna.

  Infinity deep står inte ut så mycket i olika färger kanske, men går verkligen att kombinera fint och ger dig ändå många möjligheter till blending och skuggning som passar alla tillfällen. Det bästa med paletten är att den är multifunktionell, behöver du rouge? Använd den röda färgen Mars. Markera ögonbrynen? Avvänd den som stämmer mest överens med din brynfärg. Bronzer? Finns flera alternativ som kan passa.

  LHs infinity palett är lite dyrare än många andra produkter på marknaden men du får så mycket i ett enda köp, och förvaringen är smidig och elegant. Något att se upp med är att den är väldigt pudrig och du får lätt puder under ögonen när du applicerar men det är inte speciellt jobbigt att ta bort. Tyvärr kommer den inte heller med borste eller blender.

  Läs mer
 2. Max Factor Nude Palette

  9,4/10
  ”Eleganta och lättmatchade nyanser”
  Max Factor Nude Palette Eyeshadow
  Typ
  Palett
  Antal färger
  8
  Spegel
  Nej
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Enkel att använda & kombinera
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Något sämre hållbarhet

  En palett som kommer i fyra olika paletter, men som överlag ger ett brett spektra av naturliga nyanser som går från ljus till mörk. Du kan välja mellan matta och glittriga skuggor och olika nyanser utefter dina skuggningspreferenser. Ögonskuggan är lätt att applicera och blenda.

  Paletten kommer med en praktisk applikator för skuggning och blending som fungerar bra om du vill lägga olika nyanser eller om du till exempel en mörkare ton längs fransarna på ögonlocket så fungerar den tunna sidan på applikatorn perfekt. Se till att ha en bra primer till denna för att få ett bästa möjliga resultat resultat som håller längre, för är det något som drar ner denna palett något är att den inte alltid håller hela dagen, speciellt utan primer, men för priset och resultatet är detta ändå en palett väl värd det.

  Tips om du vill ha lite mer intensitet från denna palett är att fukta skuggan innan applicering. Det gör stor skillnad, vilket denna kan behöva beroende på vilken palett du väljer, några av palettens nyanser är överlag ganska diskreta och om du fuktar först så får du ut mer av paletten (om du är ute efter en mer intensiv look)

  Läs mer
 3. IsaDora Palette Golden Edition

  9,2/10
  "Perfekt baskit"
  IsaDora Eye Shadow Palette
  Mest Prisvärd
  Typ
  Palett
  Antal färger
  5
  Spegel
  Ja
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Högpigmentierad
  • Håller bra
  Nackdelar
  • Applicera försiktigt

  IsaDoras Eye Shadow palett har otroligt bra pigmentering och bra hållbarhet, den sitter verkligen kvar hela dagen och dessutom till ett bra pris. Det är en ganska basic palett som kanske inte ger dig så många blending-möjligheter men paletten kommer i två varianter, matte choclate och smokey eyes som ger dig allt du behöver för att lägga en stilren ögonskugga.

  Förpackningen är både snygg och praktisk, enkel att ta med sig och kommer med en bra applikator som underlättar appliceringen. Om du inte känner att du behöver regnbågens alla färger och är ute efter ett enkelt kit som ger dig det du behöver så kommer denna passa bra. Var försiktig med appliceringen, den är högpigmenterad och du behöver inte mycket för att det ska lämna ett framträdande resultat.

  Läs mer
 4. NYX Professional Makeup Ultimate Shadow

  8,9/10
  ”För den erfarna eller äventyrliga”
  NYX Professional Makeup Ultimate Shadow Palette 16
  Typ
  Palett
  Antal färger
  16
  Spegel
  Nej
  Fri frakt över 249 kr
  14 dagars öppet köp
  1-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Många valmöjligheter
  • Enkel att kombinera
  • Prisvärd
  Nackdelar
  • Kanske mer än man behöver
  • Ingen medföljande borste

  NYX Ultimate Shadow ger många olika nyanser att välja mellan. Är du lite mer erfaren eller äventyrlig så är detta verkligen ett bra val. NYX:s paletter erbjuder många modiga och utstående färger som blendar bra och sitter länge, men de har även mer naturliga/neutrala paletter som går att välja.

  Med 16 olika nyanser/färger så är det enkelt att byta och kombinera paletten för att skapa exakt den ögonskugga du är ute efter. Priset är mycket bra sett till den mängd nyanser du får, men om du inte är så erfaren med ögonskugga eller mest är ute efter enklare skuggor så kanske denna produkt är lite av en överdrift. Du behöver inte 16 stycken nyanser för att skapa en look och vi skulle i så fall rekommendera en palett som är lite enklare att hantera. Tyvärr ingår ingen borste eller svamp i NYX Ultimate Shadow, så se till att köpa med det om du inte redan har hemma.

