Bäst i test: Bäst ögonskugga 2021

Ögonskugga finns i en oändlig variation, med mängder av olika färger och appliceringsalternativ att välja mellan. Det finns ögonskugga som stift, puder, penna eller kräm som alla har olika egenskaper. Till exempel brukar stift göra färgen intensiv medan puder ger en mer matt eller sotig look. Förutom själva ögonskuggan behöver du även en borste eller applikator samt gärna en grundande produkt som ögonprimer och avslutningsvis mascara eller kajal för en fulländad makeup. 

Vilken ögonskugga är bäst?

Vår testgrupp har provat ett stort antal ögonskuggor och har utsett Max Factor Nude Palette till vinnare. Det är en riktigt bra produkt som erbjuder en fin, dryg pallet med stor flexibilitet. Ögonskuggorna har testats vid flera tillfällen av människor med olika hudtoner. Urvalet har varit relativt stort och vi presenterar nedan enbart testfavoriterna. Vi har fokuserat på högpigmenterade paletter i nude-färger. Den bästa ögonskuggan ska vara högpigmenterad för att ge bra färg och vara lätt att jobba med.

 1. 1. Max Factor Nude Palette
  9,5/10
  Max Factor Nude Palette Eyeshadow
  Bäst i test
  Typ
  Palett
  Antal färger
  8
  Spegel
  Nej
  Till Butik
  199 kr
 2. 2. IsaDora Palette Golden Edition
  9,4/10
  IsaDora Eye Shadow Palette Golden Edition
  Typ
  Palett
  Antal färger
  5
  Spegel
  Ja
  Till Butik
  151 kr
 3. 3. LH cosmetics Infinity Palette
  9,2/10
  LH cosmetics Infinity Palette
  Typ
  Palett
  Antal färger
  8
  Spegel
  Ja
  Till Butik
  399 kr
 4. 4. Makeup Revolution X Palette Tammi
  8,9/10
  Makeup Revolution X Palette Tammi Tropical Paradise
  Typ
  Palett
  Antal färger
  23
  Spegel
  Ja
  Till Butik
  175 kr
 5. 5. Urban Decay Naked Palette
  8,8/10
  Urban Decay NakedNaked 3 Palette
  Typ
  Palett
  Antal färger
  12
  Spegel
  Ja
  Till Butik
  550 kr

ogonskugga kopguide

Köpguide till den bästa ögonskuggan för dig

Ögonskugga handlar mycket om toner och nyanser. Det är viktigt att matcha färger med din hudton och med varandra för att få ett snyggt och proffsigt utseende. Du behöver inte mer än två, tre olika färger för att lägga en snygg ögonskugga till både vardags och till fest. Ju mer van du blir att använda ögonskugga desto fler nyanser kan du börja experimentera med. Ögonskugga köper du nästan alltid i palett, så du kommer att få flera olika färger direkt som du kan börja bekanta dig med.

När du väljer färg och nyans så ska du tänka på två saker. Dels ska färgerna helst matcha dina ögon. Och färgen ska finnas i minst tre till fyra nyanser. Du ska ha en mörk ton för djup och avgränsning, en mellanmörk för kontur och lyft, och en ljus för att framhäva. Om du vill kan du använda en glittrig eller metalliskt nyans om du vill se extra snygg ut till festen eller helgen. Samtliga nyanser bör vara från samma färg för att ge ett naturligt intryck.

Matcha färgen till dina ögon:

 • Till blå ögon - lila, grå, rostiga bruna nyanser, metalliska färger och kalla rosa eller röda färger.
 • Till gröna ögon – guld, koppar, orange, varma röda och bruna nyanser samt lila nyanser.
 • Till bruna ögon – Grön, grå, blå, guld, varm rosa och lila.

Men kom ihåg att bryta trender och regler och testa egna kombinationer också!

Så applicerar du ögonskuggan

Det finns lite olika tillvägagångssätt för att lägga ögonskugga. Följ gärna våra tips men prova dig också fram själv för att hitta det som passar bäst för dig. Du behöver först och främst en blending brush och en platt sminkborste.

 1. Lägg den mellanmörka nyansen från halva ögat mot näsan med din blending brush.
 2. Lägg den mörka nyansen från ögats ytterkant mot mitten och blenda med den mellanmörka färgen över mitten på ögat. Detta gör du också med din blending brush.
 3. Med en platt borste kan du nu lyfta blicken genom att lägga den ljusa nyansen ovanför ögat, under ögonbrynet.
 4. Om du vill vara redo för festen så kan du lägga en glittrig nyans mitt på ögat och försiktigt blenda åt vardera håll.

Vanliga frågor om ögonskugga

Vilken är den bästa ögonskuggan?

Det finns flera bra ögonskuggor att välja mellan. I vårt test har vi korat Max Factor Nude Palette till vinnare. En högpigmenterad och lättapplicerbar ögonskugga som finns i flera fina och lättmatchade nyanser.

Hur mycket kostar ögonskugga?

Ögonskugga kan, likt många andra sminkprodukter, variera mycket i pris. Alltifrån 50 kronor till 1000 kronor kan du behöva betala för ögonskugga. Prisskillnaden ligger i pigmentering och antal färger, men även varumärke spelar in. Det finns gott om bra ögonskuggor i alla prisklasser.

Hur får jag ögonskuggan att sitta hela dagen?

Om du vill att sminket sitter rejält så ska du absolut använda dig av en primer. Det finns primer till hela ansiktet, och specifikt för ögonen. Du kan också använda ett settingspray när du är klar med din sminkning.

Hur undviker jag att min ögonskugga smular?

Om din ögonskugga, eller smink överlag, smular så beror det oftast på att du har för mycket pigment eller att produkten håller låg kvalitet. Tänk på att lägga tunna lager, så lite produkt som möjligt för att undvika smul eller kakning.

Testvinnare - Bäst Ögonskugga

 • Max Factor Nude Palette Eyeshadow
 • IsaDora Eye Shadow Palette Golden Edition
 • LH cosmetics Infinity Palette
 • Makeup Revolution X Palette Tammi Tropical Paradise
 • Urban Decay NakedNaked 3 Palette
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
22 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-03-24 12:59:52