  Läs mer
 5. DIOR 5 Couleurs Couture Eyeshadow

  8,8/10
  "Lyxig, elegant men dyr"
  DIOR 5 Couleurs Couture Eyeshadow
  Bästa premiumvalet
  Typ
  Palett
  Antal färger
  5
  Spegel
  Ja
  Fri frakt över 350 kr
  60 dagars öppet köp
  0-3 dagars leverans
  Fördelar
  • Fantastiska resultat
  • Håller hela dagen
  • praktiska & användabara applikatorer
  Nackdelar
  • Dyr
  • Dåligt ’bäst före datum’

  Den här lyxiga och ikoniska ögonskuggspaletten kommer i en stilren enkel förpackning med två applikatorer, en borste och en svamp med två olika sidor för att underlätta applicering. Paletten kommer med fem färger som är kombinerade på en mängd olika sätt. Du får verkligen vad du betalar för i detta fall, en riktig kvalitetsprodukt för både vardag och fest. Paletten har hög pigmentering och djupa och vackra färger, du kan välja kombinationer med glam, skimmer, kalla eller varma färger. Priset är ganska högt, men det är en billig premiumprodukt.

  Läs mer

ogonskugga kopguide

Din köpguide till bästa ögonskuggan

Ögonskugga handlar mycket om toner och nyanser. Det är viktigt att matcha färger med din hudton och med varandra för att få ett snyggt och proffsigt utseende. Du behöver inte mer än två, tre olika färger för att lägga en snygg ögonskugga till både vardags och till fest. Ju mer van du blir att använda ögonskugga desto fler nyanser kan du börja experimentera med. Ögonskugga köper du nästan alltid i palett, så du kommer att få flera olika färger direkt som du kan börja bekanta dig med.

När du väljer färg och nyans så ska du tänka på två saker. Dels ska färgerna helst matcha dina ögon. Och färgen ska finnas i minst tre till fyra nyanser. Du ska ha en mörk ton för djup och avgränsning, en mellanmörk för kontur och lyft, och en ljus för att framhäva. Om du vill kan du använda en glittrig eller metalliskt nyans om du vill se extra snygg ut till festen eller helgen. Samtliga nyanser bör vara från samma färg för att ge ett naturligt intryck.

Matcha färgen till dina ögon:

 • Till blå ögon - lila, grå, rostiga bruna nyanser, metalliska färger och kalla rosa eller röda färger.
 • Till gröna ögon – guld, koppar, orange, varma röda och bruna nyanser samt lila nyanser.
 • Till bruna ögon – Grön, grå, blå, guld, varm rosa och lila.

Men kom ihåg att bryta trender, regler och att testa egna kombinationer är en rolig del av sminkning!

Så appliceras vanligen ögonskugga

Det finns lite olika tillvägagångssätt för att lägga ögonskugga. Följ gärna våra tips men prova dig också fram själv för att hitta det som passar bäst för dig. Du behöver först och främst en blending brush och en platt sminkborste.

 1. Lägg den mellanmörka nyansen från halva ögat mot näsan med din blending brush.
 2. Lägg den mörka nyansen från ögats ytterkant mot mitten och blenda med den mellanmörka färgen över mitten på ögat. Detta gör du också med din blending brush.
 3. Med en platt borste kan du nu lyfta blicken genom att lägga den ljusa nyansen ovanför ögat, under ögonbrynet.
 4. Om du vill vara redo för festen så kan du lägga en glittrig nyans mitt på ögat och försiktigt blenda åt vardera håll.

Vanliga frågor om ögonskugga

Vilken är den bästa ögonskuggan?

Det finns flera bra ögonskuggor att välja mellan. I vårt test har vi korat LH cosmetics Infinity Deep till vinnare. En högpigmenterad och lättapplicerbar ögonskugga som finns i flera fina och lättmatchade nyanser.

Hur mycket kostar ögonskugga?

Ögonskugga kan, likt många andra sminkprodukter, variera mycket i pris. Alltifrån 50 kronor till 1000 kronor kan du behöva betala för ögonskugga. Prisskillnaden ligger i pigmentering och antal färger, men även varumärke spelar in. Det finns gott om bra ögonskuggor i alla prisklasser.

Hur får jag ögonskuggan att sitta hela dagen?

Om du vill att sminket sitter rejält så ska du absolut använda dig av en primer. Det finns primer till hela ansiktet, och specifikt för ögonen. Du kan också använda ett settingspray när du är klar med din sminkning.

Hur undviker jag att min ögonskugga smular?

Om din ögonskugga, eller smink överlag, smular så beror det oftast på att du har för mycket pigment eller att produkten håller låg kvalitet. Tänk på att lägga tunna lager, så lite produkt som möjligt för att undvika smul eller kakning.

Testvinnare - Bäst Ögonskugga

 • LH cosmetics Infinity Deep
 • Max Factor Nude Palette
 • IsaDora Palette Golden Edition
 • NYX Professional Makeup Ultimate Shadow
 • DIOR 5 Couleurs Couture Eyeshadow
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
51 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5